Iskustva sa koronavirusom
Moderator: O'zone
- stativa
#3026 Re: Iskustva sa koronavirusom
Koliko dana nakon pojave simptoma uraditi seroloski test? Odnosno koliko vremena je potrebno da se razviju antitijela?
-
daddy-kool
#3027 Re: Iskustva sa koronavirusom
2-3 hefte nakon pojave simptoma.
- stativa
-
daario naharis
#3029 Re: Iskustva sa koronavirusom
Hocu da radim seroloski uskoro, 3 mjeseca nakon oporavka od covida. Da li ce me prisutnost antitijela zastititi od ponovnog oboljenja?
Ako da, da li mogu prenositi virus i zaraziti ostale?
Hvala
Hvala
-
Naslovnica
#3030 Re: Iskustva sa koronavirusom
MOŽDA.daario naharis wrote: ↑02/03/2021 12:01 Hocu da radim seroloski uskoro, 3 mjeseca nakon oporavka od covida. Da li ce me prisutnost antitijela zastititi od ponovnog oboljenja?
Hvala
-
daario naharis
#3031 Re: Iskustva sa koronavirusom
Naslovnica wrote: ↑02/03/2021 12:02MOŽDA.daario naharis wrote: ↑02/03/2021 12:01 Hocu da radim seroloski uskoro, 3 mjeseca nakon oporavka od covida. Da li ce me prisutnost antitijela zastititi od ponovnog oboljenja?
Hvala
![]()
- oldtajmer
#3032 Re: Iskustva sa koronavirusom
nemas nista od panike vjeruj,kod mene otac i majka bili pozitivni,majka bez ikakvih simptoma a kod oca obostrana upala pluca(osim toga nista drugo od simptoma,jedino slabiji kasalj nista specijalno),stariji su od tvojih,otac imao antibiotsku terapiju,svasta nesto je pio,zadnji snimak je pokazao da upala pluca prolaziexsist12 wrote: ↑01/03/2021 18:02 Pozdrav, molim vas za savjet/pomoc i psihicku potporu(panicar sam)
Zena i ja od petka pozitivni, brz tempersture, povremeno izgubilo culo okusa, zacepljenje nosa i to je to otprilike. Sutra radimo nalaze i mozda slikamo pluca. Iskustva sa ovim simptomima ?
Drugi par cipela. Roditelji, 63 i 61 godina, temperatura 37.4, sutra rade nalaze i slikaju pluca. Tek simptomi poceli, u subotu antigen bio nrgativan. Ovdje me pere panika da im se nece sta desiti najgore...
Panika je najgori neprijatelj, znam ...
Pozdrav dobrim ljudima
imam medju prijateljima ,porodicom i sl. slucajeve ljudi koji su bli pozitivni,a uz to ozbiljni hronicni bolesnici i kada su svi ocekivali los ishod uglavnom se sve zavrsavalo sa upalom pluca koja se izlijecila antibioticima,tako da glavu gore,budite svi pozitivni,jacajte imunitet i sve ce biti u najboljem redu
-
damirc_sa
#3033 Re: Iskustva sa koronavirusom
Evo moje iskustvo.damirc_sa wrote: ↑26/02/2021 11:29 Prije 4 dana sam izgubio culo mirisa, doslovice nista ne osjecam, culo okusa imam sasvim normalno. Zelio bih navesti da sam 10-tak dana "vukao" laganu gripicu sa povremenim curenjem nosa koja je prestala prije 7 dana. Ono sto me zanima (jer su nas izludili koronom) da li trebam sumnjati na infekciju Covid ili je uzrok gubitka cula mirisa od eventualne gripe.
Nikakvih drugih simptoma nemam, a i sasvim normalno disem i uredan mi je protok zraka kroz nos. Moze li neki savjet sta cinit kako se ponasati prema novonastaloj situaciji.
Nakon navedenih simptome jutros sam isao na PCR testiranje i maloprije sam dobio NEGATIVAN nalaz testa. Nako ocitanja nalaza snimka pluca doktorica je primjetila neku manju sjenu na desnoj strani i propisala mi je kamaru nekih lijekova.
