Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Moderator: anex
- iceman ze
#1 Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
2019 sam u Unicredit banci prijevremeno otplatio kredit, i uredno su mi iz Croatia osig izvrsili povrat dijela premije police osiguranja, za neiskoristeni period trajanja kredita.
Kakva su vasa iskustva, s obzirom da sam cuo da neke banke i osiguranja to ne rade?
Kakva su vasa iskustva, s obzirom da sam cuo da neke banke i osiguranja to ne rade?
- bjelic
#2 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Prijevremeno otplatio kredit u rf banci sredinom januara. Podnio zahtjev za raskid i povrat neiskorištenog dijela police osiguranja putem emaila Uniqa osiguranje. Nakon 7 dana leglo uredno na račun.
- iceman ze
#3 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Cuo sam da asa osig ne vraca, i jos neke u rs-u pa me zanima, jer planirao opet u junu realizovati kredit, onda bih trazio osig koje garantuje povrat
-
zrakomlat
#4 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Vratila mi Uniqa prošle godine, kredit bio u Raiffeisenu.
Vratilo mi BSO/Euroherc prije par godina, kredit bio u Sparkasse.
Vratilo mi BSO/Euroherc prije par godina, kredit bio u Sparkasse.
-
m94n
#5 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Digao u kredit u Novoj banci, polisa osguranja bila u Drina osiguranju.
Drina osiguranje nije htjelo da vrati neiskoristeni dio polise, pozivali se na neki clan u ugovoru kojeg nisam bio svjestan.
Zalio se ombudsmenima i agenciji za bankarstvo ali neuspjesno. Preporucujem da se procita detaljno polisa osiguranja i pravilnik prije potpisivanja, jer vecina ljudi po automatizmu to potpise.
Drina osiguranje nije htjelo da vrati neiskoristeni dio polise, pozivali se na neki clan u ugovoru kojeg nisam bio svjestan.
Zalio se ombudsmenima i agenciji za bankarstvo ali neuspjesno. Preporucujem da se procita detaljno polisa osiguranja i pravilnik prije potpisivanja, jer vecina ljudi po automatizmu to potpise.
- iceman ze
#6 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Da, ugovori su dvostrani pravni poslovi i izvor obligacija, nazalost ni ja nikad ne citam sve u ugovorima koje potpisujem ili tek naknadno kad zatreba
-
zrakomlat
#7 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Te stvari uvijek treba pitati, kao i za druge troškove, prilikom informiranja o kreditu. Kamata ispada nebitna kakvih sve troškova banke znaju nabirikati, mada je bitna, naravno. Ja uvijek pitam
Kamata
Ima li naknade za obradu i kolika je
Ima li naknade za održavanje kreditnog računa, koliko je i kako se naplaćuje
Kolika je polica osiguranja, vrši li se povrat.
Tako sam prošle godine odustao od odobrenog kredita u Novoj banci. Kamata nije super povoljna bila ali ostali troškovi jesu, između ostalog polica 1.45%. Zovu za heftu, odobreno ali uz policu s proširenim pokrićem. Koliko je to, kae 3,75%. Koje je osiguranje, kae Drina. Rekoh, neću fala, dedera mi poništi to
. Hebeno Drina osiguranje da nabija premiju preko mojih leđa. Sikter.
Kamata
Tako sam prošle godine odustao od odobrenog kredita u Novoj banci. Kamata nije super povoljna bila ali ostali troškovi jesu, između ostalog polica 1.45%. Zovu za heftu, odobreno ali uz policu s proširenim pokrićem. Koliko je to, kae 3,75%. Koje je osiguranje, kae Drina. Rekoh, neću fala, dedera mi poništi to
- iceman ze
#8 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Da, to su osnove finansijske pismenosti. Ja recimo iste mjenice koristim, kada zatvorim kredit, odem u banku po svoje stare mjenice, onda ih iskoristim u novom kreditu.
-
m94n
#9 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Kamata je najbitnija ukoliko se planira kredit otplacivati do kraja dogovorenog perioda, a ukoliko se planira prijevremena otplata onda je najbitnija naknada za obradu i eventualni povrat osiguranja.zrakomlat wrote: ↑06/02/2021 18:49 Te stvari uvijek treba pitati, kao i za druge troškove, prilikom informiranja o kreditu. Kamata ispada nebitna kakvih sve troškova banke znaju nabirikati, mada je bitna, naravno. Ja uvijek pitam
Kamata
Tako sam prošle godine odustao od odobrenog kredita u Novoj banci. Kamata nije super povoljna bila ali ostali troškovi jesu, između ostalog polica 1.45%. Zovu za heftu, odobreno ali uz policu s proširenim pokrićem. Koliko je to, kae 3,75%. Koje je osiguranje, kae Drina. Rekoh, neću fala, dedera mi poništi to. Hebeno Drina osiguranje da nabija premiju preko mojih leđa. Sikter.
