Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Niemand

#176 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Niemand »

moonca wrote: 01/03/2021 18:09

Ima pednosti ako radish sto volish i zadovoljan si placom... kuca/posao/kuca- -- .... na ulici -mogranti- i u Bosni i u Njemackoj. :hm: .
Pa i sam postajes migrant ionako, onda je svejedno jesul i neki drugi migranti na ulici.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#177 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

Najjace je kad ona ratna dijaspora koja je dosla na socijale i obezbjedjene smjestaje i imala prakticno sve vrijeme svijeta da se prilagodi i nauci jezik bez egzistencijalnog mača nad glavom, pocne soliti pamet raji koja sad ide :D
moonca

#178 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

Niemand wrote: 01/03/2021 18:32 Pa i sam postajes migrant ionako, onda je svejedno jesul i neki drugi migranti na ulici.
. Nije ti svejedno, ali, imash izbor/ mogucnost da ih izbjegnesh.

(migranti--- ne u pravom smislu rijeci -ali, sigurno ne zelish zivjeti blizu ovakvih, sto ih vidjamo razuzdane, po ulicama Bosne... :-)
belfy

#179 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

elcaliente wrote: 01/03/2021 10:54
moonca wrote: 28/02/2021 19:54
elcaliente wrote: 28/02/2021 10:03 Na zapadu se ide u penziju sa 67 godina, za to vrijeme ce djeca isto tamo odrasti i ostati.
Valjda je logika da kupisa stan tamo gdje zivis i da djeci nesto ostavis.
Logika je da kupujesh stan za sebe.. moguce godisnje odmore ili zivot u penziji... koji bi bio puno jeftiniji, u poredjenu gdje su novac napravili.

A djeca neka sebi zarade,za svoj smjestaj i da nemaju breme - da se moraju o roditeljima brinuti..koji pored stana, bi trebali imati i ustedjevine. da ne kamce od djece --koji pocinju graditi svoje zivote... zenidba itd...
Ma ne znam brate opet nigdje logike, da citav zivot zivis pod kirijom a kupis stan negdje da bi dosao 3 sedmice u godini i mozda ako dozivis penziju da 3-4 godine tu zivis dok te ne prekine. Jos i obavezu sebi nabijes, moras uvjek tu na godsinji itd. umjesto da ides svijet obilaziti. A mozda neces u penziji u BiH mozda ces u Tursku, Spaniju i Portugal kao vecina zapadnoevropskih penzionera.
Logicnije mi je kupiti stan tamo gdje zivis, poslije kada hoces u penziji u Bosnu mozes ga i prodati i iznajmiti za vece pare.

Ja kada bi krenuo prodao bi u Bosni sve sto imam i uplatio tamo sebi gdje planiram zivjeti sljedecih 40-50 godina stan za ostalo digao kredit i ostvario nesto u tom pravcu.
podvukoh ovo kljucno. vecina zapadnoevropskih penzionera bira da zivi tamo gdje ce moci bolje zivjeti od svoje penzije, jer je to jako tesko u drzavama gdje istu zarade, posto se to svede na zivotarenje. time je logicno da ce i neko iz BiH razmisljati isto s time sto on ima tu prednost da vec moze dosta povoljno tu nekretninu osigurati dosta brze u BiH nego u Turskoj, Spaniji ili Portugalu, a dodatni plus je sto ce imati barem neke poznanike i nece u penziji (ili pred penziju) morati da uci jos jedan jezik... naravno da ce jednom njemcu, svicarcu ili dancu biti privlacnija Spanija ili Portugal nego BiH. mada znam neke njemce koji vec razmisljaju o Istri kao dobrom izboru. mahom oni koji su tamo barem jednom ljetovali.

elem, BiH drzavljani nemaju dileme da li bi radije bili u penziji u Spaniji, Portugalu, Turskoj ili BiH. znaju da im je BiH najisplativija opcija i najlakse ostvariva, a kao sto vec pomenuh, imat ce i neke prijatelje ili poznanike tamo, a nece morati pod stare dane savladavati jos jedan jezik... dodatni bonus je ako uspiju doci i do druge nekretnine koju u penziji mogu izdavati sto je, opet, lakse nego zaraditi za iste negdje drugo, a i izdavati ih (opet zbog jezika)...

