Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hendrix

#76 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Hendrix »

Mi smo previse vezani za mjesto boravka... pa kod nas da nekom ponudis super posao u Bihacu da ide iz Sarajeva bilo bi 100 problema ovo ono... i na kraju jebo to. Tako jaran otisao dobio skoro duplu platu... raja se sprdala "ne bi mu ja u Bihac oca mi da mi plate 10 milja jarane". Sasvim je normalni ici tamo gdje ti je bolje... ne zivi se od kafice s rajom svaki dan. Sve je to super ali zivot i realni problemi su nesto drugo i glupo je to sentimentalno uzimati u obzir.

I tako ako neko provede 10 godina u Njemackoj stedeci...sredio je sebi u Bosni zivot kompletan. A 10 godina je nista realno. Pa imam ih komsija koliko hoces tako zanatlije proveli sedamdesete i osamdesete u Njemackoj i svi kuce sagradili i obezbjedili djeci buducnost.
ExNihilo

#77 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by ExNihilo »

Da citiram jednog našeg forumaša...

Samo idite i šaljite pare. :D :lol:
Fossil

#78 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Fossil »

Odakle nam pare? :D
Karikaturist

#79 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Karikaturist »

Para nema.
A i da ima pale su cijene aranzmana po Maldivima.. :oops:
geralt

#80 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by geralt »

Hendrix wrote: 25/02/2021 09:55 Mi smo previse vezani za mjesto boravka... pa kod nas da nekom ponudis super posao u Bihacu da ide iz Sarajeva bilo bi 100 problema ovo ono... i na kraju jebo to. Tako jaran otisao dobio skoro duplu platu... raja se sprdala "ne bi mu ja u Bihac oca mi da mi plate 10 milja jarane". Sasvim je normalni ici tamo gdje ti je bolje... ne zivi se od kafice s rajom svaki dan. Sve je to super ali zivot i realni problemi su nesto drugo i glupo je to sentimentalno uzimati u obzir.

I tako ako neko provede 10 godina u Njemackoj stedeci...sredio je sebi u Bosni zivot kompletan. A 10 godina je nista realno. Pa imam ih komsija koliko hoces tako zanatlije proveli sedamdesete i osamdesete u Njemackoj i svi kuce sagradili i obezbjedili djeci buducnost.
Nije samo stvar u vezanosti, iako ima i do toga. Dosta ljudi je stambeno obezbijedjena u svom gradu, ili ima zaposlenog supruznika koji bi tesko nasao/nasla posao u drugom gradu. Kirija u drugom gradu kosta, samo preseljenje kosta, putovanja za vikend/praznike takodjer, i razlika u plati vecinom nije dovoljna da to pokrije osim ako je u pitanju preseljenje u Sarajevo ili neka jaka menadzerska pozicija.

Izuzetak je prvi posao u struci, gdje treba prihvatiti bukvalno bilo sta i bilo gdje, pod uslovom da se moze steci relevantno iskustvo.
Olivander

#81 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Olivander »

Ja otisao u Njemacku prije dvije godine. Zena i djeca takodjer dosli sa mnom. Dobio posao u struci kao inzinjer elektrotehnike. Ni sekunde se nisam pokajao. Mislim da sam napravio pravi potez za svoju porodicu i sebe. Naravno, nisu svi ni sa visokom strucnom spremom niti su krenuli od posla u struci, ali ovdje sam upoznao jako puno nasih ljudi iz svih krajeva BiH koji rade poslove automehanicara, medicinske struke, inzinjera, cistaca, doktora. I niko mi nije rekao da su se pokajali ili zeznuli. Naravno, dosta ih "pati" za domovinom i slicnim ali sto kaze na kraju mjeseca kad sve saberu i oduzmu jasno je zasto su dosli u Njemacku. Ja npr nisam nikad bio vezan za mjesto, bude mi zao sto ne vidjam cesce svoje roditelje, ali to je zivot.
stubrijez

#82 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

mousstapha wrote: 25/02/2021 00:10 Meni se cini da je zadnju godinu dana odlazak poprilicno usporio. Ili je to samo moja percepcija. Bice zanimljivo vidjeti kakvi ce trendovi biti poslije pandemije, politika je uspjela nametnuti negativnu atfomsferu nemalim brojem afera.
Dje ti zivis?
stubrijez

