Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
splinter

#2976 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by splinter »

Odličan preparat. Efikasan a jeftin. Nije samo mukolitik nego je i antioksidans, a također i prirodni antibiotik i antivirotik.
iceman ze

#2977 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by iceman ze »

splinter wrote: 25/02/2021 23:37 Odličan preparat. Efikasan a jeftin. Nije samo mukolitik nego je i antioksidans, a također i prirodni antibiotik i antivirotik.
da li bi mogao pomoci i u suhom kaslju? ja imam samo slajm, a neki clanovi porodice suhi, pa zato pitam. Hvala
Last edited by iceman ze on 26/02/2021 06:52, edited 1 time in total.
splinter

#2978 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by splinter »

Može pomoći obzirom da se suhi kašalj javlja i zbog previše gustog sekteta koji acetilcistein otapa u olakšava iskašljavanje
Osim toga ima još dva dejstva ( antioksidans , antivirotik) pa će sigurno pomoći. Ako kašalj baš ne prestane ni poslje nekoliko dana trebat će primjeniti neki antitusik prirodni il' sintetski. Mogu pomoći i inhalacije npr fiziološkom otopinom ili od žalfije. Provjetravati i koristiti ovlaživače prostorija i tako to.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#2979 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by gentoo »

@splinter jel "opasan" kad se uzimaju neki lijekovi ? Tlak, srce, secer itd..
splinter

#2980 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by splinter »

Jedino se mogu eventualno javiti kožne manifestacije i probavne tegobe ali izuzetno rijetko.
Ipak kako kažu posavjetujte se farmsceutom kod kojeg kupujete.
Meni je konkretno pomogao ovaj preparat a popio sam destak vrećica.
damirc_sa

#2981 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by damirc_sa »

Prije 4 dana sam izgubio culo mirisa, doslovice nista ne osjecam, culo okusa imam sasvim normalno. Zelio bih navesti da sam 10-tak dana "vukao" laganu gripicu sa povremenim curenjem nosa koja je prestala prije 7 dana. Ono sto me zanima (jer su nas izludili koronom) da li trebam sumnjati na infekciju Covid ili je uzrok gubitka cula mirisa od eventualne gripe.
Nikakvih drugih simptoma nemam, a i sasvim normalno disem i uredan mi je protok zraka kroz nos. Moze li neki savjet sta cinit kako se ponasati prema novonastaloj situaciji.
iceman ze

#2982 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by iceman ze »

Nije ni moja supruga imala drugih simptoma na pocetku, osim gubitka cula mirisa i bila je pozitivna, konsultuj se sa svojim dr
Last edited by iceman ze on 26/02/2021 11:34, edited 1 time in total.
dadoxyxy

#2983 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by dadoxyxy »

damirc_sa wrote: 26/02/2021 11:29 Prije 4 dana sam izgubio culo mirisa, doslovice nista ne osjecam, culo okusa imam sasvim normalno. Zelio bih navesti da sam 10-tak dana "vukao" laganu gripicu sa povremenim curenjem nosa koja je prestala prije 7 dana. Ono sto me zanima (jer su nas izludili koronom) da li trebam sumnjati na infekciju Covid ili je uzrok gubitka cula mirisa od eventualne gripe.
Nikakvih drugih simptoma nemam, a i sasvim normalno disem i uredan mi je protok zraka kroz nos. Moze li neki savjet sta cinit kako se ponasati prema novonastaloj situaciji.
Obavezno se testiraj ako bas nista ne osjecas na nos , ja sam prinosio parfem nosu i nisam ga osjecao , a okus sam imao i znao razlikovati slano od slatkog , vjerovatno je covid .
Ohrabrujuce ti je sto ti je to vec vjerovatno u prolaznoj fazi, al trebas se testirati.
Eleonora

#2984 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Eleonora »

damirc_sa wrote: 26/02/2021 11:29 Prije 4 dana sam izgubio culo mirisa, doslovice nista ne osjecam, culo okusa imam sasvim normalno. Zelio bih navesti da sam 10-tak dana "vukao" laganu gripicu sa povremenim curenjem nosa koja je prestala prije 7 dana. Ono sto me zanima (jer su nas izludili koronom) da li trebam sumnjati na infekciju Covid ili je uzrok gubitka cula mirisa od eventualne gripe.
Ako bas ništa ne osjetite, najjači parfem, onda je vjerovatno kovid, jer se uveliko razlikuje gubitak čula mirisa od onog koji imamo kod obične prehlade.

