Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ricken wrote: ↑06/02/2021 16:52
Ja se slažem s tobom, istog smo mišljenja. Ali nekako dolazim do zaključka da nije dovoljno da jedan klub odskoči ili to vrlo ozbiljno pokuša, jer ambijent nije takav da može biti održivo. Sam ambijent u kojem se igra fudbal u BiH je rezultat politike saveza, i ako nije ni njihova odgovornost 100%. Imali smo priliku nakon WC 2014 napraviti korak više za naš fudbal, a mi smo odlučili napraviti zgradu.
I ko će onda ozbiljan ulagati u naš fudbal? Jednostavno se ne isplati.
Porazno je samo što se ljudi guraju u savez ispred klubova radi trenutne zaštite od sudija ili nekih sitnih interesa, umjesto da se napravi plan koji će dugoročno svima biti od koristi.
I generalno je problem isto oko plaćanja igrača i doprinosima prema istim, gdje u startu si u podređenom položaju ako želiš raditi po p.s.-u. Nijedan ozbiljan investitor neće pristati na način da prijaviš igrača na minimalac, ostatak na ruke.
Tako da je ovo sve čista improvizacija, i s obzirom ko sve vodi savez i klubove, dobro je i ovo. Pa jebote Sarajevo je vodio selimovic i ibrakovic i upravljali novcem koji je Tan pumpao.
Zato će se stalno dešavati slučajevi Tatar a ti nećeš biti u stanju napraviti ekipu koja će stvarno biti kompetitivna u kvalifikacijama za evropska takmičenja.
Jasta radi, gazda milijarder prodaje dva najbolja igraca za kikiriki.
Tarat i Rahmanovic nisu igraci na kojima se uzima lova u BiH, mada malo vise od milion maraka nije ni lose...ali eto nekima je i to sica, masala neka nas i takvih ima
Za nekoga ko ima milijarde to je kikiriki. Mi nemamo za zraka i nama je puno i 10 hiljada, ali neko ko se busa milijardama da prodaje dva najbolja igraca za milion ukupno? Zar niste uzeli vec taj milion od Evrope? Ako se na takvim igracima ne uzimaju pare, sta je problem da im se pojacaju ugovori i da ostanu? Taj milion od Evrope bi ih pokrio, i jos dvojicu poput njih.
Tarat i Rahmanovic nisu igraci na kojima se uzima lova u BiH, mada malo vise od milion maraka nije ni lose...ali eto nekima je i to sica, masala neka nas i takvih ima
Dva najbolja igraca lige idu za haman milion.Ovo je ono daj sta bilo dok se moze jebo euro ligu tamo dijele sicu.Tuzno,jadno i zalosno
Dva najbolja igraca lige idu za haman milion.Ovo je ono daj sta bilo dok se moze jebo euro ligu tamo dijele sicu.Tuzno,jadno i zalosno
sta je zalosno, nece da ostanu i hoce da idu...jel treba dzaba da odu ko Duljevic i Saric?! Jesu najbolji, ali nisu najskuplji...
Dead Man Walking wrote: ↑06/02/2021 22:41
Za nekoga ko ima milijarde to je kikiriki. Mi nemamo za zraka i nama je puno i 10 hiljada, ali neko ko se busa milijardama da prodaje dva najbolja igraca za milion ukupno? Zar niste uzeli vec taj milion od Evrope? Ako se na takvim igracima ne uzimaju pare, sta je problem da im se pojacaju ugovori i da ostanu? Taj milion od Evrope bi ih pokrio, i jos dvojicu poput njih.
FKS se ne takmici u ligi sampiona da prodaje igrace za desetine miliona, niti se busa milijardama...za borbu sa Zeljznicarima, Borcima i sl. i ovo je sasvim dovoljno, mnogo vise od konkurencije da se ne lazemo, s obzirom da je cifra od milion+ maraka godisnji budzet vecine konkurenata u narednoj godini...prelazni rok je tek poceo i FKS ce opet imati najbolju ekipu u ligi i biti prvi favorit za titulu, a imamo i boljih od Tatara koji tek treba da se pokazu...
Ne mogu se igraci iz nase lige prodavati za milione kada su nam svi oni koji su otisli odavde jedna vrlo losa reklama. Niko od njih se nije nametnuo u nekom jakom klubu nego su mahom rezerve u ispodprosjecnim klubovima u nekim lijevim evropskim ligama.
Kada igraci iz PLBiH budu igrali vaznu ulogu u nekim bar prosjecnim evropskim klubovima tada ce se moci traziti milioni za nase produkte.
A da bi se to desilo potrebni su nam skolovani treneri. I prije sam ovdje pisao da su treneri/ucitelji fudbala nas najveci problem. Puno veci problem od terena.
FK Sarajevo kao najveci klub u drzavi radi na tome da u skorijoj buducnosti u nasoj akademiji imamo skolovane trenere koji ce proizvoditi dobre i pismene igrace. Najbolji primjer za to je nas novi sef akademije od kojeg ocekujemo mnogo u buducnosti.
