Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

MarlboroGold

#76 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by MarlboroGold »

Ovo mi sve miriše na one silne tekstove o Annunakijima i ostalima koje sam čitao...
medvjed23

#77 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by medvjed23 »

ako smo u donjem dijelu piramide, mi smo beznačajni.. ako smo pri vrhu piramide, piramida je beznačajna..
piupiu

#78 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by piupiu »

medvjed23 wrote: 09/02/2021 20:11 ako smo u donjem dijelu piramide, mi smo beznačajni.. ako smo pri vrhu piramide, piramida je beznačajna..
Takoeeeee! :kiss:

I reci ti meni sad - ti si medo, ja sam kanarinac, ovaj postavljač teme je malo cigareta, malo lav, gdje mu ga mi dodjemo? :D :lol:
mali_balon

#79 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by mali_balon »

Negdje procitah ili sam cuo u nekoj od emisija, volim gledat te space emisije, bila je nedavno dobra serija sa onim Neilom po uzoru na Segana, .....Kosmos se zove..... kao izracunali ljudi da u svemiru ima vise planeta nego sto ima zrna pjeska na zemlji, pa sad male su sanse da tu nema neke planete koja je u tkz zoni zlatokose.
E sad, sta je zivot i kojeg je oblika to je pitanje, mi to percepiramo na nas ljudski nacin, ono sto bi se reklo svojim ocima to gledamo.....mozda smo mi za nekog na vrhu piramide a za nekog na dnu pa cak i ispod dna....

A mozda to sve neko diriguje nei Q mozda.....koja je vjerovatnoca da se bas zemlja "nastani" u ovom polozaju ni blizi ni daleko od sunca , nego taman, i koliko jos takvih planeta ima.....meni to nekako nevjerovatno djeluje da je to sve prirodno, ono slucajno se tako zadesilo.....ali eto kazu da se svemir siri.....sta je iza granice naseg svemira....svemir...
broj dva

#80 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by broj dva »

saint_mirad wrote: 09/02/2021 17:13
ExNihilo wrote: 09/02/2021 17:07 Pa mogli su jednostavno uzimati ljude bez dogovora. Šta im možemo bez tehnologije? :D
Postoji temeljni zakon univerzuma - princip slobodne volje. I graysi ga moraju poštovati jer iznad age ima aga, a pola univerzuma ima pozitivnu orijentaciju, a pola negativnu. Tako je kosmos u jin/jang balansu uvek. Da bi nas uzeli mi moramo pod uticajem manipulacija na to pristati. Nije bitan eksplicitan pristanak, već da daš svoju slobodnu volju nekom drugom.

Refleksija te situacije je davanje svoje volje nekom ko te predstavlja na izborima. Ako te zavali, sam si kriv.
I to rečeno sa tako puno sigurnosti i samouvjerenosti dok se ja satra probajući skontat jesu mandarine u granapu dobre ili prezrele.
medvjed23

#81 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by medvjed23 »

mandarine su najslađe sa grane..
piupiu wrote: 11/02/2021 01:21
medvjed23 wrote: 09/02/2021 20:11 ako smo u donjem dijelu piramide, mi smo beznačajni.. ako smo pri vrhu piramide, piramida je beznačajna..
Takoeeeee! :kiss:

I reci ti meni sad - ti si medo, ja sam kanarinac, ovaj postavljač teme je malo cigareta, malo lav, gdje mu ga mi dodjemo? :D :lol:
pravo pitanje je: da li je tehnologija ukrštanja otišla predaleko? da li je dobro igrati se boga? da li smo se uspentrali do dijela piramide koji nam ne pripada? ako jesmo, hoće li nam se to obiti o glavu? šta nosi budućnost, ako je sadašnjost ohola?!
MarlboroGold

#82 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by MarlboroGold »

Vas dvoje ste reptili iako glumite ptičicu i medu :mrgreen:
medvjed23

#83 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by medvjed23 »

naše vrijeme dolazi.. otpor je uzaludan, iako donekle simpatičan..
swanfilter

#84 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by swanfilter »

Jesmo li sami? Jesmo ...
Tempo
ZeModerator

#85 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by Tempo »

mali_balon wrote: 11/02/2021 05:00 kao izracunali ljudi da u svemiru ima vise planeta nego sto ima zrna pjeska na zemlji

vise zvijezda. znaci jos vise planeta.
treba pokusati zamisliti koliko ima pjeska u citavoj sahari i drugim pustinjama, na svim plazama svijeta, komplet iskopani i neiskopani savski pjesak, sav pjesak na morskom dnu, na rijecnom dnu i eto, gdje jos sve ima pjeska.
tako da je ta beznacajnost neupitna, kao sto je i rok trajanja zivota na zemlji beznacajan.
-Chesterfield-

#86 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by -Chesterfield- »

saint_mirad wrote: 09/02/2021 17:26
piupiu wrote: 09/02/2021 17:22
saint_mirad wrote: 09/02/2021 17:13
Postoji temeljni zakon univerzuma - princip slobodne volje. I graysi ga moraju poštovati jer iznad age ima aga, a pola univerzuma ima pozitivnu orijentaciju, a pola negativnu. Tako je kosmos u jin/jang balansu uvek. Da bi nas uzeli mi moramo pod uticajem manipulacija na to pristati. Nije bitan eksplicitan pristanak, već da daš svoju slobodnu volju nekom drugom.

