Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#14701 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Zgrada se morala srusiti realno. Nadam se da ce biti ispostovan render.
BadBoy

#14702 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Uvijek mi je bila smiješna ova reklama Bosna osiguranja na ovoj zgradi
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14703 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Opet projektant i nadzor isto :-)
Grean

#14704 Re: Sarajevo Construction

Post by Grean »

Dosadno mii wrote: 29/01/2021 21:32 Image

Zna li iko od kada ovaj kostur zgrade stoji ovdje?
Cini mi se oduvijek
Napravljena nekad u periodu 85'-88'.

Pricalo se da je Vodoprivreda (republicki nivo) ili Vodovod (gradski nivo), ne sjecam se ali mislim da ovo drugo trebalo biti tu ali da je zgrada tonula.

Mislim da je Vodovod jer je Vodoprivreda malo kasnije napravljena isto na Pofalicima sa druge strane Milje....a opet moze biti da je to bio rezervni polozaj posto je ovo propalo.

Edit: Sad vidim, posto naknadno kopirah link fotografije da sam link daje odgovor na moju dilemu :D trebao je biti Vodovod
Van Halen

#14705 Re: Sarajevo Construction

Post by Van Halen »

kio01 wrote: 07/02/2021 18:54
So What! wrote: 07/02/2021 18:52
kio01 wrote: 07/02/2021 18:48

Ovo su super vijesti, nece praviti nekakvo moderno ruglo. Idealna stvar bi bila restauracija bez rusenja, ali s obzirom na stanje zgrade ne znam uopste je li bilo izvodljivo.
I ja sam bio više za originalnu restauraciju zgrade, prema ovom renderu, mijenja se ipak oblik zgrade. Nužno nije loš, ali ko zna kakav će ispasti.

Treba imati u vidu da je Džidžikovac strogi centar i da se to mora očuvati pod svaku cijenu, Visoka odstupanja od originalnih građevina se ne bi smjela dešavati.

Za SPO Čobanija imam sasvim drugačije mišljenje, definitivno je bolje rješenje nego što je bilo, ali ovo na Džižikovcu je nešto drugo.
:thumbup:
Kako moze biti lijepa zgrada kod Cobanije kad je najmanje 2 sprata veca nego sto bi trebala biti. Najgore mi je jos kad kazu raja "bilo je staro treba se rusiti", sta onda da se napravi sa Pragom, Becom ,Budimpestom. Jesu li oni rusili jos starije zgrade i pravili vece stambeno-poslovne. Ma hajte,ne valja ovo kako je krenulo nikako jaranski talovi odnesoše ono malo grada sto ga četnici ne srušiše. Ne moze se u centru Sarajeva napraviti 100 metara kvalitetne ceste ali zato stambeno-poslovne nicu ko gljive poslije kiše. E jesmo kasaba vala prava,nismo bolje ni zaslužili
Logovan

#14706 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Van Halen wrote: 07/02/2021 20:32 Kako moze biti lijepa zgrada kod Cobanije kad je najmanje 2 sprata veca nego sto bi trebala biti. Najgore mi je jos kad kazu raja "bilo je staro treba se rusiti", sta onda da se napravi sa Pragom, Becom ,Budimpestom. Jesu li oni rusili jos starije zgrade i pravili vece stambeno-poslovne. Ma hajte,ne valja ovo kako je krenulo nikako jaranski talovi odnesoše ono malo grada sto ga četnici ne srušiše. Ne moze se u centru Sarajeva napraviti 100 metara kvalitetne ceste ali zato stambeno-poslovne nicu ko gljive poslije kiše. E jesmo kasaba vala prava,nismo bolje ni zaslužili
Ovo kad čujem tačno ne budem dobar nikako jedno mjesec dana. :lol:
kio01

#14707 Re: Sarajevo Construction

Post by kio01 »

