Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zlajaBHF

#1076 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zlajaBHF »

Ci-Nick wrote: 06/02/2021 21:30
Volio bi ja da na Sase ima 100 kompanija u kojim vidim potencijal ali nažalost nema ih.
Ulagao sam u veći broj kompanija ali se poslije nekih preuzimanja svelo na samo tri.
Nemam s tim problem jer sigurno nijedna od te tri neće pasti na nulu. Pa i to da se desi nije problem, nisam se kreditno zadužio da bi uložio na berzi.
Al hvala na savjetu.
Ako se ukaže prilika proširit ću portfelj.
Razumijem, ali zasto ne ulagati na drugim berzama?

Naravno, zavisi i koliko novca se ulaze. Mnogi ljudi svu ustedjevinu drze u akcijama, i zato se rasporedjuje na veliki broj firmi, ali i vise razlicitih bransi.
the_stick

#1077 Re: dionice, kupovina itd.

Post by the_stick »

Ci-Nick wrote: 05/02/2021 07:14
rimano wrote: 05/02/2021 00:14 Zar je isla tako nisko, ja se sjecam nakon najave te isplate nekih manjih kolicina se prodalo oko 8KM, ja kupio po 10. Uzeo dividendu i prodao kad se vratila cijena na 10KM. Poslije gledao cijenu kako raste na 15 :run:
Meni su najbolji deal bila ratna potrazivanja. Kupio za 33% a prodao kad je bila vrijednost na 95%.
Sa Bhtelecomom bio bih u minusu sad kad bih prodao.
I ja sam razmišljao o kupovini ratnih potraživanja, upravo tu negdje na 30 do 35%, i kako mi se u tom trenutku nije isplatilo da prodam neke druge dionice,.. odustao sam.
To mi je bila "škola". Ako negdje vidiš dobar potencijal prodaj ono sto ima najmanji potencijal, bez obzira da li ćeš na toj prodaji imati gubitak,..
Treba uvijek uporediti vrijednost dionica.
Evo trenutno su BH Telekom i Elektroprivreda skoro na istoj cijeni.
Koja od te dvije može dalje dobaciti u narednih deset godina?
BH Telekom čak i u slučaju privatizacije ne može dotaknuti 20 KM a Elektroprivreda može preći 30 KM i bez privatizacije.
Ako bi za deset godina išla u privatizaciju, ne bi vrijedila manje od 50 KM.
Pozdrav,

Na cemu temeljis optimizam vezano za rast dionica EPBiH? Vidim da si ispod naveo rudnike kao konstantni teret koji nose. Sada se zaduzuju milijardu za investiciju koja treba da radi na pogon tih rudnika. Nisam neko vrijeme gledao rezultate poslovanja, a zadnji put kad sam gledao to je bila pozitivna nula, ili cak minus konsolidovano sa rudnicima. Ne vidim da postoji opcija da se rijese rudnika, kao ni armije zaposlenih koja gusi profitabilnost. Sta propustam?
Ci-Nick

#1078 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

the_stick wrote: 06/02/2021 23:04
Ci-Nick wrote: 05/02/2021 07:14
rimano wrote: 05/02/2021 00:14 Zar je isla tako nisko, ja se sjecam nakon najave te isplate nekih manjih kolicina se prodalo oko 8KM, ja kupio po 10. Uzeo dividendu i prodao kad se vratila cijena na 10KM. Poslije gledao cijenu kako raste na 15 :run:
Meni su najbolji deal bila ratna potrazivanja. Kupio za 33% a prodao kad je bila vrijednost na 95%.
Sa Bhtelecomom bio bih u minusu sad kad bih prodao.
I ja sam razmišljao o kupovini ratnih potraživanja, upravo tu negdje na 30 do 35%, i kako mi se u tom trenutku nije isplatilo da prodam neke druge dionice,.. odustao sam.
To mi je bila "škola". Ako negdje vidiš dobar potencijal prodaj ono sto ima najmanji potencijal, bez obzira da li ćeš na toj prodaji imati gubitak,..
Treba uvijek uporediti vrijednost dionica.
Evo trenutno su BH Telekom i Elektroprivreda skoro na istoj cijeni.
Koja od te dvije može dalje dobaciti u narednih deset godina?
BH Telekom čak i u slučaju privatizacije ne može dotaknuti 20 KM a Elektroprivreda može preći 30 KM i bez privatizacije.
Ako bi za deset godina išla u privatizaciju, ne bi vrijedila manje od 50 KM.
Pozdrav,