Zelio bih navesti da mi se culo mirisa jos nije vratilo ( vec je 8-mi dan kako sam ga izgubio) i ponekad osjecam blago probadanje u plucima koje se je pocelo javljati u posljednjih 4-5 dana.
Ono sto mene interesuje s obzirom da sam dobio NEGATIVAN nalaz da li da pocnem sa terapijom koju sam dobio, ili da ipak uradim i seriolosko testiranje jer sumnja u tacnost PCR testa je ipak opravdana.
- zubi
#3034 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kasno si se testirao, zato je test negativan.damirc_sa wrote: ↑02/03/2021 16:17Evo moje iskustvo.damirc_sa wrote: ↑26/02/2021 11:29 Prije 4 dana sam izgubio culo mirisa, doslovice nista ne osjecam, culo okusa imam sasvim normalno. Zelio bih navesti da sam 10-tak dana "vukao" laganu gripicu sa povremenim curenjem nosa koja je prestala prije 7 dana. Ono sto me zanima (jer su nas izludili koronom) da li trebam sumnjati na infekciju Covid ili je uzrok gubitka cula mirisa od eventualne gripe.
Nikakvih drugih simptoma nemam, a i sasvim normalno disem i uredan mi je protok zraka kroz nos. Moze li neki savjet sta cinit kako se ponasati prema novonastaloj situaciji.
Nakon navedenih simptome jutros sam isao na PCR testiranje i maloprije sam dobio NEGATIVAN nalaz testa. Nako ocitanja nalaza snimka pluca doktorica je primjetila neku manju sjenu na desnoj strani i propisala mi je kamaru nekih lijekova.
Zelio bih navesti da mi se culo mirisa jos nije vratilo ( vec je 8-mi dan kako sam ga izgubio) i ponekad osjecam blago probadanje u plucima koje se je pocelo javljati u posljednjih 4-5 dana.
Ono sto mene interesuje s obzirom da sam dobio NEGATIVAN nalaz da li da pocnem sa terapijom koju sam dobio, ili da ipak uradim i seriolosko testiranje jer sumnja u tacnost PCR testa je ipak opravdana.
-
nlt
#3035 Re: Iskustva sa koronavirusom
Slušaj doktore. Nije bezveze propisivala lijekove sigurnodamirc_sa wrote: ↑02/03/2021 16:17Evo moje iskustvo.damirc_sa wrote: ↑26/02/2021 11:29 Prije 4 dana sam izgubio culo mirisa, doslovice nista ne osjecam, culo okusa imam sasvim normalno. Zelio bih navesti da sam 10-tak dana "vukao" laganu gripicu sa povremenim curenjem nosa koja je prestala prije 7 dana. Ono sto me zanima (jer su nas izludili koronom) da li trebam sumnjati na infekciju Covid ili je uzrok gubitka cula mirisa od eventualne gripe.
-
damirc_sa
#3036 Re: Iskustva sa koronavirusom
Naravno, svkako je doktorica porodicne medicine rekla da je nazovem sutra kada dobijem nalaze. Da li ovo kod mene znaci da sam prebolovao COVID sa nekim laksim simptomima ili je tek u pocetnoj fazi. Malo sam zbunjen zbog gubitka cula mirisa, jer se on javlja kako sam skontao tek u kasnijoj fazi COVID-a.nlt wrote: ↑02/03/2021 16:26Slušaj doktore. Nije bezveze propisivala lijekove sigurnodamirc_sa wrote: ↑02/03/2021 16:17Evo moje iskustvo.damirc_sa wrote: ↑26/02/2021 11:29 Prije 4 dana sam izgubio culo mirisa, doslovice nista ne osjecam, culo okusa imam sasvim normalno. Zelio bih navesti da sam 10-tak dana "vukao" laganu gripicu sa povremenim curenjem nosa koja je prestala prije 7 dana. Ono sto me zanima (jer su nas izludili koronom) da li trebam sumnjati na infekciju Covid ili je uzrok gubitka cula mirisa od eventualne gripe.