Ne bih se brinula na vašem mjestu, jer sve upućuje na blaže simptome. Testirajte se za svaki slučaj, radi drugih oko vas.
damirc_sa

#2985 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by damirc_sa »

Apsolutno nista ne osjetim, supruga je stavljala par svojih parfema, ja svoje i nista nisam osjetio. Na kraju sam posegnuo ka radikalnom testiranju, kada sam presvlacio dijete bebu koja se je ukakila primaknuo sam pelenu ( znam da zvuci gadno) ali NISTA nisam osjetio. Supruga je pobjegla u drugu sobu ali sta cu morao sam provjeriti je li bas bas nista ne osjetim.
malocvijece

#2986 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by malocvijece »

dadoxyxy wrote: 26/02/2021 11:34
Obavezno se testiraj ako bas nista ne osjecas na nos , ja sam prinosio parfem nosu i nisam ga osjecao , a okus sam imao i znao razlikovati slano od slatkog , vjerovatno je covid .
Ohrabrujuce ti je sto ti je to vec vjerovatno u prolaznoj fazi, al trebas se testirati.
Pokušajte da pomirišete Listerine vodicu za usta. Ako to ne osjetite, vjerovatno nije do sinusa i sl. Kod sinusnih problema može doći do gubitka čula mirisa skoro totalnog, ali i tada trebalo bi da osjetite barem žestinu onog mentola u Listerinu. To iz mog, nažalost, čestog iskustva.

EDIT: Može i već spomenuta metoda pelena :lol:
Last edited by malocvijece on 26/02/2021 12:12, edited 1 time in total.
Ali_G

#2987 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Velika je vjerovatnoca da bi ti sad test bio negativan jer si u nekom otprilike 10tom danu. Miris se uglavnom gubi oko 5og dana od pocetka simptoma. Uradi serologiju
damirc_sa

#2988 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by damirc_sa »

Hvala puno na savjetima, testirat cu se sto prije.

Hvala jos jednom
dadoxyxy

#2989 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by dadoxyxy »

Potpuni gubitak mirisa gdje se ne može osjetiti nikako parfem našprican na ruku je gotovo siguran znak da si pozitivan na Covid.

Ja sam čulo izgubio 6 dana nakon temperature 37,3-37,5 koja je trajala pola dana, a obzirom da je bila Nova godina i vikend testirao sam se tek jedaneasti dan od dana temperature koja mi je ujedno bila i prvi simptom , i bio sam pozitivan te me malo zezao bronhitis.

Takodje je možda interesantno za usporedbu da sam dan, dva prije gubitka čula mirisa imao dotad nikad doživljeno škakljanje u nosu , kao da mi biber neko gura u nos pa sam čak išao i ispirao ga u nekoliko navrata iako nisam kihao. Više je bilo izluđujuće iritantno , ne znam da li je iko imao sličan simptom prije gubitka čula mirisa, ustvari je bilo najsličnije djelovanju/škakljanju koje izaziva suzavac u nosu.
Benjo34

#2990 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Benjo34 »

Benjo34 wrote: 24/02/2021 14:06 Majka ponovila nalaze, danas to mnogo bolje izgleda, svi parametri su dosta smanjeni, većina čak u granici normale, ostao je visok crp sa 306 na 110, Acidum uricijum je 92 a od 142 do 339 je ok, jel to Lose? Hct je 33.8, od 35 do 54 je ok, PDW 9.1, od 10 do 16 je ok.