nadam se da sam dovoljno dobro objasnio...
elcaliente

#180 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by elcaliente »

belfy wrote: 01/03/2021 19:42
moonca wrote: 28/02/2021 19:54 Logika je da kupujesh stan za sebe.. moguce godisnje odmore ili zivot u penziji... koji bi bio puno jeftiniji, u poredjenu gdje su novac napravili.

A djeca neka sebi zarade,za svoj smjestaj i da nemaju breme - da se moraju o roditeljima brinuti..koji pored stana, bi trebali imati i ustedjevine. da ne kamce od djece --koji pocinju graditi svoje zivote... zenidba itd...
Ma ne znam brate opet nigdje logike, da citav zivot zivis pod kirijom a kupis stan negdje da bi dosao 3 sedmice u godini i mozda ako dozivis penziju da 3-4 godine tu zivis dok te ne prekine. Jos i obavezu sebi nabijes, moras uvjek tu na godsinji itd. umjesto da ides svijet obilaziti. A mozda neces u penziji u BiH mozda ces u Tursku, Spaniju i Portugal kao vecina zapadnoevropskih penzionera.
Logicnije mi je kupiti stan tamo gdje zivis, poslije kada hoces u penziji u Bosnu mozes ga i prodati i iznajmiti za vece pare.

Ja kada bi krenuo prodao bi u Bosni sve sto imam i uplatio tamo sebi gdje planiram zivjeti sljedecih 40-50 godina stan za ostalo digao kredit i ostvario nesto u tom pravcu.
podvukoh ovo kljucno. vecina zapadnoevropskih penzionera bira da zivi tamo gdje ce moci bolje zivjeti od svoje penzije, jer je to jako tesko u drzavama gdje istu zarade, posto se to svede na zivotarenje. time je logicno da ce i neko iz BiH razmisljati isto s time sto on ima tu prednost da vec moze dosta povoljno tu nekretninu osigurati dosta brze u BiH nego u Turskoj, Spaniji ili Portugalu, a dodatni plus je sto ce imati barem neke poznanike i nece u penziji (ili pred penziju) morati da uci jos jedan jezik... naravno da ce jednom njemcu, svicarcu ili dancu biti privlacnija Spanija ili Portugal nego BiH. mada znam neke njemce koji vec razmisljaju o Istri kao dobrom izboru. mahom oni koji su tamo barem jednom ljetovali.

elem, BiH drzavljani nemaju dileme da li bi radije bili u penziji u Spaniji, Portugalu, Turskoj ili BiH. znaju da im je BiH najisplativija opcija i najlakse ostvariva, a kao sto vec pomenuh, imat ce i neke prijatelje ili poznanike tamo, a nece morati pod stare dane savladavati jos jedan jezik... dodatni bonus je ako uspiju doci i do druge nekretnine koju u penziji mogu izdavati sto je, opet, lakse nego zaraditi za iste negdje drugo, a i izdavati ih (opet zbog jezika)...

Dobro to oko penzije, nasi ljudi nisu nesto open minded.
Ipak ako si 20 godina u Njemackoj nauciti ces njemacki pa mozes u Spaniji sa Njemcima samo biti, ni oni svi ne znaju Spanski.

