Aham. Ocistim i ja covjeka. Jbga, ne moze na intenzivnoj usran lezat. Ako hos ima i flexi seal
Gdje se odseljava bh stanovništvo?
- Rockefeller
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#52 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Kaze komsinica hoce u Njemacku jer joj je ponizenje sa diplomom politickih nauka raditi u apoteci. I sta uradi? Kupi diplomu u Sirokom i pere guzice u Vurcburgu i to joj nije ponizenje
Disclaimer za sporije forumase: ne smatram bilo koji posten posao ponizavajucim, nego prenosim neciji izneseni stav.
Disclaimer za sporije forumase: ne smatram bilo koji posten posao ponizavajucim, nego prenosim neciji izneseni stav.
- Haris.ba
#53 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Vurcburg je bas lijep grad.
A sta je fazon ponizenja? Fazon je sto u Njemackoj ne moras ganjati poznanstvo, moliti, kumiti da bi nasao posao.
I plus, ovdje si za taj posao ponizivajuce slabo placen.
Nego, vidim na fejsu poznanika u Saudiji radi kao elektricar. Od Islama zna za selam ako je to uopce bitno.
A sta je fazon ponizenja? Fazon je sto u Njemackoj ne moras ganjati poznanstvo, moliti, kumiti da bi nasao posao.
Nego, vidim na fejsu poznanika u Saudiji radi kao elektricar. Od Islama zna za selam ako je to uopce bitno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#54 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Pa za taj posao ne moras kumiti nikoga, to je tacno. Dok i Svabe zmire na jedno oko sto im to radi raja sa ascare kupljenim diplomama.
-
Gandra_1
#55 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Jeste al zato svaki mjesec 2.000 eura u pađe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#56 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Stara prica_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2021 10:28 Kaze komsinica hoce u Njemacku jer joj je ponizenje sa diplomom politickih nauka raditi u apoteci. I sta uradi? Kupi diplomu u Sirokom i pere guzice u Vurcburgu i to joj nije ponizenje![]()
Odgovor
Radi ono sto se dobro placa
Dobra mirovina
Mogucnost napredovanja
Bolji uvjeti za zivot
Itd
-
u-pet-deka
#57 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Mislim da su Njemačka i Austrija jedine koje još prihvaćaju radnu snagu iz preostalih balkanskih država, koje nisu članice EU. Primjerice u Danskoj se nekako možete snaći samo kroz brak. Obrazovanje i rad za nečlanice EU strogo je pod lupom i hrpom besmislene birokratije.
Ovdje ako radite u staračkom domu kao asistent ili medicinska sestra te imate preko 10 godina radnog iskustva (mora biti priznato u Danskoj), u prosjeku imate na ruke 2.900 Eura bez dodatnih smjena i slično. Radite pet dana, pet odmarate pa dva radite dva odmarate ili četiri radite, tri odmarate, to naravno ovisi o dogovoru između opštine i sindikata. Ali ako radite samo kao pomoćnik, čak je i manje plaćena pozicija nego u Njemačkoj.
Ovdje ako radite u staračkom domu kao asistent ili medicinska sestra te imate preko 10 godina radnog iskustva (mora biti priznato u Danskoj), u prosjeku imate na ruke 2.900 Eura bez dodatnih smjena i slično. Radite pet dana, pet odmarate pa dva radite dva odmarate ili četiri radite, tri odmarate, to naravno ovisi o dogovoru između opštine i sindikata. Ali ako radite samo kao pomoćnik, čak je i manje plaćena pozicija nego u Njemačkoj.
-
mali_balon
#58 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Helem ko god ode vani je papak perac guzica ali je zato bolje ostat bit bijeda cekat bolje sutra ali zato nes guzice prat....bit ces svoj na svom...haj sto nes bit vakcinisn do marta iduce godine, korona je za picke svakako......stela za doktora i koverta za istog, stela za poso, stela za vrtic, stela za skolu, krpi od 1. Do 1. Cekaj regres za registraciju auta ili da zamjenis zamajac, o hrani da ne pricam, ali eto nes guzice prat....
Ne gledajte tudji zivot kroz svoje oci....
Ne gledajte tudji zivot kroz svoje oci....
