Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Milenkov buraz wrote: ↑02/03/2021 22:09
Šta je ovo krenulo na djecu, znam prijatelja mali 7 razred ima koronu, temperatura, kašalj, kod drugog djevojčica 6 razred baš klasične simptome korone, djete se baš loše osjeća.
I ja se ovo pitam. 2 poznanika i jedna kolegica sa posla. Djeca u godinama 10 ,5 i 2 svi sa klasicim simptomima corone i svi pozitivni. Ova sa curicom od 2 godine zavrsila u Bolnici 5 dana
Ne znam jel vas dvojica imate djecu, ali djeca su vazda bolesna i vazda po doktorima i bolnicama...
Razvijaju imunitet pobogu si.
Milenkov buraz wrote: ↑02/03/2021 22:09
Šta je ovo krenulo na djecu, znam prijatelja mali 7 razred ima koronu, temperatura, kašalj, kod drugog djevojčica 6 razred baš klasične simptome korone, djete se baš loše osjeća.
I ja se ovo pitam. 2 poznanika i jedna kolegica sa posla. Djeca u godinama 10 ,5 i 2 svi sa klasicim simptomima corone i svi pozitivni. Ova sa curicom od 2 godine zavrsila u Bolnici 5 dana
Ne znam jel vas dvojica imate djecu, ali djeca su vazda bolesna i vazda po doktorima i bolnicama...
Razvijaju imunitet pobogu si.
Naravno, moja je meni donjela virus iz Skole, ali nije imala simptome koje imaju odrasli i nije bila bolesna. Do prije 15 dana nisam cuo da je neko dijete zavrsilo na hitnoj zbog corone. A onda odjednom se pojavljuju informacije...Kolegica sa posla se javila is Bolnice da nece doci na posao zavrsila sa djetetom od 2 godine na hitnoj sa simptomima corone, kasalj dusenje temp 39...dijete testirano pozitivno...
ovo_malo_duse wrote: ↑03/03/2021 14:10
Naravno, moja je meni donjela virus iz Skole, ali nije imala simptome koje imaju odrasli i nije bila bolesna. Do prije 15 dana nisam cuo da je neko dijete zavrsilo na hitnoj zbog corone. A onda odjednom se pojavljuju informacije...Kolegica sa posla se javila is Bolnice da nece doci na posao zavrsila sa djetetom od 2 godine na hitnoj sa simptomima corone, kasalj dusenje temp 39...dijete testirano pozitivno...
Sve je individualno, ne treba sad od jednog slučaja praviti aman zaman. Bit će dijete dobro.
Moj malac je ležao od bronhitisa koji je počeo prelaziti u upalu pluća deset dana na pedijatriji još 2018...
Ako može pomoć. Radio sam 4 mjeseca nakon ozdravljenja test na IGG antitijela, visina 4,4 po ELIF metodi.
Koliko su inače vrijednost, ne mogu nigdje naći na netu? Je li ovo nizak nivo, srednje visok nivo?
Kod mene je bila blaža simptomatska slika - 3 dana temperatura i kao gadna gripa -glavobolja, sinusi bole, malaksalost, malo kaslja, ali navjše su me namučili jaki, baš jaki bolovi u kukovima i krstima. Nakon toga je išla 4 dana dijareja, grlobolja, ostali simptomi su se povukli osim bola u krstima i kukovima koji su bili stalno pod brufenom, ali cijeli dan + gubitak čula mirisa od 2-3 dana.
ovo_malo_duse wrote: ↑03/03/2021 14:10
Sve je individualno, ne treba sad od jednog slučaja praviti aman zaman. Bit će dijete dobro.
Moj malac je ležao od bronhitisa koji je počeo prelaziti u upalu pluća deset dana na pedijatriji još 2018...
A zasto ne treba praviti aman zaman? Upravo taj "aman zaman" i strah za vlastito dijete ce sprijeciti ljude da rade gluposti i natjerat ce ih da se cuvaju.
strax wrote: ↑03/03/2021 14:30
Kod mene je bila blaža simptomatska slika - 3 dana temperatura i kao gadna gripa -glavobolja, sinusi bole, malaksalost, malo kaslja, ali navjše su me namučili jaki, baš jaki bolovi u kukovima i krstima. Nakon toga je išla 4 dana dijareja, grlobolja, ostali simptomi su se povukli osim bola u krstima i kukovima koji su bili stalno pod brufenom, ali cijeli dan + gubitak čula mirisa od 2-3 dana.
