Sarajevo Construction
- Logovan
#14851 Re: Sarajevo Construction
@thekupus Što me bolan podsjeti na ovo, nije ti ovo trebalo.

- Haris.ba
#14852 Re: Sarajevo Construction
Vidio sam i ja neki dan. Zna li iko sta je? Nije valjda raja iskopirala daljinske? Moze se to dekodirati.
Nema potrebe novu rampu stavljati.
Sumnjam da su potopni stubici osteceni. Ali, ako su i osteceni, zamjeni se to. Stavi kameru i snimaj.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14853 Re: Sarajevo Construction
Stubici su i dalje tu
Jbt da se pare normalno trose i da se visak ulaze u nesto sto nam svima treba a ne da se ispuni buđet i privatni džepovi, bili bi amerika do sad... najobicniji metalni stubic bi odradio funkciju i policeman u 10 ⁰⁰ koji pise kazne
Jbt da se pare normalno trose i da se visak ulaze u nesto sto nam svima treba a ne da se ispuni buđet i privatni džepovi, bili bi amerika do sad... najobicniji metalni stubic bi odradio funkciju i policeman u 10 ⁰⁰ koji pise kazne
-
foxlife
#14854 Re: Sarajevo Construction
ma ja mislim da je treci dan od postavljanja stubica imalo 10000% vise daljinskih nego sto ih treba i sto je bilo planirano
- Ma.Le.Na
#14855 Re: Sarajevo Construction
Moze li mi neko objasniti silne peticije protiv podzemne garaze kod ekonomije?
Prvo sto garaza u starom gradu nema...znaci vise nego potrebno
Drugo sto ce trg iznad urediti
Pa moze se i zelenilo uraditi, ako je misljenje da ga je malo traziti izmjenu projektnog rjesenja uredjenja trga..ali biti u potpunosti protiv ovog projekta...ne kontam
Vapimo za trgovima..po bas ovom trgu sam tandrkala sa pomocnim...po onim rebrastim plocama...ali mi uopce ne izgleda lose rjesenje
Ne kontam
Pa moze se i zelenilo uraditi, ako je misljenje da ga je malo traziti izmjenu projektnog rjesenja uredjenja trga..ali biti u potpunosti protiv ovog projekta...ne kontam
Vapimo za trgovima..po bas ovom trgu sam tandrkala sa pomocnim...po onim rebrastim plocama...ali mi uopce ne izgleda lose rjesenje
Ne kontam
-
Dimu1927
#14856 Re: Sarajevo Construction
sad je potrebna garaza.Ma.Le.Na wrote: ↑17/02/2021 22:33 Moze li mi neko objasniti silne peticije protiv podzemne garaze kod ekonomije?
Ne kontam
dugorocno i nije ba dobra lokacija, jer bi se nekad u buducnosti i ta ulica trebala pretvoriti u pjesacku zonu, ili bar ogranicit kretanje vozila kao na vilsonovom recimo. a tu dok je garaza onda ce biti i auta sve vise i vise.
garazu treba (prvo) praviti kod pozorista, ulaz izlaz na obalu, idealna lokacija ali to je tek mucka evo dvije decenije se prica.
- thekupus
#14857 Re: Sarajevo Construction
Mogu ja pokušati objasniti ono kako ja razumijem.Ma.Le.Na wrote: ↑17/02/2021 22:33 Moze li mi neko objasniti silne peticije protiv podzemne garaze kod ekonomije?
Ne kontam
1. Prije svega, radi se o jednom od rijetkih područja u Starom gradu sa visokim drvećem i kakvim, takvim zelenilom. Preko 70% tog drveća, starog oko 70 godina, će morati biti posječeno za izgradnju garaže.
2. Bilo kakve nove sadnice neće biti ni slične sadašnjem stanju, jer neće moći rasti na betonu (izgradnja zelenih krovova garaža je IZUZETNO skupa), a i inače bi im trebalo više desetljeća da dostignu i približno isti pozitivni efekt na prostor.
3. Problem saobraćaja u mirovanju u gradovima se ne rješava guranjem velikih podzemnih garaža u sami centar, i to govore iskustva iz drugih svjetskih gradova. I na Saobraćajnom i na Arhitektonskom fakultetu studenti to danas uče. Razlozi su mnogobrojni i kompleksni, preporučujem onima koje zanima da to detaljnije istraže.