Refleksija te situacije je davanje svoje volje nekom ko te predstavlja na izborima. Ako te zavali, sam si kriv.
Pa što smo onda potpisali ugovor? I ko je nadležan za isti? Mislim, u slučaju kršenja ugovora, kao što je ovo s generalom... kome će se 'Galaktička federacija' žaliti? I kakve će biti konsekvence (ugovor ih, vjerovatno, definiše?). :?:
To važi za USA, a oni su dali svoju slobodnu volju time što su izabrali predsednika koji je potpisao umesto njih. Kontam da su uzeli tehnologiju da je Rusi ne bi dobili umesto njih. Vojska je to izlobirala.

Graysi su otimali više nego je bilo dogovoreno prosto jer im se može i imaju negativnu polarizaciju.

Galakticka federacija ima pozitivnu orijentaciju i to znači poštovanje slobodne volje svih vrsta, makar njihovi izbori bili kobni po njih. Oni samo mogu savetovati.
Ko je Graysi?

Da nije možda ona?

Image
saint_mirad

#87 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by saint_mirad »

-Chesterfield- wrote: 11/02/2021 22:23 Ko je Graysi?
Grays su Sivi, oni najpoznatiji vanzemaljci. Ima vise podvrsta.
swanfilter

#88 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by swanfilter »

saint_mirad wrote: 11/02/2021 22:24
Koji se jos navode?
piupiu

#89 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by piupiu »

-Chesterfield- wrote: 11/02/2021 22:23
Ko je Graysi?

Da nije možda ona?

Image
:lol: :lol: :lol:
piupiu

#90 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 11/02/2021 18:58 Vas dvoje ste reptili iako glumite ptičicu i medu :mrgreen:
Be afraid, be very afraid! :D

Image
saint_mirad

#91 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by saint_mirad »

swanfilter wrote: 11/02/2021 23:05
saint_mirad wrote: 11/02/2021 22:24
Koji se jos navode?
Reptili, insektoidi, Orionci (fizicki slicni nama), Pledijci, Nordics..
dale cooper

#92 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 09/02/2021 19:07 Ovo mi sve miriše na one silne tekstove o Annunakijima i ostalima koje sam čitao...
Haman da ti tema nije baš otišla u smjeru kojem si se nadao? :D
mali_balon

#93 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by mali_balon »

Tempo wrote: 11/02/2021 21:01
mali_balon wrote: 11/02/2021 05:00 kao izracunali ljudi da u svemiru ima vise planeta nego sto ima zrna pjeska na zemlji

treba pokusati zamisliti koliko ima pjeska u citavoj sahari i drugim pustinjama, na svim plazama svijeta, komplet iskopani i neiskopani savski pjesak, sav pjesak na morskom dnu, na rijecnom dnu i eto, gdje jos sve ima pjeska.
tako da je ta beznacajnost neupitna, kao sto je i rok trajanja zivota na zemlji beznacajan.
Mislim da smo mi ograniceni da nesta tako pojmimo.....ne moze nam mozak to podnijet.....pregorit ce :lol:
MarlboroGold

#94 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 12/02/2021 00:02
MarlboroGold wrote: 09/02/2021 19:07 Ovo mi sve miriše na one silne tekstove o Annunakijima i ostalima koje sam čitao...
Možemo i feminizma ubaciti da imaš koga braniti :mrgreen:
apsidejzi

#95 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by apsidejzi »

MarlboroGold wrote: 08/02/2021 15:11 Ne znam gdje bih ovo postavio, pa evo ovdje... ako moderacija ocijeni da treba negdje drugo biti nema frke, pa pomjerite.

U skladu sa jednom izuzetno kvalitetnom diskusijom na drugom forumu osjećah potrebu da i ovdje započnem sa time jer ima više kritične mase da se o ovom može ozbiljnije diskutovati.

Stvar je sljedeća... da li smo stvarno beznačajna bića u odnosu na beskonačni kosmos? Da li mi u tome svemu, kao živa bića, imamo ikakvu vrijednost? Da li posjedovanje te vrijednosti u odnosu na taj kosmos (kao kap u moru) po defaultu znači da ipak nismo apsolutno beznačajni?

