Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
iceman ze

#1 Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

2019 sam u Unicredit banci prijevremeno otplatio kredit, i uredno su mi iz Croatia osig izvrsili povrat dijela premije police osiguranja, za neiskoristeni period trajanja kredita.

Kakva su vasa iskustva, s obzirom da sam cuo da neke banke i osiguranja to ne rade?
bjelic

#2 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by bjelic »

Prijevremeno otplatio kredit u rf banci sredinom januara. Podnio zahtjev za raskid i povrat neiskorištenog dijela police osiguranja putem emaila Uniqa osiguranje. Nakon 7 dana leglo uredno na račun.
iceman ze

#3 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Cuo sam da asa osig ne vraca, i jos neke u rs-u pa me zanima, jer planirao opet u junu realizovati kredit, onda bih trazio osig koje garantuje povrat
zrakomlat

#4 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by zrakomlat »

Vratila mi Uniqa prošle godine, kredit bio u Raiffeisenu.

Vratilo mi BSO/Euroherc prije par godina, kredit bio u Sparkasse.
m94n

#5 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by m94n »

Digao u kredit u Novoj banci, polisa osguranja bila u Drina osiguranju.

Drina osiguranje nije htjelo da vrati neiskoristeni dio polise, pozivali se na neki clan u ugovoru kojeg nisam bio svjestan.

Zalio se ombudsmenima i agenciji za bankarstvo ali neuspjesno. Preporucujem da se procita detaljno polisa osiguranja i pravilnik prije potpisivanja, jer vecina ljudi po automatizmu to potpise.
iceman ze

#6 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Da, ugovori su dvostrani pravni poslovi i izvor obligacija, nazalost ni ja nikad ne citam sve u ugovorima koje potpisujem ili tek naknadno kad zatreba
zrakomlat

#7 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by zrakomlat »

Te stvari uvijek treba pitati, kao i za druge troškove, prilikom informiranja o kreditu. Kamata ispada nebitna kakvih sve troškova banke znaju nabirikati, mada je bitna, naravno. Ja uvijek pitam

Kamata
Ima li naknade za obradu i kolika je
Ima li naknade za održavanje kreditnog računa, koliko je i kako se naplaćuje
Kolika je polica osiguranja, vrši li se povrat.

Tako sam prošle godine odustao od odobrenog kredita u Novoj banci. Kamata nije super povoljna bila ali ostali troškovi jesu, između ostalog polica 1.45%. Zovu za heftu, odobreno ali uz policu s proširenim pokrićem. Koliko je to, kae 3,75%. Koje je osiguranje, kae Drina. Rekoh, neću fala, dedera mi poništi to :D. Hebeno Drina osiguranje da nabija premiju preko mojih leđa. Sikter.
iceman ze

#8 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Da, to su osnove finansijske pismenosti. Ja recimo iste mjenice koristim, kada zatvorim kredit, odem u banku po svoje stare mjenice, onda ih iskoristim u novom kreditu.
m94n

#9 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by m94n »

zrakomlat wrote: 06/02/2021 18:49 Te stvari uvijek treba pitati, kao i za druge troškove, prilikom informiranja o kreditu. Kamata ispada nebitna kakvih sve troškova banke znaju nabirikati, mada je bitna, naravno. Ja uvijek pitam

Kamata

Tako sam prošle godine odustao od odobrenog kredita u Novoj banci. Kamata nije super povoljna bila ali ostali troškovi jesu, između ostalog polica 1.45%. Zovu za heftu, odobreno ali uz policu s proširenim pokrićem. Koliko je to, kae 3,75%. Koje je osiguranje, kae Drina. Rekoh, neću fala, dedera mi poništi to :D. Hebeno Drina osiguranje da nabija premiju preko mojih leđa. Sikter.
Kamata je najbitnija ukoliko se planira kredit otplacivati do kraja dogovorenog perioda, a ukoliko se planira prijevremena otplata onda je najbitnija naknada za obradu i eventualni povrat osiguranja.

