Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
- MarlboroGold
#1 Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Ne znam gdje bih ovo postavio, pa evo ovdje... ako moderacija ocijeni da treba negdje drugo biti nema frke, pa pomjerite.
U skladu sa jednom izuzetno kvalitetnom diskusijom na drugom forumu osjećah potrebu da i ovdje započnem sa time jer ima više kritične mase da se o ovom može ozbiljnije diskutovati.
Stvar je sljedeća... da li smo stvarno beznačajna bića u odnosu na beskonačni kosmos? Da li mi u tome svemu, kao živa bića, imamo ikakvu vrijednost? Da li posjedovanje te vrijednosti u odnosu na taj kosmos (kao kap u moru) po defaultu znači da ipak nismo apsolutno beznačajni?
Ako smo ipak jedina živa bića (cijela Zemlja naravno), to bi nas po defaultu svrstalo na vrh kosmičke piramide. Ako se ispostavi da mi ipak nismo sami, ali da smo evolucijski ispred svih ostalih, opet smo na samom vrhu piramide. Ako nismo ni blizu vrha te piramide, ali nismo ni na samom dnu, da li to znači da smo apsolutno beznačajni? Dakle... da li i dalje imamo ikakvu vrijednost u svemu tome čak i ako smo na samom dnu i da li se to ikako izražava na beznačajnost u beskonačnom kosmosu? U čemu se ta beznačajnost (kako i mnogi naučnici tvrde) uopšte ogleda? Ako bismo bili na vrhu piramide, onda bi itekako bili značajni po vrijednosti i trebali bismo odgovorno i savjesno postupati prema onima ispod nas. Naravno uvijek bi postojale i narcisoidne težnje koje svakako i sad postoje među nama.
U skladu sa jednom izuzetno kvalitetnom diskusijom na drugom forumu osjećah potrebu da i ovdje započnem sa time jer ima više kritične mase da se o ovom može ozbiljnije diskutovati.
Stvar je sljedeća... da li smo stvarno beznačajna bića u odnosu na beskonačni kosmos? Da li mi u tome svemu, kao živa bića, imamo ikakvu vrijednost? Da li posjedovanje te vrijednosti u odnosu na taj kosmos (kao kap u moru) po defaultu znači da ipak nismo apsolutno beznačajni?
Ako smo ipak jedina živa bića (cijela Zemlja naravno), to bi nas po defaultu svrstalo na vrh kosmičke piramide. Ako se ispostavi da mi ipak nismo sami, ali da smo evolucijski ispred svih ostalih, opet smo na samom vrhu piramide. Ako nismo ni blizu vrha te piramide, ali nismo ni na samom dnu, da li to znači da smo apsolutno beznačajni? Dakle... da li i dalje imamo ikakvu vrijednost u svemu tome čak i ako smo na samom dnu i da li se to ikako izražava na beznačajnost u beskonačnom kosmosu? U čemu se ta beznačajnost (kako i mnogi naučnici tvrde) uopšte ogleda? Ako bismo bili na vrhu piramide, onda bi itekako bili značajni po vrijednosti i trebali bismo odgovorno i savjesno postupati prema onima ispod nas. Naravno uvijek bi postojale i narcisoidne težnje koje svakako i sad postoje među nama.
- jednonogi_Jack
#2 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Mislim da ti Ljubo može dati odgovor na to. Ako skontaš.
otkrio-sam-tajnu-postojanja-materije-zi ... 57977.html
- ExNihilo
#3 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Gdje je ta kvalitetna rasprava? 
- MarlboroGold
- ExNihilo
#5 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Zato i pitam.
- MarlboroGold
#6 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Uz duzno postovanje prema njemu i njegovom trudu, ali sam ga davno prestao citati. Ima previse besmislene price.jednonogi_Jack wrote: ↑08/02/2021 15:18 Mislim da ti Ljubo može dati odgovor na to. Ako skontaš.
Last edited by MarlboroGold on 08/02/2021 15:27, edited 1 time in total.