Zbog toga sam i pitao da li je neko imao slicno iskustvo i da li bih trebao uraditi i serioloski test pa da tacno znam na cemu sam.
- red evil
#3037 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kod korone nema pravila, niko nema iste simptome. Na kraju krajeva, nije ti ni bitno jesi li pozitivan ili negativan, za ovu fazu već prati stanje kao da si pozitivan i pij terapiju. Pa kad sve prođe možeš uraditi serološki test.
-
nlt
#3038 Re: Iskustva sa koronavirusom
Narode probajte čaj od origana. Baš godi nekako, a inače mi je i doktorica preporučila pri liječenju upale pluća
Ima u apotekama, oko 10 KM košta
Ima u apotekama, oko 10 KM košta
-
RLewis
#3039 Re: Iskustva sa koronavirusom
evo moje svjeze iskustvo
supruga osjecala glavobolju par dana, onda opca slabost, vrtoglavica, testiranje, pozitivna. javlja se bol u kostima misicima, bez temperature, muku muci vec 7 dana, izgubila čula okusa i mirisa, ja nakon nje 4 dana lagana glavobolja, petak, blaga vrtoglavica, subota ne mogu ustati iz kreveta, sve boli najgore donji dio ledja, tako i nedjelja, kao da me voz pregazio, jutros se budim kao NOV, nista, odem u ambulantu, naravo pozitivan, pluca uredna, oboje smo prosli bez temperature osim sto je ona imala neku vrstu groznice. oboje dobili antibiotike, ja pancef 10x1. posto su nam djeca non stop kod babe i djeda a baba kronicni plucni bolesnik, tog se djela plasimo,
supruga osjecala glavobolju par dana, onda opca slabost, vrtoglavica, testiranje, pozitivna. javlja se bol u kostima misicima, bez temperature, muku muci vec 7 dana, izgubila čula okusa i mirisa, ja nakon nje 4 dana lagana glavobolja, petak, blaga vrtoglavica, subota ne mogu ustati iz kreveta, sve boli najgore donji dio ledja, tako i nedjelja, kao da me voz pregazio, jutros se budim kao NOV, nista, odem u ambulantu, naravo pozitivan, pluca uredna, oboje smo prosli bez temperature osim sto je ona imala neku vrstu groznice. oboje dobili antibiotike, ja pancef 10x1. posto su nam djeca non stop kod babe i djeda a baba kronicni plucni bolesnik, tog se djela plasimo,
- banjaluka078
#3040 Re: Iskustva sa koronavirusom
Super da ste bolje.RLewis wrote: ↑02/03/2021 20:46 evo moje svjeze iskustvo
Čemu pancef i antibiotik za suprugu ako ste ok i nema temperature i pluća su čista? Od našeg naroda koji se zavaljuje antibiotikom na svoju ruku su gori samo ljekari koji daju antibiotik i kad treba i kad ne treba.
-
Milenkov buraz
#3041 Re: Iskustva sa koronavirusom
Šta je ovo krenulo na djecu, znam prijatelja mali 7 razred ima koronu, temperatura, kašalj, kod drugog djevojčica 6 razred baš klasične simptome korone, djete se baš loše osjeća.
- stativa
#3042 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kako ide oko ovog rješenja o samoizolaciji, maloprije stigao nalaz pozitivan, a ne nalazim se na adresi na kojoj sam prijavljen. Koga obavijestiti ili će oni zvati? 21. februara se pojavili simptomi, a 22. ustanovljena upala pluća i testiranje ali taj test je bio negativan i je li sada ide 14 dana od današnjeg ili od pojave simptoma?
