Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Dr_Proka

#111801 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Dr_Proka »

REDDEVILS wrote: 11/02/2021 12:08 Želio bih se zahvaliti kompaniji @Telemach na usluzi koju su mi pružali prethodne dvije godine😎 :thumbup:
Jutros sam nakon dvije godine prekinuo suradnju sa kompanijom Telemach i naravno svi računi su plaćeni osim februarskog koji će mi doći početkom sljedećeg mjeseca tj. jedanaest dana februara.

Još jednom bi se htjeo zahvaliti kompaniji @Telemach na savršenoj usluzi koju sam koristio, i zao mi je sto nismo mogli postići dogovor za daljnju saradnju 😔
PS
Možda se nekad i vratim kao korisnik Telemach usluga 🙂
RIP Telemach and Total TV. BTW juce sam dobio "opomenu" za opremu koju sam razdužio. Ažurirajte malo svoje podatke @Telemach i vidjet ćete da sam uslugu za mjesec januar platio, a opremu razdužio.
rida1976

#111802 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by rida1976 »

EON boks u samom početku bio dosta loš. Sad je sve to ispeglano i boks radi ko munja.
Tesla Edison

#111803 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

Benq wrote: 13/02/2021 18:35
TESLA_EDISON wrote: 13/02/2021 18:28 Ozb? Provjeren info ili nagađanje/pretpostavka?
Nema to nikakve logike. Analogija kad se ugasi bit ce jos vise slobodnih frekvencija za digitalu i internet.
Ni meni, zato i pitam jer, ako prelaze u potpunosti na OTT onda gase i DVB, koja je, realno, neuporedivo superiornija od OTT-a. A ako gase DVB, onda nema logike da nastave pružati ni internet jer je, u suštini, tehnologija identična sa DVB-C tehnologijom (downstream kanali). To definitivno vodi gašenju poslovanja, odnosno prodaju jer imaju oni dobre infrastrukture. OTT mogu održavati svega tri čovjeka u tri smjene, čuvar i kafe kuharica (5 uposlenih).

E sad ako je zaista tako, onda ih je ovaj januar dobro ranio mada, iskreno, nema mi logike za takav scenarij.
Natrapirdax

#111804 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Natrapirdax »

Total Tv iako trenutno najjači takođe nikakvih ulaganja ništa novo tako da će i to u budućnosti otići u istom pravcu
Benq
Moderator

#111805 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

TESLA_EDISON wrote: 13/02/2021 18:43
TESLA_EDISON wrote: 13/02/2021 18:28 Ozb? Provjeren info ili nagađanje/pretpostavka?
Nema to nikakve logike. Analogija kad se ugasi bit ce jos vise slobodnih frekvencija za digitalu i internet.
Ni meni, zato i pitam jer, ako prelaze u potpunosti na OTT onda gase i DVB, koja je, realno, neuporedivo superiornija od OTT-a. A ako gase DVB, onda nema logike da nastave pružati ni internet jer je, u suštini, tehnologija identična sa DVB-C tehnologijom (downstream kanali). To definitivno vodi gašenju poslovanja, odnosno prodaju jer imaju oni dobre infrastrukture. OTT mogu održavati svega tri čovjeka u tri smjene, čuvar i kafe kuharica (5 uposlenih).

E sad ako je zaista tako, onda ih je ovaj januar dobro ranio mada, iskreno, nema mi logike za takav scenarij.
Upravo tako, zato i kazem da je ovo suplja prica.
k4mi

#111806 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by k4mi »

meni je danas rekla gospodja iz tima za brigu o korisnicima da kao planiraju sto vise usluga preko interneta, planiraju giga grad...

Mislim da sama cinjenica da vise ne vrse nabavku coax boxova nego samo OTT ide u prilog tome.

Samo sto ja to ne bih nazvao gasenjem poslovanja kao sto je rekao Natrapirdax nego vise promjenom strategije.

edit:
jos je jednu stvar zanimljivu rekla:
ja pitao hoce li biti napredniji CI moduli da ne moram imati nikakav box a onda mi je rekla kao uveli smo ovaj box ali sada vec dosta korisnika ima smart televizore pa ce uskoro biti fokus na onoj aplikaciji koju trenutno mozemo instalirati na jedan televizor. Vjerovatno u fazonu da ti ne dostavi nikakav box nego samo sa onim kodom otkljucas app
Last edited by k4mi on 13/02/2021 18:48, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#111807 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

Natrapirdax wrote: 13/02/2021 18:39
TESLA_EDISON wrote: 13/02/2021 18:28

Ozb? Provjeren info ili nagađanje/pretpostavka?
Zar logika govori drugačije nikakva ulaganja nemaju u zadnje godine ovde, mislim da će do kraja godine to biti jasno svima sve vodi ka tome a biće i objavljeno sigurno
Moja logika govori da nema ulaganja ker ova trenutna infrastruktura može bez problema gurati sve usluge narednih 10-ak godina minimalno bez da marke ulože, osim u redovno održavanje. Ulaganje u tv prava je nešto drugo i za razliku od prvog, nema tu puno infrastrukturnog posla, samo dobre volje za "pare na sunce".