- MarlboroGold
- MarlboroGold
#8 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Ne bih reklamirao. Drzite se teme 
- dale cooper
#9 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Pesimist sam po ovom pitanju i razmišljanja su mi na tragu filozofije Lovercraftovog kozmicizma. Jedinu značajnost našim životima i
postojanju dajemo mi sami, što je daleko od nekog i približno objektivnog stava o našem značaju u kozmosu.
postojanju dajemo mi sami, što je daleko od nekog i približno objektivnog stava o našem značaju u kozmosu.
-
Login7777
#10 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
A i mi smo tu negdjeIf the whole universe has no meaning, we should never have found out that it has no meaning: just as, if there were no light in the universe and therefore no creatures with eyes, we should never know it was dark. Dark would be without meaning.
C.S. Lewis, Mere Christianity
- ExNihilo
#11 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Ne čike Lewise, to je svijest.Login7777 wrote: ↑08/02/2021 15:38A i mi smo tu negdjeIf the whole universe has no meaning, we should never have found out that it has no meaning: just as, if there were no light in the universe and therefore no creatures with eyes, we should never know it was dark. Dark would be without meaning.
C.S. Lewis, Mere Christianity![]()
If the universe is meaningless, so is the statement that it is so. The meaning and purpose of dancing is the dance.
Alan Watts
-
Login7777
#12 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Joooj A.Watts je još jači.ExNihilo wrote: ↑08/02/2021 15:46Ne čike Lewise, to je svijest.Login7777 wrote: ↑08/02/2021 15:38A i mi smo tu negdjeIf the whole universe has no meaning, we should never have found out that it has no meaning: just as, if there were no light in the universe and therefore no creatures with eyes, we should never know it was dark. Dark would be without meaning.
C.S. Lewis, Mere Christianity![]()
Draža mi je ona:
If the universe is meaningless, so is the statement that it is so. The meaning and purpose of dancing is the dance.
Alan Watts
- piupiu
#13 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
A zašto bi bili značajni? Mislim, postoji li neki razlog iz kojeg bi ljudski rod morao biti značajan 'in the grand scheme of things'? Nismo značajni, nego sretni da je baš nas 'kresnulo' da vidimo ovaj lijepi svijet.
Inače, ja nas posmatram kao kozmičke bubašvabe, zapravo, nismo ni to, jer smo sprčeni u nekoj minornoj tačkici prašine u velikom svemiru, ružni (da se ne lažemo), glupi (uništavamo sopstveno stanište) i sebični (uništavamo druge vrste), množimo se ko bakterije jer nismo u stanju kontrolisati sopstvene nagone, zagadismo i zaprljasmo sve oko sebe, nismo se još izdigli iznad klanja; nismo u stanju da stojimo na svoje dvije noge, sami, svjesni svoje smrtnosti, bez kulisa, Potemkinovih sela i religijskih pomagala, nismo sposobni da uživamo u nestvarnoj ljepoti naše planete... a sebi postavljamo pitanja o svojoj superiornosti na kozmičkoj evolutivnoj listi. Ako je ovo što smo mi najbolje u čitavom beskonačnom Svemiru, jebaji ga, nek' se i on sprči.
Od svega što je proizveo ljudski rod, jedino muzika ima smisla.
Inače, ja nas posmatram kao kozmičke bubašvabe, zapravo, nismo ni to, jer smo sprčeni u nekoj minornoj tačkici prašine u velikom svemiru, ružni (da se ne lažemo), glupi (uništavamo sopstveno stanište) i sebični (uništavamo druge vrste), množimo se ko bakterije jer nismo u stanju kontrolisati sopstvene nagone, zagadismo i zaprljasmo sve oko sebe, nismo se još izdigli iznad klanja; nismo u stanju da stojimo na svoje dvije noge, sami, svjesni svoje smrtnosti, bez kulisa, Potemkinovih sela i religijskih pomagala, nismo sposobni da uživamo u nestvarnoj ljepoti naše planete... a sebi postavljamo pitanja o svojoj superiornosti na kozmičkoj evolutivnoj listi. Ako je ovo što smo mi najbolje u čitavom beskonačnom Svemiru, jebaji ga, nek' se i on sprči.
