Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sociolog

#201 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Sociolog »

. 8)

Ici ce raja jos vise.
Puno ce sirotinje ostati.
u-pet-deka

#202 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

dječak sa šibicama wrote: 02/03/2021 00:02
u-pet-deka wrote: 01/03/2021 22:30
mali_balon wrote: 01/03/2021 22:19 Moj amidza 60ih otisao u njemacku, znao baratati metalima, a jedva nas pravopis znao a kamoli da prica njemacki, ne pada mu na pamet da se vraca, ima neku vikendicu kad dodje u bih cisto da se ne svaljuje familiji, bude tu maksimalno 1 mjesec i ode nazad, naviko gore ima svoju rutinu, svoje svabe turke i exyu dijasporu......djeca poslje rata jednom dosla u bih i nikad vise....svabe.....drzo ih neki patriotizam pa imali nase pasose do unazad 10g, iako su mogli odma njemacke uzeti, rodjeni gore.....skontali da im je bih pasos samo prepreka i da se napate dok ga dobiju tj produze, okanili se i te gluposti.....i sad njihova djeca...i to je treca generacija koja ce mozda imati nasa imena i to je sve sto ce ih vezati sa nasu vokojebinu.....a takvih je koliko hoces

To s imenima više nije slučaj (barem ovdje u Danskoj), sve više daje danska ili međunarodna imena. A oni koji imaju djecu s Dancima, gdje je druga polovina nebitno on ili ona (u većini slučajeva) djeca će imati danska prezimena. Postoje čak i slučajevi među našima 'muslimanima' koji odluče krstiti djecu.
Mene je to bas iznenadilo, rodjak iz Gorazda ma nije on ni iz Gorazda jedno selo 20 kilometara od grada, rodjen na selu klasicno seosko dijete, u ratu zavrsio u Danskoj zivi tamo koliko vec skoro 30 godina, djeci dao danska imena da sad ne detaljisem.

I on postao pravi danac, sa dancima se druzi, na FB vise od pola objava nije na nasem jeziku. Ode on u Gorazde ponekad ljeti, i livada se pokosi na selu i obidje se rodbina, ali danac pa danac.
Razlog za izbor pro-danskih ili međunarodnih (zapadnih) imena je zbog prijema u školu. Postoji (nenapisana) kvota koliko djece koja nisu 'danska', i tu obično ime igra ulogu, može biti dopušteno u razred ili školu, jer u suprotnom djete, ako stranac može završiti u nekoj od onih škola koja su socialno opterećena, gdje su stranci ili dvojezična djeca većina.
detroit-mercy

#203 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

u-pet-deka wrote: 02/03/2021 10:55

To s imenima više nije slučaj (barem ovdje u Danskoj), sve više daje danska ili međunarodna imena. A oni koji imaju djecu s Dancima, gdje je druga polovina nebitno on ili ona (u većini slučajeva) djeca će imati danska prezimena. Postoje čak i slučajevi među našima 'muslimanima' koji odluče krstiti djecu.
Mene je to bas iznenadilo, rodjak iz Gorazda ma nije on ni iz Gorazda jedno selo 20 kilometara od grada, rodjen na selu klasicno seosko dijete, u ratu zavrsio u Danskoj zivi tamo koliko vec skoro 30 godina, djeci dao danska imena da sad ne detaljisem.

I on postao pravi danac, sa dancima se druzi, na FB vise od pola objava nije na nasem jeziku. Ode on u Gorazde ponekad ljeti, i livada se pokosi na selu i obidje se rodbina, ali danac pa danac.
Razlog za izbor pro-danskih ili međunarodnih (zapadnih) imena je zbog prijema u školu. Postoji (nenapisana) kvota koliko djece koja nisu 'danska', i tu obično ime igra ulogu, može biti dopušteno u razred ili školu, jer u suprotnom djete, ako stranac može završiti u nekoj od onih škola koja su socialno opterećena, gdje su stranci ili dvojezična djeca većina.
Cuj, zar i toga ima. Ovdje bi se mogla dobra parnica provuc za diskriminaciju.
moonca