Da se citiram ponovo, tek sutra ce doktor pogledati nalaze, jel može neko da mi kaže koliko su ovi nalazi ok?
Eleonora

#2991 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Eleonora »

Ali_G wrote: 26/02/2021 12:11 Velika je vjerovatnoca da bi ti sad test bio negativan jer si u nekom otprilike 10tom danu. Miris se uglavnom gubi oko 5og dana od pocetka simptoma. Uradi serologiju
Ovo je 100 posto tačno. Imam vise primjera oko sebe. Ja sam se testirala poprilično rano, možda odmah 3 dan nakon bolnog grla, povremenog kaslja, a mama je imala blagu temperaturu. Nalaz pozitivan. A čulo sam izgubila tek kasnije, 5 ili 6 dan.

A suprug u novembru imao upalu desnog krila, nije imao čula i isto blaga temperatura. Testirao se 8 ili 9 dan, nalaz negativan. Doktor tek kasnije, kada mu je gledao nalaz pluća, rekao da je imao upalu karakteristicnu za kovid.

Sreća, I kod mene i kod mame, koja ima preko 60 godina, sve skoro prošlo nakon tačno 14 dana. Ona je doduše dugo osjećala umor, ali je dobro. Mada je tjeram da uradi sve nalaze i uradit će ubrzo.

Dosadni šlajm također prestao. Pomoglo dosta tekućine, meda, čaj od bijelog šljeza,... Čula se vratila 17-ti dan.

Iskreno, mene je korona više ubila psihički. Obzirom da sam i trudnica, bilo je zaista grozno svaki sat mjeriti temperaturu i osluškivati tijelo, očekivati ono najgore. Uzas...

Čuvajte se ljudi i dalje, nema veze ako ste prebolovali. Hinja je ovo :-)
Ali_G

#2992 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Benjo34 wrote: 26/02/2021 14:07
Benjo34 wrote: 24/02/2021 14:06 Majka ponovila nalaze, danas to mnogo bolje izgleda, svi parametri su dosta smanjeni, većina čak u granici normale, ostao je visok crp sa 306 na 110, Acidum uricijum je 92 a od 142 do 339 je ok, jel to Lose? Hct je 33.8, od 35 do 54 je ok, PDW 9.1, od 10 do 16 je ok.

Da se citiram ponovo, tek sutra ce doktor pogledati nalaze, jel može neko da mi kaže koliko su ovi nalazi ok?
Ok je to. Vratit ce se i CRP polako.
Benjo34

#2993 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Benjo34 »

Ali_G wrote: 26/02/2021 14:40
Benjo34 wrote: 26/02/2021 14:07

Ok je to. Vratit ce se i CRP polako.
Hvala ti, iskreno nisam očekivao da će za nekih 10 dana se sve tako popravit, kad sam vidio crp na 114, jos je visok ali doosta bolji, ostali parametri svi su se vratili u normalu al me zabrinulo ovi koji su u "minusu"
Lalena

#2994 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

Miss Moonlight wrote: 25/02/2021 15:55
Lalena wrote: 21/02/2021 18:47
Miss Moonlight wrote: 19/02/2021 11:53 Radila sam na dvije različite lokacije test
Postoji i ta mogućnost da su te prekasno testirali... Jesi radila samo crp test? Moj sin je isto bio negativan, blaža upala...
Međutim, kada je uradio kasnije test na antitijela, pokazalo se da je prebolio covid....
Imala sam kontakt u utorak, probadanja i bol u ramenu od subote. Testirala se ponedjeljak i srijedu, oba puts negativna.
U subotu radila seroloski test. IgM 0.29, IgG 0.03.
U pon na kontroli kažu povlaci se uoala. Odbijem antibiotik jer sam 2 sumameda popila. Utorak opet probadanja, jača i češće. Jučer cijeli dan. I opet uzmem antibiotik.
Snaha i njena majka loše prošle, dimer visok, kleksan orimale, kisik, inekcije za pluca... Poz obje. Brst pozitivsn bez simptoma.
Mama preventivno snimi pluća, jak bronhitis, misle da je prebolovala. Ma ludilo. Ja cu opet seroloski raditi ssmo ne znam kada bih trebala.
Sestra je mjesec dananakon zaraze radila, nije imala antitjela
U tebe je baš posebna situacija... Nisam pametna :-)
Jesu li ti spominjali covid kada su očitavali rtg snimak? Pošto su meni objasnili da se virusna upala kao uopšte ne čuje stetoskopom, zato su mi morali toliko puta raditi rtg snimak...
I već kod prvog, dr. je napisao da su na plućima sjene tipične za covid...

