Bitka na Neretvi npr... Odličan film ili onaj Bela čao...Most...
Dara iz Jasenovca...
-
Guadalajara
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#28 Re: Dara iz Jasenovca...
Onako, bez gledanja (jer mi se iskreno ti filmovi ne gledaju) izgleda da je Jasmilin film ozbiljniji, bavi se temama koje nisu vezane teritorijom i ima mnogo kompleksniju priču.
Čitao sam nekoliko ozbiljnih recenzija za Quo vadis, i čitao sam Nuhanovićevu ličnu tragediju tako da imam sliku o čemu se radi.
Za Daru... Vidim samo komentare kako je po istinitim događajima i ovaj članak iz Variety. Jasenovac je užasna priča koja se mora dostojno ispričati.
Obzirom da je Srbija ulupala znatne pare u film, i ako se zna koliko je Vučić opsjednut apsolutnom kontrolom svega u Srbiji, sa pravom sam sumnjičav.
Ako je to rađeno u svrhu propagandnog spektakla, onda je jasno ko je tu najveći gubitnik i da prostituiše svoje žrtve.
Otprilike onako kako se za dnevnu politiku i sitni šićar nekoliko udruženja prostituiše srebrenički genocid.
Čitao sam nekoliko ozbiljnih recenzija za Quo vadis, i čitao sam Nuhanovićevu ličnu tragediju tako da imam sliku o čemu se radi.
Za Daru... Vidim samo komentare kako je po istinitim događajima i ovaj članak iz Variety. Jasenovac je užasna priča koja se mora dostojno ispričati.
Obzirom da je Srbija ulupala znatne pare u film, i ako se zna koliko je Vučić opsjednut apsolutnom kontrolom svega u Srbiji, sa pravom sam sumnjičav.
Ako je to rađeno u svrhu propagandnog spektakla, onda je jasno ko je tu najveći gubitnik i da prostituiše svoje žrtve.
Otprilike onako kako se za dnevnu politiku i sitni šićar nekoliko udruženja prostituiše srebrenički genocid.
- deer_hunter
#29 Re: Dara iz Jasenovca...
svako bi trebao dati ocjenu 10 ovom filmu, kakvi su naopaki jos ce izazvati 3. svjetski rat ako ovaj film ne bude najbolji na IMDB-u 
- geralt
#30 Re: Dara iz Jasenovca...
Sto je najgore, u Jasenovcu je ubijeno i preko 1000 Bosnjaka, ali izgleda da su se te zrtve zaboravile i "halalile".banjaluka078 wrote: ↑28/01/2021 22:26 Ovdje komentare čitati samo na prazan stomak. Kakvim bismo sve imenima nazivali bezosjećajnu stoku koja bi ovako komentarisala film o bošnjačkim žrtvama!
- Rothmans
#31 Re: Dara iz Jasenovca...
Mi njih treba da se klonemo, ignore totalni znaci
- JanuaryJones
#32 Re: Dara iz Jasenovca...
Moja djeca su potomci žrtve Jasenovca, njihov pradjed je iz Sarajava (nakon vješanja onih 55 nesretnika) odveden teretnim vozom za Jasenovac, i tamo pogubljen. I svako pljuvanje po Jasenovcu (bilo čije) doživljavam kao provokaciju i direktan atak na njihovo postojanje. I ne, nismo ničiji.geralt wrote: ↑29/01/2021 17:20Sto je najgore, u Jasenovcu je ubijeno i preko 1000 Bosnjaka, ali izgleda da su se te zrtve zaboravile i "halalile".banjaluka078 wrote: ↑28/01/2021 22:26 Ovdje komentare čitati samo na prazan stomak. Kakvim bismo sve imenima nazivali bezosjećajnu stoku koja bi ovako komentarisala film o bošnjačkim žrtvama!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#33 Re: Dara iz Jasenovca...
pitaj nekoga ko je Halid Nazečić pa vidi koliko će ti ljudi odgovoriti.geralt wrote: ↑29/01/2021 17:20Sto je najgore, u Jasenovcu je ubijeno i preko 1000 Bosnjaka, ali izgleda da su se te zrtve zaboravile i "halalile".banjaluka078 wrote: ↑28/01/2021 22:26 Ovdje komentare čitati samo na prazan stomak. Kakvim bismo sve imenima nazivali bezosjećajnu stoku koja bi ovako komentarisala film o bošnjačkim žrtvama!