#204 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

:-) ..svasta...
u-pet-deka

#205 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

detroit-mercy wrote: 02/03/2021 13:41

Razlog za izbor pro-danskih ili međunarodnih (zapadnih) imena je zbog prijema u školu. Postoji (nenapisana) kvota koliko djece koja nisu 'danska', i tu obično ime igra ulogu, može biti dopušteno u razred ili školu, jer u suprotnom djete, ako stranac može završiti u nekoj od onih škola koja su socialno opterećena, gdje su stranci ili dvojezična djeca vežina.
Ima, ali je sve nekako legano. Primjerice, ako živis u stambenom kvartu (nebitno Danac ili ne), koji je javno obilježen kao ghetto onda tvoja djeca ne mogu zajedno ići u istu školu. Jedno u jednu, drugo u drugi i tako dalje.
detroit-mercy

#206 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

u-pet-deka wrote: 02/03/2021 14:13

Razlog za izbor pro-danskih ili međunarodnih (zapadnih) imena je zbog prijema u školu. Postoji (nenapisana) kvota koliko djece koja nisu 'danska', i tu obično ime igra ulogu, može biti dopušteno u razred ili školu, jer u suprotnom djete, ako stranac može završiti u nekoj od onih škola koja su socialno opterećena, gdje su stranci ili dvojezična djeca vežina.
Ima, ali je sve nekako legano. Primjerice, ako živis u stambenom kvartu (nebitno Danac ili ne), koji je javno obilježen kao ghetto onda tvoja djeca ne mogu zajedno ići u istu školu. Jedno u jednu, drugo u drugi i tako dalje.
Znaci da jedno ide u taj kvart (kome pripada) a drugo u drugi kvart koji nije geto, pa onda se moze reci da pokusavaju da disperziraju djecu i da sva ne idu u geto :?
u-pet-deka

#207 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

detroit-mercy wrote: 02/03/2021 14:20
u-pet-deka wrote: 02/03/2021 14:13
Znaci da jedno ide u taj kvart (kome pripada) a drugo u drugi kvart koji nije geto, pa onda se moze reci da pokusavaju da disperziraju djecu i da sva ne idu u geto :?
Ne mogu ići u istu školu. U koju drugu školu drugo djete je 'tvoj' izbor. Mada ima limit za sve, jer druga ustanova ima pravo da odbije djete. Imaš primjera (poznajem) gdje jedno ide tu gdje borave a drugo djete u drugi grad. Ali tako je ako 'voliš' živiti u jeftinim stanovima sa palestincima, pakistancima, tamilima, tamo iz Indonezije i sl. Ti kvartovi su 100% pod video nadzorom. Svaki korak.
elcaliente

#208 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by elcaliente »

Znaci Björn Salihovic i Irmgard Anne Ferhatovic su nasih korijena. Djeca Semira i Hanife😂😂😂
u-pet-deka

#209 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Ta djeca su vezana za BiH koliko današnja djeca u BiH za Jugoslaviju.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#210 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Istinu govorim »

u-pet-deka wrote: 02/03/2021 19:03 Ta djeca su vezana za BiH koliko današnja djeca u BiH za Jugoslaviju.
Reko bih na obraz i čast roditeljima, ali nemaju ni jedno pa ono na pretke im
exliberal-ex

#211 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by exliberal-ex »

Nekontam ovo sto pises, postao pravi danac jer se sa dancima druzi i sto su mu objave na FB na Danskom ?
Sta je po tebi trebao da ko oni turci sto zive u njemackoj decenijama i neznaju beknut njemackog...uostalom evo i kod mene su skoro pa sve postavke na FB na engleskom jer vecina prijatelja mi je sa engleskog govornog podrucja, uostalom zivim na engleskom govornom pordrucju.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#212 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Istinu govorim »

exliberal-ex wrote: 02/03/2021 19:51

Sta je po tebi trebao da ko oni turci sto zive u njemackoj decenijama i neznaju beknut njemackog...
Za te Turke se zna šta su - Turci, a ti drugi nisu ništa, odrekli se onog što jesu, kao kad bi krošnja odsjekla svoj korijen.

Tu nema ni prošlosti ni budućnosti.
exliberal-ex

#213 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by exliberal-ex »

Istinu govorim wrote: 02/03/2021 19:55

Sta je po tebi trebao da ko oni turci sto zive u njemackoj decenijama i neznaju beknut njemackog...
Za te Turke se zna šta su - Turci, a ti drugi nisu ništa, odrekli se onog što jesu, kao kad bi krošnja odsjekla svoj korijen.

