Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post Reply
Kikibombona

#1 Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post by Kikibombona »

"Mi smo vlada koja je izdržala ispit provjere i nastavit ćemo gdje smo stali. Naši razgovori o koalicijama prvenstveno polaze u centrali pa se prenose na niže nivoe vlasti. Do sada je naša koalicija s HDZ-om u Zeničko-dobojskom kantonu funkcionisala odlično, ali još uvijek nemamo smjernice naše vertikale. Izvjesno je da nam treba partner, to je tradicionalno HDZ, ali onda ćemo vidjeti i druge stranke, zavisno ko bude na vrhu", pojasnio je Galijašević.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hdz-vec ... /210208121

Nakon sto se dogovorise za pet minuta, Galijasevic izjavljuje:
"Evo kao što vidite, nismo razgovarali o nekim principima - za koje čujemo da se razgovara - mi praktično kao stari koalicioni partneri, kao oni koji su uradili dobre rezultate praktično nastavljamo tamo gdje smo stali..."
"Razgovarali smo i o postojećem rasporedu resora - da ubrzamo stvar, da budemo konkretni - HDZ se izjasnio da traži poštivanje ustavom zagarantovanih prava (tako da kažem) hrvatskog naroda i mi smo se sa tim saglasili. Što znači i određene pozicije za koje smo se već danas dogovorili..."
"Jedno od pitanja i ponuda praktično naša HDZ-u je bilo i pitanje ustava prilikom raspodjele pozicija, zaposlenosti itd. u ZDK. I mi smo se složili da ćemo poštovati Ustav FBiH, odnosno Ustav ZDK, po kome dvije pozicije u vladi moraju biti Hrvati..."
"Mi smo danas razgovarali o ustavnim rješenjima koja podržavamo. Vrlo smo jasno rekli HDZ-u na pitanje, da ustavno oni polažu pravo na dva ministra hrvatske nacionalnosti, mi smo rekli DA. Mi nećemo predlagati hrvatskog ministra. Predlažemo, da vi to predložite, a oni su rekli OK."
Dakle, dragi Mostarci, ni mi u Zenici, srcu Bosne, nismo postedjeni vladavine 'tradicionalnih' partnera. Ovdje se vlast bez HDZ-a moze napraviti veoma lako, ali njihova 2-3 mandata SDA redovno ispostuje i uvede u vlast. Vjerovatno prelamanja iz drugih kantona, sa drugih nivoa, privatnih 'biznisa' itd. Kao sto kaze Galijasevic, zna se sta je hrvatsko a sta bosnjacko.

...

Aktuelni politicki lideri su BiH sveli na borbu tri nacionalizma. I pitamo se onda zasto nemamo podrsku medjunarodnih faktora? A zasto bi neko podrzao jedan od tri nacionalizma?

Zamislite da imamo sljedecu podjelu:

- bosanskohercegovacka, drzavotvnorna, multietnicka opcija
- srpski nacionalizam
- hrvatski nacionalizam

Medjunarodna zajednica, od koje smo uvijek zavisili, od kada postojimo u bilo kojoj formi, ima presudan faktor na uredjenje BiH. Uvjeren sam da samo multietnicka opcija ima legitimitet traziti podrsku medjunarodnih faktora.

...

A sta se desava u Mostaru koji je totalno ogolio SDA-HDZ partnerstvo?

SDP je jedina stranka koja narusila etno-vjerski tronozac i izbacila HDZ iz vlasti. I taj Zeljko Komsic, izdanak SDP politike, je jedini oduzeo HDZ-u ekskluzivitet u Predsjednistvu. To nikada nece, ne moze i ne zeli uraditi SDA. Oni su bosnjacko-muslimanska stranka koju zanima samo onaj komad zemlje na kojem zive Bosnjaci. Ni d od dezavotvormosti.

Kao sto je SDP svojevremeno izbacio HDZ iz vlasti, isto su uradili sa SDA za vrijeme Alijanse za promjene.

Dakle, multietnicke opcije, danas SDP-NS, su jedina dugprocna prijetnja za tridesetogodisnji SDA-HDZ rajh. Zbog toga se sve ovo desava u Mostaru.

