OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Ljubo2

#1426 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

ZBOG ZNATNOG BROJA POSJETILACA OVE TEME NA OVOM FORUMU I OVAJ POST PRENOSIM SA BOSANSKOG RORUMA
planamac wrote: 12/01/2021 10:05Ljubo, molim te, da mi pokušaš malo šire ili drugačije objasniti gore citirano, naročito ovo 'podebljano'. Naime, nije mi jasna razlika između - Svijest - može da „sazna“ ('o nematerijalnom') i može da stekne „znanje“ ('o materijalnom'), tj. između ove dvije vrste spoznaje, kako sam to ja povezao, shvatio...?!
Ne može se to objasniti drugačije nego kako sam već objasnio. Mogu da pkušam to isto da objasnim samo malo drugačijim riječima i malo opširnije.

Stvar je samo u tome da Svijest može steći ZNANJE O SEBI samo uz pomoć svojih psihičkih sposobnosti opažanja, osjećanja i pamćenjja i nikako drugačije. Ali problem je u tome što se opaziti, osjetiti i zapamtiti može samo ono što je MATERIJALNO, a Svijest to NIJE. Zato ona o sebi kao nematerijalnoj pojavi nikada i ne može steći nikakvo znanje, niti postati svjesan sebe kao nematerijalne pojave. Zato Svijest, da bi postala sebe svjesna, osim tri psihičke sposobnosti - opažanja, osjećanja i pamćenja - mora da raspolaže i sa dvije fizičke sposobnosti: naprezanja i kretanja, pomoću kojih postaje materijalna, da bi tako mogla samu sebe da opazi, osjeti i zapamti.

Ali, pronlem u vezi samospoznaje Svijesti i dalje postoji. Naime, kada se Svijest napregne i pokrene, ona ni tada ne može steći nikakvo znanje o sebi kao Svijesti, tj. o sebi kao KRETAČU koji se napreže i kreće, već samo o svojim fizičkim radnjama naprezanja i kretanja. Dakle, može da stekme znanje samo o svojoj fizičkoj spoljašnosti, koja je relativna, jer može i da nastane i nestane. A i dalje ne može da stekne znanje o SEBI KAO SVOJOJ SUŠTINI, tj. o svojoj UNUTRAŠNJOSTI, tj. znanje o sebi kao Svijesti. Tako da ostaje činjenica da Svijest nikada i ni na koji način ne može steći nikakvo znanje o sebi, bez obzira da li miruje i nalazi se u nematerijalnom stanju ili se napreže i kreće i nalazi se u materijalnom stanju. Upravo zbog toga naučno, tj. empirijski nikada neće moći da se riješi problem postojanja Svijesti.

Pa sada može da se postavi pitanje, odakle meni ideja da sam riješio tajnu postojanja Svijesti i to rješenje još nazvao NAUKOM O SVIJESTI?

Odatle, što Svijest, iako nikada i ni na koji način ne može opaziti, osjetiti i zapamtiti sebe, ni steći bilo kakvo znanje o sebi kao Svijesti, ona ipak može za sebe ZNATI DA POSTOJI i da osim nje ničeg drugog nema za šta bi se moglo tvrditi da POSTOJI. Kako i pomoću čega?

Uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji i to samo u vrijeme kad ih vrši, jer ona tada zna i da POSTOJI i da je ona ta koja te svoje fizičke i psihičke radnje vrši. To je, naravno, ona metoda samodokazivanja POSTOJANJA SVIJESTI koju je francuski filozof Dekart još prije 400 godina otkrio kada je rekao: "Mislim, dakle, (Ja-Svijest = BOG) postojim. I ne samo pomoću psihičke radnje mišljenja, Svijest može samoj sebi da dokaže da postoji uz pomoć bilo koje fizičke ili psihičke radnje, u vrijeme kad bilo koju od tih sedam radnji vrši.

Tako da, kad se sve sabere, možemo da zaključimo da Svijest nikada ne može raspolagati nikakvim ZNANJEM O SEBI kAO SV IJESTI, već samo o svojim fizičkim i psihičkim radnjama, a to su materija, život i Univetzum, koji se ne sastoje ni od čega drugog do od 7 fizičkih i psihičkih radnji Svijesti, koje Svijest i čini i opaža i pamti.

Da bi ovo objašnjenje postojanja Svijesti bilo kompletno, potrebno je, osim fizičkih radnji naprezanja i kretanja i psihičkih radnji opažanja , osjećanja i pamćenja tog naprezanja i kretanja, objasniti još i ulogu psihičkih radnji mišljenja i razumijevanja. Kakva je njihova uloga?

Da bi se objasnila uloga psihičkih radnji mišljenja i razumijevanja, prvo treba znati da može da se misli i razumije samo ono što se ZNA, a to je uvijek samo ono što može da se opazi, osjeti i zapamti. A imajući na umu da Svijest može čulno i vančulno da opazi, osjeti i zapamti samo svojih 7 fizičkih i psihičkih radnji, to je razuzmljivo da ona ne može ni misliti, ni razumjeti ništa drugo do te svoje fizičke i psihičke radnje koje je opazila, osjetila i zapamtila. Kakvu korist može da ima od tog svog Znanja i njegovog promišljanja i razumijevanja?

Kad Svijest ne bi mogla da razmišlja o svojim radnjama naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja i pamćenja i kad ne bi mogla da ih razumije, onda nikada ne bi mogla da POŽELI I STVORI NAMJERU da se napregne, ni pokrene, a zatim ni da opazi svoje naprezanje i kretanje, ni osjeti, ni zapamti. Dakle, psihičke radnje mišljenja i razumijevanja joj služe, kad se zaustavi, umiri i odmori, da pomoću njih uvijek iznava stvora u sebi želju i namjeru da te iste svoje radnje naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja i pamćenja, koje je ranije već činila, ponovi. I upravo to je način na koji Svijest vječito postoji, tako što uz pomoć svojih psihičkih radnji mišljenja i razumijevanja uzrokuje svoje fizičke i psihičke radnje naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja i pamćenja, da bi kasnije pomoću, kada se zaustavi i umiri i zaspi, pa se probudi, pomoću mišljenja i razumijevanja tih zapamćenih radnji naprezanja i kretanja mogla ponovo da se napregne i pokrene. Što znači da bez ZNANJA, tj. bez INFORMACIJE o naprezanju i kretanju, ne bi moglo da bude nikakvog naprezanja i kretanja, tj. ne bi moglo da bude nikakve ENERGIJE, a samim tim, ni materije, života, ni Univerzuma.

A takođe znači i to da bez naprezanja i kretanja, tj. bez energije, materije, života i Univerzuma, ne bi moglo da bude nikakve INFORMACIJE o materiji životu i Univerzumu. Što znači da su energija i informacija vječito naizmjenično uslovljene i da jedna bez druge nisu moguće. Ovo je princip "JAJE-KOKA". To je primjer na kojem lako može da se dokaže da osim informacije i energije ničeg drugog nema, i primjer sa kojim se lako dokazuje da su energija i informacija naizmjenično uzajamno uslovljene.

Sve ovo naučnici - fizičari i biolozi - već znaju kad tvrde da samo ENERGIJA I INFORMACIJA POSTOJI. A ono što još uvijek nisu shvatili i ne znaju, jeste da se Energija i Informacija manifestuju u obliku 7 fizičkih i psihičkih radnji, bez kojih svjesnosti ne može da bude, a samim tim ni Svijesti. I ne znaju da tih sedam fizičkih i psihičkih radnji ne mogu postojati same po sebi bez Svijeti kao njihovog vršioca.

Na sve ovo treba još dodati da tu nikakvog POČETKA ne može da bude. Na istio način kao što jajeta ne može da bude ako prije njega ne postoji koka da ga snese, niti koke može da bude ako prije nje ne postoji jaje da se iz njega izleže, tako isto ni energije ne može da bude bez informacije, ni informacije bez energije. A kako je to moguće, možemo razumjeti samo kad shvatimo da su i energija i informacija samo 7 fizičkih i psihičkih radnji kojih ne može da bude bez Svijesti koja ih vrši i pomoću njih sebe dovodi u stanje svjesnoti i tako samu sebe uzrokuje kao Svijest.