-
mali_balon
#59 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Jest a ko ce nam makar svjeze zelje donijet....hoces li ga ti ovdje u parku uzgajat...._BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2021 10:18Niko ne kaze da ljudi ne idu, nego da su cifre kojima se barata bombasticne i poprilicno izvucene iz konteksta..mali_balon wrote: ↑24/02/2021 08:28 Kod moje cerke od 1 do 3 razreda 4 djece otislo. I jos cujem roditelja da se spremaju da idu.
Nije BIH od od carsije od m dvora.....imas npr sela oko livna inace dole u kamenjaru, s ahr pasosima koja su prazna...imas i kod nas bosnja gore u bihacu praznih sela koliko hoces
Ta sela koja spominjes su zanemariva cifra, to je par hiljada ljudi gore dole...
2/3 drzave jeste ili ce biti pustahija, stanovnistvo ce se nabiti oko velikih centara i to je to (Sarajevo-Zenica, Tuzla-Bijeljina, Bihac-Banja Luka i Mostar).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#60 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Uvozit ce se iz Madjarske.mali_balon wrote: ↑24/02/2021 11:43
Jest a ko ce nam makar svjeze zelje donijet....hoces li ga ti ovdje u parku uzgajat....
- stubrijez
#61 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Velika je razlika u odlasku ranije i sada od kako je uveden rezim za zapadni Balkan. Kao prvo, od kako je nasa raja pocela da dobija zaposlenje bez poteskoca shvatili smo koja primanja imaju najbanalniji zanati u zemljama EU a nasi su nas rodjaci i prijatelji lagali godinama - kakva Njemacka sjedi tu nigdje nema ovakvog rahatluka, toplina, cevapi, rostilj i slicna sranja... Drugo, raja koja odlazi sada tesko da ce se vratiti ikada, velika vecina njih nije niti otisla zbog novca. Za razliku od ovih starih jugovica oni najcesce raskrste sa ovim vilajetom zauvijek, niko ovdje vise ne pravi kucu a i ovo sto imaju nerijetko prodaju i kupuju nekretnine gore. Poratak nema vise smisla ni za penzionere jer i kada se vrate ovdje nemaju skoro nikakvu zdravstvenu zastitu o ostalom da ni ne govorim. Sad je malo zapelo ali ide raja, moze se ko hoce, i neka ide, otvorice se i nova trzista po Evropi za nas sirocice sa macehom...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#62 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ne pravi se kuca ovdje kad tek odes pobogu.
- Istinu govorim
- Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite
#63 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Upravo tako, odlaze zbog kompleksa.stubrijez wrote: ↑24/02/2021 12:22 Drugo, raja koja odlazi sada tesko da ce se vratiti ikada, velika vecina njih nije niti otisla zbog novca. Za razliku od ovih starih jugovica oni najcesce raskrste sa ovim vilajetom zauvijek, niko ovdje vise ne pravi kucu a i ovo sto imaju nerijetko prodaju i kupuju nekretnine gore. Poratak nema vise smisla ni za penzionere jer i kada se vrate ovdje nemaju skoro nikakvu zdravstvenu zastitu o ostalom da ni ne govorim. Sad je malo zapelo ali ide raja, moze se ko hoce, i neka ide, otvorice se i nova trzista po Evropi za nas sirocice sa macehom...
Nadam se samo ukidanju PIO-a ili makar ukidanju penzija za ove što su poslali djecu vani.
A svakako i nije pošteno da se vrate i budu teret ovom zdravstvu
-
Scopio
#64 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Čuj gdje idu...pa prošlo ljeto bio mjesec dana kod kuće, imao bolove u predjelu gornjeg trbuha, odem nekoj kao poznatoj doktorici privatno u klinku, kaže žena bruh, malo sporta, malo ishrana i sve će bit ok.
Vratim se u Njemačku, prošlo tri mjeseca i dalje bolovi odem doktoru, lik kaže nikakav bruh nego izraslina na jetri...odmah sutradan dobio termin za CT, odradio, sve dobroćudno hvala Bogu... Doslovno marke nisam platio...
Sad samo zamislte koliko pogrešnih dijagnoza bude u Bosni i ljudima rak dijagnosticiraju u termalnoj fazi tek...
