od kada je definicija "nezavisna zena" = "udata zena"?saint_mirad wrote: ↑17/02/2021 17:27 Naletih sad na studijuhttps://www.psychologytoday.com/us/blog ... n-america
čiji je zaključak da su single zaposlene žene srednjih godina najmanje srećna kategorija. Da li feminizam prodaje lažni glamur 'nezavisne žene' nauštrb tradicionalnih vrednosti koje, paradoksalno, čine žene zadovoljnijim?
![]()
Danasnji "feminizam"
-
belfy
#16126 Re: Danasnji "feminizam"
-
Škobo Habu
#16127 Re: Danasnji "feminizam"
Imam prijatelja koji živi u Južnoj Koreji. Sigurno je jedan od nekoliko Bosanaca koje tamo na prste jedne ruke možeš iz brojati.
Mislim da bi njegov odgovor na tvoj zaključak bio da imaš izrazito eurocentrična ideološka stajališta.
Jebo te, ako je J. Koreja šovnističko društvo, šta je to tek Japan?
Last edited by Škobo Habu on 18/02/2021 06:51, edited 1 time in total.
- madner
- saint_mirad
-
belfy
#16130 Re: Danasnji "feminizam"
belfy wrote: ↑17/02/2021 20:04od kada je definicija "nezavisna zena" = "udata zena"?saint_mirad wrote: ↑17/02/2021 17:27 Naletih sad na studijuhttps://www.psychologytoday.com/us/blog ... n-america
čiji je zaključak da su single zaposlene žene srednjih godina najmanje srećna kategorija. Da li feminizam prodaje lažni glamur 'nezavisne žene' nauštrb tradicionalnih vrednosti koje, paradoksalno, čine žene zadovoljnijim?
![]()
iz ovoga sto si sam rekao, a i u slici postavio kao unmarried...
- piupiu
#16131 Re: Danasnji "feminizam"
IstoŠkobo Habu wrote: ↑17/02/2021 20:16Imam prijatelja koji živi u Južnoj Koreji. Sigurno je jedan od nekoliko Bosanaca koje tamo na prste jedne ruke možeš iz brojati.
Mislim da bi njegov odgovor na tvoj zaključak bio da imaš izrazito eurocentrična ideološka stajališta.
Nemam baš izrazito eurocentrična stajališta, više anti-šovinistička stajališta. Drago mi je da ti drug živi u J. Koreji i da ti u njegovo ime misliš. Aziju jako dobro poznajem, izbliza, obožavam kulture, hrane, zemlje, arhitekture, posvećenost zajednici. Što me ne sprječava da mi se ne dopada njihov tradicionalizam, seksizam, itd, u čemu prednjače J. Koreja (zlostavljači) i Japan (ne pričaj na sastanku, ne dolazi na posao bez štikli, itd).
https://www.straitstimes.com/asia/east- ... iend-study
Nije ni Japan puno bolji. Ni socijalistički Vijetnam, ni komunistička Kina...
Inače, najveći broj ženskog seksualnog roblja nalazi se na tom kontinentu.
- hadzinicasa
#16132 Re: Danasnji "feminizam"
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-mosta ... /210217091
U Mostaru se tokom pandemije uduplao broj prijava nasilja nad ženama, kao i dolazaka pod zaštitu u sigurnoj kući, u odnosu na statističke podatke od ranijih godina.
Zabrinjavajući podatak iznijela je direktorica udruženja žene BiH iz Mostara Dijana Tadić, navodeći kako se znatno povećao broj prijava nasilja i putem društvenih mreža.
"Često su nam se javljale žene, gdje nisu mogle da govore, pisale su nam poruke ili bi javljale neke termine kada ih mi možemo nazvati, jer su doslovno bile zatočene u svom domu koji je postao opasno okruženje za njih i za djecu", objasnila je Tadić.
- ExNihilo
#16133 Re: Danasnji "feminizam"
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zene-sd ... /210218057
Evo, feministkinje tvrde da je Sebija diskriminirana po osnovu spola. Očekujem da podržite gospođu.
Evo, feministkinje tvrde da je Sebija diskriminirana po osnovu spola. Očekujem da podržite gospođu.
"Najeklatantniji primjer takvih spinovanih i orkestriranih ataka su kontinuirani napadi na profesoricu Sebiju Izetbegović, vrlo često motivirani činjenicom da je žena", ocijenile su Žene SDA.
Podsjetile su da je biti javno angažovana žena u bosanskohercegovačkom društvu teret sam po sebi.
-
Škobo Habu
#16134 Re: Danasnji "feminizam"
Ne mislim ja u njegovo ime, već ti sumiram njegove utiske. Sam je otišao u J.Koreju sa bremenom predrasuda, pa se na licu mjesta uvjerio da nisu sve stvari onakve kako je očekivao. To da je J.Koreja šovenska država - prvi put čujem od tebe.piupiu wrote: ↑18/02/2021 07:37
Isto
Nemam baš izrazito eurocentrična stajališta, više anti-šovinistička stajališta. Drago mi je da ti drug živi u J. Koreji i da ti u njegovo ime misliš. Aziju jako dobro poznajem, izbliza, obožavam kulture, hrane, zemlje, arhitekture, posvećenost zajednici. Što me ne sprječava da mi se ne dopada njihov tradicionalizam, seksizam, itd, u čemu prednjače J. Koreja (zlostavljači) i Japan (ne pričaj na sastanku, ne dolazi na posao bez štikli, itd).
