A ko ce platiti tehnicki prijem? Pitanje je jesu li platili gradjevinsku rentu.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑02/03/2021 13:37 ali evo vis a vis bob staze, mislim da im je i dužnost da ovu besmislicu (jebote nije uknjizeno nesto sto je na olimpijadi bilo korišteno ) sa zemljisnim knjigama odrade pa da se može haplicirati za neke projekte obnove
Sarajevo Construction
- Haris.ba
#15126 Re: Sarajevo Construction
- Tvrtko II Kotromanić
#15127 Re: Sarajevo Construction
eh vidiš nisam bio upućen u ovoneki wrote: ↑02/03/2021 14:29Tačno..prije 15ak godina je rađena i studija koja je pokazala da je obnova bob staze u punom kapacitetu potpuno neisplativa. Jedan od razloga je i loš izbor pozicije na kojoj je izgrađena, jer je navodno od svih staza na svijetu ova na najnižoj nadmorskoj visini.VladaFBiH wrote: ↑02/03/2021 14:24negdje sam čitao da se bob staza ne može nikako isplatiti i da takvi objekti samo prave ogromne gubitke (valjda je potrebna ogromna količina el- energije za led) tako da mi je jasno što je ne obavljaju... ali opet kontam da li je moguće napraviti nešto "popločano sa plastikom" da se može barem turistički spuštati niz njuTvrtko II Kotromanić wrote: ↑02/03/2021 13:39
prije par godina, neki čiko iz tog sankaškog saveza je rekao da je samo jedan spust bob stazom cca 150 eur.
i to za trening![]()
najviše mene srklete stvari koje su se mogle i koje se mogu kako Bog zapovijeda fino odraditi, bez izmišljanja tople vode, ali jok daj da ti propada nešto od čega svi možemo hajra imati a ti se baci gdje je isplatvio (hesteg novogradnja postratna)![]()
Ali, ništa nas ne sprječava da je osposobimo za ljetne pripreme sanjkaša za koje ne treba priprema leda
u svakom slučaju ova zadnja rečenica, što da ne, pored toga ima i ovih raznih Red Bull ekstremnih sportova pa da biciklaju i tuda
- drndalo
#15128 Re: Sarajevo Construction
Gledano samo na bob stazu kao objekat naravno da ne mozes biti pozitivan ni u zjbncji... Medjutim, ono sto bi se trebalo racunati je sveukupni uticaj na ekonomiju destinacije. Kada meni madjarska vlada plati Wizz da me doveze avionom u Budimpestu za 40 KM, ne dovode me sto sam lijep, iako sam k'o upisan, nego zato sto cu tamo potrositi xx para, na smjestaj, hranu, prevoz, pice, konje, zene... Pa mene jeftine avio karte za 4 dana tamo u totalu izadju barem 600-800 KM, ali to je to. Destinacija je dobila toliko para od mene subvencijom avio leta za Sarajevo.VladaFBiH wrote: ↑02/03/2021 14:24negdje sam čitao da se bob staza ne može nikako isplatiti i da takvi objekti samo prave ogromne gubitke (valjda je potrebna ogromna količina el- energije za led) tako da mi je jasno što je ne obavljaju... ali opet kontam da li je moguće napraviti nešto "popločano sa plastikom" da se može barem turistički spuštati niz njuTvrtko II Kotromanić wrote: ↑02/03/2021 13:39prije par godina, neki čiko iz tog sankaškog saveza je rekao da je samo jedan spust bob stazom cca 150 eur.
i to za trening![]()
najviše mene srklete stvari koje su se mogle i koje se mogu kako Bog zapovijeda fino odraditi, bez izmišljanja tople vode, ali jok daj da ti propada nešto od čega svi možemo hajra imati a ti se baci gdje je isplatvio (hesteg novogradnja postratna)![]()
Koliko bi para potrosila jedna reprezentacija na pripremama...? 20-30-40 ljudi, barem 14 dana, nije to mala lova... Ko zna da je uzme... Austrijanci znaju. Mi ne znamo...
- nosara
#15129 Re: Sarajevo Construction
Oni bi oma milijardu profita. A kurcem niko ne mrda. Ko ce to, skupo, led, sta ce to, nemoj to... Daj podzemnu garazu i da kahvenisemo. 