Vratim se u Njemačku, prošlo tri mjeseca i dalje bolovi odem doktoru, lik kaže nikakav bruh nego izraslina na jetri...odmah sutradan dobio termin za CT, odradio, sve dobroćudno hvala Bogu... Doslovno marke nisam platio...
Sad samo zamislte koliko pogrešnih dijagnoza bude u Bosni i ljudima rak dijagnosticiraju u termalnoj fazi tek...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#65 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Znam primjera gdje su njemacki doktori zasrali
Liku bolesno srce ali nabavili dobru spravu za kosti pa ga zvali preventivno za osteoporozu
Ime tu i sto te zapadne
I srece
Ali i sistema naravno
Liku bolesno srce ali nabavili dobru spravu za kosti pa ga zvali preventivno za osteoporozu
Ime tu i sto te zapadne
I srece
Ali i sistema naravno
-
belfy
#66 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
onaj ko je imao istu ne mora je praviti... takodjer ni oni kojima ce ostati od roditelja...
-
Guadalajara
#67 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Komsinica ti satrologira....nema rada u apoteci...jedino ko higijenicarka...Treba farmaceutska skola ili fakultet plus drzavni ispit(6 mjeseci za sss, 12 mjeseci vss).._BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2021 10:28 Kaze komsinica hoce u Njemacku jer joj je ponizenje sa diplomom politickih nauka raditi u apoteci. I sta uradi? Kupi diplomu u Sirokom i pere guzice u Vurcburgu i to joj nije ponizenje![]()
Ma dzaba i diploma ako se nema bar 1-2 godine relevantnog iskustva
Od prijatelja kcerka u Danskoj kupila stan pranjem tudjih guzica..Plus imaju one dodatne specijalizacije/kursevi za specificne bolesnike..
Jebada posao..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#68 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ne satrologira, kod nje sam kupovao Xanaxe bez receptaGuadalajara wrote: ↑24/02/2021 23:12Komsinica ti satrologira....nema rada u apoteci...jedino ko higijenicarka...Treba farmaceutska skola ili fakultet plus drzavni ispit(6 mjeseci za sss, 12 mjeseci vss).._BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2021 10:28 Kaze komsinica hoce u Njemacku jer joj je ponizenje sa diplomom politickih nauka raditi u apoteci. I sta uradi? Kupi diplomu u Sirokom i pere guzice u Vurcburgu i to joj nije ponizenje![]()
Disclaimer za sporije forumase: ne smatram bilo koji posten posao ponizavajucim, nego prenosim neciji izneseni stav.![]()
Ma dzaba i diploma ako se nema bar 1-2 godine relevantnog iskustva![]()
plus svapski
![]()
Od prijatelja kcerka u Danskoj kupila stan pranjem tudjih guzica..Plus imaju one dodatne specijalizacije/kursevi za specificne bolesnike..
Jebada posao..![]()
-
Guadalajara
#69 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
5 milja mjesecno za taj posao u Saudiji...jes da je opasan...Haris.ba wrote: ↑24/02/2021 10:39 Vurcburg je bas lijep grad.
-
Guadalajara
#70 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
radila na divlje...vjerovatno nije bila ni prijavljena..._BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2021 23:14Ne satrologira, kod nje sam kupovao Xanaxe bez receptaGuadalajara wrote: ↑24/02/2021 23:12Komsinica ti satrologira....nema rada u apoteci...jedino ko higijenicarka...Treba farmaceutska skola ili fakultet plus drzavni ispit(6 mjeseci za sss, 12 mjeseci vss).._BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2021 10:28 Kaze komsinica hoce u Njemacku jer joj je ponizenje sa diplomom politickih nauka raditi u apoteci. I sta uradi? Kupi diplomu u Sirokom i pere guzice u Vurcburgu i to joj nije ponizenje![]()
Disclaimer za sporije forumase: ne smatram bilo koji posten posao ponizavajucim, nego prenosim neciji izneseni stav.![]()
Ma dzaba i diploma ako se nema bar 1-2 godine relevantnog iskustva![]()
plus svapski
![]()
Jebada posao..![]()
...radila je sa SSS
-
Sociolog
#71 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ja ne ni jednog 1 ni jednu personu, koja je otisla u Njemacku od 2014 kad se pocela otvarati za medicinare, da je mladja od 40 godina da se vratila bas ni jednu jedinu.
