cca. 30 godinaDosadno mii wrote: ↑29/01/2021 21:32
Zna li iko od kada ovaj kostur zgrade stoji ovdje?
Cini mi se oduvijek
bilo je i poveliko drvo naraslo na zadnjoj ploci.
cca. 30 godinaDosadno mii wrote: ↑29/01/2021 21:32
Cini mi se oduvijek
ima skoro 40..drug_profi wrote: ↑02/02/2021 19:55cca. 30 godinaDosadno mii wrote: ↑29/01/2021 21:32
Cini mi se oduvijek
bilo je i poveliko drvo naraslo na zadnjoj ploci.
Ma nije jebote valjda otad?
zgrada je navodno "konzervirana" kada je Vodovod skontao da neće imati para da je završi e sad je pitanje koliko to može da "drži"drug_profi wrote: ↑03/02/2021 09:07 Ma ja ne vjerujem da ono valja ista. Kisnulo mrznulo. Drvo raslo na zadnjoj ploci hej!
napisah navodno... to je priča koju sam čuo iz Vodovoda još prije rata (nisam toliko star
Ma prije par godina su je ocistili i zastitili spojeve armature, vidi se da su sad bijeli vrhovi. Ali ja vjerujem da je to daaavno otislo do vraga.
Pa i ako je oštećena konstrukcija, pa čak i u tolikoj mjeri da je neophodno njeno rušenje, izgradnja nove, identične ili drugačijeg sadržaja, prilagođenog potrebama MUP-a, mnogo je korisnija nego da stoji ovakva kakav jeste, a kakav god objekat, naročito je potreban MUP-u.
Ne kazem da je isto, ali tu je rijec o nezasticenim betonskim plocama koje nisu trebale biti izlozene atmosferalijama po projektu.
Dijelimo misljenje.. ono je samo za rusenjedrug_profi wrote: ↑04/02/2021 09:00Ne kazem da je isto, ali tu je rijec o nezasticenim betonskim plocama koje nisu trebale biti izlozene atmosferalijama po projektu.
Pa drvo je raslo na zadnjoj ploci, poveliko bilo vec. To je korijenje negdje moralo da se uhvati.
Bingo?sarajevsko_pivo wrote: ↑07/02/2021 11:55 http://pozitiv.ba/na-prodaju-energoinve ... -sarajevu/
Ko je ovo zemljiste na kraju kupio
Objekat koji se nalazi u sarajevskom naselju Džidžikovac na broju 5 i pod kulturno-historijskom zaštitom je, ranije je srušen, a u januaru je počela izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta na ovom mjestu.
Zgrada je bila poprilično oronula, a na fasadi su bila vidljiva i oštećenja od udara gelera što je potencijalno prijetilo i obrušavanjem fasade.
Služba za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar navodi da su urbanističku saglasnost za izgradnju novog objekta dali u skladu sa stručnim mišljenjem Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.
Zavod je naveo nekoliko mjera, a to su:
- da na postojećem objektu budu izvršeni radovi s ciljem očuvanja autentičnog karaktera izvornog izgleda objekta ambijentalne i arhitektonske vrijednosti;
- da se zadrže otvori na fasadama u ivornom broju, dimenzijama i proporcijama;
- dozvoljena izgradnja stepeništa i lifta na projektom predviđenom mjestu;
- nova stolarija mora odgovarati dimenzijama, podjelom i materijalizacijom onoj izvornoj stolariji pri čemu je dozvoljena upotreba termopan stakla;
- određena je prihvatljiva boja fasade;
- izgradnja potkrovlja je prihvatljiva uz zadržavanje izvornog oblika krova.
Služba za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar je ranije kazala da su svi uslovi, koji su navedeni u mišljenju Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, ugrađeni u urbanističku saglasnost, no u tom mišljenju od 27.5.2019. godine ne piše da je dozvoljeno potpuno rušenje objekta. Upravo to je mnogima zasmetalo navodeči da je to ipak zaštićena nepokretna kulturna i prirodna baština KS.
U cilju privođenja zemljišta krajnjoj namjeni, kao prethodnu radnju, prije izdavanja odobrenja za građenje, Služba za urbanizam i zaštitu okoliša donijela je u julu 2020. godine rješenje kojim je odobreno uklanjanje postojećeg objekta.
Prema planu projekta u kom se vidi i kako bi novi objekat trebalo da izgleda, čini se da će biti poprilično sličan izvornom kako je i preporučeno. Materijali su naravno nešto moderniji pa samim tim i izgled objekta.
Investitor radova je Mahir Kadrić o kojem na internetu nema previše informacija, a iz Općine Centar nam također nisu mogli dati podatke o investitoru. Izvođač radova je "Duljević" d.o.o., a planirani rok završetka radova je decembar ove godine.
Ovo su super vijesti, nece praviti nekakvo moderno ruglo. Idealna stvar bi bila restauracija bez rusenja, ali s obzirom na stanje zgrade ne znam uopste je li bilo izvodljivo.Van Halen wrote: ↑07/02/2021 18:40 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /210129097
Evo i ovo nove gazde srusise i napraviće isto,ma ata isto jos ljepse nego prije. Jos nas ubjedjuju da tako treba,sta ce nsm stare zgrade,bolje srusit pa napravit jos stariji stambeno- poslovni. Krenuli su,neka kad sruše Narodno pozoriste,predsjednistvo,sebilj pa naprave jos ljepse starije modernije necemo imati nista u gradu starije od 15tak godina , ko losa balkanska kopija Dubaija.
I ja sam bio više za originalnu restauraciju zgrade, prema ovom renderu, mijenja se ipak oblik zgrade. Nužno nije loš, ali ko zna kakav će ispasti.kio01 wrote: ↑07/02/2021 18:48Ovo su super vijesti, nece praviti nekakvo moderno ruglo. Idealna stvar bi bila restauracija bez rusenja, ali s obzirom na stanje zgrade ne znam uopste je li bilo izvodljivo.Van Halen wrote: ↑07/02/2021 18:40 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /210129097
Evo i ovo nove gazde srusise i napraviće isto,ma ata isto jos ljepse nego prije. Jos nas ubjedjuju da tako treba,sta ce nsm stare zgrade,bolje srusit pa napravit jos stariji stambeno- poslovni. Krenuli su,neka kad sruše Narodno pozoriste,predsjednistvo,sebilj pa naprave jos ljepse starije modernije necemo imati nista u gradu starije od 15tak godina , ko losa balkanska kopija Dubaija.
So What! wrote: ↑07/02/2021 18:52I ja sam bio više za originalnu restauraciju zgrade, prema ovom renderu, mijenja se ipak oblik zgrade. Nužno nije loš, ali ko zna kakav će ispasti.kio01 wrote: ↑07/02/2021 18:48Ovo su super vijesti, nece praviti nekakvo moderno ruglo. Idealna stvar bi bila restauracija bez rusenja, ali s obzirom na stanje zgrade ne znam uopste je li bilo izvodljivo.Van Halen wrote: ↑07/02/2021 18:40 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /210129097
Treba imati u vidu da je Džidžikovac strogi centar i da se to mora očuvati pod svaku cijenu, Visoka odstupanja od originalnih građevina se ne bi smjela dešavati.
Za SPO Čobanija imam sasvim drugačije mišljenje, definitivno je bolje rješenje nego što je bilo, ali ovo na Džižikovcu je nešto drugo.