4. Izgradnjom ove garaže trajno se ubija potencijal da se ulica Zelenih beretki nekada u budućnosti pretvori u pješačku zonu, zbog pozicije ulazne i izlazne rampe.
5. U neposrednoj blizini ovog prostora nalazi se cijeli niz neuređenih prostora na kojima je predviđena izgradnja garaža, kojima bi se moglo olakšati parkiranje stanarima obližnjih zgrada i posjetiocima SG. Ni jedna od ovih garaža ne bi imala negativne efekte poput ove na Trgu AI. Zašto ni jedna od njih nije prioritet?

6. Možda najvažnija tačka - radi se o strašno važnom prostoru, i za projekt njegovog uređenja morao bi biti raspisan međunarodni konkurs, čime bi se osigurao kvalitet. Jednostavno on ne bi smio biti u rukama samo jednog čovjeka čiji je rad već rezultirao izgradnjom onako sterilnog i nemaštovitog trga kod Vijećnice. Taj trg je naravno bolji od parkinga koji je tu prije bio, kao što bi i bilo kakav novi prostor bio sređeniji od trenutnog trga AI, ali zar trebamo pristajati na bilo šta? Zar ne trebamo stremiti ka najboljem rješenju?
- drndalo
#14858 Re: Sarajevo Construction
Koliko drugih parkinga/garaza je najavljeno u krugu 400m? Da najzad jedan, koji ce najmanje smetati naprave? A ne da svako svoj plan/plijen gura?
Sustina centara gradova bi trebala biti da ne lete svi autom u centar, osim kad moraju.
Sta mislis ako zakopaju taj park, kad ce biti otvaranje garaze, novog parka? 2 god? 5 god? 7 god?
Koliko godina ima da su parking kod Pozorista dali Centrotransu (tj. privatizatoru) da naprave garazu? Sirano? CTS iza Markala? Svi bi svega za 1000 maraka... Znas ti nas, hebo ti nas...
Sustina centara gradova bi trebala biti da ne lete svi autom u centar, osim kad moraju.
Sta mislis ako zakopaju taj park, kad ce biti otvaranje garaze, novog parka? 2 god? 5 god? 7 god?
Koliko godina ima da su parking kod Pozorista dali Centrotransu (tj. privatizatoru) da naprave garazu? Sirano? CTS iza Markala? Svi bi svega za 1000 maraka... Znas ti nas, hebo ti nas...
- Haris.ba
#14859 Re: Sarajevo Construction
Meni je taj sterilni trg preko puta Vjecnice odlican.
Nego, sta je sa onim prostorom kod opcine Stari grad gdje je sada parking izmedju zgrada. Moze tu podzemna garaza?
Moze li se napraviti podzemna garaza ispod pijace Markale?
I koliko god argumenti bili opravdani protiv podzemne kod Ekonomije, ima tu i blokiranja zbog drugih privatnih parkinga u okolini.
I ne kontam kakav medjunarodni konkurs za uredjenje trga. Zatvorite onda Arhitektonski fakultet.
Nego, sta je sa onim prostorom kod opcine Stari grad gdje je sada parking izmedju zgrada. Moze tu podzemna garaza?
Moze li se napraviti podzemna garaza ispod pijace Markale?
I koliko god argumenti bili opravdani protiv podzemne kod Ekonomije, ima tu i blokiranja zbog drugih privatnih parkinga u okolini.
I ne kontam kakav medjunarodni konkurs za uredjenje trga. Zatvorite onda Arhitektonski fakultet.
- thekupus
#14860 Re: Sarajevo Construction
To je ok da je tebi odličan, međutim cijeli niz stručnjaka sa arhitekture govori baš ovo što sam ja napisao. To što je napravljeno na toj lokaciji još i može proći, međutim zamisli nešto slično na ovoj lokaciji. Užasno bi bilo.
Zaokružio sam taj prostor kod zgrade Općine SG na ovoj slici gore.