Poznajete li vi?
Poznajete li vi?
- mousstapha
#72 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Meni se cini da je zadnju godinu dana odlazak poprilicno usporio. Ili je to samo moja percepcija. Bice zanimljivo vidjeti kakvi ce trendovi biti poslije pandemije, politika je uspjela nametnuti negativnu atfomsferu nemalim brojem afera.
-
alen_alenovski
#73 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ljudi kod nas sve gledaju kroz prizmu Sarajeva i drugih malo vecih gradova. Vecina stanovnistva u BiH zivi po selima a i manji gradovi su veca sela. Posla nema a ako ima uslovi su nikakvi. Na drugoj temi pise forumas o platama u Gracanici, a Gracanica i Tesanj vaze za razvijenije opstine u BiH, sad su eto administrativno gradovi. Plate su 7,8,9 stoja sa toplim. Kako je onda u Bugojnu, Novom Travniku, Jablanici ili Kalesiji. Sta mislite kolike plate imaju inzinjeri u ovim ili slicnim mjestima ako uopste nadju posao. Moj brat je u Njemackoj. Masinski inzinjer. U BiH nije bilo posla a i da je bilo pocetna plata bi bila 8,9 stoja, prijava na minimalac pa ako nadje bolju firmu plafon 1500 KM, sa produzenim radnim vremenom i to kad kaze da ima platu 1500 KM da ga u selu nazivaju lazovom. Sreca pa zna njemacki, Plava karta i pravac Njemacka. Pocetna plata sa najgorim poreznim koeficijentom tad bila 2050 EUR mjesecno, radno vrijeme, Pon-Pet 38,5 sati sedmicno. Puni doprinosi, godisnji 26 dana a u BiH jedna sedmica ljeti a jedna zimi i to kad ti oni kazu. Nedavno se ozenio, tamo upoznao zenu. U BiH zavrsila ekonomiju, nema posla, njena sreca da je medicinsku skolu zavrsila. Ona je tamo duze od njega. Polozila sve sto je trebala. On sad ima 2500 EUR neto a snaha 1800 EUR. To je 4300 EUR na ruke. Uplaceno zdravstveno, uplaceno puno penziono. Stan placaju sa svim rezijama 1000 EUR, neka potrose mjesecno 1500 EUR na hranu, odjecu i sta im vec treba a ne potrose ni blizu jer bi to vec bilo preserevanje, njima ostaje 1800 EUR mjesecno na kamaru. To je preko 20 000 EUR godisnje. Za 3 godine imas stan u Tuzli za koji bi u BiH otplacivao kredit cijeli zivot. Ima to i svojih losih strana. Vjerovatno ce po Tuzli pricati kako seljacine iz Srebrenika kupuju stanove po Tuzli kao sto se po forumu zale da dijaspora pokupova sve po Sarajevu a mi uopste nismo iz Srebrenika nego izmedju Babunovica i Sladne
. Za nas i ovi iz Srebrenika kazu da smo seljaci a ovi iz Tuzle ove iz Srebrenika zovu seljaci. Sta smo mi sad, dupli seljaci
Sta znas, mozda uzme stan i u Sarajevu. A plata na poslu ce vjerovatno ici gore, i njoj i njemu. Ako mu postane monotono ili osjeti potrebu da promijeni poslodavca, trziste je veliko a i Njemacka je velika a u BiH bi bilo, ne talasaj, ostaces bez posla pa sta ces onda. Kako ces vratiti kredit za stan i kako ces platiti registraciju Golfa 4 starog 20 godina. Kad djeca dodju, o mogucnostima koje ce oni imati da ne pricam.
Koliko ljudi radi u BiH kod privatnika za 8 stoja, ima kredit, zenu i dvoje djece. Zena 6 i po stoja, ako uopste radi.Godisnji odmor jedna sedmica i to u februaru, van sezone. I onda neko dodje i takvom covjeku kaze, nemas potrebe da ides nigdje. Imas sprat kuce, grijanje na drva, dizi kredit, radi centralno. E takvih je more u BiH. Idu kazu iz BiH, traze hljeba preko pogace. Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba. Neće vas grijat k'o što ovo grije, grki su tamo zalogaji hljeba.