Ali opet logika 30 godina ici na to da placas kiriju je bezze a u Bosni mozes uvjek nesto kupiti za manje pare pa i sa 70 godina kada odes u penziju. U tim godinama ti je dovoljan jednosoban stan, a dok stvaras porodicu treba ti veci stan.
Djeca od tih ljudi svakako nikada nece se vratiti u BiH tako da i ne treba im neka kucerina.
Mislim da tu ima i kompleksa dosta.
moonca

#181 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

Nije bez veze placati kiriju- ipak, vlasnik je mora odrzavati.. a, nije svako u mogucnosti i kupiti/ zbog uslova.
Meni je sasvim ok, ko je u penziji,da iznajmljuje stan....
Niemand

#182 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Niemand »

moonca wrote: 01/03/2021 19:07

(migranti--- ne u pravom smislu rijeci -ali, sigurno ne zelish zivjeti blizu ovakvih, sto ih vidjamo razuzdane, po ulicama Bosne... :-)
Ne znam moonca, al kad si i sam migrant, u atmosferi koja nije bas pro migrantska, malo je budalasto da ti smetaju migranti. Ekstremne desnicare na kraju i nije bas briga koje od vas je doslo legalno a koje ilegalno.

Al dobro, nije ni bitno, nako kazem.
detroit-mercy

#183 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote: 01/03/2021 19:02 Najjace je kad ona ratna dijaspora koja je dosla na socijale i obezbjedjene smjestaje i imala prakticno sve vrijeme svijeta da se prilagodi i nauci jezik bez egzistencijalnog mača nad glavom, pocne soliti pamet raji koja sad ide :D
Ovo zapazanje se moze podvesti i pod onu narodnu "hrdjavom kurcu i dlake smetaju".
Jezik nikada nije bio prepreka nikome za odlazak niti da se ostvari na nekom polju. Postoji par profesija gdje moras dobro vladati jezikom ali za veliku vecinu zanimanja, jezik ti nije tolika neophodnost. Ipak vecina odavde ne ide da radi kao radijski ili TV spiker, da vodi PR za kompanije ili da predaje engleski/svedski/njemacki.
Ja sam radio sa masom inzinjera koji dolaze sa svih strana svijeta, jedva skontas sta govori ali im to nimalo ne smeta da budu dobri inzinjeri, dizajneri ili programeri. Da ne pricam da se covjek sretne sa specijalistima koje jedva razumijes ali oni su dobri hirurzi, kardiolozi, internisti. I tako masa zanimanja.
Sad, sto ti cijelokupnu svjetsku emigraciju posmatras sa aspekta BH dijaspore koju ocito iz nekog razloga ne simpatises previse pa onda za sve nadjes neke otezavajuce okolnosti je potpuno druga prica. Mislis da svi Poljaci, Rumumni, Bugari, Rusi, Ukrajinci, Tadzikistanci, Iracani, Somalijci, Italijani ili ne znam ko vec vladaju engleskim/njemackim/svedskim sam tako. Malo morgen, vecina tih ljudi (posebno prijasnje generacije) su dosli sa minimalnim znanjem jezika ali im nije bio problem da se ostvare. Susretao sam Ruse hemicare, vrsni strucnjaci al kad pocne da prica kazes mu de jarane na ruskom mozda te sta i razumijem.
Imas masu nasih ljudi koji okrecu milionske biznise a neznaju sastaviti 3-4 recenice engleskog kako treba i za koje prosijecan ucenik 5-6 razreda osnovne skole u BIH koji uci strani jezk Ciceron i da ne nabrajam dalje.
Kome je blo najlakse, to niko ne zna.
Onima koji su 60tih godina sa jedva zavrsenom osnovnom i ciji je prvi susret sa gradom bio odlazak u vojsku, odlazili raditi po Austriji i Njemackoj?
Ratnim izbjeglicama koji su napustali svoje domove pod pritiskom rata i koji su bili jako cesto bili prinudjeni boraviti u kolektivnim smjestajima?
Prvim poslijeratnim generacijama koji se nisu niti skolovali kako treba u BiH, niti imali priliku da nauce strani jezik ali su odlazili za nekom boljom nafakom?
Ili pak danasnjim generacijama kojima je dosta price/obecanja o boljem zivotu?
Svaka od ovih grupa je imala svoje otezavajce/olaksavajuce okolonosti. Sad kome je bilo najteze, iz mog licnog iskustva ja smatram, onima koji su 60tih odlazili (da ne obrazlazem previse).
Isto tako smatram da je, bez obzira na svo ovo karindzanje oko papira, danasnjim generacijama puno lakse. Ovo danas su internet generacije koje su puno prilagodljivije, vecina ako ne zna onda barem ima neke osnove stranog jezika do cinjenica da je danas u zemljama u koje odlaze toliko ljudi sa ovih nasi prostora da se jako brzo povezu i dobiju se korisne ali i beskorisne informacije.
moonca