Van Halen wrote: 07/02/2021 20:32

Kako moze biti lijepa zgrada kod Cobanije kad je najmanje 2 sprata veca nego sto bi trebala biti. Najgore mi je jos kad kazu raja "bilo je staro treba se rusiti", sta onda da se napravi sa Pragom, Becom ,Budimpestom. Jesu li oni rusili jos starije zgrade i pravili vece stambeno-poslovne. Ma hajte,ne valja ovo kako je krenulo nikako jaranski talovi odnesoše ono malo grada sto ga četnici ne srušiše. Ne moze se u centru Sarajeva napraviti 100 metara kvalitetne ceste ali zato stambeno-poslovne nicu ko gljive poslije kiše. E jesmo kasaba vala prava,nismo bolje ni zaslužili
Jesu, evo jedan primjer veoma slican Cobaniji u Becu:

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14708 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Van Halen wrote: 07/02/2021 20:32 Kako moze biti lijepa zgrada kod Cobanije kad je najmanje 2 sprata veca nego sto bi trebala biti. Najgore mi je jos kad kazu raja "bilo je staro treba se rusiti", sta onda da se napravi sa Pragom, Becom ,Budimpestom. Jesu li oni rusili jos starije zgrade i pravili vece stambeno-poslovne. Ma hajte,ne valja ovo kako je krenulo nikako jaranski talovi odnesoše ono malo grada sto ga četnici ne srušiše. Ne moze se u centru Sarajeva napraviti 100 metara kvalitetne ceste ali zato stambeno-poslovne nicu ko gljive poslije kiše. E jesmo kasaba vala prava,nismo bolje ni zaslužili
90% zgrada pravljenih prije recimo 1980te (starijih od 40 godina) imaju ozbiljnih problema sa svim aspektima sigurnosti prema danasnjim standardima
Od olovnih cijevi koje cure, ilegalnih dogradnji, kablova dvožilaca, energetske neefikasnosti, krovova koji cure, miševa, žohara, kanalizacije, vlage i poplave u podrumima, loših liftova, ne znam dokle treba nabrajati... :-)

Dosta raje ne zna da su prije pozarne izlaze pravili preko krovova i koristenjem susjednog haustora, a koji su danas sakriveni nadogradnjama, zatvoreni ili slomljenih stepenista i sl.

Ponovio sam to mnogo puta na ovoj temi, prošetajte malo gradom i pogledajte ako znate šta trebate gledati. A stavi pin na koju hoces zgradu u gradu sarajevu, bio sam tamo

Generalni problem je javasluk konkretno sarajevskog stanovnistva koje niti placa upravitelja nit ga zanima šta curi, niti želi išta da promijeni.
Vjeruj mi da sam znao ulaziti u haustore gdje kanalizacija curi po zidu a nikoga kitica nije zaboljela, prođe i ode u stan. Tako i sa svakim objektom. Javaslukom se dovedu do rusenja, a nije da fali para.
BadBoy

#14709 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

mk ultra wrote: 07/02/2021 21:22
90% zgrada pravljenih prije recimo 1980te (starijih od 40 godina) imaju ozbiljnih problema sa svim aspektima sigurnosti prema danasnjim standardima
Od olovnih cijevi koje cure, ilegalnih dogradnji, kablova dvožilaca, energetske neefikasnosti, krovova koji cure, miševa, žohara, kanalizacije, vlage i poplave u podrumima, loših liftova, ne znam dokle treba nabrajati... :-)

Dosta raje ne zna da su prije pozarne izlaze pravili preko krovova i koristenjem susjednog haustora, a koji su danas sakriveni nadogradnjama, zatvoreni ili slomljenih stepenista i sl.