-
Ali_G
#3043 Re: Iskustva sa koronavirusom
Mislim da nakon nekih 12 dana od pocetka simptoma nema smisla ukljucivati antibiotike. Nit imas vise temp, normalno dises, ne znam kakvi su ti nalazi al pretpostavljam da su uredni. Ta sjena je mozda na pocetku bila i gora pa se sama povukla, sto se ustvari i desava, a ne zbog kojekakvih doksiciklina, pancefa, garamicina...damirc_sa wrote: ↑02/03/2021 16:17Evo moje iskustvo.damirc_sa wrote: ↑26/02/2021 11:29 Prije 4 dana sam izgubio culo mirisa, doslovice nista ne osjecam, culo okusa imam sasvim normalno. Zelio bih navesti da sam 10-tak dana "vukao" laganu gripicu sa povremenim curenjem nosa koja je prestala prije 7 dana. Ono sto me zanima (jer su nas izludili koronom) da li trebam sumnjati na infekciju Covid ili je uzrok gubitka cula mirisa od eventualne gripe.
Opet, moj komentar je izveden na osnovu procitanog. Uzivo kontakt sa pac je nesto skroz drugo
- Eleonora
#3044 Re: Iskustva sa koronavirusom
Sličnu situaciju sam imala. Bila prijavljena na adresi na kojoj ne živim, ali rješenje su poslali na Viber nakon možda 4, 5 dana nakon što su poslali rezultat testa, isto na Viber. Sto mislim da je super, nema peglanja, sve dobiješ Online.stativa wrote: ↑02/03/2021 23:01 Kako ide oko ovog rješenja o samoizolaciji, maloprije stigao nalaz pozitivan, a ne nalazim se na adresi na kojoj sam prijavljen. Koga obavijestiti ili će oni zvati? 21. februara se pojavili simptomi, a 22. ustanovljena upala pluća i testiranje ali taj test je bio negativan i je li sada ide 14 dana od današnjeg ili od pojave simptoma?
Meni su poslali 2 rješenja dan za danom, jer je doktor računao izolaciju od pojave simptoma, a oni od dana kad sam se testirala, tako da sam ja iskoristila ono rješenje koje mi vise odgovara za poslodavca
Mislim da bi ti trebali poslali rješenje od dana kad je stigao test, ali vidi još. Mislim da su i oni zbunjeni sto se toga tice
-
RLewis
#3045 Re: Iskustva sa koronavirusom
iskreno ako sam uspio dobro primjetiti, svi koji su izasli iz ambulante pozitivni su dobili i antibiotike.banjaluka078 wrote: ↑02/03/2021 22:03Super da ste bolje.RLewis wrote: ↑02/03/2021 20:46 evo moje svjeze iskustvo
Čemu pancef i antibiotik za suprugu ako ste ok i nema temperature i pluća su čista? Od našeg naroda koji se zavaljuje antibiotikom na svoju ruku su gori samo ljekari koji daju antibiotik i kad treba i kad ne treba.
recimo da sam pozitivno iznenadjen ostatkom sistema u mom gradu, dolazili su dezinficirati kucu, poziv iz HES-a iz policije, odmah se radi rtg pluca uz ambulantu, relativno brzo ide a testira se brzim testom i rezultat je odmah.
- ovo_malo_duse
#3048 Re: Iskustva sa koronavirusom
I ja se ovo pitam. 2 poznanika i jedna kolegica sa posla. Djeca u godinama 10 ,5 i 2 svi sa klasicim simptomima corone i svi pozitivni. Ova sa curicom od 2 godine zavrsila u Bolnici 5 danaMilenkov buraz wrote: ↑02/03/2021 22:09 Šta je ovo krenulo na djecu, znam prijatelja mali 7 razred ima koronu, temperatura, kašalj, kod drugog djevojčica 6 razred baš klasične simptome korone, djete se baš loše osjeća.
-
splinter
-
Medobrundo25
#3050 Re: Iskustva sa koronavirusom
Greska.ovo_malo_duse wrote: ↑03/03/2021 09:21I ja se ovo pitam. 2 poznanika i jedna kolegica sa posla. Djeca u godinama 10 ,5 i 2 svi sa klasicim simptomima corone i svi pozitivni. Ova sa curicom od 2 godine zavrsila u Bolnici 5 danaMilenkov buraz wrote: ↑02/03/2021 22:09 Šta je ovo krenulo na djecu, znam prijatelja mali 7 razred ima koronu, temperatura, kašalj, kod drugog djevojčica 6 razred baš klasične simptome korone, djete se baš loše osjeća.