#184 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

Niemand wrote: 01/03/2021 20:31
moonca wrote: 01/03/2021 19:07

Ne znam moonca, al kad si i sam migrant, u atmosferi koja nije bas pro migrantska, malo je budalasto da ti smetaju migranti. Ekstremne desnicare na kraju i nije bas briga koje od vas je doslo legalno a koje ilegalno.

Al dobro, nije ni bitno, nako kazem.
Bio je primjer... poredjenje.. Njemacke i Bosne.... osjecaj.
Bahatost, neisgurnost, agresivnost je problem, u kojem ne zelish da ucestvujesh, budesh izlozen.
Nije pitanje, jesu li ilegalci.. to ne bi trebalo nista da mijenja, u ponasanju.
U Njemackoj ces se potruditi da zivish sto dalje od -etnickih koncentrisanih grupa. u Bosni nemash izbora... al' ok nadam se da je trenutno-kako je.
tvojkomsija

#185 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by tvojkomsija »

Jaku drzavu cine jake institucije, to je uvijek tako bilo i bit ce. Osjecaj da zivis u uredjenoj, normalnoj drzavi ti daje da kad ides u policiju, opcinu, drzavnu bolnicu, sud itd. si siguran da ces dobiti pomoc/uslugu kakvu trebas dobiti. Kod nas ako te neko prevari, prekrsi zakon itd. planiras ici na sud, svi ce ti rec "ma sta ce to, dzabe ces se dugo ganjat a nece se nista rijesiti", ljude je strah u bolnicu ici jer "valja njima na ruke", policija da ne pricam, mozes ubijati nepodobne ako imas stranku i ljude u vlasti iza svojih ledja itd.

I jos naravno dodas podijeljenost na tri naroda koji se ne vole, a politicari to koriste kako bi drzali glasacko tijelo... i nemas rjesenja.

Ovoliko iseljavanje moze cuditi samo nekog neupoznatog, bas me zanima sta bi bilo da smo i mi usli u EU i dobili njihove papire, tamo 2013. kad i Hrvatska.
Last edited by tvojkomsija on 01/03/2021 21:01, edited 1 time in total.
belfy

#186 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

elcaliente wrote: 01/03/2021 20:01

Ipak ako si 20 godina u Njemackoj nauciti ces njemacki pa mozes u Spaniji sa Njemcima samo biti, ni oni svi ne znaju Spanski.

Ali opet logika 30 godina ici na to da placas kiriju je bezze a u Bosni mozes uvjek nesto kupiti za manje pare pa i sa 70 godina kada odes u penziju. U tim godinama ti je dovoljan jednosoban stan, a dok stvaras porodicu treba ti veci stan.
Djeca od tih ljudi svakako nikada nece se vratiti u BiH tako da i ne treba im neka kucerina.
evo, ja sam "nas ljud" jesam li ja open minded?

ako si 20 godina u Njemackoj recimo da ces jezik pricati tecno, ali zasto bi birao nesto skuplje u Spaniji sa vecim zivotnim troskovima kada imas opciju da to brze i lakse ostvaris u BiH. i, naravno da ti je tada dovoljan i stancic, a dok isti trazis u Spaniji gdje ne znas ni na sta lici to mjesto za zivot, pa se pitas i da li ces morati uciti spanski mozes kupiti dva u BiH gdje znas na cemu si, pa da imas i dodatna primanja koja ce ti samu penziju uciniti ljepsom, laksom i boljom...

niko do sada nije pomenuo djecu, niti gradjenje kuce za njih. ne razvodnjavaj pricu bezveze. jedini kompleks iskazan je tvoj da neko iz dijaspore gradi kucu u BiH za svoju djecu. ja ne znam niti jednog (znas li ti?). svi to rade samo za sebe i dane u penziji...