Ponovio sam to mnogo puta na ovoj temi, prošetajte malo gradom i pogledajte ako znate šta trebate gledati. A stavi pin na koju hoces zgradu u gradu sarajevu, bio sam tamo

Generalni problem je javasluk konkretno sarajevskog stanovnistva koje niti placa upravitelja nit ga zanima šta curi, niti želi išta da promijeni.
Vjeruj mi da sam znao ulaziti u haustore gdje kanalizacija curi po zidu a nikoga kitica nije zaboljela, prođe i ode u stan. Tako i sa svakim objektom. Javaslukom se dovedu do rusenja, a nije da fali para.
100% od riječi do riječi. Neki dan pričam sa komšijom kako treba zamijeniti bravu na vratima, kaže "jest treba, eto zamijeni ako hoćeš". I hoću jer ja to ne mogu trpiti da zapinje, al sve ostale boli tuki, što ti kažeš sve i da govna cure niz zidove. Dobro nam je kakvi smo.
kio01

#14710 Re: Sarajevo Construction

Post by kio01 »

Mnogo toga je bazirano u cinjenici da je kod nas "paycheck to paychek" modus operandi. Vecina ljudi nemaju dinara, a ako imaju sigurno nece potrositi na sigurnosne mjere u kuci/zgradi. Ima i onih koji imaju para i koji bi rado potrosili na navedene stvari, ali su u neznacajnoj manjini, tako da zgrade ostaju u raspadnom stanju.
drug_profi

#14711 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Para nema niti ce ih biti radi nezajazljive drzave.
Da sad nekim cudom skoci BDP i prosjek plata, odmah bi se sjetili da opale 25% PDV. Da sve to vrate tamo gdje je bilo.
So What!

#14712 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Van Halen wrote: 07/02/2021 20:32Kako moze biti lijepa zgrada kod Cobanije kad je najmanje 2 sprata veca nego sto bi trebala biti. Najgore mi je jos kad kazu raja "bilo je staro treba se rusiti", sta onda da se napravi sa Pragom, Becom ,Budimpestom. Jesu li oni rusili jos starije zgrade i pravili vece stambeno-poslovne. Ma hajte,ne valja ovo kako je krenulo nikako jaranski talovi odnesoše ono malo grada sto ga četnici ne srušiše. Ne moze se u centru Sarajeva napraviti 100 metara kvalitetne ceste ali zato stambeno-poslovne nicu ko gljive poslije kiše. E jesmo kasaba vala prava,nismo bolje ni zaslužili
Dobila je modernu nadogradnju, nesto sto je sasvim normalno i u gradovima koje si nabrojao. Zgrade koje su tu stojale, nisu ni po cemu znamenite bile osim sto su stare i to je to. Razumijem da se nekome ne svidja, ali argumentacija koaj se koristi, ovo nidje na svijetu nema jednostavno nije tacna.

Da vidis u Tallinnu u Estoniji, ljudi su na staru zgradu, stakleni toranj nadogradili i izgleda odlicno. Dakle kombinacija novog i starog u Evropi je odavno trend i zgrada na Cobaniji je jedan od prvih predstavnika tog trenda kod nas.

ImageImage

Ali ovo na Dzizikovcu, bojim se se da je ne tako solidna zamjena. Objekat se mogao izgraditi u istom obliku i modernizovati, pa eto i da se dodao jos neki savremeniji detalj, ali imam osjecaj da ce ovo biti pojefitnjenje.

Sarajevo je uspjelo ocuvati neke lokacije od gramzivih investitora, pa je elektrana na Marijin Dvoru ostala sacuvana. Jeste da imamo rusevinu u pola grada, ali ako cemo dobiti neko polurjesenje, neka je jos tu, isto vazi i za ostale zgrade u tom kvadrantu.

Stanica na Bistriku, Grad je preuzeo stvar u svoje ruke i odlucio da je sredi, bolje i to nego, privatizacija itd...
So What!

#14713 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Više od 800 zgrada u Sarajevu čeka obnovu: Kanton nema novca, zašto je bivši ministar ljut?
Image

Na području Kantona Sarajevo prema podacima upravnika stambenih objekata konstatovano je da postoje oštećenja kao posljedica ratnih dejstava na oko 887 fasada zgrada kolektivnog stanovanja.

Kazali su to za Faktor iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Ističu kako podatke o ukupnom broju fasada kolektivnog stanovanja koje bi trebalo obnoviti, a koje su oštećene iz više razloga kao što su starost, neodržavanje zgrada, posljedice ratnih dejstava, ovo ministarstvo ne posjeduje.