Meni je ta nakanada bila presudna da dignem kredit u Novoj banci, jer je bila 0%. Sto znaci da u slucaju zatvaranje kredita, nema naknade za prijevremeno zatvaranje.
Sto se tice naknade za vodjenje kreditne particije, mislim da vecina banaka vrsi povrat ukoliko je ista u cjelosti unaprijed naplacena.
I polisa osiguranje je bila 1.45%, dosta povoljnija nego kod ostalih banaka. Kamata mi nije igrala ulogu jer sam planirao svakako prijevremeno zatvoriti, ali moram reci da su u Novoj banci bili krajnje korektni i moja preporuka ide za njih, a to nazalost ne mogu da kazem za Drina osiguranje
- iceman ze
#10 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Union banka, polica se placa jednokratno Vienna osig(2.08%), i dio premije se ne vraca ako se kredit prijevremeno otplati-clanom ugovora regulisano
-vodjenje racuna se placa mjesecno, tako da nema povrata
-btw kamata 3.45%, obrada 1.5%
Mislim da se covjek najvise oklizne na polici ako je nepovratna
-u junu kada budem realizovao kredit, moracu obratiti paznju na ugovor, skola vec jednom placena
-vodjenje racuna se placa mjesecno, tako da nema povrata
-btw kamata 3.45%, obrada 1.5%
Mislim da se covjek najvise oklizne na polici ako je nepovratna
-u junu kada budem realizovao kredit, moracu obratiti paznju na ugovor, skola vec jednom placena
-
zrakomlat
#11 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Pa jeste ali eto vidiš kod mene kako se odvijalo. Nisu uposlenici ni mene handrili, ok su i pomalo ih i poznajem privatno.I njima je bio cilj da se plasira, jer sam ja tražio 50. Nego, na kreditnom odboru je neko tražio to, odnosno uslovio odobrenje uzimanjem veće police. A na taj iznos umjesto 1.45% (725 KM) meni trebala biti 3.75% (1875 KM). To je ogromna razlika koja pojede povoljnu kamatu a realno mi ne nudi nikakvu korist jer ono što što pokriva prošireno pokriće, meni ne znači ništa. Teško da mogu ostati bez posla kao tehnološki višak, gašenje firme i sl. Mogu samo ako zajebem nešto pa dobijem otkaz, a to ne pokriva.m94n wrote: ↑07/02/2021 02:09Kamata je najbitnija ukoliko se planira kredit otplacivati do kraja dogovorenog perioda, a ukoliko se planira prijevremena otplata onda je najbitnija naknada za obradu i eventualni povrat osiguranja.zrakomlat wrote: ↑06/02/2021 18:49 Te stvari uvijek treba pitati, kao i za druge troškove, prilikom informiranja o kreditu. Kamata ispada nebitna kakvih sve troškova banke znaju nabirikati, mada je bitna, naravno. Ja uvijek pitam
Kamata
Tako sam prošle godine odustao od odobrenog kredita u Novoj banci. Kamata nije super povoljna bila ali ostali troškovi jesu, između ostalog polica 1.45%. Zovu za heftu, odobreno ali uz policu s proširenim pokrićem. Koliko je to, kae 3,75%. Koje je osiguranje, kae Drina. Rekoh, neću fala, dedera mi poništi to. Hebeno Drina osiguranje da nabija premiju preko mojih leđa. Sikter.
Meni je ta nakanada bila presudna da dignem kredit u Novoj banci, jer je bila 0%. Sto znaci da u slucaju zatvaranje kredita, nema naknade za prijevremeno zatvaranje.
Sto se tice naknade za vodjenje kreditne particije, mislim da vecina banaka vrsi povrat ukoliko je ista u cjelosti unaprijed naplacena.
I polisa osiguranje je bila 1.45%, dosta povoljnija nego kod ostalih banaka. Kamata mi nije igrala ulogu jer sam planirao svakako prijevremeno zatvoriti, ali moram reci da su u Novoj banci bili krajnje korektni i moja preporuka ide za njih, a to nazalost ne mogu da kazem za Drina osiguranje![]()
- iceman ze
#12 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Da, spuste kamatu na istom principu kao mko 0%a onda kroz obrade se namiruju postotci, dok banke i kroz policu i vodjenje racuna i druge finansijske proizvode, pakete, kreditne kartice itd
- iceman ze
#13 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita
Ono sto mene zanima kako izvrsiti povrat dijela premije, ako nije decidno u ugovoru navedeno da nema povrata u slucaju prijevremene otplate. U tom slucaju izgleda situacija 50:50, da osiguranje u pojedinacnom slucaju rijesava po zahtjevu u korist/protiv osiguranika.
Provjericu ko vrsi nadzor nad osiguranjima u BiH, eventualno ombdusmen itd.
Provjericu ko vrsi nadzor nad osiguranjima u BiH, eventualno ombdusmen itd.