Znaci odes svojom voljom da zivis u drugoj drzavi i nista neprihvatis od nje....pa koji su k*** onda dolazio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#214 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

Pa zbog para :D
exliberal-ex

#215 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by exliberal-ex »

_BataZiv_0809 wrote: 02/03/2021 20:10 Pa zbog para :D
Ah nemoj mi o tome...ti su mi najgori jebali bi se da im neudje.
Mislim ako je neko dosao na par mjeseci , sezonski ok to je glavni razlog za dolazak pa od tebe neocekujem nista ali ovi sto su otisli i zive decenijama i dan danas govore kako je zapad sranje i kako je uspjeh izganjat socijalnu penziju... :twisted:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#216 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

exliberal-ex wrote: 02/03/2021 20:28
Mislim ako je neko dosao na par mjeseci , sezonski ok to je glavni razlog za dolazak pa od tebe neocekujem nista ali ovi sto su otisli i zive decenijama i dan danas govore kako je zapad sranje i kako je uspjeh izganjat socijalnu penziju... :twisted:
Pa i sam znas sta je vjeciti mokri san prosjecnog Balkanca-da ima sto vise uz sto manje truda i rada.
u-pet-deka

#217 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

exliberal-ex wrote: 02/03/2021 20:28
Slavna socijalna pemzija. Danci su jedno vrijeme istu (prije vremena, kod nas poznata kao invalidska) djelili šakom i kapom a onda su stegli 2012 pipu do te mjere, da može se reći -'zapekla je', niti WD-40 ne može pomoći. Postoje oni koji su je izgubili, posebna kategorija naših ubleha. Uhvatili ih Danci spuštenih gaća. Sad pjevaju dok rade onu kao Himzo Polovina, Đul Zulejha po bostanu šeta.
Istinu govorim

#218 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Istinu govorim »

exliberal-ex wrote: 02/03/2021 20:07

Znaci odes svojom voljom da zivis u drugoj drzavi i nista neprihvatis od nje....pa koji su k*** onda dolazio.
Prihvatiš novac i obrasce ponašanja u javnosti, a sačuvaš svoj jezik, kulturu i identitet. Odgajaš potomke svojih predaka koji liče na njih, ne odgajaš hibride ili ih ne puštaš ko štetu niz vodu. Mislim tako je normalno, a u današnjem svijetu može sve pa i da Meho i Munira Kovačević naprave Bjorna.
tvojkomsija

#219 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by tvojkomsija »

Garantujem da ce djeci biti laksi zivot ako im das ime koje se koristi u toj zemlji, ili neko internacionalno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#220 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

Bila je prica da su nasi u Danskoj masovno folirali psihicke probleme da izganjaju penzije :D
eltroxin

#221 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by eltroxin »

_BataZiv_0809 wrote: 02/03/2021 23:04 Bila je prica da su nasi u Danskoj masovno folirali psihicke probleme da izganjaju penzije :D
Koliko me sjecanje sluzi, Danska je primila veliki broj ranjenika (pogotovo teskih amputiraca) i logorase. Mozda u tom grmu lezi zec?
exliberal-ex

#222 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by exliberal-ex »

Istinu govorim wrote: 02/03/2021 22:21
exliberal-ex wrote: 02/03/2021 20:07

Prihvatiš novac i obrasce ponašanja u javnosti, a sačuvaš svoj jezik, kulturu i identitet. Odgajaš potomke svojih predaka koji liče na njih, ne odgajaš hibride ili ih ne puštaš ko štetu niz vodu. Mislim tako je normalno, a u današnjem svijetu može sve pa i da Meho i Munira Kovačević naprave Bjorna.
Pricas o imenima, nek se zove kako ko hoce ...djecu treba odgajat da znaju korijenje ali da je to glavna osnova nije. Zasto trebas da zivis na zapadu i odgajas djecu kao da si nazad u drzavi iz koje si dosao. Ta djeca ce u vecini slucajeva ostat na zapadu pa je normalnije da se odgajaju kao zapadna djeca. Jel treba da odgajas kao sto neki sa bliskog istoka odgajaju...mislim ako imas kcerku koja hoce da se uda za nekog druge vjere ili boje koze ko si ti da joj to branis...kod mene je bio tako slucaj gdje su otac i sin izvrsili ubistvo 3 kceri jer su se slobodnije oblacile i onda ih bacili u jezero. Po zakonima iz oceve drzave to je ok ali nisi vise tamo....mislim o cemu ti pricas ?
mali_balon