- Prema evidenciji Ministarstva, u periodu od 2005. do 2019. godine je obnovljeno 106 fasada kolektivnog stanovanja, po Programu sanacije ratnim dejstvima oštećenih stambenih zgrada – fasada i Programu "Povećanje energetske efikasnosti u stambenim zgrada na području Kantona Sarajevo – ENESANSA" – navode iz Ministarstva.

Ističu kako su za sanaciju fasada kolektivnog stanovanja nadležni etažni vlasnici.

- Ministarstvo je u prethodnom periodu sanaciju fasada realizovalo u okviru Programa sanacije ratnim dejstvima oštećenih stambenih zgrada – fasada, ali trenutno nije predviđena budžetska stavka, koja se odnosi na ovaj program, tako da Ministarstvo ne vrši sanaciju fasada po navedenom programu – kažu iz Ministarstva.

Ističu da je Vlada Kantona Sarajevo još 2017. godine donijela zaključak kojim se usvaja "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika (omasovljenje)".

- Tim Zaključkom zaduženo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša (sada Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša) i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA za realizaciju aktivnosti na implementaciji Modela EE, pa trenutno Ministarstvo radi na njegovoj implementaciji. Prijave na Javni poziv mogu podnijeti vlasnici individualnih stambenih zgrada i etažni vlasnici u objektima kolektivnog stanovanja na području općina koje su navedene u Javnom pozivu. Modelom je predviđeno da će etažni vlasnici snositi 55 posto troškova provođenje mjera energetske efikasnosti, a 45 posto sufinansijeri, Ministarstvo, Grad Sarajevo i općine Kantona Sarajevo – navode, te dodaju kako još nema konačno obnovljenih zgrada u sklopu ovog projekta.
Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#14714 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#14715 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#14716 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#14717 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#14718 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Logovan

#14719 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

So What! wrote: 08/02/2021 09:55
Image
Kakvu betonsku skalameriju imamo u centru. Sramota.
So What!

#14720 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Logovan wrote: 08/02/2021 10:15
Image
Na srecu, radi se o skalameriji koju jedan zamah kuglom moze rijesit.
Tvrtko II Kotromanić

#14721 Re: Sarajevo Construction

Post by Tvrtko II Kotromanić »

So What! wrote: 08/02/2021 10:27
Logovan wrote: 08/02/2021 10:15
Na srecu, radi se o skalameriji koju jedan zamah kuglom moze rijesit.
jeste jedan zamah kuglom, al trebat ce i "politicki zamah"

btw, vlasnik "ovoga" je jedan od onih sto su se prijavili za bijeli hljeb :bih:
BadBoy

#14722 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Pored toga, ja bih ove "grafitere" sve govnjivom motkom udarao. Pa pogledajte idiota, nema zgrade koja nije išarana "PBR" "Rulof" "UGS".

A znam da i policija zna ko su. Fuj šta stoka radi.
splinter

#14723 Re: Sarajevo Construction

Post by splinter »

BadBoy wrote: 08/02/2021 11:09 Pored toga, ja bih ove "grafitere" sve govnjivom motkom udarao. Pa pogledajte idiota, nema zgrade koja nije išarana "PBR" "Rulof" "UGS".

To nisu grafiteri nego ulični umjetnici. :lol:
BadBoy

#14724 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

splinter wrote: 08/02/2021 11:21
BadBoy wrote: 08/02/2021 11:09 Pored toga, ja bih ove "grafitere" sve govnjivom motkom udarao. Pa pogledajte idiota, nema zgrade koja nije išarana "PBR" "Rulof" "UGS".

To nisu grafiteri nego ulični umjetnici. :lol:
:lol: :lol:

Sto posto u rangu Rembrandt-a
mahalik

#14725 Re: Sarajevo Construction

Post by mahalik »

ova je jedna od najljepših
Image
Post Reply