Osmi Socrates wrote: ↑07/02/2021 23:29
Kako bi izgledalo da neko napravi film o srpskom klerofasizmu?
Nije da nema sasvim jasnih istorijskih podataka da je SPC jedan od glavnih inicijatora srpske agresije devedesetih, cak i zacrtavanja teritorije koju treba osvojiti
Ako pojam klerofašizma definišeš dovoljno široko, možeš koristiti takvu terminologiju. Što se uloge SPC u ratu devedesetih tiče, pojedine vladike i sveštenici su imali veću ulogu od nekih drugih. Ali da su bili inicijatori bilo čega, to malo teže. Uloga islamskih religijskih vođa kako na Kosovu tako i u BiH takođe bi se mogla preispitati, Izetbegović je u SFRJ bio i sudjen i objavio je neku Islamsku deklaraciju. No to se sve teško može uporediti sa klerofašizmom Ustaša. Komunizam je prilično dobro odvojio verske zajednice od države i devedesetih su se tek one vratile na scenu. Religija je bila ključni faktor u NDH, nasilnog pokatoličavanja je bilo u drugom svetskom ratu, a bar ja ne znam da je iko ikog terao da menja veru devedesetih. Sukobi su tad bili na nacionalnoj osnovi a popovi i hodže su tek bili podrška.
Ali skrećete sa teme. Film o Jasenovcu ne krivi sve Hrvate, naprotiv prilično je jasno napravljena razlika između Hrvata i klerofašista Ustaša (sprega sa katoličkom crkvom kroz "časne" sestre). To u filmu o Aidi nisam video, ali možda mi je promaklo, pa me podsetite - koji je to nevin Srbin tamo prikazan? Doduše, ni Holandjani nisu ispali sjajno, možda je takva bila realnost. Kraj filma medjutim gde Aida mora deliti zgradu sa zločincem je potpuno nerealan, kao minimum takvog bi prijavila nekom, tako da je to uradjeno svesno u filmu koji se inače dosta drži nekih detalja. Sa kojim ciljem, ako ne da se poentira?