#223 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 02/03/2021 23:04 Bila je prica da su nasi u Danskoj masovno folirali psihicke probleme da izganjaju penzije :D
Mozda su to ti foliranti
NEZABORAVNA POSJETA:
„Bijeg od slobode“ u Dretelju

Piše:Avdo HUSEINOVIĆ

Odensa u Danskoj. Novembar je 2018. Ponoćni sat već prošao. Slušam priče bivših logoraša iz logora Dretelj kod Čapljine. Mjesecima su u ljeto 1993. bili zatočeni u limenim hangarima na hercegovačkim temperaturama od 40 stepeni, a unutra ispod limenih krovova bilo je sigurno 10-tak stepeni više. Bojovnici Hrvatskog vijeća obrane nisu imali milosti. Mučili su i svoje dojučerašnje saborce, Bošnjake, pripadnike HVO-a koje su zarobili na linijama prema srpskim snagama. Rekli su im „da će ih prebaciti na odmor do vojarne u Čapljini“, a ustvari dovezli ih u dreteljeljsko mučilište. I tako bivši logoraši pričaju.
Jedan počne, drugi dovrši, treći napomene nešto što su drugi već smetnuli....
Sjećaš li se kad smo..., da li je živ onaj..., jesil ti bio kad dovedoše onog ..., kako li se zvao onaj mali što je od žeđi svoju mokraću pio...
I tako priča za pričom.
A, onda Izet Nuhanović progovori.
Do tada je pomno slušao svoje logorske sapatnike.
-Ja ne znam ljudi kako vama, ali meni je najupečatljiviji bio onaj dan kad su u logor ušli Armin Pohara i Rusmir Agačević Rus. Ja sam neke detalje i zaboravio, ali njihov dolazak neću nikada -počinje Izet.
Tu se i u meni probudi radoznalost.
Poznata mi obojica. Al’otkud oni u ovom hercegovačkom logoru smrti?
Pohara je s' početka agresije bio branilac Bosanskog Broda. Prvi na Yutelu s' beretkom i ljiljanima pričao o odbrani Posavine od velikosrpske agresije. Rus je jedan od junaka našeg djetinjstva. Zajedno s Vajtom, osmadesetih godina prošlog stoljeća, nedjeljom nas prikivao pred crnobijeli televizor, kako bismo odgledali „Nedjeljni zabavnik“.
Znam da je živio u Travniku. Uz Vajtu i Josipa Pejakovića, uvijek predstavljan kao legenda vezirskog grada. Otkud on u hercegovačkom mučilištu Bošnjaka, u doba kad je i njegov rodni grad izložen brutalnim napadima Udruženog zločinačkog poduhvata Herceg Bosne?
Nejasno.
I taman, kad sve ovo htjedoh naglas kazati, Izet nastavi:-Bili mi u tunelu, to je dio logora Dretelj. Uglavnom Stočani, bilo nas oko 500. Već smo živi kosturi postali. Gledali ste one užasne snimke, poput preživjelih iz Aušvica. Smršali po 40 i više kila.
I tako, jedan dan vrata logora neko otvara. Prvo što pomisliš, evo ih opet da maltretiraju, da izvode na mučenje. Međutim, iz onog mraka, na vratima ugledasmo dvojicu ljudi. Ne, nisu to nama dobro poznati mučitelji.
Pa, ko bi to onda mog'o biti?
Jedan krupan podobro, drugi proćelav.
Predstaviše se. Prvi reče da je Armin Pohara, drugi Rusmir Agačević Rus.
Doduše, Poharu nisam znao, al' sam Rusa prepozn'o kad se predstavio. Znali smo ga s' televizije.
Dijele nam cigare. Među nam je mnogo okorjelih pušača koji nisu mjesecima vidjeli cigare.
Dok Rus od jednog do drugog dijeli cigare, Pohara govori „kako je upravo osnovao političku stranku, Muslimanska demokratska stranka (MDS) se zove, i pošto nas naše muslimansko rukovodstvo, koje je po njemu i isključivi krivac za rat sa braćom Hrvatima, vodi u propast i koje je izdalo Franju Tuđmana, jedinog iskrenog prijatelja kojeg smo imali, on je odlučio da zauvijek izgladi nesporazume...“