Zbog čega su SDA i HDZ zajednicki osudili odluku OHR-a?
Sta mislite?

Jacanje gradjanske, multietnicke opcije, je smrtna opasnost za dva nacionalisticka i mafijaska kartela.

Zbog toga je interes SDA i HDZ kompromitacija BH bloka.

1. Ako podrze SDA, onda dobijaju pecat da su muslimani i gube svaki legitimitet da se u buducnosti predstavljaju kao gradjanska opcija

2. Ako ne glasaju za SDA, dobit ce etiketu izdajnika

Cini se kao win-win situacija za SDA-HDZ. Njima je svejedno ko ce biti gradonacelnik jer ce svakako zajednicki voditi grad. Za njih bi najgore bilo da to bude Irma jer bi razbila etno-vjersku koaliciju i bila prepreka kriminalnim radnjama. Izbor Irme se cini kao najgori mogući ishod za SDA i HDZ.

Drugi 'grad slucaj' je Brcko u kojem se osovina SDA, SNSD i HDZ uredno dogovori i u bratskoj slozi pljacka grad.

Bh blok sada ima zadatak da sve ovo iskomunicira sa javnosti i da ih konacno oborimo 2022. U Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihacu je otpoceo proces.
bunk

#2 Re: Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post by bunk »

Poceo je sa Konakovicem,Kasumovicem,pda,asda...hmmm,imal ovdje najmanjeg zajednickog sadrzaoca :lol: :lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#3 Re: Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post by Kikibombona »

bunk wrote: 08/02/2021 17:50 Poceo je sa Konakovicem,Kasumovicem,pda,asda...hmmm,imal ovdje najmanjeg zajednickog sadrzaoca :lol: :lol: :lol: :lol:
Imamo to sto imamo. Kada se rusi bolesna vlast, mafija, ides u rusenje sa onim sto imas.

Niko od nas nije idealan, nismo ni Svedjani ni Islandjani.
bunk

#4 Re: Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post by bunk »

:lol:
doremifa

#5 Re: Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post by doremifa »

Kikibombona wrote: 08/02/2021 17:48
"Mi smo vlada koja je izdržala ispit provjere i nastavit ćemo gdje smo stali. Naši razgovori o koalicijama prvenstveno polaze u centrali pa se prenose na niže nivoe vlasti. Do sada je naša koalicija s HDZ-om u Zeničko-dobojskom kantonu funkcionisala odlično, ali još uvijek nemamo smjernice naše vertikale. Izvjesno je da nam treba partner, to je tradicionalno HDZ, ali onda ćemo vidjeti i druge stranke, zavisno ko bude na vrhu", pojasnio je Galijašević.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hdz-vec ... /210208121

Nakon sto se dogovorise za pet minuta, Galijasevic izjavljuje:
"Evo kao što vidite, nismo razgovarali o nekim principima - za koje čujemo da se razgovara - mi praktično kao stari koalicioni partneri, kao oni koji su uradili dobre rezultate praktično nastavljamo tamo gdje smo stali..."
"Razgovarali smo i o postojećem rasporedu resora - da ubrzamo stvar, da budemo konkretni - HDZ se izjasnio da traži poštivanje ustavom zagarantovanih prava (tako da kažem) hrvatskog naroda i mi smo se sa tim saglasili. Što znači i određene pozicije za koje smo se već danas dogovorili..."
"Jedno od pitanja i ponuda praktično naša HDZ-u je bilo i pitanje ustava prilikom raspodjele pozicija, zaposlenosti itd. u ZDK. I mi smo se složili da ćemo poštovati Ustav FBiH, odnosno Ustav ZDK, po kome dvije pozicije u vladi moraju biti Hrvati..."
"Mi smo danas razgovarali o ustavnim rješenjima koja podržavamo. Vrlo smo jasno rekli HDZ-u na pitanje, da ustavno oni polažu pravo na dva ministra hrvatske nacionalnosti, mi smo rekli DA. Mi nećemo predlagati hrvatskog ministra. Predlažemo, da vi to predložite, a oni su rekli OK."
Dakle, dragi Mostarci, ni mi u Zenici, srcu Bosne, nismo postedjeni vladavine 'tradicionalnih' partnera. Ovdje se vlast bez HDZ-a moze napraviti veoma lako, ali njihova 2-3 mandata SDA redovno ispostuje i uvede u vlast. Vjerovatno prelamanja iz drugih kantona, sa drugih nivoa, privatnih 'biznisa' itd. Kao sto kaze Galijasevic, zna se sta je hrvatsko a sta bosnjacko.