nije da krivim ljude zbog neznanja, nego postoji to neko ignorisanje ustaške svireposti zbog onoga "što su Ćetnici nama radili", kao da nemamo kad spominjati žrtve otprije 80 godina. kao da će one devedesetih biti manje zbog toga. nije da se pravdaju ustaški zločini, nego se jednostavno ignorišu, kao da se dešavalo nekome drugom, a ne i nama.
zato je, valjda, moguće u istoj opštini imati ulicu Halida Nazečića i Mustafe Busuladžića.
-
90minut
#34 Re: Dara iz Jasenovca...
To je tako iskljucivo samo zbog toga što govore da se Srebrenica desila zbog Jasenovca.
- JanuaryJones
#35 Re: Dara iz Jasenovca...
Bošnjaci, kao i druga dva naroda u BiH moraju se suočiti sa svim zločinima i iz I. i II. svjetskog rata, ako žele da se desi suočavanje sa zločinima iz zadnjeg rata. Ne može se potencirati Čavkarica od 29. augusta 1941 a ne pričati ili poricati zločini u Prebilovcima od 6. augusta 1941 ili Korićka jama i zločini Bošnjaka u sastavu NDH iz juna 1941. Istoriji i zločinima treba pogledati u oči inače na ovim prostorima nikada neće biti mira i praunučad će gaziti po kostima masovnih grobnica.Chmoljo wrote: ↑29/01/2021 21:03pitaj nekoga ko je Halid Nazečić pa vidi koliko će ti ljudi odgovoriti.geralt wrote: ↑29/01/2021 17:20Sto je najgore, u Jasenovcu je ubijeno i preko 1000 Bosnjaka, ali izgleda da su se te zrtve zaboravile i "halalile".banjaluka078 wrote: ↑28/01/2021 22:26 Ovdje komentare čitati samo na prazan stomak. Kakvim bismo sve imenima nazivali bezosjećajnu stoku koja bi ovako komentarisala film o bošnjačkim žrtvama!
nije da krivim ljude zbog neznanja, nego postoji to neko ignorisanje ustaške svireposti zbog onoga "što su Ćetnici nama radili", kao da nemamo kad spominjati žrtve otprije 80 godina. kao da će one devedesetih biti manje zbog toga. nije da se pravdaju ustaški zločini, nego se jednostavno ignorišu, kao da se dešavalo nekome drugom, a ne i nama.
zato je, valjda, moguće u istoj opštini imati ulicu Halida Nazečića i Mustafe Busuladžića.
Po Hercegovini, Istočnoj Bosni i Krajini gdje god staneš ili je jama u koju su bačani živi ljudi ili je masovna grobnica u koju su zatrpavali svirepo ubijene. Guranje pod tepih i ignorisanje tuđih žrtava (a ima tu i golemog nezananja - koliko ljudi za za Prebilovce, jamu Golubinku i stotine jama po Hercegovini?), samo će dovesti do novih stradanja i žrtava u budućnosti. Mislim da treba jedna sveobuhvatna evidencija žrtava, stratišta i jedna javna kampanja da se napokon počne govoriti o tome kako bi se svi suočili sa teretom prošlosti.
- banjaluka078
#36 Re: Dara iz Jasenovca...
Baš tako, @JanuaryJones !
Ne može se očekivati poštovanje za svoje žrtve, ako se nije spremno prihvatiti da ih i drugi imaju. Spomenula sam na nekoj drugoj temi, ono što nama treba je program suočavanja s prošlošću. Poslije ovog rata, imali smo masu nekih projekata pomirenja, nijedan zajedničkog priznanja svih žrtava i svih zločina, bez "ali" i "a šta su oni nama radili".
Zvuči grozno hladno, ali nam bukvalno treba "katalog" učinjenog, bez nabijanja krivice, čisti dokument s podacima ko, koga, kad, koliko, jesu li počinioci osuđeni ili ne...i to masama na uvid. A ne bi bila zgoreg i edukacija o ranijim ratovima, bez revizionizma koji je sad tako drag i popularan među desnim strankama i klerom.