Na cemu temeljis optimizam vezano za rast dionica EPBiH? Vidim da si ispod naveo rudnike kao konstantni teret koji nose. Sada se zaduzuju milijardu za investiciju koja treba da radi na pogon tih rudnika. Nisam neko vrijeme gledao rezultate poslovanja, a zadnji put kad sam gledao to je bila pozitivna nula, ili cak minus konsolidovano sa rudnicima. Ne vidim da postoji opcija da se rijese rudnika, kao ni armije zaposlenih koja gusi profitabilnost. Sta propustam?
Broj uposlenih u rudnicima je u posljednjih deset godina smanjen sa 10.500 na 7.200.
Plan je smanjenje broja na 5.000 u narednih 2 godine i na kraju bi trebalo ostati 4.000 uposlenih.
Otplata investicija neće biti problem.
Elektroprivreda neće zauvjek prodavati el.energiju po cijeni koju određuje politika.
Evo šta se planira u RS-u.
"U ovoj godini će cijena električne energije za domaćinstva biti potpuno regulisana, jer će javni snabdijevač 100 posto električne energije nabavljati po regulisanoj cijeni od proizvođača. Naredne godine će 75 posto električne energije nabavljati od proizvođača po regulisanoj cijeni, 2023. godine 50 posto , dok će 2024. taj procenat iznositi 25 posto. U 2025. godini nabavka 100 posto električne energije za javno snabdijevanje bit će u konkurentskom postupku - aukcija, javni oglasi, organizovano tržište i slično", kaže Vuković."
visuljak

#1079 Re: dionice, kupovina itd.

Post by visuljak »

To znaci, uvecat ces ukupna ulaganja(kapital) u dionice(bez obzira koje)?

Laik sam u toj oblasti.
Ci-Nick

#1080 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

visuljak wrote: 07/02/2021 00:04
To znaci, uvecat ces ukupna ulaganja(kapital) u dionice(bez obzira koje)?

Laik sam u toj oblasti.
Proširiti, diverzificirsti,.. a ne uvećati,.. štek je prazan, ili skoro prazan. :run:
ExNihilo

#1081 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Pa normalno da je prazan kad je sve u dionicama. :D :D :D
Ci-Nick

#1082 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

Tako sam miran,.. Da imam gotovine koju ne želim uložiti u dionice možda bi kupio novije auto a tu vrijednost ide samo u jednom smjeru.
Ci-Nick

#1083 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

zlajaBHF wrote: 06/02/2021 22:39
Volio bi ja da na Sase ima 100 kompanija u kojim vidim potencijal ali nažalost nema ih.
Ulagao sam u veći broj kompanija ali se poslije nekih preuzimanja svelo na samo tri.
Nemam s tim problem jer sigurno nijedna od te tri neće pasti na nulu. Pa i to da se desi nije problem, nisam se kreditno zadužio da bi uložio na berzi.
Al hvala na savjetu.