-Ko potpiše pristupnicu našoj stranci, koja će se izboriti da sa Hrvatima živimo kao i do sada, u miru i bratstvu, sutra će biti pušten iz logora. Evo pristupnice su tu, pa možemo odmah početi. Molim samo bez velike gužve, jedan po jedan-govori Pohara.
Najednom, ko u onoj bilvaktilskoj pjesmi kad je vezir zaveo sultanovu sestru, mir zavlada ko da niko ne imade živ.
-Ljudi priđite slobodno. Ko hoće neka priđe, potpiše se i ide kući-oglasi se Pohara ponovo, dok Rus drži pristupnice i čeka prvog „simpatizera stranke“ da se prijavi.
Opet muk.
Ima među logorašima i po neki hašarijast, ima nekoliko bivših delikvenata... Logoraši ih pogledima traže. Očekuju da će oni prvi ustati. Jedan potpis, pristupnicu u džep i izlaziš na slobodu.
Pohara čeka. Minute prolaze. Počinje ga i nervoza nagrizati. Rus pokušava nešto šarmirati ljude, ali bezuspješno. Niko ne ustaje. „Dreteljski zabavnik“ mu ne uspjeva.Ta dva-tri minuta šutnje, k'o da nikad neće proć.
-Zgledaše se i odoše. Vrata se zatvoriše. Samo smo čuli logorskog stražara kako zamandali vrata-reče Izet i zašuti. Pogled mu u daljinu odluta.
Nakon tridesetak sekundi opet progovori:-Ne prođe dugo, koji dan poslije toga, vrata se opet otvoriše.
Sad uđe jedan naš Stočanin, logoraš. Znamo ga svi. On je zatočen u hangaru do nas. U mraku, među nama doziva brata Orhana Rimarčuka, poznatog po nadimku Kanta.
Orhan ustade.
Brat mu govori, dovoljno glasno da većina nas to čujemo, kako će već od sutra početi puštati logoraše koji su iz mješovitih brakova ili su u mješovitim brakovima.
Pa ko biva, trebalo bi da se i Orhan prijavi, pošto su njih dvojica rođeni u mješovitom braku, tako da će odmah biti pušteni.
Orhan ga gleda „ispod oka“, dva tri puta se okrenu oko sebe, pa reče:“Ti burazeru kako hoćeš, al' ja sam ovdje doveden ko Musliman i ostaću s' ovim ljudima.“
Nakon toga, vrati se na svoje logoraško mjesto, a zbunjeni brat ode u svoj hangar.
Danas, kada o tome razmišljam, to je za mene nestvarna i neobjašnjiva situacija, da ti neko u logoru nudi slobodu a ti je odbiješ. Dostojanstvo ti ne da da je prihvatiš. Hodajući si mrtvac, mjesecima si u tamnici, a bježiš od slobode.
Orhan Rimarčuk je u Dretelju, kad mu je sloboda nuđena, pobjegao od nje. Odbio je. Nekoliko dana ranije, to je učinilo i ostalih 500 stolačkih logoraša.
Orhan je prije nekoliko godina umro u Skandinaviji, preko 2000 hiljade kilometara daleko od zavičaja.
Tako, Izet zvrši priču.
Svi okolo šute, šutnjom koja je imitacija one dreteljske iz 1993. kad su Pohara i Rus uzaludno čekali da logoraši popune pristupnice.
Šutnja bi sigurno potrajala, da Ekrem Pekaz ne reče:“Jah.To se ne zaboravlja.“
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#224 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

Nisu ba pobogu, nego zdravi ljudi koji su se kasnije i sami hvalili da su ostvarili ultimativni balkanski san-zajebali sistem i dobili guzovacu.
mali_balon

#225 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by mali_balon »

Jedna prigodna numera za dijasporu

Post Reply