#83 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

alen_alenovski wrote: 25/02/2021 01:34 Ljudi kod nas sve gledaju kroz prizmu Sarajeva i drugih malo vecih gradova. Vecina stanovnistva u BiH zivi po selima a i manji gradovi su veca sela. Posla nema a ako ima uslovi su nikakvi. Na drugoj temi pise forumas o platama u Gracanici, a Gracanica i Tesanj vaze za razvijenije opstine u BiH, sad su eto administrativno gradovi. Plate su 7,8,9 stoja sa toplim. Kako je onda u Bugojnu, Novom Travniku, Jablanici ili Kalesiji. Sta mislite kolike plate imaju inzinjeri u ovim ili slicnim mjestima ako uopste nadju posao. Moj brat je u Njemackoj. Masinski inzinjer. U BiH nije bilo posla a i da je bilo pocetna plata bi bila 8,9 stoja, prijava na minimalac pa ako nadje bolju firmu plafon 1500 KM, sa produzenim radnim vremenom i to kad kaze da ima platu 1500 KM da ga u selu nazivaju lazovom. Sreca pa zna njemacki, Plava karta i pravac Njemacka. Pocetna plata sa najgorim poreznim koeficijentom tad bila 2050 EUR mjesecno, radno vrijeme, Pon-Pet 38,5 sati sedmicno. Puni doprinosi, godisnji 26 dana a u BiH jedna sedmica ljeti a jedna zimi i to kad ti oni kazu. Nedavno se ozenio, tamo upoznao zenu. U BiH zavrsila ekonomiju, nema posla, njena sreca da je medicinsku skolu zavrsila. Ona je tamo duze od njega. Polozila sve sto je trebala. On sad ima 2500 EUR neto a snaha 1800 EUR. To je 4300 EUR na ruke. Uplaceno zdravstveno, uplaceno puno penziono. Stan placaju sa svim rezijama 1000 EUR, neka potrose mjesecno 1500 EUR na hranu, odjecu i sta im vec treba a ne potrose ni blizu jer bi to vec bilo preserevanje, njima ostaje 1800 EUR mjesecno na kamaru. To je preko 20 000 EUR godisnje. Za 3 godine imas stan u Tuzli za koji bi u BiH otplacivao kredit cijeli zivot. Ima to i svojih losih strana. Vjerovatno ce po Tuzli pricati kako seljacine iz Srebrenika kupuju stanove po Tuzli kao sto se po forumu zale da dijaspora pokupova sve po Sarajevu a mi uopste nismo iz Srebrenika nego izmedju Babunovica i Sladne :lol: . Za nas i ovi iz Srebrenika kazu da smo seljaci a ovi iz Tuzle ove iz Srebrenika zovu seljaci. Sta smo mi sad, dupli seljaci :D Sta znas, mozda uzme stan i u Sarajevu. A plata na poslu ce vjerovatno ici gore, i njoj i njemu. Ako mu postane monotono ili osjeti potrebu da promijeni poslodavca, trziste je veliko a i Njemacka je velika a u BiH bi bilo, ne talasaj, ostaces bez posla pa sta ces onda. Kako ces vratiti kredit za stan i kako ces platiti registraciju Golfa 4 starog 20 godina. Kad djeca dodju, o mogucnostima koje ce oni imati da ne pricam.

Koliko ljudi radi u BiH kod privatnika za 8 stoja, ima kredit, zenu i dvoje djece. Zena 6 i po stoja, ako uopste radi.Godisnji odmor jedna sedmica i to u februaru, van sezone. I onda neko dodje i takvom covjeku kaze, nemas potrebe da ides nigdje. Imas sprat kuce, grijanje na drva, dizi kredit, radi centralno. E takvih je more u BiH. Idu kazu iz BiH, traze hljeba preko pogace. Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba. Neće vas grijat k'o što ovo grije, grki su tamo zalogaji hljeba. :lol:
Zove me, par mjeseci nakon sto je otisao tamo, zimsko doba, da idemo u Meksiko na ljetovanje u Februaru. Ja tek postao punoljetan. Htio ja ali nemam vizu a on posto ima Njemacku boravisnu moze, dzaba sto je drzavljanin BiH.
A imas ljudi koji vise zaradjuju a imas i one koji manje. Imam jarana koji je otisao kao nekvalifikovana radna snaga da radi u McDonalds, 1400 EUR izadje neto mjesecno. Minhen, ima sobu u stanu, dijeli sa jos dvoje stan, 450 EUR mjesecno ga izadje. U BiH bi radio za 7 stoja. Nece raditi cijeli zivot u McDonaldsu. Ubijedjen je da ce biti nesto a i ja sam. U BiH nije htio raditi, kazu lijen a tamo hoce za skoro minimalac. Hoce, zato sto zna da ce radom i trudom nesto postici a ako ne uspije i ne svidi mu se, ovdje ce ga uvijek cekati 7 stoja. Kazu ima posla ali nece narod da radi.
Imas i medicinara koji ne bi isli u Njemacku. Radili bi i oni na UKC ali ne moze kad kazu da je Siljo zaposlio pola Sapne a Kuko pola Banovica :lol: I opet su glavni gore. A mene ubjedjuju da su losi a njihovi me ubjedjuju da su ovi drugi losi a ono izgleda, ne zna se ko je gori od njih.