Da bi na kraju, kad se pitamo ŠTA POSTOJI, odgovor uvijek glasio da postoji samo S VIJEST i njenih 7 fizičkih i psihičkih SPOSOBNOSTI (JA+7) koje se nikada ne gube i nikada ne počinju i ne završavaju. Dok 7 fizičkih i psihičkih RADNJI SVIJESTI naizmjenično uvijek iznova i počinju i završavaju. Isto kao i koka i jaje, zato jer Svijest se prilikom naprezanja i kretanja, tj, prilikom materijalnog postojanja, uvek UMARA, pa na kraju uvijek iznova mora i da se zaustavlja i ODMARA. To je razlog zašto Univerzum i život u njemu mora vječito i uvijek iznova i da se gradi i ruši. A glavna sila i energija koja uzrokuje da to tako vječito bude je OSJEČANJE NEZADOVOLJSTVA I ZLA, koje će uvijek da se pojavi kad se Svijest kretanjem i radom umori i natjera je da se zaustavi, umiri i odmori. I uvijek će da se pojavi kad se Svijest odmori, da je natjera da se ponovo napregne i pokrene i sve što je ranije bezbroj puta ponavljala, opet ponovi. I tako vječito, bez Početka i Kraja.

Uz napomenu da se postojanje mateije, života i Univerzuma ne može parcijalno ojasniti uz pomoć niti i jedne prirodne ili duhovne nauke, već samo uz pomoć svih tih nauka zajedno. To je jedini način da se otkrije logika po kojoj materija, život i univerzum postoje, sa značenjem ZAKONA POSTOJANJA. I kraju, kad u cijelosti uspijemo da razumijemo Zakon postojanja, tek tada je uz pomoć njega moguće parcijalno objasniiti bilo šta. Pa sam i ja tako sada morao da objasnim cijeli Zakon postojanja da bih mogao parcijalno da odgovorim na tvoje pitanje o SAMOSPOZNAJi Svijesti kao materijalnoj i nematerijalnoj pojavi, koje si gore postavio. Koje na kraju glasi da Svijest o sebi kao nematerijalnoj pojavi ne može steći nikakvo znanje, što je i logično, već samo kao materijalnoj. Bez obzira što Svijest u svom izvornom obliku nije materijalna, već nematerijalna. Dakle, suština Svijesti nije materijalnost, već nematerijalnost.
Ljubo2

#1427 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

OVAJ MOJ POST PRENOSIM SA SRPSKOG FORUMA FILOZOFIJE "KRSTARICA"
Umri_muski, post: 41724416, member: 348125 wrote:Uzmimo sledece pitanje...Ako se poboljsavaju uslovi rada i zivota, tako da sve gluplji ljudi mogu da jednako dobro funkcionisu i upadnu u grupu uspesnih , bar bioloski....Onda se ukida bioevolucija tj ne postoji nacin kako da se smanjuje broj glupih i kako da se povecava broj inteligentnih....
Ne postoje pametni i glupi pojedinci, već glupa ili pametna društva. I ne evoluiraju, niti mogu evoluirati pojedinci, već društva. Pojedinac na pustom ostrvu ne može da evoluira. Zato jer nema skim da uspostavi nikakav odnos. Samo u društvu pojedinci mogu uspostavljati međusobne odnose i jedino njihovi međusobni odnosi mogu evoluirati i ništa drugo.

U glupom društvu svi pojedinci su glupi, kao i njihovi odnosi, a u pametnom, pametni su i pojedinci i njihovi odnosi. Primera radi, društva pčela, mrava ili ćelija i organa u ljudskom organizmu su pametna, što znaći da su i pčele, mravi ili ćelije i organi unutar ljudskog organizma, pametni, jer su njihovi društven i i ekonomski zakoni i odnosi pametni. Dok su, sva svetska ljudska društva glupa, kao što su i svi ljudi unutar njih, glupi, jer su njihovi međuljudski, društveni i ekoniomski zakoni, moralni sistemi i odnosi glupi. Ime te zajedničke, međuljudske, društvene, ekonomske i moralne gluposti, ranije se zvalo "ROBOVLASNIŠTVO". Kasnije je ono zamijenjeno drugom ljudskom glupošću zvanom "FEUDALIZAM". Poslije toga na svetskoj sceni se pojavila treća ljudska glupost zvana "DEMOKRATIJA" i "KAPITALIZAM" koja i danas vlada. U međuvemenu je bilo pokušaja masovnog zavođenja i nekih drugih svjetskih gluposti, koje su ubrzo propale, kao na primjer "FAŠIZAM" i "KOMUNIZAM".

Svi ovi dosadašnji glupi društveni i ekonomski međuljudski odnosi, od prvobitnih ljudskih plemenskih zajednica, pa preko robovlasništva, feudalizma, kapitalizma, fašizma i komunizma, su zaporavo, pokazatelji kako je do danas tekla evolucija ljudske gluposti kroz evoluciju glupih društvenih i ekonomskih međuljudskih odnosa, gdje se tačno vidi u kom pravcu ta evolucija ide i kakav će da bude njen kraj. Koji može da bude dvojak:

1. SAMOUNIŠTENJE ljudske vrste koja je svoje dosadašnje međuljudske, društvene i ekonomske odnose razvijala po principu podele, konkurencije, mržnje i borbe svakoga sa svakim, u kojoj jači preživljava, u kojoj je pravo jačega njegovo prirodno pravo i u kojoj su dozvoljena sva sredstva. Ovaj princip je suština sveukupne dosadašnje istorijske ljudske gluposti, zato jer on ljudsku vrstu vodi pravo u SAMOUNIŠTENJE, koje nije cilj života i postojanja ljudske vrste, već SAMOODRŽANJE. Živeći po ovom principu, oni koji na površinu ljudskog društva isplivaju kao najuspešniji i najjači, ljudsko društvo ih smatra i najpametnijim i najinteligentnijim, a zapravo, upravo oni su, ustvari, najgluplji. Zato jer upravo oni svim silama se trude i rade na tome da odsviraju ljudskom društvu KRAJ.

2. SAMOODRŽANJE ljudske vrste, pod uslovom, da se princip podele, konkurencije, mržnje, borbe i nepravde pod hitno zameni principom totalnog jedinstva celog sveta, trajnog svetskog mira i reda, uzajamnog pomaganja svakoga sa svakim, ljubavi i pre svega, pravedne podele rada i rezultata rada. To je isti onaj princip po kojem su sve materijalne forme kao društvene i ekonomske zajednice u Univerzumu sagrađene, kao što su atomi, nebeska tela, sistemi nebeskih tela i tela biljaka, životinnja i ljudi. U šta, takođe, spadaju i društva pčela i mrava.

Dakle, jedina razlika između pameti i gluposti jeste razlika između ova gore navedena dva principa po kojima je moguće EVOLUIRATI, tj. uspostavljati i graditi društvene i ekonomske odnose, bez obzira da li je reč o evoluciji elementarnih čestica u atomima, atoma unutar nebeskih tela, ebeskih tela unutar galaksija ili glalaksija unutar Univerzuma. Ili da je čeč o evoluciji atoma unutar jednoćelijskih organizama, jenoćelijskih otganizama unutar tela biljaka, životinja i ljudi ili biljaka, životinja i ljudi unutar njihovih društvenih i ekonomskih zajednica.

Tako da na kraju možemo da zaključimo da u Univerzumu nikakve druge gluposti, sem principa podele, konkurencije, mržnje, borbe svakoga sa svakim i nepravde, NEMA. I dok god, na primjer, svi ljudi u ljudskom društvu budi pristalice življenja po ovom principu, svih osam milijardi ljudi na planeti, od prvog do poslednjeg, će da budu obični glupaci. Zato jer živeći po oovom principu svi zajedno idu u samouništenje, a to im nije cilj, već samoodranje.

