Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#16151 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

foxlife wrote: 18/02/2021 15:50 Valjda su se kao feministkinje izjasnile odgovorom ne samim nazivom
I lijepo je to od njih. Samo bilo bi još ljepše da su gledale malo van stranačkih okvira pa da su spomenule i sopstvenog predsjednika stranke
i osudile njegove napade na dvije zastupnice NS-a u Mostaru. Čisto zbog dosljednosti. Da ne ispadne da žene van SDA ne postoje i nisu
žene i/ili feministkinje. :mrgreen:
hadzinicasa

#16152 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote: 18/02/2021 15:52
hadzinicasa wrote: 18/02/2021 15:46
omar little wrote: 18/02/2021 15:38 cekaj, sad odredjujemo ko se moze osjecati kao feministkinja i zena? :D
niposto. ali ako stoji Zene SDA... ne shvatam kako se to moze procitati kao feministkinje? u kojem kontekstu se zena cita kao feministkinja?
pogotovu ako smo utvrdili da nisu sve zene feministkinje, neke su protiv feminizma, neke su ni 'vamo ni tamo, svega ...

prije bi bilo ako rijec zena automatski poistovjetis, a zarad vlastitih predrasuda, strahova ili neznanja sa feministkinjom, da nameces nekome ko se nije izjasnio odredjeni kalup.

a cilj je sloboda odredjenja, izjasnjavanja, misljenja, stava, bistvovanja i nastavi niz :D
Sve zene nisu feministkinje.
Neke zene jesu feministkinje.
Neke feministkinje jesu zene.
Sve feministkinje ..?
:mrgreen: ako je transzena (rodno), da li je i onda po defaultu feministkinka jer je rodno zena?
lekcije iz logike - druga vrata desno, povedi!
ExNihilo

#16153 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Davno ja rekoh na ovoj temi. Ako si konzervativnih shvatanja, ko te jebe. :sax:

To kako feministkinje tretiraju žene suprotnog političkog i ideološkog predznaka, a što je, između ostalog, bilo vidljivo na primjeru Kolinde u Hrvatskoj, koju su prozivale što je, pazi sad, upisala doktorat, iako su obrazovanje i emancipacija žena, valjda, feministički ideal, najbolje pokazuje da je feminizam oružje u borbi za moć.

Eh, tako je i sa Ženama SDA. To što se aktivno zalažu za veću zastupljenost žena u politici ili što predlažu izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, još uvijek ih ne čini pravovjernim, još uvijek su sumnjive.

S druge strane, ovdje se mahalo Luis Gluck, nakon što je osvojila Nobelovu nagradu, koja je eksplicitno tvrdila da je feminiziram tiranija, ali tada je vrijedio argument da njeno lično izjašnjavanje glede feminizma nije bitno, nego osnaživanje žena. :sax:
foxlife

#16154 Re: Danasnji "feminizam"

Post by foxlife »

dale cooper wrote: 18/02/2021 15:55
foxlife wrote: 18/02/2021 15:50 Valjda su se kao feministkinje izjasnile odgovorom ne samim nazivom
I lijepo je to od njih. Samo bilo bi još ljepše da su gledale malo van stranačkih okvira pa da su spomenule i sopstvenog predsjednika stranke
i osudile njegove napade na dvije zastupnice NS-a u Mostaru. Čisto zbog dosljednosti. Da ne ispadne da žene van SDA ne postoje i nisu
Ma ovo je bukvalno bilo saopstenje da se brani doticna
Boli njih neka stvar za zene i njihov polozaj
Sutra bi one iste pljuvale na neku ne istomišljenicu samo zato jer ih ugrozava
dale cooper

#16155 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

foxlife wrote: 18/02/2021 16:07
dale cooper wrote: 18/02/2021 15:55
Ma ovo je bukvalno bilo saopstenje da se brani doticna
Boli njih neka stvar za zene i njihov polozaj
Sutra bi one iste pljuvale na neku ne istomišljenicu samo zato jer ih ugrozava
Znam...zato i kažem. :D I da budemo jasni ja apsolutno ne odobravam napade na Sebiju ako proizilaze iz nekih šovinističkih pobuda i
ako su usmjereni na činjenicu da je žena. A vjerujem da ima i takvih pobuda. Sebija je loša zbog katastrofalnih stvari koje radi i
tu ima i više nego dovoljno materijala za opravdanu kritiku.
foxlife