Uglavnom, slabo se ko vraca a vjerujte da je dosta mladih otislo, mozda vi to po Sarajevu ne osjetite ali da nema ogranicenje za vize, vidjeli bi pravu sliku po ostalim dijelovima BiH.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#84 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

Imal neki sa drustvenim fakultetom i gimnazijom da je otisao

Meni bi to bila posljednja ono opcija...kad bas ne bih imao kruva jesti

Ja kad sam bio mlad i gledao...nisi mogao ni na kruzer otici s hrbatskim papirima...
stubrijez

#85 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

Black swan wrote: 25/02/2021 13:49 Imal neki sa drustvenim fakultetom i gimnazijom da je otisao

Ja kad sam bio mlad i gledao...nisi mogao ni na kruzer otici s hrbatskim papirima...
Jaka ti je to naobrazba za Njemacku, trazi ovde, bolje se placa :lol: :lol: :lol:
Sanjarko

#86 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Sanjarko »

ExNihilo wrote: 25/02/2021 10:28 Da citiram jednog našeg forumaša...

Suti vade nas. Poslala mi staroj od sestre prijateljica i moja kuma i kum. Uletilo dosta i drugih ljudi koji su ovdje a imaju nekog vani. Doslo nam pravo jer bi bili gladni da nam nisu s lovom uletili jer stara 2,5 mjeseca neradi. :(

Sreca pa smo iskoristili ovo da ganjamo prava svoja neka. Stara penziju od koje ce za dugove za rezije pola skidati, a meni ganjamo invalidninu. Sve je jos na dugom stapu. Stara ce dobit svoje ali kad pitanje, a ja cisto sumnjam da cu dobit ista. :(

Sreca izgleda ce stara opet od sljedeceg mjeseca opet pocet radit ali sve joj je teze sto se tice toga jos stala s radom.

PS. Socijalna pomoc jednokratna meni na dugom stapu. Cekaju iz MUP-a izvod da nemamo auto i jos nesto.

Zato neka nama dijaspore, i srecom ima dobrih ljudi puno jos uvijek. :thumbup:
belfy

#87 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

Sanjarko wrote: 25/02/2021 17:04

Suti vade nas. Poslala mi staroj od sestre prijateljica i moja kuma i kum. Uletilo dosta i drugih ljudi koji su ovdje a imaju nekog vani. Doslo nam pravo jer bi bili gladni da nam nisu s lovom uletili jer stara 2,5 mjeseca neradi. :(

Sreca pa smo iskoristili ovo da ganjamo prava svoja neka. Stara penziju od koje ce za dugove za rezije pola skidati, a meni ganjamo invalidninu. Sve je jos na dugom stapu. Stara ce dobit svoje ali kad pitanje, a ja cisto sumnjam da cu dobit ista. :(

Sreca izgleda ce stara opet od sljedeceg mjeseca opet pocet radit ali sve joj je teze sto se tice toga jos stala s radom.

PS. Socijalna pomoc jednokratna meni na dugom stapu. Cekaju iz MUP-a izvod da nemamo auto i jos nesto.