- ExNihilo
#14 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Možemo biti značajni i ako ne postoji the grand scheme of things.
- saint_mirad
#15 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Po materijalnom svetopogledu, ljudi i cela naša planeta jesu beznačajni na kosmičkoj skali isto koliko je zrno peska beznačajno u Sahari. Možeš bit popularan, izumit nešto važno, videt golu Sabinu Ćudić ili billo koji ljudski achievement, to je na nivou tričarije sve. Celi period koliko postoji homo sapiens je poput treptaja oka za životni vek zvezda. Otuda česta veza ateizma i nihilizma, osim kod onih koji odu u neki eskapizam.
Sa druge strane, kad je insan svestan različitih denziteta, Božanskog Kosmičkog Uma, reinkarnacije i večnosti duše onda ima sasvim drugačiju perspektivu. Niko nije nebitan na način na koji niti jedna ćelija od milijardi koliko ima ljudsko telo nije nevažna za čoveka.
As above so below maksima je univerzalna i prožima sve razine postojanja.
Sa druge strane, kad je insan svestan različitih denziteta, Božanskog Kosmičkog Uma, reinkarnacije i večnosti duše onda ima sasvim drugačiju perspektivu. Niko nije nebitan na način na koji niti jedna ćelija od milijardi koliko ima ljudsko telo nije nevažna za čoveka.
-
Login7777
#16 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Vidjet golu S.Ćudić
kralju
- MarlboroGold
#17 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Nisam govorio o moranju. Samo smatram da bi ipak trebali imati jednu vrstu umjerenog romantizirajućeg pristupa sa dozom skepticizma i po pitanju toga bez obzira koliko sami sebi pravimo štetu i samoj planeti i drugim živim bićima, jer ipak nije sve tako crno i nije nikad ni bilo. Jednostavno da se malo poigravamo sa takvim idejama i da propitujemo i za, što bi Nihilo rekao, the grand scheme of things ili ne, jer ne vidim da to škodi. Ako po defaultu kažeš da si beznačajan onda to zvuči nekako limitirajuće, srozavajuće i ne ostavlja nikakav prostor - pogotovo ako se ljudska bića srozavaju do te mjere da je muzika jedini produkt koji ima smisla kao u tvom primjeru. Ako uzmemo čovječanstvo u obzir progres je najmanje dolazio od ljudi koji nisu imali takav pristup, već od skeptika, sanjara i sličnih.piupiu wrote: ↑08/02/2021 16:00 A zašto bi bili značajni? Mislim, postoji li neki razlog iz kojeg bi ljudski rod morao biti značajan 'in the grand scheme of things'? Nismo značajni, nego sretni da je baš nas 'kresnulo' da vidimo ovaj lijepi svijet.
Da ne ispadnem smiješan u smislu nekog progresa ovdje... poenta je da ostanu otvorena vrata.
- piupiu
#18 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Misliš značajni sami sebi? Ili sami.po sebi? Biti značajan, to mu ga dođe kao neka hijerarhija. Nismo ni značajniji, ni manje značajni nego bilo šta drugo što postoji. Jednostavno, postojimo. Tu smo. To je sve.
- piupiu
#19 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Romatizirajuća vizija bi bila ne ponašati se kao rak planete zato što smo samoumislili da nam sve na istoj pripada. Ovako... čemu služi taj 'progres' osim da uništavamo sve oko sebe?MarlboroGold wrote: ↑08/02/2021 18:55 Nisam govorio o moranju. Samo smatram da bi ipak trebali imati jednu vrstu umjerenog romantizirajućeg pristupa sa dozom skepticizma i po pitanju toga bez obzira koliko sami sebi pravimo štetu i samoj planeti i drugim živim bićima, jer ipak nije sve tako crno i nije nikad ni bilo. Jednostavno da se malo poigravamo sa takvim idejama i da propitujemo i za, što bi Nihilo rekao, the grand scheme of things ili ne, jer ne vidim da to škodi. Ako po defaultu kažeš da si beznačajan onda to zvuči nekako limitirajuće, srozavajuće i ne ostavlja nikakav prostor - pogotovo ako se ljudska bića srozavaju do te mjere da je muzika jedini produkt koji ima smisla kao u tvom primjeru. Ako uzmemo čovječanstvo u obzir progres je najmanje dolazio od ljudi koji nisu imali takav pristup, već od skeptika, sanjara i sličnih.