Odnosno, možemo da zaključimo da u celom Univerzumu nikakve druge pameti, ni intgeligencije nema sem principa, jedinstva, mira reda, uzajamnog pomaganja, ljubavi i pravednosti. I da se na svetu niti i jedan čovek neće moći smatrati, ni inteligentnim, ni pametnim, dok god svi ljudi sveta ne odluče da počnu po ovom principu da žive. I da, kad i ako se to desi, svi ljudi sveta, do jednoga, će automatski da postanu i pametni i inteligentni i visoko svesni. Bez toga, "trtmilojka". Svako drugačije prosipanje ljudske pameti, sem ove, biće obično naučno, filozofsko, ideološko-političko, ili versko PALAMUĐENJE i PRESERAVANJE, koje nas sve zajedno vodi u PM.
Dozer

#1428 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Procitah ovo...i momentalno odustah od daljeg citanja...
Ljubo2 wrote: 18/01/2021 00:21 Ne postoje pametni i glupi pojedinci, već glupa ili pametna društva. I ne evoluiraju, niti mogu evoluirati pojedinci, već društva.
:facepalm:
Ljubo2

#1429 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 18/01/2021 14:01Procitah ovo...i momentalno odustah od daljeg citanja...
Šteta za tebe. Usktario si sebi priliku da do kraja razumiješ šta riječ i pojam "evolucija" podrazumijeva.

Da razumiješ da se riječ i pojam "volucija" ne može odnositi ni na šta drugo do na prelazak jednog mnoštva subjekata iz stanja haotičnog i neorganizovanog kretanja sa značenjem Zla, u stanje harmoničnog i organizovanog, sa značenjhem Dobra. Sve materijalne forme od kojih se Univerzum sastoji su harmonični i organizovani sistemi kretanja i rada sa značenjem Dobra. Osim ljudsko društvo, sastavljeno od glupih ljudi, koji već hiljadama godina uvijek iznova prave haos i zlo, nemoćni da opametne i naprave harmoniju i Dobro.

Ovo pravilo evolucije ne važi za pojedince na pustim ostrvima, jer pojedinac ne može praviti ni haos i zlo, ni harmoniju i dobro. Pojedinac na pustom ostrvu, kad bi i vječno živio, vječno bi ostao glup, Bez društva čak ni postojanje pojedinca ne bi bilo moguće. Dok god ljudi ne shvate da oni nisu pojedinci, već društvo, pameti u njihovim glavama neće da bude.
Dozer

#1430 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Pojedinac na pustom ostrvu nikada ne bi bio glup, nego bi evoluirao u pravcu onoga sto je njemu potrebno za prezivljavanje i opstanak.

Mozda bi tebi izgledao kao glup kada bi se i ti obreo s njim na tom ostrvu jer ne zna sve sto ti znas, koji si dosao iz civilizacije, ali vrlo brzo bi shvatio da si u tom okruzenju zapravo ti glup jer ne bi bio sposoban prezivjeti, posto ne bi znao ono sto on zna o sebi i o tom svom okruzenju. Ti bi ubrzo krepao od gladi i zedji, a on ne bi, kao sto nije ni do tad. Pa eto...skontaj ko bi onda tu na kraju ispao glup...

A da on sam ne moze praviti ni dobro, ni zlo, ni harmoniju, itd. - opet pogresno. I "dobro" i "zlo" su relativni pojmovi, a mogu se odnositi na sta hoces jer sve zavisi od perspektive pojedinca prema tome. Ali, preduboka je to prica, u kojoj se ti neces najbolje snaci posto se tvoje poimanje "dobra" i "zla" odnosi samo na ono u sta su ukljuceni ljudi i njihovi medjusobni odnosi.

Dakle, glupoca je vise nego relativan pojam, i nema bas neke veze ni s dobrom ni sa zlom. Kao ni evolucija.
Ljubo2

#1431 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

DOZERU, ODGOVOR NA OVAJ TVOJ GORNJI POST NALAZI SE U OVOM MOM POSTU KOJI PRENOSIM SA SRPSKOD FORUMA "KRSTARICA".
Umri_muski, post: 41738226, member: 348125 wrote:Ne slazem se....sama postavka da postoji drustvo a ne postoji pojedinac mi je apsurdna, sve pocinje od pojedinca , pa ide preko odnosa pojedinac pojedinac koji je izveden iz odnosa pojedinac grupa, pa tek onda grupa grupa..
.To je tačno, ali ovde je reč o evoluciji, koje ne može biti bez mnoštva pojedinaca, tj. bez grupe. Zato što u Univerzumu ništa drugo ne evoluira do ODNOSI pojedinaca unutar grupe. Zato sam i rekao da pojedinac ne može evoluirati sam, izdvojen iz grupe, već samo grupa. Zato što pojedinci, ako ne žive u grupi, već svaki na pustom ostvrvu, nemaju s kim usklađivati svoje ODNOSE i tako kao grupa evoluirati.

Zato sam i naveo primer dosadašnjih ljudskih društvenih i ekonomskih poredaka - robovlasništva, feudalizma, kapitalizma, fašizma i kumunizma - da može da se vidi šta je tokom istorije, uistinu, unutar tih pojedinih ljudskih grupacija evoluiralo. Evoluirali su međusobni ODNOSI ljudi, od robovlasničkih koji su bili najsvirepiji i najnepravedniji, koji su posle toga, preko feudalizma, kapitalizma i komunizma težili i postajali sve humaniji i pravedniji. Da bi na kraju evolucije ti ODNOSI postali najhumaniji i najpravedniji od svih dosadašnjih, od kojih neki još humanijih, pravednijih i ravnopravnijih ne može da bude.

I kad se konačno to desi, tada u grupi prestaje da vlada individualizam, a počinje da vlada kolektivizam. Drugim rečima, pojedinci u krupi prestaju da budu pojedinci, a cela grupa postaje POJEDINAC. Kao što su, na primer, društva pčela ili mrava postali POJEDINCI ili kao što su ćelije i irgani unutar tela biljaka, životinja i ljudi postali POJEDINCI.

Pogledajmo ljudski organizam. Sastoji se od oko 42.000 različitih delova i delića kao pojedinaca, koji su i sami sastavljeni od miliona ili milijardi ćelija kao pojedinaca, a i pored toga, celi ljudski organizam, zvani "čovek", kao grupa, sastavljena od nebrojenog mnoštva pojedinaca, djeluje, ponaša se, izgleda i živi kao POJEDINAC.

I upravo to i jeste suštima i cilj EVOLUCIJE - da se od grupe kao mnoštva pojedinaca, napravi POJEDINAC. Da to nisu uradile elementarne čestice unutar atoma, da nisu izgradile svoje međusobne odnose do potpuno pravednih i ravnopravnih, atom nikada ne bi postao atom kao pojedinac. Niiti bi nebeska tela postala pojedinci da to isto nisu uradili atomi unutar njih. Niti bi galaksije postale pojedinci da to nisu učinila nebeska tela unutar galaksija. Niti bi jednoćelijski organizmi postali pojedinci da to isto nisu uradili atomi unutar ćelija. I na kraju, niti bi tijela biljaka, životinnja i ljudi postala pojedinci da to isto nisu uradili organi i ćelije unutar njihovih tela. Da bi na kraju, kad se evolucija celog Univerzuma završi i celi Univerzum postao, kao i čovek, živi i svesni pojedibac.

Dakle, pojam "evolucija" uvek podrazumeva razvoj ODNOSA između pojedinaca unutar neke grupe, od neravnopravnih (robovlasničkih, feudalnih, kapitalističkih, fašističkih i komunističkih) pa sve do potpuno pravednih i ravnopravnih (humanističkih). Što znači da ista pravila i zakoni evolucije, koja su vladala i važila za živu i svesnu materiju celog Univerzum, sada važe i za celo ljudsko društvo na planeti. I ta prirodna pravila i zakoni se ne mogu izbeći. Druga alternativa ne postoji. Ili totalno ujedinjenje Čovečanstva i uspostavljanje potpuno pravednog i ravnopravnog društvenog i ekonomskog poretka, sve do stupnja dok celo Čovečanstvo ne postane, kao i ljudski organizam, živi i svesni POJEDINAC - ili totalno samouništenje Čovečanstva tokom nekog Trećeg svetskog rata i potpuna propast.
Da bi bilo jasnije o čemu pričam, možda je još potrebno da objasnim osnovnu pokretačku prirodnu silu koja unutar celog Univerzuma tera živu i svesnu materiju, unutar svih njenih oblika, da EVOLUIRA.