Naravno, zavisi i koliko novca se ulaze. Mnogi ljudi svu ustedjevinu drze u akcijama, i zato se rasporedjuje na veliki broj firmi, ali i vise razlicitih bransi.
Valjda zato što nije jednostavno.
Prije par godina sam se raspitivao i jedina opcija je bio Raiffeisen Kastodi sa skrbničkim računom.
S obzirom na troškove nije mi se isplatilo a nisu mi ni cijene na njemackom tržištu, koje me zanima bile baš nešto povoljne.
Uglavnom, plan je bio, kad dođe do većeg poremećaja (pada), prodati to što imam na Sase i uložiti na par kompanija u Njemačkoj.
I onda se desi pad u martu i ja ne učinim ništa a bile su cijene jako dobre.
Siemens koji me zanimao je bio na 50 eura a danas je na 133 eura. Daimler je bio pao na 22 eura, danas je 66 eura.
Dakle mogao sam za godinu utrostručiti vrijednost uloženog.
Nije bilo suđeno,... al kako reče Buffett,.. "U životu ne moraš iskoristiti sve prilike,.. dovoljno je da iskoristiš nekoliko prilika"
Bit će još prilika,..zapravo one uvijek postoje,.. ali bit će još prilika koje ću ja vidjeti kao moje prilike.
Gekon

#1084 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Gekon »

Planiram uloziti u nasu domacu berzu pa me zanima je li BH Telekom i dalje po vama najisplativiji, malo sam citao da bi mogli isplatiti 0.72 pa cak i do 1.00 KM po dionici ove godine. Elektroprivreda iako je jaka isplacuje samo 0.16 KM iako su cijene dionica slicne BHT.
ExNihilo

#1085 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Ci-Nick wrote: 07/02/2021 08:09
Al hvala na savjetu.

Prije par godina sam se raspitivao i jedina opcija je bio Raiffeisen Kastodi sa skrbničkim računom.
S obzirom na troškove nije mi se isplatilo a nisu mi ni cijene na njemackom tržištu, koje me zanima bile baš nešto povoljne.
Uglavnom, plan je bio, kad dođe do većeg poremećaja (pada), prodati to što imam na Sase i uložiti na par kompanija u Njemačkoj.
Siemens koji me zanimao je bio na 50 eura a danas je na 133 eura. Daimler je bio pao na 22 eura, danas je 66 eura.
Nije bilo suđeno,... al kako reče Buffett,.. "U životu ne moraš iskoristiti sve prilike,.. dovoljno je da iskoristiš nekoliko prilika"
Bit će još prilika,..zapravo one uvijek postoje,.. ali bit će još prilika koje ću ja vidjeti kao moje prilike.
A šta je bio problem? Nisi imao vremena da se pozabaviš s tim ili nisi percipirao kao dobru priliku?
Ci-Nick

#1086 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

ExNihilo wrote: 07/02/2021 19:40

A šta je bio problem? Nisi imao vremena da se pozabaviš s tim ili nisi percipirao kao dobru priliku?
Prepoznao sam priliku .
Ne znam zašto nisam ni pokušao,.. možda zato što su se ljudi u martu mjesecu borili za brašno i ulje.
lissics

#1087 Re: dionice, kupovina itd.

Post by lissics »

Svi su ispali genijalci u 2020 godini kad je opcenito sve raslo na krilima stampanja novca. Da vas vidim sad u 2021...
ExNihilo

#1088 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

"Štampa" se već 10 godina, pa drugačije neće biti ni ove.
ovo_malo_duse

#1089 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ovo_malo_duse »

Al hvala na savjetu.

Pisao sam na drugoj temi kako sam krenuo u ulaganje u dionice. Jedan od faktora koji je pogurao da se ukljucim je bio iovaj.
Prije nekoliko godina bio sam na nekom manjem partiju sa kolegama sa posla i u toku veceri se razvila debata koliko dionica Danskog giganta Vestasa kupiti, dali se isplati kupiti i kakve su mu mogucnosti da bankrotira posto je u krizi....Tad je bio u nekoj velikoj krizi i vrijednost dionice je bila 20 Danskih kruna. Narvno kompanija sa tolikom trzisnom vrijednoscu u biznisu koji cvate i sa tolikom broje radnika sirom svijeta nece i ne moze bankrotirati. Tad nisam uopste razmisljao o mogucnosti da se uputim u to iako sam imao 10K KM u steku. Za nekih godinu i nesto sasvim slucajno se ponovo otvorila konverzacija o Vestatsu tada je vec dionica bila 650 DKK a danas je 1320 DKK.
Jednostavnom racunicom za ono sto sam imao u steku da sam kupio tad danas bi imao 600K KM. Naravno to je SBB KBB ali sam naucio lekciju i
tu priliku sad nisam zelio propustit.
Svi su ispali genijalci u 2020 godini kad je opcenito sve raslo na krilima stampanja novca. Da vas vidim sad u 2021...
Gnijalac od novembra 2020 do 1 Februara 2021 vrijednost ulozenog mi se povecala taman koliko zaradim netto za 3 godine . Sa tendencijom duplanja te vrijednoti u 2021
HerrFlick999