@ExNihilo, zar i ti nisi bio vani? stavi i svoj osvrt na povratak pa da se mogu procijeniti bonusi i manjkavosti istog.
@_BataZiv_0809, ti, kao da si protiv odlazaka, a sam upires prema Rusiji... jasno je da kao pravnik mozes tesko u Evropu, ali mozda je dovoljno izabrati drugu banku...

evo vam obojici i primjer sugradjanina iznad koji bi bolje prosao bolje bolje u drzavama EU. no, ovo je samo primjer socijale. za one koji rade ti benefiti su poznati. doduse, Nihilo bi to trebao i sam znati, ali bi bilo dobro prije cuti i njegov odgovor na moje prvo pitanje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#88 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

stubrijez wrote: 25/02/2021 15:59
Black swan wrote: 25/02/2021 13:49 Imal neki sa drustvenim fakultetom i gimnazijom da je otisao

Jaka ti je to naobrazba za Njemacku, trazi ovde, bolje se placa :lol: :lol: :lol:
Meni je dosta
I 2450 ovdje
Al redovno
Otisao bih gore kad ne bih imai posla
Radio bih i kao smecar da moram
ExNihilo

#89 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by ExNihilo »

belfy wrote: 25/02/2021 21:39

@ExNihilo, zar i ti nisi bio vani? stavi i svoj osvrt na povratak pa da se mogu procijeniti bonusi i manjkavosti istog.
@_BataZiv_0809, ti, kao da si protiv odlazaka, a sam upires prema Rusiji... jasno je da kao pravnik mozes tesko u Evropu, ali mozda je dovoljno izabrati drugu banku...

evo vam obojici i primjer sugradjanina iznad koji bi bolje prosao bolje bolje u drzavama EU. no, ovo je samo primjer socijale. za one koji rade ti benefiti su poznati. doduse, Nihilo bi to trebao i sam znati, ali bi bilo dobro prije cuti i njegov odgovor na moje prvo pitanje.
Pisao sam o svemu na brojnim temama slične namjene i nemam reći ništa što već nisam. Uostalom, davno sam shvatio da na ovim temama razmjena iskustava i nije svrha, nego se sve svodi na sraz zvizovštine i mali_jomuovštine. Suštinski, kome treba para, s jedne strane, i morningenzi ćevapenzi, s druge strane, u različitim oblicima i varijacijama.

Drugim riječima, diskusija je izrazito polarizovana i besmislena, tužno nadjebavanje jedne izgubljene generacije, kojim češće ubjeđujemo sebe negoli druge. Ja znam što sam otišao i što sam se vratio. Imam tu višedimenzionalnu percepciju koju ima malo ko od sagovornika na ovim temama: čovjeka koji želi otići, koji ode, koji se želi vratiti, i koji to potom i učini. Puni krug, vidio sam stvar iz svih uglova, i sve bih ponovio. Zbog čega, valjda, i nemam potrebu da se ubjeđujem po principu čiji je tata jači.

Kao što sam ranije pisao na ovoj temi, suština je prepoznati šta čovjek zaista želi, šta su mu prioriteti, ne upadajući u zamku pomodarstva, a naročto tuđih očekivanja. Kad jednom odgovoriš na to pitanje i nađeš mir sa sobom, više se ne osvrćeš na ovo pitanje, osim eventualno sa sociološkog i (makro)ekonomskog aspekta.
hadzinicasa

#90 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by hadzinicasa »

belfy wrote: 24/02/2021 22:58
_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2021 12:26 Ne pravi se kuca ovdje kad tek odes pobogu.
onaj ko je imao istu ne mora je praviti... takodjer ni oni kojima ce ostati od roditelja...
Pa da. Lako je kad naslijedis ili dobijes kucu ili stan. Ali je u BiH uslovima mnogi ne mogu sebi drugacije napraviti osim odlaskom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#91 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: 25/02/2021 21:39
Bio, vidio, vratio se. Mogu opet da hocu i kad hocu. Mene su trazili poimenicno da dodjem, nisam ja ganjao da idem, tako da ne vidim dje gonis sa svojim vjecito efemernim pitanjima.
Guadalajara

#92 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Guadalajara »

Nije ti problem od MUPa uzeti potvrdu da nemaš auto. (ako nemaš). Samo fino naglasi da ti potvrda treba za socijalnu pomoć. I još idi u opštinu i ovjeri izjavu da nemaš nikakvo auto.