To je lako objasniti jer ta sila deluje unutar svega, pa i unutar ljudskog tela , što znači da je ona od uvek svim ljudima poznata. To je, naravno, osećanje NEZADOVOLJSTVA i ZLA, koje se doživljava sve dok god su kretanja i radnje pojedinaca unutar neke grupe, neorganizovane i haotične, a odnosi među njima neravnopravni i nepravedni. I to osećan je nezadovoljstva i zla traje sve dok god ta kretanjam radnje i odnosi ne postano savršeno organizovani, ravnopravni i pravedni. Osećan je nezadovoljstva i zla je, dakle, glavni razlog prelaska žive i svesne materije Univerzuma iz HAOSA u HARMONIJU. Jednostavno, zato jer cilj života i sveukupnog postojanja nije nezadovoljstvo i zlo, već ZADOVOLJSTVO I DOBRO. Koje se ne može ostvariti ni na jedan drugi mogući način, do prelaskom iz Haosa u Harmoniju. Odnosno, prestankom življenja pojedinaca, bilo koje vrste unutar bio koje grupe, po satanskom principu podele, konkurencije, mržnje i borbe svakoga sa svakim, u kojoj jači preživljava i u kojoj je pravo jačega njegovo prirodno pravo. A početak življenja po Božijem i Hristovom principu TOTALNOG JEDINSTVA SVIH, mira reda, uzajamnog pomaganja, ljubavi i pravedne podele rada i rezultata rada. Iz primera života i rada ćelija i organa unutar ljudskog organizma, sve može da s nauči. Ljudi unutar celog ljudskog društva na planeti ne treba da urade ništa drugo, do samo to, da bi na svim paralelama i meridijanima planete počeli med i mleko da teku. Izvolite, gospodo, PRAVOSLAVCI, KATOLICI, MUSLIMANI, SRBI, HRVATI, ENGLEZI, KINEZI, DEMOKRATE, KAPIRALISTI, KOMUNISTI I FAŠISTI itd - UJEDINITE SE, POKLONITE SE I POČNITE.
Lao Ce

#1432 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Lao Ce »

Meni se poslije pečenja počnu spuštati raznorazne objave i otkrivati tajne.
Tempo
ZeModerator

#1433 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

Lao Ce wrote: 23/01/2021 21:34 Meni se poslije pečenja počnu spuštati raznorazne objave i otkrivati tajne.
a postavljaju se i nova pitanja. npr, kako janje bude sladje ako se posoli. kakva je uloga krompira i da li on u sadejstvu sa kupus salatom cini sveto trojsto.
Ljubo2

#1434 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Lao Ce wrote: 23/01/2021 21:34Meni se poslije pečenja počnu spuštati raznorazne objave i otkrivati tajne.
Niko se ne može najesti pečenja dok ne osjeti (glad), zatim pomisli i razumije potrebu da ga se najede da utoli glad, a zatim se i napregne i pokrene da pečenje pripravi, pa onda to sve još i opazi i zapamti. Ali samo ako je prije toga osjećao, promišljao i razumio potrebu da se napreže i keće da gaji ovce i jaganjece, jer sve dok to ne uradi, kurko moj će se najesti pečenja. Osim ako nije nasilnik i lopov, pa ode u selo u tuđi tor da ukrade ovcu ili jagnje. Ali i to da bi uradio, mora da pomisli, osjeti, razumije, napregne se, pokrene, a zatim to svoje naprezanje i kretanje i opazi i zapamti, jer bez iskustva i znanja svega toga, nema ni mišljenja, ni razumijevanja, osjećanja, ni naprezanja, ni kretanja, ni opažanja, ni pamćenja.

A to da će se poslije pečenja početi otkrivati objave i tajne, to nije tačno. To se pohlepnim, bogatim, zadriglim, pijanim i sitim pečenja, nikad ne dešava, već samo siromašnim, ugroženim, poniženim, gladnim i iznad svega, pametnim, čestitim i pravednim. Što je prava rijetkost. Jer svijet je preplavljen budaletinama i svijetom još uvijek vladaju, budaletine. Ko ne vjeruje nek pogleda večenji dnevnik.
Tempo
ZeModerator

#1435 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

Ljubo2 wrote: 23/01/2021 23:29 Niko se ne može najesti pečenja dok ne osjeti (glad)
nista gluplje u zivotu nisam procitao. nek digne dva prsta ko nije jeo janjetinu i kad nije bio gladan.
Ljubo2

#1436 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Tempo wrote: 25/01/2021 18:15nista gluplje u zivotu nisam procitao. nek digne dva prsta ko nije jeo janjetinu i kad nije bio gladan.
To je tačno i očigledno je da ti mnogo voliš jagnjetinu. Ali tačno je i to da se niko ne može prosvijetliti kad se najede jagnjetine, već se samo prosrsrati.
Ljubo2

#1437 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

PRENOS MOG POSTA SA SRPSKOG FORUMA FILOZOFIJE "KRSTARICA".
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Sve je to ok. Barataš stručnom terminologijom tipa informacija i energija. Ali to nema veze sa filozofijom nego sa fizikom, hemijom i biologijom dakle prirodne nauke. A ovo je forum pod nazivom filozofija. Dakle, tema je filozofija. Radi se upravo o tome da filozofija nema odgovore na pitanja ono-zemaljskog, kako sam i napisao.
Nauka je iskustvo, a filozofija je sposobnost logučkog mišljenja i zaključivanja. Ako bi filozofiju odvojio od nauke, tj od iskusva, onda ona ne bi raspolagala nikakvim predmetom svog mišljenja i logičkog zaključivanja. Mogla bi jedino da se bavi apstraktnim mišljenjem i zaključivanjem, tj. mogla bi da izmišlja pedmete (premise) i njima se bavi i izvodi logičke zaključke, ali takva filozofija onda ne bi ni bila filozofija, već religija. Hoću da kažem da bi bez promišljanja čvrstih, iskustveno i naučno proverenih činjenica, filozoifija bila bezvredna. Kao što to ona u stvarnosti i jeste jer se pretežno bavi apstrakcijama. Zato filozofija još uvek i nema gotovo nikakvu praktičnu vrednost, isto kao i religija. Zato i treba zanemariti svaku filozofiju koja je odvojena od nauke, kao i neke druge društvene nauke, politologiju, na primjer, koja sa zdravom pameću nema nikakve veze. Svi odgovori na sva moguća nerešena egzistencijalna pitanja koja ljudi još uvek nisu rešili, u prirodi već postoje i mogu se dobiti samo naučnim istraživanjem prirode. A nikako istraživanjem nesavršenog ljudskog društva, u kojem su sve dosadašnje generacije živele u patnji, upravo zato je nisu poznavale i živele po zakonima prirode. Što znači, samo kad dobri naučnici postanu i dobri logičari, tj. filozofi, život ljudi na planeti će krenutu nabolje. Što još uvek nije slučaj, jer još uvek, dok polovina naučnika radi na tome da svojim izumima unaprede svet, polovina njih rade na tome da ga unazade i unište. Sve zbog toga jer se u životu rukovode lažnim i lošim svetskim filozofijama, ideologijama, politikama i religijama.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Ova tvoje klasifikacije i objašnjenja nisu baš podesni.
Kažeš "NI nauka, ni filozofija, samostalno, svaka za sebe, ne mogu imati prave odgovore, ali obe zajedno, mogu." Ne postoji podjela na nauku i filozofiju jer je i filozofija nauka.
Naravno da postoji podela na nauku i filozofiju i naravno da bi filozofi želeli da je i filozofija, nauka, ali ona to nikad neće biti. Nauka ima vrednost, a filozofija, nema. Kad bi uništili sva svetska filozofska, ideološko-politička i verska dela, svet ne bi ništa izgubio. A kad bi uništili sva naučna dela, svet bi se vratio u kameno doba. Filozofi, ideolozi, političari i teolozi, nikada niti i jedno filozofsko, ideološko-političko ili versko pitanje neće uspeti da reše do kraja. A naučnici će uspeti i kad se to desi sve će da bude nauka, a filozofije i svetskih ideologija, politika i religija više neće ni biti. Sa naučnim otkrićem i dokaziom da samo energija i informacija postoji i da se energija uvek fizički manifestuje kao fizička radnja i proces naprezanja i kretanja, a informacija kao psihički proces te iste energije u vidu opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja tog naprezanja i kretanja, nauka je na pragu da pomoću tog otkrića i dokaza reši sva moguća do sada nerešena filozofska, ideološko-politička i religijska pitanja. I to će da bude kraj svetske filozofije i svetskih ideologija, politika i religija. To meže već sada, ovog trenutka da se desi.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Društvena nauka. Postoji podjela na prirodne i društvene nauke.Kažeš dalje "Ovo se najbolje može proveriti i razumeti na primeru "jaje-koka". U jajetu imamo samo energiju (belanjak i žumanjak) i DNK informaciju o piletu i koki kao organizovanim oblicima naprezanja, kretanja i rada energije."
Filozofija se prije bavi pitanjem kokošjeg jajeta u kontekstu određenja primarnog uzroka, da li je starije jaje ili koka. Ne bavi se hemijskim sastavom belanjka i žumanjka nego temama kao postojanje, smisao, život, smrt, vrijeme itd. To i ja znam kao pravnik.
Na sva ta pitanja filozofija nikada neće uspeti da dadne odgovor, a nauka, sa svojim otkrićem da samo energija i informacija postoji, je već dala. Zato što energija i informacija stoje u uzajamnoj uzročno-posledičnoj vezi i odnosu isto kao koka i jaje. Zato sam i dao primer jajeta i koke, na kojem najbolje može da se razume da bez iformacije ne može da bude energije, niti bez energije, informacije i da su to dvoje naizmenično uslovljeni, bez Početka i Kraja. Ovo može do kraja da se razume tek kad se shvati da su i energija i informacija samo fizičke i psihičke radnje, koje ne mogu postojati bez VRŠIOCA koji ih vrši, a to je naravno ono što zovemo imenom SVEST. Koja večito postoji sama po sebi, kao svoj uzrok i posledica, tako što kao koka i jaje, večito kao fizička pojava i proces, tj. kao energija, uzrokuje sebe kao informaciju, tj. kao psihičku pojavu i proces, da bi kasnije kao informacija, u vidu psihičke pojave i procesa uzrokovala sebe kao fizičku pojavu i proces, tj. kao energiju.