E sad pošto su oni mrtvi kapitalisti, vjerovatno idu na pru varijantu.
mislim da će do kraja godine....
Tako sam i pretpostavljao. Nagađanje.
Tesla Edison

#111808 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

k4mi wrote: 13/02/2021 18:46
meni je danas rekla gospodja iz tima za brigu o korisnicima da kao planiraju sto vise usluga preko interneta, planiraju giga grad...

Mislim da sama cinjenica da vise ne vrse nabavku coax boxova nego samo OTT ide u prilog tome.

Samo sto ja to ne bih nazvao gasenjem poslovanja kao sto je rekao Natrapirdax nego vise promjenom strategije.

edit:
jos je jednu stvar zanimljivu rekla:
ja pitao hoce li biti napredniji CI moduli da ne moram imati nikakav box a onda mi je rekla kao uveli smo ovaj box ali sada vec dosta korisnika ima smart televizore pa ce uskoro biti fokus na onoj aplikaciji koju trenutno mozemo instalirati na jedan televizor. Vjerovatno u fazonu da ti ne dostavi nikakav box nego samo sa onim kodom otkljucas app
Giga grad, dakle, gase analogiju. I u Srbiji je giga grad pa i dalje imaju i internet i dvb-c.
Benq
Moderator

#111809 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

k4mi wrote: 13/02/2021 18:46 meni je danas rekla gospodja iz tima za brigu o korisnicima da kao planiraju sto vise usluga preko interneta, planiraju giga grad...

Kakvo gasenje poslovanja, od toga nema nista. Sigurno se sjecas HS/HKB/MH Company, isto su tako ostali bez Arena i citavog PINK paketa. Vjeruj mi da su ljudi tada vise poludjeli zbog PINK-a nego zbog Arena, i sta... nista, malo frke kao i sada, sve to prodje i ide se dalje. Moguce da mijenjaju strategiju, ne znam, ali u tom slucaju SK 4K moraju ponuditi i u OTT rezimu. Sta cemo sa ljudima koji imaju CAM Module ako se potpuno predje na OTT rezim? Nista tu nema smisla :)
fusion_ba

#111810 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by fusion_ba »

Ako vec planiraju forsirati OTT box onda moraju unaprijediti app da podrzi i 4K kanale, da ne bude ovih razlika izmedju ta dva boxa
k4mi

#111811 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by k4mi »

Benq wrote: 13/02/2021 18:52
k4mi wrote: 13/02/2021 18:46 meni je danas rekla gospodja iz tima za brigu o korisnicima da kao planiraju sto vise usluga preko interneta, planiraju giga grad...

Kakvo gasenje poslovanja, od toga nema nista. Sigurno se sjecas HS/HKB/MH Company, isto su tako ostali bez Arena i citavog PINK paketa. Vjeruj mi da su ljudi tada vise poludjeli zbog PINK-a nego zbog Arena, i sta... nista, malo frke kao i sada, sve to prodje i ide se dalje. Moguce da mijenjaju strategiju, ne znam, ali u tom slucaju SK 4K moraju ponuditi i u OTT rezimu. Sta cemo sa ljudima koji imaju CAM Module ako se potpuno predje na OTT rezim? Nista tu nema smisla :)
slazem se da nema. Ali eto takva je sad situacija da nema coax boxova i nece se nabavljati, idu samo sa OTT. Mogu jedino dobiti polovan sto su korisnici vraitli. Nema mi nikakve logike, pogotovo sto su uradili na takav nacin da ne moze novi korisnik eon paketa doci do 4K kanala ali eto. Vidjet cemo na kraju sta su smislili.

A da ne pricam da je bolje nove CI module nabaviti, i sve imas na televizoru preko DVB-C mreze...
Tesla Edison

#111812 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

Ma meni nema smisla dirati digitalu ikako. Nevezano za TM, DVB-C ali i ostali kao što su T2 i S2 nikako se ne mogu mjeriti sa OTT-om koji je inferiorniji. Prvo, po jednoj frekvenciji imaš mogućnost za 15-tak HD i 30-tak SD kanala u h.265 HEVC standardu u CAM 64 modulaciji. Dakle jedan analogni kanal = 30 SD, odnosno 15 HD kanala. Kompletnu trenutnu shemu mogu staviti na svega 15 kanala (frekvencija), čak i manje i sve ostalo otpada na internet (maksimalno 28 kanala u DOCSIS 3.0 verziji). Dakle svi digitalni kanali i gigabitni internet može stati na svega 43 kanala (frekvencije).