Mojne pizdunjanja... :)
Guadalajara

#93 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Guadalajara »

hadzinicasa wrote: 25/02/2021 22:56 Pa da. Lako je kad naslijedis ili dobijes kucu ili stan. Ali je u BiH uslovima mnogi ne mogu sebi drugacije napraviti osim odlaskom.
Dobro se udash ili ozenish i eto ti stana...ha ya 8-) :lol:
jednonogi_Jack

#94 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by jednonogi_Jack »

Guadalajara wrote: 25/02/2021 23:17

Nije ti problem od MUPa uzeti potvrdu da nemaš auto. (ako nemaš). Samo fino naglasi da ti potvrda treba za socijalnu pomoć. I još idi u opštinu i ovjeri izjavu da nemaš nikakvo auto.

Lako je tebi, ti u Gadalajari pa se ovdje kofrćiš. :D
Guadalajara

#95 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Guadalajara »

jednonogi_Jack wrote: 25/02/2021 23:32
Guadalajara wrote: 25/02/2021 23:17

Lako je tebi, ti u Gadalajari pa se ovdje kofrćiš. :D
Nisam još dole, al ne znači da nechu biti :lol:
TomANDJerry

#96 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by TomANDJerry »

ja sam iz IT struke ... i otisao u Zagreb, bio prakticno pocetnik --- dobio duplo vecu platu ovdje nego u Sarajevu, a svakako nisam ni iz Zagreba ni iz Sarajeva, pa mi skoro isto :)

Ali gledam dosta svojih prijatelja, rade za 6-7 stoja ... i nije to toliki problem, nego sto znas sa sigurnoscu od 95% da ti nikada nece biti bolje. Mozda ti plata naraste na 900KM za 10 godina, ali ce ti tada registracija auta biti 1500KM --- da se Zahiragic moze nahraniti.

I kako ne otici, znajuci da se od tebe otima -- a daje najgorima od najgorih .... Ja da sam imao normalno radno mjesto gdje zivim, i platu od 1300KM - nebi otisao ... ali tko zna, mozda vremenom budem mogao raditi remote od kuce, ili povremeno kuca povremeno ured, pa se tako djelomicno vratim ...

Ono sto hocu reci, da nada u neko bolje sutra covjeka moze natjerati da trpi godinu, dvije, pet .... ali vise nema jedne osobne u ovoj drzavi koja misli da ce ikada (pod ikada mislim zivotni vijek jedne generacije, 40-50 godina) biti bolje.
elk

#97 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by elk »

Ja svojoj familiji govorim "saljite cesto pare i ponekad pisite" :mrgreen: Kad dodjete postujte i bh. zakone (ne samo one tamo), ne jurcajte i ne preticite preko pune, ne kurcite se sa parkiranjem.
Ovaj moj parkiro ko zadnji saban na travu ispred zgrade, neko mu jajetetom ili vise njih pogodio krov i sajbu(izuzetan pogodak), sutra fino parkiro, opro auto i mrmljo sebi u bradu da smo seljaci :lol: Podrazumjeva se da ne glasaju za komsica, da mi ne salju objave sa klixa svaki sat i da telefon ne zovu hendi.
moonca

#98 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

Troškovi života u Zagrebu skuplji su za 22 odsto nego u Sarajevu
. svjedno. mislim da lokacija vrijedi... mada je mentalitet naroda - drugaciji..
tvojkomsija

#99 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by tvojkomsija »

Iskreno ja iz Sarajeva ne bih nikad isao u ove ex-yu drzave... ne volim susjedne komplekse vise vrijednosti, da moram paziti kako cu sta reci, da mi neko drzi lekcije zbog naglaska itd.

Barem do Austrije dobaciti, tamo nas sve jednako ne vole.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#100 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

elk wrote: 26/02/2021 00:13 Ja svojoj familiji govorim "saljite cesto pare i ponekad pisite" :mrgreen: Kad dodjete postujte i bh. zakone (ne samo one tamo), ne jurcajte i ne preticite preko pune, ne kurcite se sa parkiranjem.
Ovaj moj parkiro ko zadnji saban na travu ispred zgrade, neko mu jajetetom ili vise njih pogodio krov i sajbu(izuzetan pogodak), sutra fino parkiro, opro auto i mrmljo sebi u bradu da smo seljaci :lol: Podrazumjeva se da ne glasaju za komsica, da mi ne salju objave sa klixa svaki sat i da telefon ne zovu hendi.
:lol: :lol: :lol:
Post Reply