Ako smo ipak jedina živa bića (cijela Zemlja naravno), to bi nas po defaultu svrstalo na vrh kosmičke piramide. Ako se ispostavi da mi ipak nismo sami, ali da smo evolucijski ispred svih ostalih, opet smo na samom vrhu piramide. Ako nismo ni blizu vrha te piramide, ali nismo ni na samom dnu, da li to znači da smo apsolutno beznačajni? Dakle... da li i dalje imamo ikakvu vrijednost u svemu tome čak i ako smo na samom dnu i da li se to ikako izražava na beznačajnost u beskonačnom kosmosu? U čemu se ta beznačajnost (kako i mnogi naučnici tvrde) uopšte ogleda? Ako bismo bili na vrhu piramide, onda bi itekako bili značajni po vrijednosti i trebali bismo odgovorno i savjesno postupati prema onima ispod nas. Naravno uvijek bi postojale i narcisoidne težnje koje svakako i sad postoje među nama.
Ja mislim da je apsurdno pricati o znacaju i vrijednosti kroz razlicite skale. Evo recimo nas organizam se sastoji od 30 triliona celija i sve te celije su jednake tj sadrze isti genetski materijal, imaju iste organele i sl. Medjutim, u ovisnosti od okruzenja one se razviju u drugaciji oblik i funkciju. Kada gledas celiju bubrega i celiju oka ti vidis dvije funkcionalno razlicite celije mada je to jedna te ista celija. Sa aspekta organizma apsolutno je nebitno jel celija A dobila funkciju u bubregu ili oku. Apsolutno je svejedno ako one zamjene mjesto jer i jedna i druga imaju kod da obavljaju i jedan i drugi zadatak. Samo je pitanje koji geni ce se aktivirati a to ovisi o okruzenju.

Zato mislim da je uloga covjeka u kosmosu isto kao uloga celije u jednom organizmu. Ako celija radi kao treba apsolutno je svejedno koja joj je uloga. Medjutim, jedna celija moze uticati na citav organizam. Svaki kancer pocne od jedne celije koja ne umre na vrijeme i onda se razvije i na kraju citav organizam nastrada.

Mi mozemo diskutovati o ulozi covjeka u svemiru koja je sad za sad ogranicena ali postoji opravdanja sumnja da to nece tako biti vjecno. Zemlju poprilicno kontrolisemo i vec smo poceli uticati na globalne tokove na istoj. Klimu mijenjamo, zivotno staniste mijenjamo. Postajemo evolutivni faktor. Cak smo omogucili virusima da koevoluiraju na potpuno drugaciji nacin. Evo ga virus korone je prvi globalni virus koji je za manje od godinu dana uspio naci staniste u milionima ljudi. Ranije je ovo bilo nemoguce. Iduci korak ce definitivno biti ovladati suncevim sistemom mada moramo paralelno s tim raditi na razvoju novih i efikasnijih izvora energije. No jednom kada budemo koristili Sunce kako treba nece biti problema da putujemo suncevim sistemom. Ako napravimo "worm holes" onda cemo moci brze i dalje putovati kroz svemir. Nije nemoguce. Helem, kako stvari sada stoje, ako se ne unistimo nuklearnim oruzjem (sto je moguce takodjer), mi cemo u narednih 200-500 godina ovladati suncevim sistemom a do tada ce novi Ajnstajni vjerovatno pronaci brze i efikasnije metode putovanja. Tad smo se vec razvili u "kancer" koji napreduje. Nasa galaksija ima nevjerovatnu kolicinu energije koja se sigurno moze iskoristiti nekako. Nebi me cudilo da za par hiljada godina imamo projekte koji ce biti na tom nivou.

I tako, covjek je skocio sa zivotinjske vrste koja u coporima kontrolise lokalna drva i livade, na vrstu koja kontrolise dosta procesa na Zemlji. Postajemo znacajniji faktor ali nas zeza sto smo jos uvijek mali pa na skali svemira mi smo samo jedna "celija" koja moze donekle usmjeravati prirodne zakone.
swanfilter

#96 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by swanfilter »

mali_balon wrote: 12/02/2021 03:26

Mislim da smo mi ograniceni da nesta tako pojmimo.....ne moze nam mozak to podnijet.....pregorit ce :lol:
Ne brini, ovaj je dokucio sve tajne tog pijeska ...
saint_mirad

#97 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by saint_mirad »

MarlboroGold wrote: 12/02/2021 07:57
dale cooper wrote: 12/02/2021 00:02
Možemo i feminizma ubaciti da imaš koga braniti :mrgreen:
:lol:

Npr možemo otvoriit pitanje zašto kod Sivih nema više žena na vodećim pozicijama. :P
ExNihilo

#98 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by ExNihilo »

Je li njihov Gandalf the Grey
swanfilter

#99 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by swanfilter »

saint_mirad wrote: 12/02/2021 00:01Reptili, insektoidi, Orionci (fizicki slicni nama), Pledijci, Nordics..
Skrenulo mi paznju zbog tih Galaktickih sporazuma, pa pomislih, ima tu nesto.

Ovo sto navodis, to su teze od onog Icke-a, ili ipak nesto ozbiljnije?

Jer, ovo mozes uzeti za ozbiljno samo ako si ludi zaljubljenik sci-fi.

Pa, bez zemjere ....
piupiu

#100 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja

Post by piupiu »

A i nema, vala, nekog razloga da budemo značajni. Kad skontaju vanzemaljci kako je lijepa Zemlja da se na nju doleti na izlet svako 100000000 godina, potamaniće nas jednim zamahom pipka. :D
Post Reply