...

Aktuelni politicki lideri su BiH sveli na borbu tri nacionalizma. I pitamo se onda zasto nemamo podrsku medjunarodnih faktora? A zasto bi neko podrzao jedan od tri nacionalizma?

Zamislite da imamo sljedecu podjelu:

- bosanskohercegovacka, drzavotvnorna, multietnicka opcija
- srpski nacionalizam
- hrvatski nacionalizam

Medjunarodna zajednica, od koje smo uvijek zavisili, od kada postojimo u bilo kojoj formi, ima presudan faktor na uredjenje BiH. Uvjeren sam da samo multietnicka opcija ima legitimitet traziti podrsku medjunarodnih faktora.

...

A sta se desava u Mostaru koji je totalno ogolio SDA-HDZ partnerstvo?

SDP je jedina stranka koja narusila etno-vjerski tronozac i izbacila HDZ iz vlasti. I taj Zeljko Komsic, izdanak SDP politike, je jedini oduzeo HDZ-u ekskluzivitet u Predsjednistvu. To nikada nece, ne moze i ne zeli uraditi SDA. Oni su bosnjacko-muslimanska stranka koju zanima samo onaj komad zemlje na kojem zive Bosnjaci. Ni d od dezavotvormosti.

Kao sto je SDP svojevremeno izbacio HDZ iz vlasti, isto su uradili sa SDA za vrijeme Alijanse za promjene.

Dakle, multietnicke opcije, danas SDP-NS, su jedina dugprocna prijetnja za tridesetogodisnji SDA-HDZ rajh. Zbog toga se sve ovo desava u Mostaru.

Zbog čega su SDA i HDZ zajednicki osudili odluku OHR-a?
Sta mislite?

Jacanje gradjanske, multietnicke opcije, je smrtna opasnost za dva nacionalisticka i mafijaska kartela.

Zbog toga je interes SDA i HDZ kompromitacija BH bloka.

1. Ako podrze SDA, onda dobijaju pecat da su muslimani i gube svaki legitimitet da se u buducnosti predstavljaju kao gradjanska opcija

2. Ako ne glasaju za SDA, dobit ce etiketu izdajnika

Cini se kao win-win situacija za SDA-HDZ. Njima je svejedno ko ce biti gradonacelnik jer ce svakako zajednicki voditi grad. Za njih bi najgore bilo da to bude Irma jer bi razbila etno-vjersku koaliciju i bila prepreka kriminalnim radnjama. Izbor Irme se cini kao najgori mogući ishod za SDA i HDZ.

Drugi 'grad slucaj' je Brcko u kojem se osovina SDA, SNSD i HDZ uredno dogovori i u bratskoj slozi pljacka grad.

Bh blok sada ima zadatak da sve ovo iskomunicira sa javnosti i da ih konacno oborimo 2022. U Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihacu je otpoceo proces.
Pa dobro, obzirom na broj vijecnika BH bloka tesko je bilo ocekivati da ce Irma postati gradonacelnica. BH blok je nastupio "ili Irma ili niko" sa ubjedljivo najmanje "ruku". Zasto su tako nastupili? Zato sto su isto u win-win situaciji, ako Irma ne bude gradonacelnica nemaju nikakvu odgovornost i ono, mnogo vaznije, tjeraju SDA da se dogovara sa HDZom cime BH blok ostaje patriotski je oni nece da se dogovaraju sa ustasama iz HDZa dok SDA hoce (da se ne lazemo, BH blok uglavnom dobija glasove Bosnjaka) i druga opcija za koju su pretpostavljali da nece proci - Irma gradonacelnica i pokazuju opet svom glasackom tijelu da su pobijedili SDA (i HDZ).
Proracunata igra od strane BH bloka i obzirom da dobijaju bitku protiv SDA sto se tice kontrole medija njihova verzija ce dobiti vise poena.
putokaz1

