zlajaBHF wrote: ↑06/02/2021 22:39
Ci-Nick wrote: ↑06/02/2021 21:30
Volio bi ja da na Sase ima 100 kompanija u kojim vidim potencijal ali nažalost nema ih.
Ulagao sam u veći broj kompanija ali se poslije nekih preuzimanja svelo na samo tri.
Nemam s tim problem jer sigurno nijedna od te tri neće pasti na nulu. Pa i to da se desi nije problem, nisam se kreditno zadužio da bi uložio na berzi.
Al hvala na savjetu.
Ako se ukaže prilika proširit ću portfelj.
Razumijem, ali zasto ne ulagati na drugim berzama?
Naravno, zavisi i koliko novca se ulaze. Mnogi ljudi svu ustedjevinu drze u akcijama, i zato se rasporedjuje na veliki broj firmi, ali i vise razlicitih bransi.
Valjda zato što nije jednostavno.
Prije par godina sam se raspitivao i jedina opcija je bio Raiffeisen Kastodi sa skrbničkim računom.
S obzirom na troškove nije mi se isplatilo a nisu mi ni cijene na njemackom tržištu, koje me zanima bile baš nešto povoljne.
Uglavnom, plan je bio, kad dođe do većeg poremećaja (pada), prodati to što imam na Sase i uložiti na par kompanija u Njemačkoj.
I onda se desi pad u martu i ja ne učinim ništa a bile su cijene jako dobre.
Siemens koji me zanimao je bio na 50 eura a danas je na 133 eura. Daimler je bio pao na 22 eura, danas je 66 eura.
Dakle mogao sam za godinu utrostručiti vrijednost uloženog.
Nije bilo suđeno,... al kako reče Buffett,.. "U životu ne moraš iskoristiti sve prilike,.. dovoljno je da iskoristiš nekoliko prilika"
Bit će još prilika,..zapravo one uvijek postoje,.. ali bit će još prilika koje ću ja vidjeti kao moje prilike.