juka7 wrote: ↑19/02/2021 00:14
Znam da je centar ali ne bih da platim stan 140k i onda dođe vjestak i procijeni 110k haha, valjda ima neka realna procjena a ne da svako zacijeni kolko želi. Nisam od onih ljudi koji bi da kupe nibud zasto ali ne bih ni da bacam pare. I agent to sto mi pokaze stan potrosi 30 min na razgovor i uzme proviziju 5k od stana mislim jadno. Kolko drugi ljudi rade dok zarade toliko para. Sad smo u fazi trazenja stana i ako pokazes malo veci interes za stan zovu bas cesto da se poprilicno neugodno osjecam, jer prvo ne moram odgovorit isti dan drugo za svoj novac biram, ne znam da li su prije korone toliko "navaljivali" na kupce. Sve u svemu tesko je kupit dobar stan. xd
tržište ne benda realnu procjenu, agenti zbunjuju ističući sporedne, beznačajne, stvari da opravdaju cijenu, a o glupostima niko ne razmišlja.
možeš kupiti dobar stan ali ga moraš znati prepoznati. bitne greške u postavkama se ne mogu otkloniti renoviranjem.
kreni od toga da su svi renovirani stanovi skupi ili preskupi. ne dozvoli agentu da ti predlaže/reklamira šaltanje prostorija da dobiješ više soba a kuhinju smjestiš u plakar u hodnik, i ne dozvoli da hvali renovirane elektroinstalacije.
- kada uđeš u stan u polurenoviranom, izvornom ili lošem stanju, obrati pažnju na oblik, veličinu, povezanost i osvijetljenost/osunčanje prostorija.
- da li ima etažno plinsko grijanje ili centralno.
- kod polurenoviranih stanova provjeriš koja kombinacija ovih stavki je temeljito renovirana: 1.vanjska stolarija, 2.kupatilo, 3.kuhinja,
4.podne obloge, 5. kombi bojler sa radijatorima. (ovo su najskuplje stavke i ako su dvije urađene to je velika prednost).
- u starijim zgradama(prije 70-ih) obrati pažnju i na rad/mrdanje podnih obloga dok hodaš, da utvrdiš da li je podloga čvrsti sloj ili neka vrsta 'šute'.