#6 Re: Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post by putokaz1 »

Kikibombona wrote: 08/02/2021 17:48 Bh blok sada ima zadatak da sve ovo iskomunicira sa javnosti i da ih konacno oborimo 2022. U Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihacu je otpoceo proces.
Ako ćemo oboriti SDA dovodeći PDA tj gori kriminal onda smo spali s Magarca na Jarca,čak nismo ni na Konju
Tronožac SDA-HDZ-SNSD vlada od 2006 jer iskreno nemamo opozicije niti iz S niti iz H niti i B komponente
Mi opozicijom nazivamo grupu Likova koji su bili u SDA 25 godina pljčkali,krali ,otimali-izašli iz SDA i opet kradu ,pljačkaju,otimaju čak i više
A Ljevica uvjek na kraju ode s ili SDA ili HDZ
SDP-NS bukvalno MORA ili podržati SDA ili HDZ-Direktno Dizanjem ruke ili Šutnjom.
Stvar je jasna ako HRS podrzni Kordića to je 17
Ako BH BLOK podrži Guzinu to 18-ako jedan iz BH bloka ODUSTANE znači na strani je HDZa šutnjom
BH BLOK je Gubitnik da li podrzao Jednu ili Drugu Stranu,na osnovu ponašanja s TK i ne zaslužuju Bolje
Kikibombona

#7 Re: Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post by Kikibombona »

putokaz1 wrote: 09/02/2021 00:12Ako ćemo oboriti SDA dovodeći PDA tj gori kriminal onda smo spali s Magarca na Jarca,čak nismo ni na Konju
Tronožac SDA-HDZ-SNSD vlada od 2006 jer iskreno nemamo opozicije niti iz S niti iz H niti i B komponente
Mi opozicijom nazivamo grupu Likova koji su bili u SDA 25 godina pljčkali,krali ,otimali-izašli iz SDA i opet kradu ,pljačkaju,otimaju čak i više
A Ljevica uvjek na kraju ode s ili SDA ili HDZ
SDP-NS bukvalno MORA ili podržati SDA ili HDZ-Direktno Dizanjem ruke ili Šutnjom.
Stvar je jasna ako HRS podrzni Kordića to je 17
Ako BH BLOK podrži Guzinu to 18-ako jedan iz BH bloka ODUSTANE znači na strani je HDZa šutnjom
BH BLOK je Gubitnik da li podrzao Jednu ili Drugu Stranu,na osnovu ponašanja s TK i ne zaslužuju Bolje
Imamo to sto imamo. BiH nije Njemacka vec sicusna drzavica koja iz dana u dan ima sve manje stanovnika.

Mnogo smo zaostali, neobrazovani smo, poharani kriminalom i korupciju, devastirani ratom i posljedicama rata. Za neke ciste i normalne opcije ce biti potrebno minimalno 50 godina da izumru ratne i stasaju nove generacije.

SDP i NS ne mogu rusiti SDA-HDZ kartele ako sklope savez sa konzervativnim, etno-vjerskim strankama. 70-80% naseg naroda je konzervativno. Imamo sto imamo, takvi smo kakvi smo.

...

SDA-HDZ-SNSD su ultimativno zlo. Rusenje njihA je iskorak, mada ce opet biti mnogo problema. Moramo se pokrenuti i poceti mijenjati vlast. To je smisao demokratije.
putokaz1

#8 Re: Partnerstvo SDA-HDZ, implikacije na buducnost BiH

Post by putokaz1 »

Mijenjali smo 2000 ,2010
negdje i 2006 ili 2016
Oni ima jako Partnerstvo te još jače biračko tijelo te izbornu taktiku
Opozicija i oporba nemaju ništa samo lažnu euforiju
Post Reply