Kažeš blaža simptomatska slika
To i jeste blaža simptomatska slika, teža bi bila sa otežanim disanjem.
Kažeš blaža simptomatska slika
Onda treba uvesti i novu kategoriju - superblaga slika, jer većina ljudi koje znam da su prebolili oboljenje, čak i sa upalom pluća (uključujući i mene) nisu imali većinu gore nabrojanih simptoma
Onda treba uvesti i novu kategoriju - superblaga slika, jer većina ljudi koje znam da su prebolili oboljenje, čak i sa upalom pluća (uključujući i mene) nisu imali većinu gore nabrojanih simptoma
Pa da. Ako je ono gore blaza s milion simptoma od glave do pete onda ne znam blaza je kad nemas nikakvih simptoma
Da li je moguce uraditi testiranje u covid ambulanti na mjestu boravista a ne prema cipsu?
Tj. Karton i porodicni ljekar su mu u jednoj opstini a ja zivin u drugoj Sarajevo, sa kraja na kraj grada. Imam simptome a ne znam kako do ambulante , ne bih u prevoz a necu niko da me vozi da nekog ne zarazim.... bliza mi je ova gdje zivim, mogu pjeske
Je li ko imao iskustvo da posaljuuputnucu za testiranje u blizu ambulantu?
hurmasica wrote: ↑05/03/2021 08:21
Da li je moguce uraditi testiranje u covid ambulanti na mjestu boravista a ne prema cipsu?
Tj. Karton i porodicni ljekar su mu u jednoj opstini a ja zivin u drugoj Sarajevo, sa kraja na kraj grada. Imam simptome a ne znam kako do ambulante , ne bih u prevoz a necu niko da me vozi da nekog ne zarazim.... bliza mi je ova gdje zivim, mogu pjeske
Je li ko imao iskustvo da posaljuuputnucu za testiranje u blizu ambulantu?
Možeš gdje hoćeš, samo je bitno da imas elektronsku uputnicu
Ne kažem ja da se ljudi ne napate i odboluju i sa blažom slikom, često upala pluća prođe nezapaženo, ali kada se klasificira za potrebe bolničke trijaže onda to ovako izgleda:
*Asymptomatic or Presymptomatic Infection: Individuals who test positive for SARS-CoV-2 using a virologic test (i.e., a nucleic acid amplification test or an antigen test) but who have no symptoms that are consistent with COVID-19.
*Mild Illness: Individuals who have any of the various signs and symptoms of COVID-19 (e.g., fever, cough, sore throat, malaise, headache, muscle pain, nausea, vomiting, diarrhea, loss of taste and smell) but who do not have shortness of breath, dyspnea, or abnormal chest imaging.
*Moderate Illness: Individuals who show evidence of lower respiratory disease during clinical assessment or imaging and who have saturation of oxygen (SpO2) ≥94% on room air at sea level.
*Severe Illness: Individuals who have SpO2 <94% on room air at sea level, a ratio of arterial partial pressure of oxygen to fraction of inspired oxygen (PaO2/FiO2) <300 mm Hg, respiratory frequency >30 breaths/min, or lung infiltrates >50%.
*Critical Illness: Individuals who have respiratory failure, septic shock, and/or multiple organ dysfunction.
Da podijelim i svoju "sliku"...prvih 7 dana blaga temperatura, toliko blaga da je nekada nisam ni mjerio (37.2-8), samo jednom presla 38. U to isto vrijeme jaki jaki bolovi u donjim ledjima a ostatak tijela kao kad izgoris na moru pa ne mozes leci fino. Nije bilo kaslja (ili je bilo ali jako jako rijetko), culo nijedno nije izgubljeno a jedan dan se samo javila dijareja.
7. dan odem na "samoinicijativno" slikanje pluca i vadjenje krvi. Doktor mi je ranije govorio da ne slikam pluca da se bezveze ne zracim ali eto, ipak odlucim otici. 7. dan navecer mi javljaju jaku upalu pluca i prepisuju 2 antibiotika, 10 dana (nije sumamed, nesto jace). Nakon toga dva naredna dana sam mozda i najgori, javlja se bol u prsima i kratak dah ali ne non stop, vec u naletima. Danas je 4 dan od ukljucenja antibiotika i osjecam se dosta bolje, jucer recimo nisam imao nikakvu bol, danas malo sasvim u prsima.
Moj savjet svima je da slikaju pluca obavezno, ali ne na samom pocetku vec tako 4-5 dan.