Najveći prostori u blizini su Metalac, parking pored Narodnog i Centrotransov parking u Dženetića čikmi.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14861 Re: Sarajevo Construction
Koji bu tek kolaps bio u branilaca sarajeva da ima velika garaza kod ekonomije
Upravo je to problem, nema sta saobracaj da radi u centru grada
Upravo je to problem, nema sta saobracaj da radi u centru grada
- drndalo
#14862 Re: Sarajevo Construction
Mislim pricamo gluposti, ne znamo rupe zakrpat da amortizeri ne otpadaju duze od 3 mjeseca, a pravili bi garaze zajebane...
Zezu na stranu, u cijelom gradu/kantonu/drzavi nemamo jednu masinu za premjestanje odraslog drveca, nego ga sijecemo kao da ce sutra narasti 12 drugih...

Zbog toga se jezim na svaki argument “posadicemo”... Ne mozemo posaditi, jer ni 12 kom. 5-godisnjih drveta ne moze zamijeniti 1 staro 50 god...
Zezu na stranu, u cijelom gradu/kantonu/drzavi nemamo jednu masinu za premjestanje odraslog drveca, nego ga sijecemo kao da ce sutra narasti 12 drugih...

Zbog toga se jezim na svaki argument “posadicemo”... Ne mozemo posaditi, jer ni 12 kom. 5-godisnjih drveta ne moze zamijeniti 1 staro 50 god...
- Rockefeller
#14863 Re: Sarajevo Construction
Manje ceste, manje parkinga u centru grada i manje ce biti saobracaja. Nek narod vozi biciklo. Sredi javni prevoz.
Ove gore kuce su horor. Katastrofa
Sve je to san osim ovog horora, to je realnost
Ove gore kuce su horor. Katastrofa
Sve je to san osim ovog horora, to je realnost
- Logovan
#14864 Re: Sarajevo Construction
Fino napisano.thekupus wrote: ↑17/02/2021 22:57 Mogu ja pokušati objasniti ono kako ja razumijem.
1. Prije svega, radi se o jednom od rijetkih područja u Starom gradu sa visokim drvećem i kakvim, takvim zelenilom. Preko 70% tog drveća, starog oko 70 godina, će morati biti posječeno za izgradnju garaže.
2. Bilo kakve nove sadnice neće biti ni slične sadašnjem stanju, jer neće moći rasti na betonu (izgradnja zelenih krovova garaža je IZUZETNO skupa), a i inače bi im trebalo više desetljeća da dostignu i približno isti pozitivni efekt na prostor.
3. Problem saobraćaja u mirovanju u gradovima se ne rješava guranjem velikih podzemnih garaža u sami centar, i to govore iskustva iz drugih svjetskih gradova. I na Saobraćajnom i na Arhitektonskom fakultetu studenti to danas uče. Razlozi su mnogobrojni i kompleksni, preporučujem onima koje zanima da to detaljnije istraže.
4. Izgradnjom ove garaže trajno se ubija potencijal da se ulica Zelenih beretki nekada u budućnosti pretvori u pješačku zonu, zbog pozicije ulazne i izlazne rampe.
5. U neposrednoj blizini ovog prostora nalazi se cijeli niz neuređenih prostora na kojima je predviđena izgradnja garaža, kojima bi se moglo olakšati parkiranje stanarima obližnjih zgrada i posjetiocima SG. Ni jedna od ovih garaža ne bi imala negativne efekte poput ove na Trgu AI. Zašto ni jedna od njih nije prioritet?
6. Možda najvažnija tačka - radi se o strašno važnom prostoru, i za projekt njegovog uređenja morao bi biti raspisan međunarodni konkurs, čime bi se osigurao kvalitet. Jednostavno on ne bi smio biti u rukama samo jednog čovjeka čiji je rad već rezultirao izgradnjom onako sterilnog i nemaštovitog trga kod Vijećnice. Taj trg je naravno bolji od parkinga koji je tu prije bio, kao što bi i bilo kakav novi prostor bio sređeniji od trenutnog trga AI, ali zar trebamo pristajati na bilo šta? Zar ne trebamo stremiti ka najboljem rješenju?
U vezi trga kod Vijećnice, možda jeste nemaštovit, ali meni je ok ispalo. Moglo je bolje naravno. Nije se uklonio samo parking, nego i mali park. Bilo je par stabala ali nije neka šteta.
Podzemna garaža bi možda najbolje legla kod pozorišta, umjesto onog parkinga, naravno gore trg (proširiti postojeći).
