Škobo Habu wrote: ↑03/02/2021 07:18
banjaluka078 wrote: ↑29/01/2021 22:39
Baš tako, @JanuaryJones !
Ne može se očekivati poštovanje za svoje žrtve, ako se nije spremno prihvatiti da ih i drugi imaju. Spomenula sam na nekoj drugoj temi, ono što nama treba je program suočavanja s prošlošću. Poslije ovog rata, imali smo masu nekih projekata pomirenja, nijedan zajedničkog priznanja svih žrtava i svih zločina, bez "ali" i "a šta su oni nama radili".
Zvuči grozno hladno, ali nam bukvalno treba "katalog" učinjenog, bez nabijanja krivice, čisti dokument s podacima ko, koga, kad, koliko, jesu li počinioci osuđeni ili ne...i to masama na uvid. A ne bi bila zgoreg i edukacija o ranijim ratovima, bez revizionizma koji je sad tako drag i popularan među desnim strankama i klerom.
Moj kraj je uvijek bio svjestan Jasenovca, jer nam je Kozara pred nosom, mnogi ljudi koje znam su potomci logoraša, ima sela pod Kozarom iz kojih do sredine 1960-ih nije bilo ispraćaja u vojsku, jer nije preživio niko od dječaka. Kao malo starija generacija, vođeni smo u Jasenovac i puštani su nam filmovi, to je nešto što se baš ne zaboravlja i zato mi i jesu strašni komentari koji se ovdje pišu (vjerovatno od strane istih ljudi koje iznervira vijest da je neko negdje zlostavljao životinju, ali izrugivanje smrti pripadnika druge entičke grupe je prihvatljivo).
Jasenovac, kao koncentracioni kamp u kojem su sistematski zatirani Srbi, Romi, Jevreji, antifašisti, polazna je tačka zla kada se govori o karakteru NDH.
O tome nema spora, pogotovo po pitanju monstruoznosti samih zločina. No to je sasvim drugačiji level po pitanju historije od onoga levela na kojem se Jasenovac predstavlja u samom filmu.
Za Jevreje i antifašiste - važi. Za Rome ne znam, a za Srbe svakako ne.
Hajde da se ne zayebavamo. Možda sam subjektivan, ali vjerujem Ivi Goldštajnu čiji je veliki dio stradao što u Jasenovcu, što po drugim logorima. I on (Goldštajn) spominje 83 000 žrtava, ostavljajući mogućnost da je taj broj moguće i 100 000, ali ne više. A učili smo o 700 000. Kome je trebalo to sasvim svjesno preuveličavanje ? Zašto ? Sjetimo se kragujevačkih đaka. Njih je nekad bilo 6 000. Koliko ih je danas ?
U Jasenovcu du ljude ubijali, čedto i divljački, ali to nije bio logor (samo za) uništavanje. Iz njega se i izlazilo. Čuo sam za slučaj kada su se neki Bošnjaci zauzeli kod ustaškog boga i batine u mom gradu, da se pusti mladić Srbin koji je u zatvoru bio kao komunistički simpatizer, i uz garanciju je pušten iz Jasenovca. Poslije je pobjegao u partizane. Taj ustaša (Tolj) je nosio fes, naravno kao dodvoravanje Bošnjacima i razdvajanje od komšija Srba.
Jedan istaknuti partizan ( i veliki, stvarni i istinski komunista ) je svog brata izbavio iz Jasenovca.
Pravoslavni popovi su bili prisiljeni da metu ulice, a to se devedesetih ponovilo nekim uglednim Bošnjacima. Nastavnik N. I. iz muzičke škole je dolazio na tu radnu obavezu s kravatom, jer je "cijeli život nosio" a njegov kolega, prosvjetni savjetnik i funkcioner nove vlasti B. S. ga je upozirio da to ne radi jer "vrijeđa Srbe".
Da skratim. Jasenovac JESTE simbol zločina na ovim prostorima, ali NIJE bio mjesto za zatiranje Srba.