https://www.klix.ba/vijesti/bih/hdz-vec ... /210208121"Mi smo vlada koja je izdržala ispit provjere i nastavit ćemo gdje smo stali. Naši razgovori o koalicijama prvenstveno polaze u centrali pa se prenose na niže nivoe vlasti. Do sada je naša koalicija s HDZ-om u Zeničko-dobojskom kantonu funkcionisala odlično, ali još uvijek nemamo smjernice naše vertikale. Izvjesno je da nam treba partner, to je tradicionalno HDZ, ali onda ćemo vidjeti i druge stranke, zavisno ko bude na vrhu", pojasnio je Galijašević.
Nakon sto se dogovorise za pet minuta, Galijasevic izjavljuje:
Dakle, dragi Mostarci, ni mi u Zenici, srcu Bosne, nismo postedjeni vladavine 'tradicionalnih' partnera. Ovdje se vlast bez HDZ-a moze napraviti veoma lako, ali njihova 2-3 mandata SDA redovno ispostuje i uvede u vlast. Vjerovatno prelamanja iz drugih kantona, sa drugih nivoa, privatnih 'biznisa' itd. Kao sto kaze Galijasevic, zna se sta je hrvatsko a sta bosnjacko."Evo kao što vidite, nismo razgovarali o nekim principima - za koje čujemo da se razgovara - mi praktično kao stari koalicioni partneri, kao oni koji su uradili dobre rezultate praktično nastavljamo tamo gdje smo stali..."
"Razgovarali smo i o postojećem rasporedu resora - da ubrzamo stvar, da budemo konkretni - HDZ se izjasnio da traži poštivanje ustavom zagarantovanih prava (tako da kažem) hrvatskog naroda i mi smo se sa tim saglasili. Što znači i određene pozicije za koje smo se već danas dogovorili..."
"Jedno od pitanja i ponuda praktično naša HDZ-u je bilo i pitanje ustava prilikom raspodjele pozicija, zaposlenosti itd. u ZDK. I mi smo se složili da ćemo poštovati Ustav FBiH, odnosno Ustav ZDK, po kome dvije pozicije u vladi moraju biti Hrvati..."
"Mi smo danas razgovarali o ustavnim rješenjima koja podržavamo. Vrlo smo jasno rekli HDZ-u na pitanje, da ustavno oni polažu pravo na dva ministra hrvatske nacionalnosti, mi smo rekli DA. Mi nećemo predlagati hrvatskog ministra. Predlažemo, da vi to predložite, a oni su rekli OK."
...
Aktuelni politicki lideri su BiH sveli na borbu tri nacionalizma. I pitamo se onda zasto nemamo podrsku medjunarodnih faktora? A zasto bi neko podrzao jedan od tri nacionalizma?
Zamislite da imamo sljedecu podjelu:
- bosanskohercegovacka, drzavotvnorna, multietnicka opcija
- srpski nacionalizam
- hrvatski nacionalizam
Medjunarodna zajednica, od koje smo uvijek zavisili, od kada postojimo u bilo kojoj formi, ima presudan faktor na uredjenje BiH. Uvjeren sam da samo multietnicka opcija ima legitimitet traziti podrsku medjunarodnih faktora.
...
A sta se desava u Mostaru koji je totalno ogolio SDA-HDZ partnerstvo?
SDP je jedina stranka koja narusila etno-vjerski tronozac i izbacila HDZ iz vlasti. I taj Zeljko Komsic, izdanak SDP politike, je jedini oduzeo HDZ-u ekskluzivitet u Predsjednistvu. To nikada nece, ne moze i ne zeli uraditi SDA. Oni su bosnjacko-muslimanska stranka koju zanima samo onaj komad zemlje na kojem zive Bosnjaci. Ni d od dezavotvormosti.
Kao sto je SDP svojevremeno izbacio HDZ iz vlasti, isto su uradili sa SDA za vrijeme Alijanse za promjene.
Dakle, multietnicke opcije, danas SDP-NS, su jedina dugprocna prijetnja za tridesetogodisnji SDA-HDZ rajh. Zbog toga se sve ovo desava u Mostaru.
Zbog čega su SDA i HDZ zajednicki osudili odluku OHR-a?
Sta mislite?
Jacanje gradjanske, multietnicke opcije, je smrtna opasnost za dva nacionalisticka i mafijaska kartela.
Zbog toga je interes SDA i HDZ kompromitacija BH bloka.
1. Ako podrze SDA, onda dobijaju pecat da su muslimani i gube svaki legitimitet da se u buducnosti predstavljaju kao gradjanska opcija
2. Ako ne glasaju za SDA, dobit ce etiketu izdajnika
Cini se kao win-win situacija za SDA-HDZ. Njima je svejedno ko ce biti gradonacelnik jer ce svakako zajednicki voditi grad. Za njih bi najgore bilo da to bude Irma jer bi razbila etno-vjersku koaliciju i bila prepreka kriminalnim radnjama. Izbor Irme se cini kao najgori mogući ishod za SDA i HDZ.
Drugi 'grad slucaj' je Brcko u kojem se osovina SDA, SNSD i HDZ uredno dogovori i u bratskoj slozi pljacka grad.
Bh blok sada ima zadatak da sve ovo iskomunicira sa javnosti i da ih konacno oborimo 2022. U Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihacu je otpoceo proces.