Ovo što sam sada objasnio je neoboriva nauka, koja jednim potezom, na vrlo jednostavan način otkriva i objašnjava tajnu večnog, naizmeničnog samouzrokovanja i postojanja i materije, i života i Univezuma, a takođe i tajnu postojanja Svesti, sem koje nikakvog drugog Boga nema. Poslije ovog otkrića filozofija i svetske religije više nemaju čime da se bave. Kao ni svetske ideologije i politike, jer ovo otkriće u sebi sadrži i ravnopravan društveni i ekonomski poredak, kao najbolje prirodno i univezalno rešenje kako da se izbegne svaki haos i zlo, a ostvari trajna harmonija i dobro. Sa prilogom i primerom ljudskog organizma kao dela prirode, koji je nastao po tom prirodnom i univerzalnom rešenju. Tako da ljudi više ne moraju da ideologiziraju i politiziraju o tome kako i po kojim pravilima, principima i zakonima da urede ljudsko društvo, već samo prekopiraju pravila, principe i zakone po kojima je Priroda napravila ljudski organizam i ta ista pravila, principe i zakone primene i na ljudsko društvo i problem za sva vremena rešen.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Čak i u slučaju da se filozofija udruži sa drugim naukama, nema odgovora na pitanje zašto sve ovo? Objašnjenje da molekul DNK u živoj ćeliji, nosi uputstvo (ili ti informaciju) za pravilan razvoj i funkcionisanje jedinke, da bi se vršile date sposobnosti naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja, razumevanja, razvijanja i razmnožavanja ... je nešto što čini život, NE određuje ga u suštini. Malo se zna o životu.
O životu, ne samo da se malo zna, već se ne zna apsolutno ništa. Zato jer do danas o Svesti-Bogu nismo znali ništa. A sada, zahvaljujući nauci, znamo sve. Znamo da samo Svest postoji, koja sebe zove imenom JA. I znamo da ona raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji - naprezanja, kretanja, opažanja, osećan ja, pamćenja, mišljenja i razumevanja - pomoću kojih postoji sama po sebi, kao svoj uzrok i posledica, tako što se večito, kao jaje-pile-koka, u svim mogućim primerima, ponavlja, tj. pretače se kroz svoja TRI prirodna oblika i stanja, kojom prilikom uvek iznova, naizmenično i ciklično, kao psihička pojava i proces, uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i proces, da bi zatim kao fizička pojava i proces uzrokovala sebe kao psihičku pojavu i proces. I to je sve što treba znati da sve svetske filozofije, ideologije, pitike i religije padnu, a umesto njih ostane samo NAUKA O SVESTI ili NAUKA O NAGOU SAMOODRŽANJA koju do danas nismo imali.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Da ne idem dalje, biologija - nauka o životu, kroz svoje definicije se jedino bavi funkcionisanjem živog organizma.
Biologija se bavi živim organizmom samo kao strojem, bez znanja da bez psihičkih procesa u sebi taj organizam kao fizički proces o kao stroj, ne bi bio moguć.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:A svako može shvatiti da čovjek nije samo tijelo. Posjeduje nešto što ga razlikuje od svih drugih živih bića i nežive prirode. Razum-Ratio.
Da, samo što taj Razum-Ratio kod čoveka nije razvijen, a u ostatku prirode, jeste. Ljudi još uvek nisu sposobni da svoje međusobne odnose usklade i dovedu do savršenstva da bi tako mogli konačno da pređu iz stanja haosa i zla u stanje harmonije i dobra, dok je u celoj Prirodi to savršenstvo i harmonija postignuto. Cela priroda deluje savršeno precizno kao satni mehanizam. Tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi su takođe dovedena do savršenstva i deluju kao satni mehanizmi. Ljudsko društvo i organska priroda su trenutno na tom stupnju razvoja da mogu da shvate Prirodu i da se ugledaju na nju i urade to isto. Ostaje im još samo da spoznaju pravila, principe i zakone Pridode i po njima postupe, kao i sve drugo u Prirodi. Bez tog spoznanja čovekov Ratio će i dalje da bude mala beba koja još uvek ništa ne zna.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:A to je suviše kompleksno da bi moglo nastati iz nekakve eksplozije zvane Veliki Prasak. Eksplozija kao što znamo ne stvara život, naprotiv, uništava ga. Minimalna vjerovatnoća da bi nešto moglo ipak nastati iz ničega, ne postoji, samim činom događaja vjerovatnoća je istrošena. Drugim riječima, Veliki Prasak se desio jednom prije 14 milijardi godina. Ne dešava se svaki dan, da bi zanemariva vjerovatnoća porasla na veći procenat.
Veliki prasak je samo momenat buđenja i samopoketanja Univerzalne Svesti sa namerom da uz pomoć svojih sedam fizičkih ipsihičkih sposobnosti, po informaciji o Univerzumu kakav je ranije bio, pa ostario, iznemogao i srušio se, sada ponovo, od sebe same, napravi isti takav Univerzum. Dakle, nema tu nikakvog slučaja, sve se unapred zna i ceo razvoj sadašnjeg Univerzuma se odvija namerno, svesno i sve ide svojim uobičajenim tokom, kao i bezbroj puta što je do sada bilo i kao što će bezbroj puta i u budućnosti da bude. Sve po principu "jaje-pile-koka". Jaje uvek iznova nastaje iz koke i koka uvek iznova nastaje iz jajeta.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Ne, nema odgovora a pogotovo ne konačnih. Da, mi smo svesna bića i kao svesna nismo svesni koja nam je svrha. Ispada da nam je svrha kazna. Nismo u stanju videti kod očinja vida.
Odgovor postoji i to KONAČAN. Sve sam ti napred objasnio, a kao dodatno objašnjenje možeš da pogledaš i ovaj moj video dole.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Porijeklo života uglavnom određujemo evolucionizmom ili kreacionizmom, ipak to ne znači da ne postoji treća opcija.
Postoji i treća opcija. Život je Svest koja nema svoje poreklo. Ona postoji večno, bez početka o kraja, kao svoj i uzrok i posledica, tako što se kao koka, pile i jaje, večito ponavlja, tj. pretače se kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, sve uz pomć svojih sedam fizlkih i psihičkih sposobnosti i radnji. U celom Univezumu ništa drugo ne postoji, niti se dešava, do samo Svest i njenih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:E to je pravo pitanje. Šta bi moglo biti to treće? Znamo od čega se sastoji živi organizam, građu ljudskog tijela, energija i informacija ALI ne znamo sa sigurnošću šta je TO što je pokrenulo život.
Život, to su 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Vršilac svih tih radnji je ono što zovemo imenom Svest, koja sebe zove imenom "JA". I to je sve. U Univerzumu, ma koliko veliki da je, na svim njegovim nivoima, od najmanjeg do najvećeg, ničeg drugog nema do samo TO.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Ako krenemo od evolucionizma, dolazimo do paradoksa jer živo nastaje samo od živog. Kamen ne može roditi život.
Rekoh, život je sposobnost vršenja 7 fizičkih i spisihičkih radnji. I kamen je takođe živ, koji nikada ne bi mogao da nastane i postoji, da građa kamena nije rasplagala sa sedam sposobnosti da pomoću njih poprimi oblik kamena. Da nije tako, čestice kamena koje biljka usisava u sebe kao minerale, nikada ne bi bile u stanju da po informaciji o biljci koju biljka nosi u sebi, postanu građa tijela biljke. A kasnije, i građa tijela jagnjeta, kada jagnje popase boljku ili građa ljudskog organizma kada čovek pojede jagnje. Kao što vidiš, iz kamena se može roditi i nastati život, kao što i iz života opet na kraju može nastati kamen. Sve to uz pomoć 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji kojima raspolaže SVEST od koje je sve napravljeno - i elementarna čestica i atom i nebesko telo i galaksija i Univerzum i ćelija i telo biljke, životnje ili čoveka.
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Ako li pak krenemo od kreacionizma, takođe dolazimo do paradoksa. Postavlja se pitanje ko je stvorio Kreatora.
Svaka čast Maharišiju I Talesu ali bojim se da nisu ponudili prave odgovore.
Naravno da nisu. Nedostaje im odgovor na pitanje KAKO JE SVE TO MOGUĆE. Koji glasi: uz pomoć 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji MOGUĆE JE SVE. A bez njih - NIŠTA. Sedam fizičkih i psihičkih sposobnostgi i radnji, to je ono što fizičari i biolozi zovu imenom "energija" i "informacija". A psiholozi omenom "Svest". A vennici imenom "Bog".
nešo.malinar YT, post: 41825741, member: 433131 wrote:Lijep Pozdrav od Neša
I tebi, Nešo, lep pozdrav od mene. Znaš postavljati prava pitanja. Onaj ko zna postaviti prava pitanja nije daleko ni od pravih odgovora.