Primjera radi, samo analogna tv danas zauzima 60 kanal (frekvencija).

Zato mi ta logika ne štima nikako. Naravno gledano sa tehničke strane.
kakaljin

#111813 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakaljin »

TESLA_EDISON wrote: 13/02/2021 19:08

Ma meni nema smisla dirati digitalu ikako. Nevezano za TM, DVB-C ali i ostali kao što su T2 i S2 nikako se ne mogu mjeriti sa OTT-om koji je inferiorniji. Prvo, po jednoj frekvenciji imaš mogućnost za 15-tak HD i 30-tak SD kanala u h.265 HEVC standardu u CAM 64 modulaciji. Dakle jedan analogni kanal = 30 SD, odnosno 15 HD kanala. Kompletnu trenutnu shemu mogu staviti na svega 15 kanala (frekvencija), čak i manje i sve ostalo otpada na internet (maksimalno 28 kanala u DOCSIS 3.0 verziji). Dakle svi digitalni kanali i gigabitni internet može stati na svega 43 kanala (frekvencije).

Primjera radi, samo analogna tv danas zauzima 60 kanal (frekvencija).

Zato mi ta logika ne štima nikako. Naravno gledano sa tehničke strane.
Zato trebaju ukinuti analognu tv i sve prebaciti na digitalu i povecati kapacitete za internet da povecaju upload prvo, a i download.

Sto vec dugo govorim.

sto su mogli sve davno zavrsiti, ali ne znam sto toliko cekaju.
Tesla Edison

#111814 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

Tehnički gledano, ukupno 107 frekvencija.

Dakle 28 za internet 1Gbit.

Ostalo tv kanali. Dolazimo do brojke od 79 frekvencija

79×30 = max broj SD kanala
79x15 = max broj HD kanala

Dakle, ogromne brojke i to u DOCSIS 3.0.

Za 3.1 i 4.0 da i ne govorim.
Last edited by Tesla Edison on 13/02/2021 20:05, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#111815 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

Kakvi se ovo klonovi kote, nešto sam fulio ili?
Nike af1 white

#111816 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Nike af1 white »

ma njihovi boxovi su smece zesce da neko kaze koju prednost ima eon box ispred amazon fire stick 4k sa smart eon tv app

-prvo fire stick je mnogo kompletniji i tehnoloski napredniji uredjaj
-drugo podrzan je nativno netflix i amazon prime
-brzina rada nikad ne crash-uje kao telemachovo smece
- i sto je tvoj uredjaj mozes ga nositi i raditi s njim sta hoces
NediM17

#111817 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by NediM17 »

Ma samo da je jedno 50Megabita uploada izgurati i to bi bilo vrh, i uvjeren sam da sa tehnicke strane mogu, ali ne zele.

Telemach nudi do 400Mbps downloada, pa ko voli nek izvoli, treba biti realan, kome treba i tih 400Mbps osim crnom vragu da ovdje postavlja speedtestove. Je li moze on u praksi svakodnevno iskoristiti tu brzinu? Ne moze.

Najveci upload je reda 15Megabita, to je smijesno.

U zadnjim mjesecima sam uvidio da mi download od 100-150Mbps ni blizu nije usko grlo kao upload. Na tome treba raditi.
Gigabitni downloadi su cisto nepotrebno izdr*avanje.
zippoo87

#111818 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zippoo87 »

NediM17 wrote: 13/02/2021 21:00 Ma samo da je jedno 50Megabita uploada izgurati i to bi bilo vrh, i uvjeren sam da sa tehnicke strane mogu, ali ne zele.

Telemach nudi do 400Mbps downloada, pa ko voli nek izvoli, treba biti realan, kome treba i tih 400Mbps osim crnom vragu da ovdje postavlja speedtestove. Je li moze on u praksi svakodnevno iskoristiti tu brzinu? Ne moze.

Najveci upload je reda 15Megabita, to je smijesno.

U zadnjim mjesecima sam uvidio da mi download od 100-150Mbps ni blizu nije usko grlo kao upload. Na tome treba raditi.
Gigabitni downloadi su cisto nepotrebno izdr*avanje.
Potreba za uploadom kod obicnih korisnika nije bila tolika do prosle godine i pojave pandemije.
Firme i profesionalci koji su trebali veci upload su kupovali takve pakete i masno ih placali.