-
BadBoy
#14865 Re: Sarajevo Construction
Sve lijepo rečeno, ali ja mislim da ima ukupno 7 ljudi u gradu koji bi podržali smanjenje auta
Ostale možeš pronaći parkirane na trotoarima po cijelom starom gradu.
Ostale možeš pronaći parkirane na trotoarima po cijelom starom gradu.
- Vitezanin
#14866 Re: Sarajevo Construction
Stvar je navika i dugoročnih strategija razvoja. Grad (ili općina) ako želi smanjiti broj automobila u centru i mijenjati navike građana, to može u par godina riješiti. Ali džaba kad oni koji upravljaju ovakvim projektima nemaju nikakvu viziju dugoročnog razvoja. Primjer je sam trg i izgradnja te podzemne garaže: zaista je fascinantno da niko od tih ljudi nije shvatio potencijal ulice Zelenih beretki da je ona npr bez automobila (osim eventualno gradskog prijevoza). U više navrata je dokazano širom svijeta da "tjeranje" automobila iz centralnih gradskih ulica i pretvaranje takvih ulica u pješačke zone pomaže razvoju lokalne ekonomije. Restorani, barovi, trgovine itd...Sve to ide uz pješačku zonu. Međutim, ovim projektom oni dugoročno onemogućuju razvoj takve ideje za tu ulicu... Osim ako malo ne pogledaju izvan svog dvorišta i vide kako stvari funkcioniraju u drugim europskim gradovima.
-
BadBoy
#14867 Re: Sarajevo Construction
Sve znam, sve se slažem al kod nas to prvi narod ne želi. Političari im samo daju samo ono što narod hoće ili neće.
Evo otiđite na pdf auto i postavite ovo pitanje pa vidite odgovore
Evo otiđite na pdf auto i postavite ovo pitanje pa vidite odgovore
- Haris.ba
#14868 Re: Sarajevo Construction
Helem, evo kompromisno rjesenje. Napravi se podzemna garaza, a cesta zatvori za saobracaj osim buseva i taksista.
- Ma.Le.Na
#14869 Re: Sarajevo Construction
Hm
Prvo za garazu kod Vijecnice, nit je suvisna a meni ni ruzna
Odrasla sam iznad, mi nikad onako ravne pohe za igru nismo imali
Pun trg djece, bicikla, skateboard , rosule...
Vama haustorcadi to nije nista, al kad odrastes na memli strani onoliki ravan prostor je wow
Poslije se moze staviti i ledena ploha zimi...svasta nesto
Shvatite da u s.g. nema prostora za takve stvari..ono je jedini za alifakovac...babica bascu...bistrik..
Helem
Vezano za garazu kod ekonomije
Tacno ako bi razmisljali o zatvaranju zone u samo pjesacku, bilo bi suvisno
Ali kada ce se realno to desiti??
Ja iskreno ne mislim da cu to dozivjeti
Jako puno drugih uslova se mora ispuniti da bo takvo sto uspjeli..borimo se sa mjestom za stajaliste...javnim prevozom...i da "ukines" auta i kazes ma idemo samo grasom
Hahhaha
Kako da ne..opcine preuzele minibuse eto dokle je doslo
Za stabla, jeste steta je, i ja boh trazila i skuje rjesenje...pa plati pa se klati
Vjerujte kada nastupite ne moze ako nije....iznadju se pare
Evo ja cu im dati prijedlog gdje da traze...fond za zastitu okolisa..imaju milione
Daj lovu da mogu stabla biti iznad garaze
Ova sada stabla, trazi u tenderu od izvodjaca izmjestanje a ne sjecu
Uslov tendera, i nema price
Kod pozorista def treba garaza, ali treba i ovdje
Ukini divlje, ruzne
Treba da.mi stoji u centru ona ruzna nakaradnost kod trznice jel?
Hajte molim vas
Odbijas podzemnu uredjenu garazu a zmiris na stotinu malih nakaradnih okolo
Prvo za garazu kod Vijecnice, nit je suvisna a meni ni ruzna
Odrasla sam iznad, mi nikad onako ravne pohe za igru nismo imali
Pun trg djece, bicikla, skateboard , rosule...
Vama haustorcadi to nije nista, al kad odrastes na memli strani onoliki ravan prostor je wow
Poslije se moze staviti i ledena ploha zimi...svasta nesto
Shvatite da u s.g. nema prostora za takve stvari..ono je jedini za alifakovac...babica bascu...bistrik..