https://www.youtube.com/watch?v=xVZ6nOjGJNc
-Chesterfield-

#1438 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by -Chesterfield- »

Ljubo, kolika je temperatura u Australiji?
Ljubo2

#1439 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

-Chesterfield- wrote: 01/02/2021 03:59Ljubo, kolika je temperatura u Australiji?
Veoma je niska. Narod, iako je sastavljen od svih svjetskih nacija, rasa, ideologija, vjera i jezika, je dobar i miran. Niko se ni skim ne svađa, svako mirno radi i od svog rada dobro živi, nema kriminala i nereda, pijanih i drogiranih ili sa cigarama u zubima na ulicama. Korone takođe nema, tako da nema nikoga da diže temeraturu. Eto, gotovo da je onako kao što ja predlažem da cijeli svijet bude, da vlada jedinstvo svih ljudi, mir i red, rad, uzajmno poštovanje, pomaganje, ljubav i pravednost. Dakle, duhovno i materijalno blagostanje je u Australiji iznad svjetskog prosjeka. Od Auustralaca i Australije nikad nikoga zaboliti glava neće, dok svi vi tamo, zapadno od Australije, stalo nekakve vatre palite i nešto kuvate, stalno se tamo nešto kod vas dimi, temperatura je stalno visoka, teško se diše i daj bože da sve to tamo kod vas na kraju izađe na dobro.
belfy

#1440 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by belfy »

poceo ovdje davati odgovore ljudima sa drugog foruma... to valjda ima nekog smisla...
Ljubo2

#1441 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

belfy wrote: 01/02/2021 18:30poceo ovdje davati odgovore ljudima sa drugog foruma... to valjda ima nekog smisla...
Ima smisla ako je tema ista; "Postojanje materije, života i Univerzuma". Posebno iz razloga što ovu temu na ovom forumu dnevno posjeti više od stotinu posjetilaca, bez obzira da li ima novih postova ili ne, što znači da je za mnoge ova tema zanimljiva. Nebitno gdje, u kojem kraju svijeta se o njoj raspravlja, na kojem jeziku ili ko o njoj raspravlja. Odnosno, nebitno ko pitanja postavlja i ko na njih odgovara.

EVO JOŠ JEDAN MOJ POST NA ISU TEMU SA SRPSKOG FORUMA "KRSTARICA", KOJI SAM MALOPRIJE TAMO POSTIRAO.
Mystic+, post: 41831410, member: 66469 wrote:Философи, метафизичари и верници имају интуицију која им говори: "знам, али не знам како знам, да субјект постоји"
Dekart je bio precizan kada je objašnjavao kako zna da postoji, kada je rekao: "Mislim, dakle, postojom".

S obzirom da, po fizičarima, sem energije i informacije ništa drugo ne postoji i da se energija i informacija fizički i psihički manifestuju u obliku sedam fizičkih i psihičkih radnji - naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja - to podrazumeva da subjekt, a to je uvek onaj koji postoji, može na sedam različitih načina da dokaže svoje postojanje. Bilo koju od ovih sedam radnji da vrši, subjekt je svestan da je vrši i svestan je da postoji. Jer da ne postoji, ne bi mogao da je vrši. To i jeste smiso Dekartove metode dokazivanja postojanja sebe kao subjekta uz pomoć svoje radnje mišljenja. Ili bilo koje druge fizičke i psihičke radnje od mogućih sedam.

E, sada logičari, tj. filozofi iz ovoga mogu da izvedu zaključak da fizičari nisu u pravu kad tvrde da samo energija i informacija postoji. Plus energije i informacije postoji i SUBJEKT sposoban da vrši 7 fizičkih i psihičkih radnji, jer energija i informacija se u stvarnosti manifestuju u obliku 7 fizičkih i psihičkih radnji. Po Dekartovoj metodi svaki čovek samome sebi, u sebi može da dokaže da ON, SUBJEKT, kao vršilac tih 7 fizičkih i psihičkih radn ji, postoji. Pa se postavlja pitanje gde je taj Subjekt ili šta je on, jer empirijski, tj. načno, njegovo postojanje do danas niko nije dokazao, niti će ikada da dokaža, jer to nije moguće. Zašto?

Da bi odgovorili na pitanje ZAŠTO empirijski nije moguće dokazati da Subjekt postoji, opet moramo pozvati u pomoć logičare, tj. filozofe. Koji će da se sete, jer to je logično, da niti i jedna od sedam fizičkih i psihičkih radnji ne može postojati sama po sebi i vršiti sama sebe, bez SUBJEKTA kao VRŠIOCA. I ne samo to. Logičari i filozofi će da se sete, jer oni su dobri mislioci, da se niti i jedna od tih sedam fizičkih i psihičkih radnji ne može odvojiti od subjekta koji ih vrši, što znači da, gde god opazimo neku od sedam mogućih fizičkih i psihičkih radnji, mi smo istovremeno opazili i Subjekta kao V RŠIOCA radnje koja je neodvojiva od Subjekta. Tako, na primer,gde god opazimo neko kretanje, mi uvek opazimo i kretača koji se kreće. Gde god opazimo neko trčanje, mi uvek opazimo trkača kao Subjekta koji trči. Ili, gde god postopji neka radnja mišljenja, tu je uvek i mislilac koji misli. Tako da logičar, tj. filozoif, na kraju iz svega ovoga može da izvede zakljulak da fizičari i biolozi nisu u pravu kad tvrde da samo energija i informacija postoji, jer energija i informacija su 7 različitih fizičkih i psihičkih radnji. Nego da, zapravo, uistinu i apsolutno postoji samo SUBJEKT, a to je uvek ono što zovemo imenom SVEST, u svojstvu vršioca tih 7 fizičkih i psihičkih radnji, dok sve njegove fizičke i psihičke radnje, koje uvek iznova mogu i da nastanu i nestanu, postoje samo relativno.