Dead Man Walking wrote: ↑07/02/2021 00:39
Takoe, te pare su vam potrebnije od dva najbolja igraca.
Pa nece da produze, za pola godine idu dzaba, valjda je bolje uzeti milion...a i realno za sampionsku borbu u ovoj ligi nema potrebe od njih praviti neke vanzemaljce i bez njih opet imamo najbolju ekipu, ko bi to mogao da nam parira i na osnovu cega?! A prava pojacanja se tek ocekuju...
Pa nece da produze, za pola godine idu dzaba, valjda je bolje uzeti milion...a i realno za sampionsku borbu u ovoj ligi nema potrebe od njih praviti neke vanzemaljce i bez njih opet imamo najbolju ekipu, ko bi to mogao da nam parira i na osnovu cega?! A prava pojacanja se tek ocekuju...
Ma kakvi crni vazemaljci mozes sad bez problema naci 5 Tatara u regionu njega je ekipa dizala ne on ekipu, a Amar je vec druga prica i mnogo kvalitetniji.
Dovescemo bar se nadam 2 igraca koja odudaraju od ove lige i bice posao gotov bez problema ne sumnjam.
Sta ces dovoditi nekoga ko nece proci pripreme... 14 kola se igra, pola od toga ce proci dok ikakvu formu uhvati.
Iz nase lige se za dobre pare moze prodati neki talenat do 21 godine, a ovo ostalo su polovnjaci... nogama se u guzicu udarati kad se ista uzme za njih.
Ricken wrote: ↑06/02/2021 16:52
Ja se slažem s tobom, istog smo mišljenja. Ali nekako dolazim do zaključka da nije dovoljno da jedan klub odskoči ili to vrlo ozbiljno pokuša, jer ambijent nije takav da može biti održivo. Sam ambijent u kojem se igra fudbal u BiH je rezultat politike saveza, i ako nije ni njihova odgovornost 100%. Imali smo priliku nakon WC 2014 napraviti korak više za naš fudbal, a mi smo odlučili napraviti zgradu.
I ko će onda ozbiljan ulagati u naš fudbal? Jednostavno se ne isplati.
Porazno je samo što se ljudi guraju u savez ispred klubova radi trenutne zaštite od sudija ili nekih sitnih interesa, umjesto da se napravi plan koji će dugoročno svima biti od koristi. I generalno je problem isto oko plaćanja igrača i doprinosima prema istim, gdje u startu si u podređenom položaju ako želiš raditi po p.s.-u. Nijedan ozbiljan investitor neće pristati na način da prijaviš igrača na minimalac, ostatak na ruke.
Tako da je ovo sve čista improvizacija, i s obzirom ko sve vodi savez i klubove, dobro je i ovo. Pa jebote Sarajevo je vodio selimovic i ibrakovic i upravljali novcem koji je Tan pumpao.
Zato će se stalno dešavati slučajevi Tatar a ti nećeš biti u stanju napraviti ekipu koja će stvarno biti kompetitivna u kvalifikacijama za evropska takmičenja.
Pa rijetko gdje u svijetu profesionalni ugovor sportiste je izjednačen sa ugovorom o radu. I kod nas je Vrhovni sud donosio presude da se profesionalni ugovori sportista ne temelje na zakonu o radu, a onda je neko napisao Zakon o sportu i doveo profesionalne klubove u ne kokurentan položaj, tamo neke 2014. godine. Obično se dohoci profesionalnih sportista tretiraju kao samostalna djelatnost, gdje su iznosi obaveznog osiguranja fiksni, a porez zavisi od dohotka (vrijednost ugovora - troškovi). Porezi su visoki svugdje u svijetu, 30%-40% u prosjeku, ali kod nas je to, kad se sve stavi na bruto opet puno više. I opet taj sportaš nema ništa od PIO, jer rijetko koji ima takav kontinuitet da na kraju stekne prava iz osnova PIO.
Samo mi nisu jasni klubovi, da nisu u stanju zajednički nastaupati i prema savezu i prema državi.
Ma kakvi crni vazemaljci mozes sad bez problema naci 5 Tatara u regionu njega je ekipa dizala ne on ekipu, a Amar je vec druga prica i mnogo kvalitetniji.
Dovescemo bar se nadam 2 igraca koja odudaraju od ove lige i bice posao gotov bez problema ne sumnjam.
Pa nije ni Tatar za vašu igru postao važan odmah, trebalo je neko vrijeme.
Pitar sa Kariba wrote: ↑06/02/2021 22:34
Milion+, kikiriki?!
Ma ja, vidi se da su vam u upravi svjetski ljudi. To moda, matematika, azijska trzista (faktura)...
Profaktura To ti je nešto ala ponuda. Nikakav obavezujući dokument. Nije da ga branim, ne zanima me, ali je profaktura prilično klimava kao argument.