ja ne znam sta tebe zbunjuje u ovako jednostavnom i prostom razmiljanju...
detroit-mercy

#187 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

belfy wrote: 01/03/2021 21:01

ako si 20 godina u Njemackoj recimo da ces jezik pricati tecno, ali zasto bi birao nesto skuplje u Spaniji sa vecim zivotnim troskovima kada imas opciju da to brze i lakse ostvaris u BiH. i, naravno da ti je tada dovoljan i stancic, a dok isti trazis u Spaniji gdje ne znas ni na sta lici to mjesto za zivot, pa se pitas i da li ces morati uciti spanski mozes kupiti dva u BiH gdje znas na cemu si, pa da imas i dodatna primanja koja ce ti samu penziju uciniti ljepsom, laksom i boljom...

niko do sada nije pomenuo djecu, niti gradjenje kuce za njih. ne razvodnjavaj pricu bezveze. jedini kompleks iskazan je tvoj da neko iz dijaspore gradi kucu u BiH za svoju djecu. ja ne znam niti jednog (znas li ti?). svi to rade samo za sebe i dane u penziji...

Glupo je ovo poredjenje nasih i Nijemaca.
Pojedini njemacki penzioneri idu u strane zemlje kad se penzionisu i to zavisi od dubine dzepa pa ih imamo koji idu od Bugarske, preko Portugala, Spanije do Italije. Sad, naglasak je na "strana zemlja", oni idu u stranu zemlju i sasvim svejdno je koja je sve dok zadovoljava njihovu plateznu moc. Jel Bugarska ili Portugal, svejedno je, strana zemlja je strana zemlja.
Nasi ljudi na drugu stranu, vracaju se (ne svi) u svoju zemlju, medju svoje ljude i tu se svaka slicnost sa Nijemcima zavrsava.
Tek treca ili cetvrta generacija ljudi porijeklom iz nasih krajeva ce mozda da se ponasa slicno kao Nijemci/Svedjani vodjena nekim drugim razlozima gdje hoce da se penzionisu.
dječak sa šibicama

#188 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by dječak sa šibicama »

elcaliente wrote: 28/02/2021 10:03
dječak sa šibicama wrote: 26/02/2021 17:30 Naravno da uvijek ima neko ko ne zeli, ko voli da je kod kuce, sa porodicom, u poznatom okruzenju, i u ratu ne bjeze svi.

Ali novac je danas toliko bitna stavka, da sve vise ljudi ide za njim.

Ako ti tamo negdje mozes sa platom + supruznik, ustediti za neki stan u sarajevskoj novogradnji bez da otkidas od usta u svakodnevnom zivotu, za dobro auto, solidan stan tamo, a ovdje ne mozes... jasna je racunica.
A gdje je logika ako se ti odselis u drugu zemlju jer ti je tamo bolji zivot i povedes sa sobom zenu i dijete onda kupovati stan u BiH??
Na zapadu se ide u penziju sa 67 godina, za to vrijeme ce djeca isto tamo odrasti i ostati.
Ne znam odgovor, ali znam da jako puno ljudi iz dijaspore, najvise ljudi koji nikakve veze sa Sarajevom nemaju, ako su u mogucnosti kupuju stan u Sarajevu u ovim novogradnjama.

Mozda je to ona logika da je nekretnina najbolje ulaganje, a jeftiniji su stanovi u Sarajevu nego u Oslu ili ne znam, Minhenu.