Ta zemlja nije čak ni među prvih deset u svijetu kada je u pitanju položaj žena, a jedna Indija ili USA, jeste. Bar su to bile prije dvije godine prema jednom od validnih istraživanja. Naravno, postoje određene tradicionalne vrijednosti koje Zapadnjaci ne kuže ni kod Korejaca, a ni Japanaca, ali to ne znači da ih takva vrsta tradicije rangira među šovenskim hard-corerima.
- bandit_mo
#16135 Re: Danasnji "feminizam"
Negdje se crta ipak mora podvućiExNihilo wrote: ↑18/02/2021 13:53 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zene-sd ... /210218057
Evo, feministkinje tvrde da je Sebija diskriminirana po osnovu spola. Očekujem da podržite gospođu.![]()
"Najeklatantniji primjer takvih spinovanih i orkestriranih ataka su kontinuirani napadi na profesoricu Sebiju Izetbegović, vrlo često motivirani činjenicom da je žena", ocijenile su Žene SDA.
Podsjetile su da je biti javno angažovana žena u bosanskohercegovačkom društvu teret sam po sebi.
- bandit_mo
#16136 Re: Danasnji "feminizam"
Negdje se crta ipak mora podvućiExNihilo wrote: ↑18/02/2021 13:53 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zene-sd ... /210218057
Evo, feministkinje tvrde da je Sebija diskriminirana po osnovu spola. Očekujem da podržite gospođu.![]()
- saint_mirad
#16138 Re: Danasnji "feminizam"
Crta je trebala biti podvučena još kod sufražetkinja. 
-
omar little
#16139 Re: Danasnji "feminizam"
ExNihilo wrote: ↑18/02/2021 13:53 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zene-sd ... /210218057
- dale cooper
#16140 Re: Danasnji "feminizam"
Čekaj malo...žene SDA su feminstkinje?
Nisam ni bio svjestan koliki reformatori su Sebija i Bake. 
-
omar little
#16141 Re: Danasnji "feminizam"
cekaj, sad odredjujemo ko se moze osjecati kao feministkinja i zena? 
-
foxlife
#16142 Re: Danasnji "feminizam"
Inace njih na tom kontinentu ima 2-3milijarde i nesto tako da je logika da tamo ima najvise seksualnog robljapiupiu wrote: ↑18/02/2021 07:37IstoŠkobo Habu wrote: ↑17/02/2021 20:16Imam prijatelja koji živi u Južnoj Koreji. Sigurno je jedan od nekoliko Bosanaca koje tamo na prste jedne ruke možeš iz brojati.
Na antarktici svi mogu biti seksualni robovi al ih ima manje nego u aziji
- dale cooper
#16143 Re: Danasnji "feminizam"
Ko određuje, samo se pitam.
Nisam vidio da su se izjašnjavale po ovom pitanju, moguće da sam nešto propustio. 
-
omar little
#16144 Re: Danasnji "feminizam"
zasto bi se morale izjasnjavati? mogu se, valjda, osjecati kada i kako zele, ne?
- hadzinicasa
#16145 Re: Danasnji "feminizam"
niposto. ali ako stoji Zene SDA... ne shvatam kako se to moze procitati kao feministkinje? u kojem kontekstu se zena cita kao feministkinja?omar little wrote: ↑18/02/2021 15:38 cekaj, sad odredjujemo ko se moze osjecati kao feministkinja i zena?![]()
pogotovu ako smo utvrdili da nisu sve zene feministkinje, neke su protiv feminizma, neke su ni 'vamo ni tamo, svega ...
prije bi bilo ako rijec zena automatski poistovjetis, a zarad vlastitih predrasuda, strahova ili neznanja sa feministkinjom, da nameces nekome ko se nije izjasnio odredjeni kalup.
a cilj je sloboda odredjenja, izjasnjavanja, misljenja, stava, bistvovanja i nastavi niz
-
foxlife
#16146 Re: Danasnji "feminizam"
Valjda su se kao feministkinje izjasnile odgovorom ne samim nazivom
- dale cooper
#16147 Re: Danasnji "feminizam"
Eto sad, jesam li ja rekao da moraju? 
- Bloo
- Globalna šefica
#16148 Re: Danasnji "feminizam"
Sve zene nisu feministkinje.hadzinicasa wrote: ↑18/02/2021 15:46niposto. ali ako stoji Zene SDA... ne shvatam kako se to moze procitati kao feministkinje? u kojem kontekstu se zena cita kao feministkinja?omar little wrote: ↑18/02/2021 15:38 cekaj, sad odredjujemo ko se moze osjecati kao feministkinja i zena?![]()
pogotovu ako smo utvrdili da nisu sve zene feministkinje, neke su protiv feminizma, neke su ni 'vamo ni tamo, svega ...
prije bi bilo ako rijec zena automatski poistovjetis, a zarad vlastitih predrasuda, strahova ili neznanja sa feministkinjom, da nameces nekome ko se nije izjasnio odredjeni kalup.
a cilj je sloboda odredjenja, izjasnjavanja, misljenja, stava, bistvovanja i nastavi niz![]()
Neke zene jesu feministkinje.
Neke feministkinje jesu zene.
Sve feministkinje ..?
- hadzinicasa
-
foxlife
#16150 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno da je do individualne percepcijehadzinicasa wrote: ↑18/02/2021 15:52to je onda do individualne interpretacije feministickih stavovadakle sad cemo mi njima objasniti sta su one htjele i mislile i da su one zapravo feministkinje
![]()
ah, sad mi je jasnije.
Samo je pitanje koliko je percepcija pogresna
I percepcija feministkinja je da su ugrozene a mozda u stvarnosti nisu nego bas suprotno zasticene onim protiv cega se bore
Mozda mozda