Helem
Vezano za garazu kod ekonomije
Tacno ako bi razmisljali o zatvaranju zone u samo pjesacku, bilo bi suvisno
Ali kada ce se realno to desiti??
Ja iskreno ne mislim da cu to dozivjeti
Jako puno drugih uslova se mora ispuniti da bo takvo sto uspjeli..borimo se sa mjestom za stajaliste...javnim prevozom...i da "ukines" auta i kazes ma idemo samo grasom
Hahhaha
Kako da ne..opcine preuzele minibuse eto dokle je doslo
Za stabla, jeste steta je, i ja boh trazila i skuje rjesenje...pa plati pa se klati
Vjerujte kada nastupite ne moze ako nije....iznadju se pare
Evo ja cu im dati prijedlog gdje da traze...fond za zastitu okolisa..imaju milione
Daj lovu da mogu stabla biti iznad garaze
Ova sada stabla, trazi u tenderu od izvodjaca izmjestanje a ne sjecu
Uslov tendera, i nema price
Kod pozorista def treba garaza, ali treba i ovdje
Ukini divlje, ruzne
Treba da.mi stoji u centru ona ruzna nakaradnost kod trznice jel?
Hajte molim vas
Odbijas podzemnu uredjenu garazu a zmiris na stotinu malih nakaradnih okolo
- Rockefeller
#14870 Re: Sarajevo Construction
Pazi, Sarajevo treba biti cist, ekoloski osvijesten grad. Mogli smo to stvorit, prvi u regionu ali...
- geralt
#14871 Re: Sarajevo Construction
Cist, ekoloski osvjesten grad kosta jako puno. Nije dovoljno ukinuti auta, moras prvo ljudima ponuditi bolju alternativu za ono sto trenutno koriste. A bolja alternativa bi zahtijevala desetocifreno ulaganje u GRAS i javni saobracaj.
- Nike af1 white
#14872 Re: Sarajevo Construction
najjace imamo park unistava se park ako je ono park ja sam barack obama jel iko proseta i vidi na sta to lici pet sest sadnica ruza oko spomenika koji se obrusava preskaces ploce da ne polomis nogu trave u parku nema s glave polublato je vise i sah za penzice

- drug_profi
#14873 Re: Sarajevo Construction
Jedino da se ondje odmah sa obale pored zgrade opštine spusti cesta pod zemlju i da tu ide ulaz/izlaz za podzemnu garažu da se cijeli onaj dio ispred doma armije pretvori u trg, pa i u pješačku zonu.
Autobusna stanica može se preseliti kod Predsjedništva.
Saobraćaj od Hotela Europa okrenuti nazad na Obalu Pored Centrala.
Autobusna stanica može se preseliti kod Predsjedništva.
Saobraćaj od Hotela Europa okrenuti nazad na Obalu Pored Centrala.
- Vitezanin
#14874 Re: Sarajevo Construction
Ovo sam i ja pomislio da bi mogla biti solucija. Ili da razmisle da Zelenih beretki vikendom bude zatvorena. Ondje je ogroman potencijal. A što se tiče otvaranja kafića i restorana, bilo bi ih i više (i ne samo kafića i restorana) da je ulica namijenjena isključivo pješacima. Naravno, kroz određeno vrijeme. U pitanju je top lokacija. Ljeti je ulica svakako zakrčena navačer (u normalnim okolnostima, bez Corone) jer su ljudi vani, u pubovima. Samo jedan primjer.
- Van Halen
#14875 Re: Sarajevo Construction
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ispod-t ... /210217009
Sad ili nikad , spomenik nasem kralju Tvrtku I . Svjedoci smo da sve komšije imaju velike spomenike najbitnijim vladarima i cesto nam otimaju nase. Ako sad ne naprave spomenik kralju Tvrtku onda nam i ne treba historija,nek nsm uzmu sve
Sad ili nikad , spomenik nasem kralju Tvrtku I . Svjedoci smo da sve komšije imaju velike spomenike najbitnijim vladarima i cesto nam otimaju nase. Ako sad ne naprave spomenik kralju Tvrtku onda nam i ne treba historija,nek nsm uzmu sve