#16156 Re: Danasnji "feminizam"

Post by foxlife »

Ma joj dale znam ja tebe volis ti malo zenama da se prodas ;) nes yebat :D
Al slazem se ovo za sebiju sto govoris
omar little

#16157 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

dale cooper wrote: 18/02/2021 15:51 Eto sad, jesam li ja rekao da moraju? :D
ne moraju, ali bore se za prava zena, ako svaka druga susa za to dobije podrsku, valjda bi trebale i one. na toj logici ne inzistiram ja. mene boli kurac sto su sebija ili bilo koja druga mocnica zene, hracem kako stignem, to znas i sam. ovo gore je isprazni deklarativni performans jednako kao i samoproklamirana borba kojekakvih liberala. ali ja ne spadam u progresivno i moderno drustvo. :D
dale cooper

#16158 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

foxlife wrote: 18/02/2021 16:22 Ma joj dale znam ja tebe volis ti malo zenama da se prodas ;) nes yebat :D
Joj da hoćete prestati srati sa ovim glupostima o prodavanju i (ne)jebavanju. :| :mrgreen: Meni da je cilj da se prodam davno bih
to napravio. I realno, da mi je cilj lov na forumašice, valjda bih imao neku priču koja bi me "prodala" većem broju njih.
foxlife

#16159 Re: Danasnji "feminizam"

Post by foxlife »

dale cooper wrote: 18/02/2021 16:30
foxlife wrote: 18/02/2021 16:22 Ma joj dale znam ja tebe volis ti malo zenama da se prodas ;) nes yebat :D
Joj da hoćete prestati srati sa ovim glupostima o prodavanju i (ne)jebavanju. :| :mrgreen: Meni da je cilj da se prodam davno bih
to napravio. I realno, da mi je cilj lov na forumašice, valjda bih imao neku priču koja bi me "prodala" većem broju njih.
Pa cilj ti je samo sto ne znas zvati na kafu kao ja 😂
dale cooper

#16160 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

omar little wrote: 18/02/2021 16:29
dale cooper wrote: 18/02/2021 15:51 Eto sad, jesam li ja rekao da moraju? :D
ne moraju, ali bore se za prava zena, ako svaka druga susa za to dobije podrsku, valjda bi trebale i one. na toj logici ne inzistiram ja. mene boli kurac sto su sebija ili bilo koja druga mocnica zene, hracem kako stignem, to znas i sam. ovo gore je isprazni deklarativni performans jednako kao i samoproklamirana borba kojekakvih liberala. ali ja ne spadam u progresivno i moderno drustvo. :D
Opet...jesam li ja rekao bilo šta? Mislim, ja bih volio da i žene SDA budu jednako uključene u borbu za prava žena u BiH, čak bi to
bilo i sjajno sa obzirom da su u boljoj poziciji da urade više. Samo, imam opravdane sumnje što se tiče ovog njihovog saopštenja
i motivacije za podršku Sebiji.
dale cooper

#16161 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

foxlife wrote: 18/02/2021 16:31
dale cooper wrote: 18/02/2021 16:30
Pa cilj ti je samo sto ne znas zvati na kafu kao ja 😂
Respo? :lol: Da, ja sam izvan tvoje lige što se tiče poziva na kafe. :D
foxlife

#16162 Re: Danasnji "feminizam"

Post by foxlife »

Ma ok znam da si ti onako ok malo zezancije nije na odmet al priznaj da bi volio okrenuti i neku forumasicu
Svi mi svjesno ili nesvjesno branimo one koje simpatisemo u zelji da smo im blizi
Al da se vratimo malo temi
Zene nemaju pojma da muskarci uglavnom sve ucine za zenu koja im se svidja al one to ili ne vide ili ne znaju iskoristiti
belfy

#16163 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

respo, cemu sprint od 146 postova u 23h... ako se oduzme spavanje i potrebe mislim da si prekucao sve i jednog sprintera u kucanju postova... ne sjecam se slucaja da je neko toliko pozelio da se rasprica... sta je reci?
foxlife

#16164 Re: Danasnji "feminizam"