Sa druge strane...sve do mozda ove godine,bilo je marketinski najbitnije ko ima "najbrzi internet"...mega,giga gradovi i ostali supljaci i ljudi su se palini na to a neki toliko da svaki dan pucaju SS tih brzina na forumu i onda su provajderi i davali vece brzine i usput imali besplatni marketing.

Sada se situacija u praksi obrnula i sve je vise onih kojima treba veci upload ,jer rade od kuce a za download je dovoljno da moze gurati streaming u FHD ili 4K a to su u praksi brzine oko 50 Mbps...a idealno 50-100 Mbps i sa ovim brzinama mogu svi biti i vise nego zadovoljno...mislim na kucne korisnike
E sada bi red bio da provajderi porade malo i na uploadu i tamo gdje je optika prosla...upload moze biti bas veliki
Meni recimo upload od 10 Mbps sasvim dovoljan ali ne radim profesionalno i od kuce a ko radi...njima bi i upload trebao biti ovo sto ti kazes,barem 50 Mbps

Vidjeti cemo u kojem ce se pravcu kretati sve ovo ...mislim da je neminovnost da se dizu brzine uploada
megaribi1

#111819 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by megaribi1 »

zippoo87 wrote: 13/02/2021 21:58 Meni recimo upload od 10 Mbps sasvim dovoljan ali ne radim profesionalno i od kuce a ko radi...njima bi i upload trebao biti ovo sto ti kazes,barem 50 Mbps

Vidjeti cemo u kojem ce se pravcu kretati sve ovo ...mislim da je neminovnost da se dizu brzine uploada
Prethodna dva semestra sam bio prisiljen držati predavanja nekad iz kancelarije, a nekad iz svoje sobe u stanu. Kako je Google ograničio meet sesiju na 100 učesnika, a broj studenata zbog bezuslovnog upisa porastao, u jesen sam držao nastavu u dvije istovremeno pokrenute sesije. Bilo je uspješno. Ali sada očekujem oko 320 studenata od marta, što znači četiri sesije. Mogu samo da se nadam se epidemija neće opet ubrzati, pa da moram predavanja držati iz stana, jer ne mislim da bi ova brzina uploada bila dovoljna.
zdruzdjo

#111820 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zdruzdjo »

NediM17 wrote: 13/02/2021 21:00 , kome treba i tih 400Mbps.............................

EEEEeeee kad se zapusti 10-ak torrent, a zena gleda seriju na nekom stream, kcerka przi YT na nekom hd-u, sin hajca PlayStation ili fura neku online predavanje, mama prica sa tetkom na video-pozivu............ihhhhhhh
zdruzdjo

#111821 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zdruzdjo »

Telemach wrote: 13/02/2021 16:03 ...............
Auuuu moj telemaše
Ne gledam cesto tv pa tek sad skontah da ste ukinuli Food Network!!!!! E nije vam ovo trebalo. Arene sam prebolio ali, za ovo cu razmisliti.
Nemojte mi samo odgovoriti kao što ste odgovarali za arenu hvaleći sport klub.
Nešto tipa: "Ali zato Imate divne recepte na 24 kitchen".
stajeba
Grijem se na: sex
Vozim: svoj fazon
Horoskop: je za nevjernike

#111822 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by stajeba »

Proradilo... :zzzz:
Last edited by stajeba on 14/02/2021 01:57, edited 1 time in total.
stajeba
Grijem se na: sex
Vozim: svoj fazon
Horoskop: je za nevjernike

#111823 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by stajeba »

... :bih:
noviclan

#111824 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by noviclan »

zdruzdjo wrote: 13/02/2021 23:50
NediM17 wrote: 13/02/2021 21:00 , kome treba i tih 400Mbps.............................

EEEEeeee kad se zapusti 10-ak torrent, a zena gleda seriju na nekom stream, kcerka przi YT na nekom hd-u, sin hajca PlayStation ili fura neku online predavanje, mama prica sa tetkom na video-pozivu............ihhhhhhh
:lol: :-)
Benq
Moderator

#111825 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

zdruzdjo wrote: 14/02/2021 01:29 Auuuu moj telemaše
Ne gledam cesto tv pa tek sad skontah da ste ukinuli Food Network!!!!! E nije vam ovo trebalo. Arene sam prebolio ali, za ovo cu razmisliti.
Nemojte mi samo odgovoriti kao što ste odgovarali za arenu hvaleći sport klub.
Nešto tipa: "Ali zato Imate divne recepte na 24 kitchen".
Kanal izbacen 03.02.2020. a ti tek sad primijetio :mrgreen:
Locked