Moj kraj je uvijek bio svjestan Jasenovca, jer nam je Kozara pred nosom, mnogi ljudi koje znam su potomci logoraša, ima sela pod Kozarom iz kojih do sredine 1960-ih nije bilo ispraćaja u vojsku, jer nije preživio niko od dječaka. Kao malo starija generacija, vođeni smo u Jasenovac i puštani su nam filmovi, to je nešto što se baš ne zaboravlja i zato mi i jesu strašni komentari koji se ovdje pišu (vjerovatno od strane istih ljudi koje iznervira vijest da je neko negdje zlostavljao životinju, ali izrugivanje smrti pripadnika druge entičke grupe je prihvatljivo).
Ne može se očekivati poštovanje za svoje žrtve, ako se nije spremno prihvatiti da ih i drugi imaju. Spomenula sam na nekoj drugoj temi, ono što nama treba je program suočavanja s prošlošću. Poslije ovog rata, imali smo masu nekih projekata pomirenja, nijedan zajedničkog priznanja svih žrtava i svih zločina, bez "ali" i "a šta su oni nama radili".
Zvuči grozno hladno, ali nam bukvalno treba "katalog" učinjenog, bez nabijanja krivice, čisti dokument s podacima ko, koga, kad, koliko, jesu li počinioci osuđeni ili ne...i to masama na uvid. A ne bi bila zgoreg i edukacija o ranijim ratovima, bez revizionizma koji je sad tako drag i popularan među desnim strankama i klerom.
Moj kraj je uvijek bio svjestan Jasenovca, jer nam je Kozara pred nosom, mnogi ljudi koje znam su potomci logoraša, ima sela pod Kozarom iz kojih do sredine 1960-ih nije bilo ispraćaja u vojsku, jer nije preživio niko od dječaka. Kao malo starija generacija, vođeni smo u Jasenovac i puštani su nam filmovi, to je nešto što se baš ne zaboravlja i zato mi i jesu strašni komentari koji se ovdje pišu (vjerovatno od strane istih ljudi koje iznervira vijest da je neko negdje zlostavljao životinju, ali izrugivanje smrti pripadnika druge entičke grupe je prihvatljivo).
-
DonieBrasco
#37 Re: Dara iz Jasenovca...
Moraju se nauciti postovati tuđe zrtve, a osuđivati vlastiti zlocinci i zlodjela - ne progalasavati ih herojima i uvazavati presude sudova o tim događajima i akterima !
To u BiH, Srbiji, Hrvatskoj nikad nece doci na svoje ! Svako prica historju na svoj nacin, a ne kako je zaista bilo.
To u BiH, Srbiji, Hrvatskoj nikad nece doci na svoje ! Svako prica historju na svoj nacin, a ne kako je zaista bilo.
- karanana
- Rothmans
#39 Re: Dara iz Jasenovca...
Evo i sa drugog imdb accounta 1/10
- tvojkomsija
#40 Re: Dara iz Jasenovca...
Isti ljudi koji su davali 1/10 na Quo vadis, Aida, a 90% njih ga nije ni pregledalo, danas se zale o "ustaskim botovima"...
Btw. kako sam cuo u ovom filmu Dara su prozvani i vrijedjani Hrvati opcenito, ne samo odgovorni za zlocine. A i broj zrtava se eksponencijalno povecava iz godine u godinu. Stigli su izgleda do 700 hiljada, a skoro svi strucnjaci, historicari tvrde da u Jasenovcu nema sanse da je vise od 80 000 ljudi stradalo. I to je previse i uzasno naravno, ali tim povecavanjem brojki se omalovazavaju i zrtve.
Pogledat cu film pa ocijeniti, botovi me ne zanimaju.
Btw. kako sam cuo u ovom filmu Dara su prozvani i vrijedjani Hrvati opcenito, ne samo odgovorni za zlocine. A i broj zrtava se eksponencijalno povecava iz godine u godinu. Stigli su izgleda do 700 hiljada, a skoro svi strucnjaci, historicari tvrde da u Jasenovcu nema sanse da je vise od 80 000 ljudi stradalo. I to je previse i uzasno naravno, ali tim povecavanjem brojki se omalovazavaju i zrtve.
Pogledat cu film pa ocijeniti, botovi me ne zanimaju.
- Blek Stena
#41 Re: Dara iz Jasenovca...