Zove me, par mjeseci nakon sto je otisao tamo, zimsko doba, da idemo u Meksiko na ljetovanje u Februaru. Ja tek postao punoljetan. Htio ja ali nemam vizu a on posto ima Njemacku boravisnu moze, dzaba sto je drzavljanin BiH.
A imas ljudi koji vise zaradjuju a imas i one koji manje. Imam jarana koji je otisao kao nekvalifikovana radna snaga da radi u McDonalds, 1400 EUR izadje neto mjesecno. Minhen, ima sobu u stanu, dijeli sa jos dvoje stan, 450 EUR mjesecno ga izadje. U BiH bi radio za 7 stoja. Nece raditi cijeli zivot u McDonaldsu. Ubijedjen je da ce biti nesto a i ja sam. U BiH nije htio raditi, kazu lijen a tamo hoce za skoro minimalac. Hoce, zato sto zna da ce radom i trudom nesto postici a ako ne uspije i ne svidi mu se, ovdje ce ga uvijek cekati 7 stoja. Kazu ima posla ali nece narod da radi.
Imas i medicinara koji ne bi isli u Njemacku. Radili bi i oni na UKC ali ne moze kad kazu da je Siljo zaposlio pola Sapne a Kuko pola Banovica
I opet su glavni gore. A mene ubjedjuju da su losi a njihovi me ubjedjuju da su ovi drugi losi a ono izgleda, ne zna se ko je gori od njih.
Uglavnom, slabo se ko vraca a vjerujte da je dosta mladih otislo, mozda vi to po Sarajevu ne osjetite ali da nema ogranicenje za vize, vidjeli bi pravu sliku po ostalim dijelovima BiH.
Koliko ljudi radi u BiH kod privatnika za 8 stoja, ima kredit, zenu i dvoje djece. Zena 6 i po stoja, ako uopste radi.Godisnji odmor jedna sedmica i to u februaru, van sezone. I onda neko dodje i takvom covjeku kaze, nemas potrebe da ides nigdje. Imas sprat kuce, grijanje na drva, dizi kredit, radi centralno. E takvih je more u BiH. Idu kazu iz BiH, traze hljeba preko pogace. Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba. Neće vas grijat k'o što ovo grije, grki su tamo zalogaji hljeba.
Zove me, par mjeseci nakon sto je otisao tamo, zimsko doba, da idemo u Meksiko na ljetovanje u Februaru. Ja tek postao punoljetan. Htio ja ali nemam vizu a on posto ima Njemacku boravisnu moze, dzaba sto je drzavljanin BiH.
A imas ljudi koji vise zaradjuju a imas i one koji manje. Imam jarana koji je otisao kao nekvalifikovana radna snaga da radi u McDonalds, 1400 EUR izadje neto mjesecno. Minhen, ima sobu u stanu, dijeli sa jos dvoje stan, 450 EUR mjesecno ga izadje. U BiH bi radio za 7 stoja. Nece raditi cijeli zivot u McDonaldsu. Ubijedjen je da ce biti nesto a i ja sam. U BiH nije htio raditi, kazu lijen a tamo hoce za skoro minimalac. Hoce, zato sto zna da ce radom i trudom nesto postici a ako ne uspije i ne svidi mu se, ovdje ce ga uvijek cekati 7 stoja. Kazu ima posla ali nece narod da radi.
Imas i medicinara koji ne bi isli u Njemacku. Radili bi i oni na UKC ali ne moze kad kazu da je Siljo zaposlio pola Sapne a Kuko pola Banovica
Uglavnom, slabo se ko vraca a vjerujte da je dosta mladih otislo, mozda vi to po Sarajevu ne osjetite ali da nema ogranicenje za vize, vidjeli bi pravu sliku po ostalim dijelovima BiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#74 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Nek si se ti nagovorio Sarajlijama i Tuzlacima.
-
Gandra_1
#75 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Covjek je sve u pravu sto je napisao