Post by foxlife »

belfy wrote: 18/02/2021 19:40 respo, cemu sprint od 146 postova u 23h... ako se oduzme spavanje i potrebe mislim da si prekucao sve i jednog sprintera u kucanju postova... ne sjecam se slucaja da je neko toliko pozelio da se rasprica... sta je reci?
Ma bezveze malo ubijam dosadu na poslu uglavnom

Ps. Mozda i neka zelja malo nakpn dugog vremena pisati sa ljudima ovdje i tako
belfy

#16165 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

foxlife wrote: 18/02/2021 20:42
belfy wrote: 18/02/2021 19:40 respo, cemu sprint od 146 postova u 23h... ako se oduzme spavanje i potrebe mislim da si prekucao sve i jednog sprintera u kucanju postova... ne sjecam se slucaja da je neko toliko pozelio da se rasprica... sta je reci?
ako si napravio 146 za 8 sati nisi je ubio, nego i pocinio genocid nad dosadom. elem, ja samo da cestitam na ostvarenju. :kakoste:
foxlife

#16166 Re: Danasnji "feminizam"

Post by foxlife »

belfy wrote: 18/02/2021 20:44
ako si napravio 146 za 8 sati nisi je ubio, nego i pocinio genocid nad dosadom. elem, ja samo da cestitam na ostvarenju. :kakoste:
Nije to nikakvo ostvarenje jer je to u prosjeku svako koliko post? Svakih 3 minuta cini mi se sto i nije nesto brzo
Al da se vratimo temi
belfy

#16167 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

foxlife wrote: 18/02/2021 20:47
belfy wrote: 18/02/2021 20:44

Nije to nikakvo ostvarenje jer je to u prosjeku svako koliko post? Svakih 3 minuta cini mi se sto i nije nesto brzo
Al da se vratimo temi
pa, ako neko ostavlja post svakih 3 minuta mislim da je rekorder i zato cestitah. mislim da to niko do sada na forumu nije napravio... zanemarimo tu skromnost "sta je post svaka 3 minuta..." ti si za mene sampion te discipline dok se ne dokaze drugacije. jos jednom, svaka cast.
piupiu

#16168 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

foxlife wrote: 18/02/2021 15:39 Inace njih na tom kontinentu ima 2-3milijarde i nesto tako da je logika da tamo ima najvise seksualnog roblja
Na antarktici svi mogu biti seksualni robovi al ih ima manje nego u aziji :D
Ma biž' tamo. Pa, đe si ti??? :razz:
piupiu

#16169 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 18/02/2021 14:20
piupiu wrote: 18/02/2021 07:37

Isto :D

Nemam baš izrazito eurocentrična stajališta, više anti-šovinistička stajališta. Drago mi je da ti drug živi u J. Koreji i da ti u njegovo ime misliš. Aziju jako dobro poznajem, izbliza, obožavam kulture, hrane, zemlje, arhitekture, posvećenost zajednici. Što me ne sprječava da mi se ne dopada njihov tradicionalizam, seksizam, itd, u čemu prednjače J. Koreja (zlostavljači) i Japan (ne pričaj na sastanku, ne dolazi na posao bez štikli, itd).

https://www.straitstimes.com/asia/east- ... iend-study

Nije ni Japan puno bolji. Ni socijalistički Vijetnam, ni komunistička Kina...

Inače, najveći broj ženskog seksualnog roblja nalazi se na tom kontinentu.
Ne mislim ja u njegovo ime, već ti sumiram njegove utiske. Sam je otišao u J.Koreju sa bremenom predrasuda, pa se na licu mjesta uvjerio da nisu sve stvari onakve kako je očekivao. To da je J.Koreja šovenska država - prvi put čujem od tebe.