- Logovan
-
breuer
#15131 Re: Sarajevo Construction
joj gluposti majko mila
- Cossack
-
Dimu1927
#15133 Re: Sarajevo Construction
sustinadrndalo wrote: ↑02/03/2021 15:12 Gledano samo na bob stazu kao objekat naravno da ne mozes biti pozitivan ni u zjbncji... Medjutim, ono sto bi se trebalo racunati je sveukupni uticaj na ekonomiju destinacije. Kada meni madjarska vlada plati Wizz da me doveze avionom u Budimpestu za 40 KM, ne dovode me sto sam lijep, iako sam k'o upisan, nego zato sto cu tamo potrositi xx para, na smjestaj, hranu, prevoz, pice, konje, zene... Pa mene jeftine avio karte za 4 dana tamo u totalu izadju barem 600-800 KM, ali to je to. Destinacija je dobila toliko para od mene subvencijom avio leta za Sarajevo.
Koliko bi para potrosila jedna reprezentacija na pripremama...? 20-30-40 ljudi, barem 14 dana, nije to mala lova... Ko zna da je uzme... Austrijanci znaju. Mi ne znamo...
tako ne razmisljaju nasi direktori, ministri, nacelnici itd nazalost. mi znamo samo daj brzih para preko noci i daj samo meni. zbog takvog razmisljanja kajmak ubire samo pino hotel recimo
-
pritchard
#15134 Re: Sarajevo Construction
Ajde ako neko naidje na tu studiju o (ne)isplativost nek je zalijepi ovdje pls. Zar nasa staza nije najjuznije locirana i jedna od tehnicki najzahtjevnijih?! Trenutno ima 15 bob staza koje se aktivno koriste, 3 koje su u planu i 17 former staza (wikipedia) medju kojima je i nasa...
Je li moguce da ne bi bila isplativa sa ovakvim karakteristikama buduci da vec danas sportasi rade pripreme na njoj? Zamisli da se obnovi, pa takmicenja, rezervacije, ekipe, mediji, zicara, prestiz...
Je li moguce da ne bi bila isplativa sa ovakvim karakteristikama buduci da vec danas sportasi rade pripreme na njoj? Zamisli da se obnovi, pa takmicenja, rezervacije, ekipe, mediji, zicara, prestiz...
-
BadBoy
-
pritchard
#15136 Re: Sarajevo Construction
Ma Trebevic treba gledati kao cjelinu. Suma, priroda, rekreacija, Pino, Brus, bob staza, vidikovac, Colina kapa, turizam, sport... Fantastican sadrzaj 7 minuta od Vijecnice, ali ne, neisplativo, bjezi, mojne to.
- nosara
#15137 Re: Sarajevo Construction
Ih, jasta.BadBoy wrote: ↑02/03/2021 18:51 Evo šta Sanela Klarić kaže o bob stazi:
https://www.klix.ba/sport/bob-staza-na- ... /190818017
Moze li samo? Ili da neko dadne, a neko uradi. Treba neko i da odrzava.
Ma sta ce to, ko ce to...
Hajde sve, ali sta ce to?
Tramvajsku stanicu renoviraju godinu, ko da je Luvr.
- muha_sa
#15138 Re: Sarajevo Construction
BadBoy wrote: ↑02/03/2021 18:51 Evo šta Sanela Klarić kaže o bob stazi:
https://www.klix.ba/sport/bob-staza-na- ... /190818017
'Neumorno i naš bh. sankaški tim ljeti trenira na stazi i postiže fantastične rezultate na međunarodnim takmičenjima. Naša tri juniora su među prvih 16 najboljih sankaša juniora u svijetu. Na ovu stazu, koja zvanično ne postoji u katastru, u toku ljeta pored naših mladih sankaša na treninge dolaze i sankaške reprezentacije Češke, Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i drugih. Bob i sankaška staza na Trebeviću je najbrža i najsigurnija i zato je omiljena među sportistima jer na njoj mogu postići brzinu od nevjerovatnih 141 km na sat. Po novim standardima prilikom sanacije ove staze za zimske sportove ona bi se morala malo usporiti. Svaki trening u ovoj disciplini se registruje te se prema tim rezultatima određuju startne pozicije. Međutim svi oni koji dolaze na Trebevićku stazu dolaze iz čiste ljubavi jer ovi treninzi nisu registrovani niti oni imaju i mogu nekome zvanično platiti troškove za svako spuštanje/trening. Sretni su jer imaju domaćine iz bh. sankaškog saveza koji brinu o njihovoj sigurnosti. Svaki zvanični trening košta 25 eura po jednom spuštanju. Obišli smo više puta ove treninge i sjajan je osjećaj ponovo vidjeti ovu stazu da se koristi u sportske svrhe“, istaknula je naša sagovornica.

- muha_sa
#15139 Re: Sarajevo Construction
nosara wrote: ↑02/03/2021 19:38Ih, jasta.BadBoy wrote: ↑02/03/2021 18:51 Evo šta Sanela Klarić kaže o bob stazi:
https://www.klix.ba/sport/bob-staza-na- ... /190818017Ma ko ce to, sta ce to, kako ce to?