Ovde je problem samo to što mi čulno možemo opaziti samo fizičku ili psihičku radnju, a ne i subjekra kao vršioca radnje. Prosto iz razloga što mi tog Subjekta gledamo čulno, iz vana, kao fizičku i psihičku radnju i on je za nas samo fizička i psihička radnja, tj. samo energija i informacija, a nismo u stanju da ga pogledamo iznutra niti iz jedne od fizičkih i psihičkih radnji, da vidimo šta je taj Subjekt u sebi, za samoga sebe, kao "stvar po sebi". To može samo on, Subjekt. Koji za sebe, uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih radnji, kad ih vrši, zna da postoji i zna da je on Svest. I on je taj koji u svim mogućim primerima fizičkih ili psihičkih radnji od kojih se Univerzum sastoji, deluje čulno neopažljivo iz nutrine tih svih radnji. Neb itno da li je reč o elementarnoj čestici, atomu, nebeskom telu, galaksiji, celom Univerzumu. Ili o samo jednoj ćeliji, telu biljke, životinje ili čoveka. Što znači da je Svest sve što god čulno može da se opazi, ali Svest viđena iz vana, a ne iznutra. Koju niko ne može da opazi iznutra, do ona samu sebe kao takvu, tj. kao Svest. A kad je gledamo iz vana, onda kažemo da je to energija, ili materija.

A šta se sa energijom, odnosno, Svešću Univerzuma desi kad ona prestane da se napreže, kreće i radi?

Desi se to da sva energija, život i celi Univerzum nestanu kao da ih nikad nije ni bilo. Ostane sami "crna jama", t. kvantni vakuum, polje u kojem nema materije i materijaln ih formi. Dakle, ostaje samo čista, nematerijalna i nepokrenuta, čulno nepažljiva Svest, koja spava i odmara se od naprezanja i kretanja prilikom gradnje Univerzuma. Koaja će, kad se naspava i odmori, ponovo da se napregne i pokrene i tako ponovo poprimi fizička svojstva sile i mase i ponovo počne fizički da se manifestuje kao energija, materija, život i Univerzu,

Indijski fizičar i jogin, Mahariši, je sve ovo proverio na dva načina - i kao fizičar poutem izučavanja materije, života i Univerzuma iz vana, a i kao jogin, uz pomoć meditacije, transcenirajući u samoga sebe, tj. u svoju vlastiti Svest, do samog njenog dna, sa namerom da je spozna onakvu kakva ona za samu sebe jeste u svojoj nutrini. I šta je otkrio kad je u tome konačno i uspeo?

Nije otkrio ništa. Rekao je samo reč "NIRVANA" (NIŠTA). Zato je na kraju i mogao da kaže da: "U osnovi stovi sveta stoji VELIKO SVESNO NIŠTA, koje je početak i uzrok svega. Čija i najmanja čestica, kad se pokrene, kad postane dinamična, pretvara se u konkretnu stvar, u materiju, u biće i Svemir.

Pa, to isto su i fizičari otkrili, da u osnovi sveta stoji nematerijalno Kvantno polje, koje kad se napregne i pokrene (Big-Bang), pretvara se u konkretnu stvar, u materiju, u biće u Svemir.

Uostalom i filozofski pravac panteizma već odavno stoji na stanovištu da su Bog i Univerzum jedno i isto. A sada već raspolažemo i dokazima i logičkim objašnjenjem da je to zaista tako.

I kad sve to danas znamo, kad je sve to danas već do kraja na razne načine i provereno i dokazano, pitamo se, zašto se o svemu tome i dalje ćuti i zašto se dozvoljava svetskim mutivodama, ideolozima, političarima i teolozima da nam i dalje prodaju muda za bubrege i prave nas budalama?
Ljubo2

#1442 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Na srpskom forumu filozofije "KRSRARICA", u temi "EPITAF KOJI BI ŽELELI ZA SEBE", odgovorio sam.

Šta će da piše na mom nadgrobnom spomeniku, nebitno je. Ja ionako neću da budem tu.
Jer je laž ovo što sam pročitao na jednom nagdrgobnom spomeniku u Zemunu. U to se
uverio i onaj ko je ovo na svom nadgrobnom spomeniku napisao, čim je umro.

Napisao je:

"SVE ŠTO VIDIŠ OBMANA JE I VARLJIVI SJAJ,
OVDE TI JE META, OVDE TI JE KRAJ."
Ljubo2

#1443 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Pogledajte ovaj video!
https://www.youtube.com/watch?v=gxjHDMP ... e=youtu.be

Ovo nam se već vijekovima dešava. Spas od ovoga je "ZAKON POSTOJANJA" i "NOVI NAROD" ili "NAROD U ČISTIM BIJELIM HALJINAMA". "Čiste bijele haljine" su čiste ljudske duše, tj duše odlučne da počnu živjeti po ZAKONU POSTOJANJA koji podrazumijeva:

totalno jedinstvo svijeta, mir, red, ljubav i ravnopravan svjetski društveni i ekonomski poredak.

Dakle, svijet bez političkih, nacionalnih, vjerskih i klasnih podjela i pripadnosti, čija je jedina svrha da reptili pomoću njih nama upravljaju, dok nas ne unište. Totalno jedinstvo svijeta, mir, red, ljubav i ravnopravan svjetski društveni i ekonomski poredak je spas za Čovječanstvo. To su najbolja, univerzalna i prorpodna rješenja samoodržanja, po kojima je sagrađen cijeli Univerzum. Ljudi koji ova rješenja znaju, razumiju i poštuju su visoko svjesni ljudi. Da bi se raspoznavali od ljudi sa niskorazvijenom sviješću, oni treba da se obilježe trobojnim simbolom ZAKONA POSTOJANJA i kad njihova brojnost u svijetu dostigne kritičnu masu, Čovječanstvo će biti spašeno.

Ovo je poruka viših duhovnih sila i bića koja brinu o razvoju Čovječanstva, koju su Čovječanstvu u više navrata već prenosili poznati svjetski proroci, poput Mojsija, Isusa Hrista, Bude, Muhameda i mnogih drugih, a danas i u vidu ZAKONA POSTOJANJA, sa značenjem NAUKE O SVIJESTI ili NAUKE O NAGONU SAMOODRŽANJA ili NAUKE O DOBRU I ZLU.

Image
Dozer

#1444 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Eh... Ljubo i dalje objasnjava tezu pomocu baba i zaba, i iz danasnje perspektive znanja i poimanja...
Ljubo, hajde sve ovo primijeni i pokusaj objasniti iz vizure covjeka prije 10.000 godina. Moze i 5.000. Hvala.
Ljubo2

#1445 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 14/02/2021 12:12Eh... Ljubo i dalje objasnjava tezu pomocu baba i zaba, i iz danasnje perspektive znanja i poimanja... Ljubo, hajde sve ovo primijeni i pokusaj objasniti iz vizure covjeka prije 10.000 godina. Moze i 5.000. Hvala.
Ako krenemo i iz "vizure" od prije milion godina iz vremena dinosaura, objašnjenje će uvijek da bude isto. UIvijek je bilo nekakvih podjela na "naše" i vaše" koji misle da lakše mogu opstati ako se uzajamno mrze, bore i ako unište jedni druge, nego kad se ujedine, uzajamno pomažu i vole.

Evo, poklon, kniga "Zakon postojanja".

Evo i na engleskom:
Dozer

#1446 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Najosovnija, najtacnija i jedina istinita postavka svega ovoga jeste da je sve to samo i jedino proizvod naseg materijalnog mozga.

U njemu pocinju i zavrsavaju svi moguci podaci, informacije, spoznaje i znanja.
Bez njega nema nicega drugog, pa cak ni rijeci koje pisemo i izgovaramo, niti njihovog znacenja.