Zvuči kao prevelika slučajnost, ali možda si zaista dobila "normalnu" upalu pluća?! Čuvaj se :thumbup:
Lalena

#2995 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

Frend85 wrote: 22/02/2021 19:50
Lalena wrote: 21/02/2021 18:43
nlt wrote: 10/02/2021 17:34 za ove koji su prebolovali koronu uz upalu pluca, jeste li vi osjetili da i nakon što je prošlo od upale pluća evo već više od dva mjeseca kod mene da ponekad malo ''žulja''. pri dnu negdje ispod rebara, doduše jesam prije 2-3 dana se malo saginjao i lakse fizičke poslove radio itd
Pozitivna polovinom novembra, obostrana upala, baš me napatila... Dugo sam vukla probleme s disanjem, probadanja, temperatura vazda 37,2...
Neko vrijeme sam se osjećala dobro...
A zadnjih par dana, opet to probadanje ispod rebara, jeza... malo groznica, temperatura 37 do 37,3...
Pomalo groznica, bolovi u grlu...
A ne znam da li je od toga ili od panike, malo mi fali i daha...
Pa do kada više :ljut: :trema: :repetirana:
Do kada :repetirana:
Tješi me da nije nova infekcija, antitijela su mi bila nešto preko 15...
Doktoru nemam namjeru ići dok ne budem za bolnice...
Evo meni je tacno tri i po mjeseca od kovida i dalje nisam ok, sve moguce nalaze sam radila i sve je ok cak i skener pluca popila 9 kutija antibiotika. Osjecam tu neku vrucinu u tijelu i u prsima probadanje isto. Slajm mi se pojavljuje jezik bijel i suv. Primala sam i infuziju jer nisam mogla jesti pijem b kompleks i pivski kvasac i apetit se vratio. Bar sam pocela jesti i setati malo. I dalje imam znojenje ali nije u toj mjeri kako je bilo. Posto sam i dalje na bolovanju od 15.11 razmisljam do pocnem raditi od 1. 3.jer ovom ludilu izgleda nema kraja.
Napisah post, pa mi negdje nestade...
Nadam se da ćeš biti dobro i oporaviti se... Izvini, možda ružno zvuči, ali okružena sam ljudima koji puno ne vjeruju u koronu ili misle kako je to obična gripa koju sam trebala prehodati..., pa mi bude malo lakše kada vidim da i drugi imaju sličnih problema, da nije samo do mene...
Ponekad mi baš to indirektno kažu...

Zaista, ne bih poželjela nikome... Nema pravila.
Ja nisam imala nijedan faktor rizika, nemam hroničnih oboljenja, ni viška kilograma, nalazi uvijek perfektni, fizički bila aktivna... Nisam bila prije ovoga bolešljiva, veoma rijetko sam posjećivala doktora...
Ehh sada zašto me ovako pogodilo, ne znam, zaista...
Frend85

#2996 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

Lalena wrote: 26/02/2021 21:06
Frend85 wrote: 22/02/2021 19:50
Lalena wrote: 21/02/2021 18:43

Pozitivna polovinom novembra, obostrana upala, baš me napatila... Dugo sam vukla probleme s disanjem, probadanja, temperatura vazda 37,2...
Neko vrijeme sam se osjećala dobro...
A zadnjih par dana, opet to probadanje ispod rebara, jeza... malo groznica, temperatura 37 do 37,3...
Pomalo groznica, bolovi u grlu...
A ne znam da li je od toga ili od panike, malo mi fali i daha...
Pa do kada više :ljut: :trema: :repetirana:
Do kada :repetirana:
Tješi me da nije nova infekcija, antitijela su mi bila nešto preko 15...
Doktoru nemam namjeru ići dok ne budem za bolnice...
Evo meni je tacno tri i po mjeseca od kovida i dalje nisam ok, sve moguce nalaze sam radila i sve je ok cak i skener pluca popila 9 kutija antibiotika. Osjecam tu neku vrucinu u tijelu i u prsima probadanje isto. Slajm mi se pojavljuje jezik bijel i suv. Primala sam i infuziju jer nisam mogla jesti pijem b kompleks i pivski kvasac i apetit se vratio. Bar sam pocela jesti i setati malo. I dalje imam znojenje ali nije u toj mjeri kako je bilo. Posto sam i dalje na bolovanju od 15.11 razmisljam do pocnem raditi od 1. 3.jer ovom ludilu izgleda nema kraja.
Napisah post, pa mi negdje nestade...
Nadam se da ćeš biti dobro i oporaviti se... Izvini, možda ružno zvuči, ali okružena sam ljudima koji puno ne vjeruju u koronu ili misle kako je to obična gripa koju sam trebala prehodati..., pa mi bude malo lakše kada vidim da i drugi imaju sličnih problema, da nije samo do mene...
Ponekad mi baš to indirektno kažu...