Moze li samo? Ili da neko dadne, a neko uradi. Treba neko i da odrzava.
Ma sta ce to, ko ce to...
Hajde sve, ali sta ce to?
Tramvajsku stanicu renoviraju godinu, ko da je Luvr.![]()
Pa to stalno govorim--prije ce Kinezi spojit dvije obale kod Neuma nego ovi završit traJvansko stajalište
- nosara
#15140 Re: Sarajevo Construction
Gledaj ambijent. Zamisli da je nova, sredjeno, pista...muha_sa wrote: ↑02/03/2021 19:39BadBoy wrote: ↑02/03/2021 18:51 Evo šta Sanela Klarić kaže o bob stazi:
https://www.klix.ba/sport/bob-staza-na- ... /190818017![]()
'Neumorno i naš bh. sankaški tim ljeti trenira na stazi i postiže fantastične rezultate na međunarodnim takmičenjima. Naša tri juniora su među prvih 16 najboljih sankaša juniora u svijetu. Na ovu stazu, koja zvanično ne postoji u katastru, u toku ljeta pored naših mladih sankaša na treninge dolaze i sankaške reprezentacije Češke, Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i drugih. Bob i sankaška staza na Trebeviću je najbrža i najsigurnija i zato je omiljena među sportistima jer na njoj mogu postići brzinu od nevjerovatnih 141 km na sat. Po novim standardima prilikom sanacije ove staze za zimske sportove ona bi se morala malo usporiti. Svaki trening u ovoj disciplini se registruje te se prema tim rezultatima određuju startne pozicije. Međutim svi oni koji dolaze na Trebevićku stazu dolaze iz čiste ljubavi jer ovi treninzi nisu registrovani niti oni imaju i mogu nekome zvanično platiti troškove za svako spuštanje/trening. Sretni su jer imaju domaćine iz bh. sankaškog saveza koji brinu o njihovoj sigurnosti. Svaki zvanični trening košta 25 eura po jednom spuštanju. Obišli smo više puta ove treninge i sjajan je osjećaj ponovo vidjeti ovu stazu da se koristi u sportske svrhe“, istaknula je naša sagovornica.
![]()
- muha_sa
#15141 Re: Sarajevo Construction
Kad god odem na Trebevic--u zadnje vrijeme bar cesto--prvo odem na bob stazu i cjelu je prohodam. Koja tuga-mamlazi veze nemaju šta je Trebevic i šta je bob staza--bog me ubio ako vecina ovih vladajucih zna potrefit gdje se nalazinosara wrote: ↑02/03/2021 19:43Gledaj ambijent. Zamisli da je nova, sredjeno, pista...muha_sa wrote: ↑02/03/2021 19:39BadBoy wrote: ↑02/03/2021 18:51 Evo šta Sanela Klarić kaže o bob stazi:
![]()
![]()
![]()
![]()
-
BadBoy
#15142 Re: Sarajevo Construction
I meni je baš ovo zapalo za okomuha_sa wrote: ↑02/03/2021 19:39BadBoy wrote: ↑02/03/2021 18:51 Evo šta Sanela Klarić kaže o bob stazi:
![]()
-
high_volume
#15143 Re: Sarajevo Construction
NEKADAŠNJI PONOS SFRJ - Olimpijska bob staza koštala je 35 miliona dolara
Na svijetu postoji samo 9 sličnih objekata
Na svijetu postoji samo 9 sličnih objekata
- So What!
#15144 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja privatne bolnice Alipašin Most [ASA Prevent - Siemens] - 02. 03. 2021. @ DMCA (Skyscrapercity forum)

- So What!
#15145 Re: Sarajevo Construction
Rezidencija Konak 15 godina čeka na obnovu, danas je opasno u nju i ući
Rezidencija Konak, posljednji saraj sultanovog namjesnika u Bosni, jedan je od simbola i prepoznatljivih građevina Sarajeva.
Ovaj objekat nijemi je svjedok turbulentne historije naše zemlje više od 150 godina. On se nalazi u vlasništvu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a za njegovo (ne)održavanje zadužena je Služba za zajedničke poslove institucija BiH.
Već nekoliko godina unazad priprema se njegova restauracija i sanacija, a kako vrijeme odmiče, ovaj nekada reprezentativni objekat u kojem su spavali sultani, banovi, kraljevi i predsjednici, danas je prazan i sve više, nažalost, propada. Ekipa Faktora planirala je napraviti reportažu o rezidenciji Konak, ali sve je ostalo na pokušaju.