Ta zemlja nije čak ni među prvih deset u svijetu kada je u pitanju položaj žena, a jedna Indija ili USA, jeste. Bar su to bile prije dvije godine prema jednom od validnih istraživanja. Naravno, postoje određene tradicionalne vrijednosti koje Zapadnjaci ne kuže ni kod Korejaca, a ni Japanaca, ali to ne znači da ih takva vrsta tradicije rangira među šovenskim hard-corerima.
Evropskom muškarcu ta Azija dodje kao raj, tradicionalne žene, bla, bla... divne, dugokose, mile, putene, nasmijane, blage (otud, mijenim, i ta priča kako to nije sve tako kako izgleda, mislim, stanje se definitivno mijenja pomalo nabolje), 8+ miliona sex turista godišnje u Tajlandu, buckastih sredovječnih Germana (i ostalih) s rumenim obrašćima i pivskim stomacima, kojima na koljenima sjede umiljate azijske djevojke, bla, bla ... to je prava evropocentričnost. :D
foxlife

#16170 Re: Danasnji "feminizam"

Post by foxlife »

piupiu wrote: 19/02/2021 04:35
foxlife wrote: 18/02/2021 15:39 Inace njih na tom kontinentu ima 2-3milijarde i nesto tako da je logika da tamo ima najvise seksualnog roblja
Na antarktici svi mogu biti seksualni robovi al ih ima manje nego u aziji :D
Ma biž' tamo. Pa, đe si ti??? :razz:
Vratio se slabo idete po kafama 😁
MarlboroGold

#16171 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ispod dale-ovog posta reklama o ženskom nakitu :mrgreen:
The 51st State

#16172 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Ako nista u francuskoj je feministicki eksperment u potpunosti uspio sudeci po ovom clanku.

https://www.france24.com/en/mediawatch/ ... -transport
saint_mirad

#16173 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

MarlboroGold wrote: 19/02/2021 07:22 Ispod dale-ovog posta reklama o ženskom nakitu :mrgreen:
Reklame su prilagođene korisniku. Ili si birao prsten za hanumu ili otkrivas svoju žensku stranu. :D
The 51st State

#16174 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

za dio feministica kojima je darvin tito i djamija.

"Darwin reasoned that males are more evolutionarily advanced than females."

Bettyann Kevles.
Females of the Species.
wewa

#16175 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Menstrualno siromaštvo: Čak trećina građanki Hrvatske nema svakog mjeseca ni za uloške
P. N.

18. veljača 2021 11:34

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRite

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.
Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika.
Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj (i jedno od rijetkih u Europi), a o relevantnosti teme govori podatak kako je upitnik ispunilo čak 6084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju. Istraživanje je osmišljeno u suradnji s dipl. psihologinjom Majom Močibob i rezultati su dostupni putem ovog linka.

Bez lijekova za bolove

Konkretnije, više od trećine ispitanica (36.4 posto) navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8.3 posto navodi da je to često, a 28.1 posto ponekad.
Više od 10 posto ispitanica je navelo da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11.9 posto), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9 posto).
Njih 10 posto bilo je u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, a 8.8 posto je navelo da im se događa situacija da uložak/tampon ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština.
Manji udio ispitanica je bio u situaciji da su morale posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti (4.7 posto).

Stigma i sram

Uz samu dostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za ublažavanje boli, istraživanje je ispitalo i menstrualnu higijenu, uvjete kod kuće, na poslu, u srednjim školama i fakultetima koji (ne)omogućavaju održavanje menstrualne higijene te stigmu i sram povezan sa samom menstruacijom.
Rezultati istraživanja su nadopunjeni i preporukama doc. dr. sc. Ane Marije Sikirić Simčić s Ekonomoskog fakulteta u Rijeci, a sve kako bi se problemi na koje ukazuju rezultati adekvatno adresirali s aspekta obrazovanja, osiguranja uvjeta za održavanje menstrualne higijene, osiguravanje menstrualnih potrepština, izmjene poreznih politika te ekologije. Prepouke je moguće pročitati ovdje.
Izuzev interesa na koji način se u Hrvatskoj tretira menstruacija kroz zakonodavne i financijske, te zdravstvene i društvene okvire, PaRiter je posebnu pažnju posvetio i dijelu publikacije u sklopu koje su objavljeni rezultati, a koji sadrži umjetničke radove u različitim tehninkama koji propituju razinu stigme vezane uz menstruacije u društvenom kontekstu. Na ovom linku možete pronaći publikaciju.
U udruzi PaRiter se nadaju da će rezultati ovog istraživanja doprinijeti raspravama na temu menstrualnog siromaštva i potaknuti nova istraživanja kojima će se dublje i šire ispitati tema te da će oni na pozicijama moći prepoznati važnost ove teme i djelovati sukladno našim preporukama.
https://www.novilist.hr/novosti/hrvatsk ... za-uloske/
Post Reply