Zaista, ne bih poželjela nikome... Nema pravila.
Ja nisam imala nijedan faktor rizika, nemam hroničnih oboljenja, ni viška kilograma, nalazi uvijek perfektni, fizički bila aktivna... Nisam bila prije ovoga bolešljiva, veoma rijetko sam posjećivala doktora...
Ehh sada zašto me ovako pogodilo, ne znam, zaista...
Potpuno te razumijem isti slucaj je sa mnom, cak su mi rekli svi da posjetim psihijatra... Jednostavno nije svaki organizam isti. Isti slucaj je sa mnom u potpunoj sam formi bila, fizicki aktivna, nalazi perfektni a ovo me dotuklo, cak sam mislila da necu prezivjeti. Pocinjem raditi sl sedmice eto poslije 4 mjeseca. Svaki dan prelazim po 4 kilometra tjeram se. Jednostavno pokusavam vise da ne mislim ali i dalje je prisutan strah... Moje tijelo je i dalje vruce i kao da nisam vise ja. Vratila sam svoju kilazu sad opet imam 65 Kg a imala sam 58kg.Znojenje i dalje traje iako se nikad u zivotu nisam znojila i kad sam trenirala, tako da se promjene primjete.Nadam se da sam ti pomogla veliki pozdrav
Frend85

#2997 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

iceman ze wrote: 25/02/2021 23:23 PropoMucil, da li je neko koristio za izbacivanje slajma?
Ja sam u toku kovida koristila Propomucil jer sam se gusila u slajmu i nista mi nije pomoglo, dala sam brdo para u apoteku i nista nije pomoglo. Jednostavno sve sam pokusavala i nista. I dalje imam slajm poslije 4 mjeseca ali naravno u manjoj mjeri. Pozdrav
iceman ze

#2998 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by iceman ze »

Kako se oporavljate u postcovid fazi sa zalijecenim upalama pluca, idete u prirodu, setate, neki biljni preparati i sl?
Libra1921

#2999 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Libra1921 »

Ocu je danas 12 dan, 7 dana (tačnije noći) ima temperaturu. Na početku je to bilo do 37.9 a u zadnje 2 noći ide i do 39! Počeli smo s voltaren čepićima od 50 mg. Uz sve to mučnina, pa nema apetita. Pije alvolamid 2x i prima triax i clexan. Koliko ovo g...od temperature traje , kad jenjava i imal ko iskustva s ovom mučninom, kako je bar malo ublažit?
starii

#3000 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by starii »

Libra1921 wrote: 27/02/2021 04:26 Ocu je danas 12 dan, 7 dana (tačnije noći) ima temperaturu. Na početku je to bilo do 37.9 a u zadnje 2 noći ide i do 39! Počeli smo s voltaren čepićima od 50 mg. Uz sve to mučnina, pa nema apetita. Pije alvolamid 2x i prima triax i clexan. Koliko ovo g...od temperature traje , kad jenjava i imal ko iskustva s ovom mučninom, kako je bar malo ublažit?
najbolje da zovnes porodicnu medicinu i da vam posalju ekipu, da mu daju reglan i controloc sa infuzijom, poslusaj daji mu proteinske napitke nutridrink protein ili one sto mogu kupiti u DMu, Bingu, Konzumu, neka pije dosta tečnosti da ne dehidrira jer onda je veca sansa za komplikacije.
Locked