- Obavještavam vas da je zbog sigurnosnih razloga, odnosno mogućnosti povrede prilikom boravka u rezidenciji Konak, boravak unutar objekta vrlo rizičan. Iz tog razloga nismo u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu. Za ostala pitanja obratite se Službi za zajedničke poslove institucija BiH koja održava objekat i priprema projekat njegove sanacije – stoji u odgovoru koji smo dobili iz kabineta Predsjedništva Bosne i Hercegovine na upit da snimimo fotografije i videoreportažu o rezidenciji Konak.
Služba za zajedničke poslove institucija BiH dala je pojašnjenje cijele situacije.
- Aktivnosti na sanaciji graditeljske cjeline Konak započele su 2006. godine kada je Služba za zajedničke poslove institucija BiH u saradnji sa relevantnim stručnjacima iz oblasti arhitekture i graditeljskog naslijeđa uradila elaborat sanacije graditeljske cjeline sa definiranim ciljevima programa i neohodnim koracima u revitalizaciji ovog kulturno-histrijskog spomenika. Nakon odobrenih sredstava u budžetu institucija Bosne i Hercegovine za izradu projektne dokumentacije 2016. godine pokrenut je postupak nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, kao i važećom zakonskom regulativom iz oblasti građenja i zaštite nacionalnih spomenika - navode iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.
Dodaju da je nakon nekoliko obnovljenih postupaka javne nabavke ugovor potpisan sa projektnim konzorcijem 2017. godine.
- Međutim, projekat nije kompletiran u potpunosti prema obavezama projektanta iz tenderske dokumentacije uprkos višekratnim vraćanjima projektne dokumentacije na dopunu i ispravku. Ugovor sa odabranim projektantom je raskinut 2020. godine. U Dokumentu okvirnog budžeta planiraju se sredstva za radove, ali njihov početak zavisi od kompletiranja projektne dokumentacije i pribavljanja neophodnih saglasnosti od nadležnih institucija. Procjenjena vrijednost sanacije prema Elaboratu iz 2006. godine iznosila je oko šest miliona KM, međutim pravu procjenu je trebao definirati Predračun radova iz Glavnog projekta sanacije, konzervacije i restauracije, dok će stvarne troškove sanacije pokazati postupak javne nabavke. Služba za zajedničke poslove BiH u proteklom periodu je kontinuirano pružala usluge iz svoje nadležnosti u objektu Konak, a to su fizička zaštita i održavanje higijene u prostoru, kao i hitne popravke i održavanje objekta. Prioritetni radovi u objektu su, a nakon pribavljanja projektne dokumentacije i svih potrebnih saglasnosti za izvođenje radova, sanacioni radovi na konstrukciji objekta, ugradnja novih instalacija i infrastrukturnih sistema jer su postojeće dotrajale. Također, konzervatorski radovi u interijeru i na pokretnom naslijeđu su prioritet s obzirom na umjetničku, ambijtalnu i estetsku vrijednost istog. Teka nakon završetka svih radova objekat će moći otvoriti vrata s namjenom reprezentativnog rezidencijalnog objekta - kažu iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.
Podsjetimo, iz Konaka se decenijama vladalo Bosnom. U njemu je bilo sjedište Zemaljske skupštine i Narodne vlade. U njemu je bio smješten i prvi medicinski fakultet u BiH. U Konaku je, kako smatraju neki historičari, izdahnuo Franz Ferdinand, austrougarski prijestolonasljednik čija je smrt nakon atentata u Sarajevu pokrenula Prvi svjetski rat.
Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Konak je pretrpio djelimična oštećenja, a već duži niz godina zbog oštećenja i neuvjetnosti u njemu se ne organiziraju državni prijemi niti boravak visokih stranih delegacija tokom njihovih posjeta Bosni i Hercegovini.
Faktor
- Van Halen
#15146 Re: Sarajevo Construction
Pustaju da propadne i tajkun ce dobit dozvolu za stambeno poslovni objekat stariji i ljepši od ovog. 6 milja kvadrat,poznati fudbaleri i pjevaci da kupe stan
-
BadBoy
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#15148 Re: Sarajevo Construction
Dogradnja par staklenih spratova, a kome god se ne bude svidjalo jugonostalgicar je.
- Hannibal41
#15149 Re: Sarajevo Construction
a koliko su jugonostalgicari plakali za onom rusevinom na cobaniji pa ljudi napravise od nje jednu od ljepsih zgrada u gradu ocm vise nema nikog da place_BataZiv_0809 wrote: ↑03/03/2021 20:45 Dogradnja par staklenih spratova, a kome god se ne bude svidjalo jugonostalgicar je.
- Hannibal41
#15150 Re: Sarajevo Construction
a dje to u sarajevu ima stan za 8 milja, nemoj zajebavat