I koliko god da se zavrtis u bilo kojem pravcu, uvijek ces neminovno doci na ovu cinjenicu.
Ljubo2

#1447 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 15/02/2021 20:36 Najosovnija, najtacnija i jedina istinita postavka svega ovoga jeste da je sve to samo i jedino proizvod naseg materijalnog mozga.

I koliko god da se zavrtis u bilo kojem pravcu, uvijek ces neminovno doci na ovu cinjenicu.
Dakle, mozak je proizveo sve. Možda bi to bio kraj priče kad bi još samo znao da nam odgovoriš na pitanje ko je proizveo mozak.

Mislim da ne znaš odgovor na ovo pitanje i da ćeš, ako budeš želio da saznaš, ipak morati malo ozbiljnije da se posvetiš pročavanju priloženog "ZAKONA PSTOJANJA". Što do sad nisi učinio. Jer tvrditi da je mozak proizveo sve, a ne znati ko je proizveo mozak, je samo vjera, isto kao što je samo vjera tvrditi da je Bog sve stvorio, a ne znati, ne samo ko je stvorio Boga, već ne znati ni da li on uopšte i postoji. A mi se ovdje ne bavimo kojekakvim vjreama i vjerovanjima. Ovo je forum filozofije gdje mogu da prođu samo argumenti i logika.
Dozer

#1448 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Ljubo2 wrote: 15/02/2021 23:59
Dozer wrote: 15/02/2021 20:36 Najosovnija, najtacnija i jedina istinita postavka svega ovoga jeste da je sve to samo i jedino proizvod naseg materijalnog mozga.

Dakle, mozak je proizveo sve. Možda bi to bio kraj priče kad bi još samo znao da nam odgovoriš na pitanje ko je proizveo mozak.

Mislim da ne znaš odgovor na ovo pitanje i da ćeš, ako budeš želio da saznaš, ipak morati malo ozbiljnije da se posvetiš pročavanju priloženog "ZAKONA PSTOJANJA". Što do sad nisi učinio. Jer tvrditi da je mozak proizveo sve, a ne znati ko je proizveo mozak, je samo vjera, isto kao što je samo vjera tvrditi da je Bog sve stvorio, a ne znati, ne samo ko je stvorio Boga, već ne znati ni da li on uopšte i postoji. A mi se ovdje ne bavimo kojekakvim vjreama i vjerovanjima. Ovo je forum filozofije gdje mogu da prođu samo argumenti i logika.
Naravno da znam - priroda ga je proizvela, a evolucija razvila.
Mozak nije proizveo nista u fizickom msislu, ali je zbog svojih kapaciteta ucenja i razumijevanja na razne nacine omogucio da svojim rukama proizvedemo puno toga.

Nema tu nikakve mistike. A ni potrebe da se izmisljaju kojekakvi besmisleni "zakoni" koji bi dali odgovor na nepostojece pitanje "ko je proizveo mozak".
A, argumenti i logika u filozofiji su cesto metafizika, tj. lamentiranje nad necim o cemu ne postoje empirijski dokazi, pa je samim tim jasno da tu nema bas previse prostora ni za argumente, a ni za logiku, jer nema ni bilo kakvih empirijski dokazivih faktora koji bi se poslozili u argumentovanu logiku.

Evo i plastican primjer, a ti na isti nacin pokusaj logicki posloziti svoju teoriju, tj. dokazati je.
Kada pada kisa, i ako stojimo na otovrenom bez ikakve zastite, logicno je da cemo se nakvasiti, a onda vrlo moguce i razboliti.
Kada sija Sunce, i ako lezimo nezasticeni ispod njega, logicno je da cemo se pregrijati i izgoriti, sto nas opet moze dovesti do bolesti.
Kada nas udari auto, logicno je da su nam kosti pukle zbog tog udarca.
itd.itd.itd.

Koja empirijska logika stoji iza tvog "zakona"?
Ljubo2

#1449 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 16/02/2021 10:14Naravno da znam - priroda ga je (mozak) proizvela, a evolucija razvila.
Opet pokušavaš jedan nepoznat pojam (mozak) da objasniš drugim nepoznatim pojmovima (prirodom i evolucijom). U čemu je razlika ako kažeš da je mozak proizvela evolucija i priroda ili da kažeš da ga je proizveo Bog, kad ne znaš šta je, ni priroda, ni evolucija, ni Bog? Sve su to samo različiti oblici verovanja, koja sa ISTINOM o postojanju materije, života i Univerzuma nemaju nikakve veze.
Dozer wrote: 16/02/2021 10:14Mozak nije proizveo nista u fizickom msislu, ali je zbog svojih kapaciteta ucenja i razumijevanja na razne nacine omogucio da svojim rukama proizvedemo puno toga.
Ali ti i dalje ne znaš odgovor na pitanje ko je proizveo mozak i dok god to ne objasniš i ne saznaš, bićeš i dalje samo vernik i ništa drugo.
Dozer wrote: 16/02/2021 10:14Nema tu nikakve mistike. A ni potrebe da se izmisljaju kojekakvi besmisleni "zakoni" koji bi dali odgovor na nepostojece pitanje "ko je proizveo mozak".
Zašto, "nepostojeće pitanje"? Pa ovo, postojeće je, ja sam ga postavio. Dakle, odgovori ko je proizveo mozak. Možeš usput da pokušaš da odgovoriš i na pitanje "ko je proizveo Boga" jer odgovor na oba pitanja je isti i glas; Svijest i njenih sedam sposobnosti. Bez Svijesti i njenih sedam sposobnosti ne može da bude ni materije, ni života, ni Univerzuma, ni mozga, ni Boga.
Dozer wrote: 16/02/2021 10:14A, argumenti i logika u filozofiji su cesto metafizika,
O kakvoj "metafizici" pričaš? Zar su za tebe 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, osim kojih i onoga ko ih vrši, ničeg drugog nema,"metafizika"? Zar bi uspio da napišeš ovaj post da nisi upotrijebio svih 7 svojih fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Zar je ovaj tvoj post na koji ja sada odgovaram, "metafizika?
Dozer wrote: 16/02/2021 10:14tj. lamentiranje nad necim o cemu ne postoje empirijski dokazi, pa je samim tim jasno da tu nema bas previse prostora ni za argumente, a ni za logiku, jer nema ni bilo kakvih empirijski dokazivih faktora koji bi se poslozili u argumentovanu logiku.
Reci mi, da li je moguće išta "EMPIRIJSKI" dokazati bez Svijesti i njenih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji?
Dozer wrote: 16/02/2021 10:14Evo i plastican primjer, a ti na isti nacin pokusaj logicki posloziti svoju teoriju, tj. dokazati je.Kada pada kisa, i ako stojimo na otovrenom bez ikakve zastite, logicno je da cemo se nakvasiti, a onda vrlo moguce i razboliti. Kada sija Sunce, i ako lezimo nezasticeni ispod njega, logicno je da cemo se pregrijati i izgoriti, sto nas opet moze dovesti do bolesti.
Kada nas udari auto, logicno je da su nam kosti pukle zbog tog udarca.itd.itd.itd.Koja empirijska logika stoji iza tvog "zakona"?
NI kiše, ni kvašenja kišom, ni prehlađivanja zbog kvašenja, ni Sunca, ni opekotina od Sunca, ni auta, ni padanja pod auto, ni lomljenja kostiju od udara auta itd, ne može da bude bez 7 fizičkih i psihičkih radnji i onoga ko te radnje vrši. To je, jednostavno, samo, LOGIČNO. Ne razumijem šta ti to znači "EMPIRIJSKI LOGIČNO"? Zar postoji i nekakva "EMPIRIJSKA LOGIKA" Zar LOGIKA uopšte može da bude "EMPIRIJSKA"? Ili da postavim pitanje ovako: može li logike, bilo kakve, da bude bez 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, tj. bez fizičkih radnji naprezanja, kretanja i psihičkih radnji opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja tog naprezanja i kretanja?
Dozer

#1450 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

:-) :-)

Ko je stvorio svijest i 7 fizickih i psihickih...cega vec?
Post Reply