Koristis pojmove bez smisla i bez znacenja. "bozanski kozmicki um" "dusa" i slicno nemaju znacenje/smisao. Ali to je cool, znacenje je i onako precjenjeno.saint_mirad wrote: ↑08/02/2021 16:36 Po materijalnom svetopogledu, ljudi i cela naša planeta jesu beznačajni na kosmičkoj skali isto koliko je zrno peska beznačajno u Sahari. Možeš bit popularan, izumit nešto važno, videt golu Sabinu Ćudić ili billo koji ljudski achievement, to je na nivou tričarije sve. Celi period koliko postoji homo sapiens je poput treptaja oka za životni vek zvezda. Otuda česta veza ateizma i nihilizma, osim kod onih koji odu u neki eskapizam.
Sa druge strane, kad je insan svestan različitih denziteta, Božanskog Kosmičkog Uma, reinkarnacije i večnosti duše onda ima sasvim drugačiju perspektivu. Niko nije nebitan na način na koji niti jedna ćelija od milijardi koliko ima ljudsko telo nije nevažna za čoveka.
As above so below maksima je univerzalna i prožima sve razine postojanja.
A to da je nase cjelokupno postojanje (kao homo sapiensa u milky way) apsolutno beznacajno - jeste i neka je.
Ko mora imati znacenje/smisao/svrhu nek je sam trazi. Meni privlacno izgleda ta sa Sabinom mada ne znam ko je doticna.