Meni je ta nakanada bila presudna da dignem kredit u Novoj banci, jer je bila 0%. Sto znaci da u slucaju zatvaranje kredita, nema naknade za prijevremeno zatvaranje.

Sto se tice naknade za vodjenje kreditne particije, mislim da vecina banaka vrsi povrat ukoliko je ista u cjelosti unaprijed naplacena.

I polisa osiguranje je bila 1.45%, dosta povoljnija nego kod ostalih banaka. Kamata mi nije igrala ulogu jer sam planirao svakako prijevremeno zatvoriti, ali moram reci da su u Novoj banci bili krajnje korektni i moja preporuka ide za njih, a to nazalost ne mogu da kazem za Drina osiguranje :|
iceman ze

#10 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Union banka, polica se placa jednokratno Vienna osig(2.08%), i dio premije se ne vraca ako se kredit prijevremeno otplati-clanom ugovora regulisano

-vodjenje racuna se placa mjesecno, tako da nema povrata
-btw kamata 3.45%, obrada 1.5%

Mislim da se covjek najvise oklizne na polici ako je nepovratna

-u junu kada budem realizovao kredit, moracu obratiti paznju na ugovor, skola vec jednom placena
zrakomlat

#11 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by zrakomlat »

m94n wrote: 07/02/2021 02:09
zrakomlat wrote: 06/02/2021 18:49 Te stvari uvijek treba pitati, kao i za druge troškove, prilikom informiranja o kreditu. Kamata ispada nebitna kakvih sve troškova banke znaju nabirikati, mada je bitna, naravno. Ja uvijek pitam

Kamata

Kamata je najbitnija ukoliko se planira kredit otplacivati do kraja dogovorenog perioda, a ukoliko se planira prijevremena otplata onda je najbitnija naknada za obradu i eventualni povrat osiguranja.

Meni je ta nakanada bila presudna da dignem kredit u Novoj banci, jer je bila 0%. Sto znaci da u slucaju zatvaranje kredita, nema naknade za prijevremeno zatvaranje.

Sto se tice naknade za vodjenje kreditne particije, mislim da vecina banaka vrsi povrat ukoliko je ista u cjelosti unaprijed naplacena.

I polisa osiguranje je bila 1.45%, dosta povoljnija nego kod ostalih banaka. Kamata mi nije igrala ulogu jer sam planirao svakako prijevremeno zatvoriti, ali moram reci da su u Novoj banci bili krajnje korektni i moja preporuka ide za njih, a to nazalost ne mogu da kazem za Drina osiguranje :|
Pa jeste ali eto vidiš kod mene kako se odvijalo. Nisu uposlenici ni mene handrili, ok su i pomalo ih i poznajem privatno.I njima je bio cilj da se plasira, jer sam ja tražio 50. Nego, na kreditnom odboru je neko tražio to, odnosno uslovio odobrenje uzimanjem veće police. A na taj iznos umjesto 1.45% (725 KM) meni trebala biti 3.75% (1875 KM). To je ogromna razlika koja pojede povoljnu kamatu a realno mi ne nudi nikakvu korist jer ono što što pokriva prošireno pokriće, meni ne znači ništa. Teško da mogu ostati bez posla kao tehnološki višak, gašenje firme i sl. Mogu samo ako zajebem nešto pa dobijem otkaz, a to ne pokriva.
iceman ze

#12 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Da, spuste kamatu na istom principu kao mko 0%a onda kroz obrade se namiruju postotci, dok banke i kroz policu i vodjenje racuna i druge finansijske proizvode, pakete, kreditne kartice itd
iceman ze

#13 Re: Povrat dijela premije police-prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Ono sto mene zanima kako izvrsiti povrat dijela premije, ako nije decidno u ugovoru navedeno da nema povrata u slucaju prijevremene otplate. U tom slucaju izgleda situacija 50:50, da osiguranje u pojedinacnom slucaju rijesava po zahtjevu u korist/protiv osiguranika.

Provjericu ko vrsi nadzor nad osiguranjima u BiH, eventualno ombdusmen itd.
Post Reply