Konkretno znam covjeka koji je u ratu protjeran iz Trebinja, nakon rata prodao stan u gradu Trebinju i kupio stan na Stupu. A zivi u Norveskoj, ne namjerava zivjeti u Sarajevu vec je u penziji, ali eto ima stan na Stupu i u njemu je jednom godisnje pretpostavljam.
Rockefeller

#189 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Rockefeller »

Valja mi se 350-400k uvalit jbte. Stae ovo skupo :lol:
mali_balon

#190 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by mali_balon »

Moj amidza 60ih otisao u njemacku, znao baratati metalima, a jedva nas pravopis znao a kamoli da prica njemacki, ne pada mu na pamet da se vraca, ima neku vikendicu kad dodje u bih cisto da se ne svaljuje familiji, bude tu maksimalno 1 mjesec i ode nazad, naviko gore ima svoju rutinu, svoje svabe turke i exyu dijasporu......djeca poslje rata jednom dosla u bih i nikad vise....svabe.....drzo ih neki patriotizam pa imali nase pasose do unazad 10g, iako su mogli odma njemacke uzeti, rodjeni gore.....skontali da im je bih pasos samo prepreka i da se napate dok ga dobiju tj produze, okanili se i te gluposti.....i sad njihova djeca...i to je treca generacija koja ce mozda imati nasa imena i to je sve sto ce ih vezati sa nasu vokojebinu.....a takvih je koliko hoces
mali_balon

#191 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by mali_balon »

dječak sa šibicama wrote: 01/03/2021 21:27
elcaliente wrote: 28/02/2021 10:03
dječak sa šibicama wrote: 26/02/2021 17:30 Naravno da uvijek ima neko ko ne zeli, ko voli da je kod kuce, sa porodicom, u poznatom okruzenju, i u ratu ne bjeze svi.

Ali novac je danas toliko bitna stavka, da sve vise ljudi ide za njim.

Ako ti tamo negdje mozes sa platom + supruznik, ustediti za neki stan u sarajevskoj novogradnji bez da otkidas od usta u svakodnevnom zivotu, za dobro auto, solidan stan tamo, a ovdje ne mozes... jasna je racunica.
A gdje je logika ako se ti odselis u drugu zemlju jer ti je tamo bolji zivot i povedes sa sobom zenu i dijete onda kupovati stan u BiH??
Na zapadu se ide u penziju sa 67 godina, za to vrijeme ce djeca isto tamo odrasti i ostati.
Ne znam odgovor, ali znam da jako puno ljudi iz dijaspore, najvise ljudi koji nikakve veze sa Sarajevom nemaju, ako su u mogucnosti kupuju stan u Sarajevu u ovim novogradnjama.

Mozda je to ona logika da je nekretnina najbolje ulaganje, a jeftiniji su stanovi u Sarajevu nego u Oslu ili ne znam, Minhenu.

Konkretno znam covjeka koji je u ratu protjeran iz Trebinja, nakon rata prodao stan u gradu Trebinju i kupio stan na Stupu. A zivi u Norveskoj, ne namjerava zivjeti u Sarajevu vec je u penziji, ali eto ima stan na Stupu i u njemu je jednom godisnje pretpostavljam.
kupe stan da se ne placaju hotele i da se ne svaljuju familiji. dodje ovdje bude 1 mjesec ode na more obidje rodno selo okrene janje i nazad na arbajt
u-pet-deka

#192 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

mali_balon wrote: 01/03/2021 22:19 Moj amidza 60ih otisao u njemacku, znao baratati metalima, a jedva nas pravopis znao a kamoli da prica njemacki, ne pada mu na pamet da se vraca, ima neku vikendicu kad dodje u bih cisto da se ne svaljuje familiji, bude tu maksimalno 1 mjesec i ode nazad, naviko gore ima svoju rutinu, svoje svabe turke i exyu dijasporu......djeca poslje rata jednom dosla u bih i nikad vise....svabe.....drzo ih neki patriotizam pa imali nase pasose do unazad 10g, iako su mogli odma njemacke uzeti, rodjeni gore.....skontali da im je bih pasos samo prepreka i da se napate dok ga dobiju tj produze, okanili se i te gluposti.....i sad njihova djeca...i to je treca generacija koja ce mozda imati nasa imena i to je sve sto ce ih vezati sa nasu vokojebinu.....a takvih je koliko hoces

To s imenima više nije slučaj (barem ovdje u Danskoj), sve više daje danska ili međunarodna imena. A oni koji imaju djecu s Dancima, gdje je druga polovina nebitno on ili ona (u većini slučajeva) djeca će imati danska prezimena. Postoje čak i slučajevi među našima 'muslimanima' koji odluče krstiti djecu.
belfy