#1090 Re: dionice, kupovina itd.

Post by HerrFlick999 »

Zanima me jel iko trguje dionicama na berzama van BIH?

Imao sam jednu interesantnu situaciju. Uplatio sam preko deviznoga racuna Raiffeisen banke nesto dolara na strani brokerski racun da se malo oprobam po berzama u inostranstvu. Zove me banka i objasnjava da su odbili nalog i da nisu u mogucnosti da pruze uslugu.

EDIT:
Malo sam skrolao po temi i vidim da se to isto desilo covjeku prije par stranica. Interesanto jer je citirani zakon u FBIH ali ne i u RS, tako da mi mozda RF nije opcija zbog cinjenice da su registrovani i sa sjedistem u FBIH.

Ovo isto tako znaci da ukoliko nema takvoga zakona u RS(a mislim da nema), vi iz FBIH ne biste imali problem otvoriti racun u banci u RS i investirati preko njega. Ma da, opet me zanima postoji li ijedan zakon na nivou BIH/RS da uredjuje ovo pitanje? Jel imao ko iskustva?

Evo istoga zakona u RS, jel vidi ovde neko zabranu kakva je propisana zakonom FBIH:
https://www.paragraf.ba/propisi/republi ... vanju.html
Ci-Nick

#1091 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

HerrFlick999 wrote: 08/02/2021 09:49 Zanima me jel iko trguje dionicama na berzama van BIH?

Imao sam jednu interesantnu situaciju. Uplatio sam preko deviznoga racuna Raiffeisen banke nesto dolara na strani brokerski racun da se malo oprobam po berzama u inostranstvu. Zove me banka i objasnjava da su odbili nalog i da nisu u mogucnosti da pruze uslugu.

Jel imao ko slicnih problema?
Već smo pisali, al eto da ponovimo.
Zakon o deviznom poslovanju FBiH kaže:

"Rezidenti - fizička lica mogu vršiti plaćanja radi kupovine stranih vrijednosnih papira na stranom i domaćem
tržištu kapitala ako je ta kupovina izvršena preko ovlaštenih učesnika na tržižtu vrijednosnih papira u Federaciji u
skladu s propisima koji uređuju tržište vrijednosnih papira, međunarodnim ugovorima i drugim posebnim
propisima."

Dakle ako bi se držali slova zakona, trgovina preko Eurobrokera koji je registrovan u Banja Luci nije regularna, jer nisu ovlašteni učesnik na tržištu vrijednosnih papira FBiH..
Jedina opcija je Raiffeisen kastodi sa skrbničkim računom i troškovima koje je teško pokriti ako ulaganje nije bar 30.000 KM
Druga opcija je eure u džep i otvoriti račun van BiH. Legalno se može iznijeti do 10.000 eura čak i bez prijave na granici.
ExNihilo

#1092 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Da, ali on pita direktna uplata iz RS stranom brokeru. Pod uslovom da je RS rezident, naravno.
Ci-Nick

#1093 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

Ci-Nick wrote: 08/02/2021 10:18
HerrFlick999 wrote: 08/02/2021 09:49 Zanima me jel iko trguje dionicama na berzama van BIH?