Da ne ispadnem smiješan u smislu nekog progresa ovdje... poenta je da ostanu otvorena vrata.
- piupiu
- piupiu
#21 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Lijepo si ti ovo sročio, lijep je i hinduizam i budizam i sve druge lijepe ideje o reinkarnaciji duše... može i ona svi smo mi zvjezdana prašina, kao što i jesmo, pa samim tim nismo ništa više od toga. Jedino je muzika to što što vibrira na nivou 'kozmičkog uma' (što mora biti um? može li energija?), a i ona samo tamo gdje se može čuti. I onda skontaš kako si nenormalno sretan da si baš ti dobio priliku da očima gledaš ovozemaljsku ljepotu (i razmišljaš o svome značajusaint_mirad wrote: ↑08/02/2021 16:36 Po materijalnom svetopogledu, ljudi i cela naša planeta jesu beznačajni na kosmičkoj skali isto koliko je zrno peska beznačajno u Sahari. Možeš bit popularan, izumit nešto važno, videt golu Sabinu Ćudić ili billo koji ljudski achievement, to je na nivou tričarije sve. Celi period koliko postoji homo sapiens je poput treptaja oka za životni vek zvezda. Otuda česta veza ateizma i nihilizma, osim kod onih koji odu u neki eskapizam.
- saint_mirad
#22 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Tkivo univerzuma je u formi talasa, uvek se nešto giba i vibrira. Rumi je želio da ode 'tamo gde sve je muzika', jer je muzika najbliži nama poznati opis Uma/Energije/Boga.piupiu wrote: ↑09/02/2021 01:54Lijepo si ti ovo sročio, lijep je i hinduizam i budizam i sve druge lijepe ideje o reinkarnaciji duše... može i ona svi smo mi zvjezdana prašina, kao što i jesmo, pa samim tim nismo ništa više od toga. Jedino je muzika to što što vibrira na nivou 'kozmičkog uma' (što mora biti um? može li energija?), a i ona samo tamo gdje se može čuti. I onda skontaš kako si nenormalno sretan da si baš ti dobio priliku da očima gledaš ovozemaljsku ljepotu (i razmišljaš o svome značajusaint_mirad wrote: ↑08/02/2021 16:36 Po materijalnom svetopogledu, ljudi i cela naša planeta jesu beznačajni na kosmičkoj skali isto koliko je zrno peska beznačajno u Sahari. Možeš bit popularan, izumit nešto važno, videt golu Sabinu Ćudić ili billo koji ljudski achievement, to je na nivou tričarije sve. Celi period koliko postoji homo sapiens je poput treptaja oka za životni vek zvezda. Otuda česta veza ateizma i nihilizma, osim kod onih koji odu u neki eskapizam.
As above so below maksima je univerzalna i prožima sve razine postojanja.), jer si bio najbrži spermić i najplodnija jajna ćelijica.
I u pravu si da je svako od nas srećan da je sa ovom personom tu gde jeste, u onoj koordinati prostorvremena. Tako kad se postave stvari, svrha života je biti živ. Ništa drugo posebno ne treba.
- zforumas
#24 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Ko unistava ostala nebeska tijela?
Mi ljudi samo ubrzavamo nesto sto je prirodni proces
- ExNihilo
#25 Re: Ljudska beznačajnost u beskonačnom kosmosu - dileme i pitanja
Ne vidim zašto bi morala biti bilo kakva hijerarhija. I da, mislim sami po sebi. Kao život.