#193 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

detroit-mercy wrote: 01/03/2021 21:21

Pojedini njemacki penzioneri idu u strane zemlje kad se penzionisu i to zavisi od dubine dzepa pa ih imamo koji idu od Bugarske, preko Portugala, Spanije do Italije. Sad, naglasak je na "strana zemlja", oni idu u stranu zemlju i sasvim svejdno je koja je sve dok zadovoljava njihovu plateznu moc. Jel Bugarska ili Portugal, svejedno je, strana zemlja je strana zemlja.
Nasi ljudi na drugu stranu, vracaju se (ne svi) u svoju zemlju, medju svoje ljude i tu se svaka slicnost sa Nijemcima zavrsava.
Tek treca ili cetvrta generacija ljudi porijeklom iz nasih krajeva ce mozda da se ponasa slicno kao Nijemci/Svedjani vodjena nekim drugim razlozima gdje hoce da se penzionisu.
pa sta sam ja drugacije rekao?
detroit-mercy

#194 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

belfy wrote: 01/03/2021 22:40
detroit-mercy wrote: 01/03/2021 21:21

pa sta sam ja drugacije rekao?
nisam ni rekao da jesi, samo se nastavljam na konverzaciju :D
belfy

#195 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

glumis eho? onda si mogao samo staviti i palac gore...
detroit-mercy

#196 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

kinda
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#197 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Hame_ »

Ova tema je otišla predaleko :mrgreen:
Guadalajara

#198 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Guadalajara »

Mislim da je već bila ova priča. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#199 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by dječak sa šibicama »

u-pet-deka wrote: 01/03/2021 22:30
mali_balon wrote: 01/03/2021 22:19 Moj amidza 60ih otisao u njemacku, znao baratati metalima, a jedva nas pravopis znao a kamoli da prica njemacki, ne pada mu na pamet da se vraca, ima neku vikendicu kad dodje u bih cisto da se ne svaljuje familiji, bude tu maksimalno 1 mjesec i ode nazad, naviko gore ima svoju rutinu, svoje svabe turke i exyu dijasporu......djeca poslje rata jednom dosla u bih i nikad vise....svabe.....drzo ih neki patriotizam pa imali nase pasose do unazad 10g, iako su mogli odma njemacke uzeti, rodjeni gore.....skontali da im je bih pasos samo prepreka i da se napate dok ga dobiju tj produze, okanili se i te gluposti.....i sad njihova djeca...i to je treca generacija koja ce mozda imati nasa imena i to je sve sto ce ih vezati sa nasu vokojebinu.....a takvih je koliko hoces

To s imenima više nije slučaj (barem ovdje u Danskoj), sve više daje danska ili međunarodna imena. A oni koji imaju djecu s Dancima, gdje je druga polovina nebitno on ili ona (u većini slučajeva) djeca će imati danska prezimena. Postoje čak i slučajevi među našima 'muslimanima' koji odluče krstiti djecu.
Mene je to bas iznenadilo, rodjak iz Gorazda ma nije on ni iz Gorazda jedno selo 20 kilometara od grada, rodjen na selu klasicno seosko dijete, u ratu zavrsio u Danskoj zivi tamo koliko vec skoro 30 godina, djeci dao danska imena da sad ne detaljisem.

I on postao pravi danac, sa dancima se druzi, na FB vise od pola objava nije na nasem jeziku. Ode on u Gorazde ponekad ljeti, i livada se pokosi na selu i obidje se rodbina, ali danac pa danac.
Haris.ba

#200 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote: 01/03/2021 22:23 kupe stan da se ne placaju hotele i da se ne svaljuju familiji. dodje ovdje bude 1 mjesec ode na more obidje rodno selo okrene janje i nazad na arbajt
Zamislimo Svabu da kaze necu u hotel da dzaba placam i kupi nekretninu na proputovanju na more, da ne smeta familiji. :mrgreen:
Post Reply