Jel imao ko slicnih problema?
Već smo pisali, al eto da ponovimo.
Zakon o deviznom poslovanju FBiH kaže:

"Rezidenti - fizička lica mogu vršiti plaćanja radi kupovine stranih vrijednosnih papira na stranom i domaćem
tržištu kapitala ako je ta kupovina izvršena preko ovlaštenih učesnika na tržižtu vrijednosnih papira u Federaciji u
skladu s propisima koji uređuju tržište vrijednosnih papira, međunarodnim ugovorima i drugim posebnim
propisima."

Dakle ako bi se držali slova zakona, trgovina preko Eurobrokera koji je registrovan u Banja Luci nije regularna, jer nisu ovlašteni učesnik na tržištu vrijednosnih papira FBiH..
Jedina opcija je Raiffeisen kastodi sa skrbničkim računom i troškovima koje je teško pokriti ako ulaganje nije bar 30.000 KM
Druga opcija je eure u džep i otvoriti račun van BiH. Legalno se može iznijeti do 10.000 eura čak i bez prijave na granici.
Tekst zakona je potpuno isti,
"Rezidenti fizička lica mogu vršiti plaćanje radi kupovine inostranih hartija od vrijednosti na inostranim i domaćim tržištima kapitala, samo ako je ta kupovina izvršena preko ovlašćenih učesnika na tržištu hartija od vrijednosti u Republici, a u skladu sa propisima o hartijama od vrijednosti, međunarodnim ugovorima i drugim posebnim propisima."

Samo što piše u RS-u.
Dakle iz RS-a može legalno u regularno samo preko Eurobrokera koji je registrovan za trgovinu vrijednosnim papirima u RS-u.
HerrFlick999

#1094 Re: dionice, kupovina itd.

Post by HerrFlick999 »

Ovo je stvarno tragican razvoj situacije.

Sa eurobrokerom je iz moje perspektive nemoguce raditi bilo kakav posao buduci da se nadam reinvestiranju dividendi kad govorimo o stranim trzistima.

Jel imao ko iskusutva, mozda grijesim ali na stranici im stoji da je taksa na individualne transakcije 10e?
ExNihilo

#1095 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Pa što je nemoguće? Izabereš fond gdje se dividenda automatski reinvestira.
c14987

#1096 Re: dionice, kupovina itd.

Post by c14987 »

HerrFlick999 wrote: 08/02/2021 10:40 Ovo je stvarno tragican razvoj situacije.

Sa eurobrokerom je iz moje perspektive nemoguce raditi bilo kakav posao buduci da se nadam reinvestiranju dividendi kad govorimo o stranim trzistima.

Jel imao ko iskusutva, mozda grijesim ali na stranici im stoji da je taksa na individualne transakcije 10e?
Ja sam u Raiffaisenu i uspio sam na sljedeći način.
Otvorio račun na Transferwise.com, prebacio novac sa rajfazena na transferwise, a odatle na Interactive brokers.
HerrFlick999

#1097 Re: dionice, kupovina itd.

Post by HerrFlick999 »

Kako su stojale stvari sa provizijama onda? A jesi vracao ikako novac nazad?
lissics

#1098 Re: dionice, kupovina itd.

Post by lissics »

ovo_malo_duse wrote: 08/02/2021 09:06 Gnijalac od novembra 2020 do 1 Februara 2021 vrijednost ulozenog mi se povecala taman koliko zaradim netto za 3 godine . Sa tendencijom duplanja te vrijednoti u 2021
Pa to ti kazem. Sve zivo raste i ne treba ti prevelika pamet kad je bull market. Dokle ce ici, vidjet cemo.
c14987

#1099 Re: dionice, kupovina itd.

Post by c14987 »

HerrFlick999 wrote: 08/02/2021 15:55 Kako su stojale stvari sa provizijama onda? A jesi vracao ikako novac nazad?
sa raiffaisena na transfervise nema provizije, a sa transferwise na Interactive brokers 0.80$. Nisam još ništa vraćao nazad.
HerrFlick999

#1100 Re: dionice, kupovina itd.

Post by HerrFlick999 »

Vidim da si otvorio nalog samo da meni odgovoris, hvala ti stvarno. Spasio si me lokalnih sjecikesa. :thumbup:
Post Reply