"Čemu služi srbijanski pamflet, igrani film "Dara iz Jasenovca''? Liječenju frustracija, opravdanju agresije na Hrvatsku 1991., zamagljivanju istine o stvarnim događajima u Radnom logoru Jasenovac, produženju mitomanije o tobožnjem zločinačkom karakteru Nezavisne države Hrvatske ili...? Gost je novinar i publicist Igor Vukić"
- studiorum_tuzlaensis
#42 Re: Dara iz Jasenovca...
Isto da je IMDB vijeće sigurnosti UNa...
Smiješno
Smiješno
-
90minut
#43 Re: Dara iz Jasenovca...
Sve što se radi i pravi od emisija se radi iskljucivo zbog vaše price da su se Vukovar i Srebrenica desili zbog Jasenovca.Blek Stena wrote: ↑30/01/2021 00:03 "Čemu služi srbijanski pamflet, igrani film "Dara iz Jasenovca''? Liječenju frustracija, opravdanju agresije na Hrvatsku 1991., zamagljivanju istine o stvarnim događajima u Radnom logoru Jasenovac, produženju mitomanije o tobožnjem zločinačkom karakteru Nezavisne države Hrvatske ili...? Gost je novinar i publicist Igor Vukić"![]()
-
smijesni_ste
#44 Re: Dara iz Jasenovca...
Evo malo i novosti iz RS-a, treba gledati u budućnost i raditi na pomirenju te ne vraćati se u prošlost jbg
"Strip “Dobrodošli na Kosovo” koji je prošle godine objavila francuska izdavačka kuća “Roše” pojavio se danas u izdanju "Devete dimenzije.
Italijani su riješili da kroz devetu umjetnost prikažu priču o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu. Ovaj više nego interesantan strip koji za tematiku ima dešavanja na Kosovu u Metohiji u vrijeme martovskog pogroma 2004. godine, ali i prije toga, još početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, uradili su italijanski autori.
Scenario je napisala Simona Mogavino zajedno sa Nikolom Mirkovićem, a crtež je uradio Đuzepe Kvatroči.Okosnica priče je sudbina mladića koji se vraća na Kosmet na sahranu ocu baš u vrijeme martovskih dešavanja i pogroma srpskog naroda na Kosmetu 2004. godine. U vozu se upoznaje sa starijim čovekom koji mu priča svoju sudbinu vezanu za Kosmet."
"Strip “Dobrodošli na Kosovo” koji je prošle godine objavila francuska izdavačka kuća “Roše” pojavio se danas u izdanju "Devete dimenzije.
Italijani su riješili da kroz devetu umjetnost prikažu priču o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu. Ovaj više nego interesantan strip koji za tematiku ima dešavanja na Kosovu u Metohiji u vrijeme martovskog pogroma 2004. godine, ali i prije toga, još početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, uradili su italijanski autori.
Scenario je napisala Simona Mogavino zajedno sa Nikolom Mirkovićem, a crtež je uradio Đuzepe Kvatroči.Okosnica priče je sudbina mladića koji se vraća na Kosmet na sahranu ocu baš u vrijeme martovskih dešavanja i pogroma srpskog naroda na Kosmetu 2004. godine. U vozu se upoznaje sa starijim čovekom koji mu priča svoju sudbinu vezanu za Kosmet."
- banjaluka078
#45 Re: Dara iz Jasenovca...
Da. Upravo to se može samo obrazovanjem i informacijama. Pa kad ljudi dobiju jasnu sliku o tome šta je rađeno, manje će im biti heroji oni koji su činili.DonieBrasco wrote: ↑29/01/2021 22:50 Moraju se nauciti postovati tuđe zrtve, a osuđivati vlastiti zlocinci i zlodjela - ne progalasavati ih herojima i uvazavati presude sudova o tim događajima i akterima !
Zato su nam i filmovi i kultura uopšte postali instrumenti propagande i predmet prepucavanja i nabijanja ocjena na filmskom sajtu, jer ljudi nemaju pojma o čemu pričaju i vide samo svoje.
Naravno da je HRT pozvao svoje "stručnjake", ali sumnjam da su diskutovali silan fašizam iskazan u komentarima na svojoj stranici od strane svojih pretplatnika koji su bijesni zbog prikazivanja Dnevnika Dijane Budisavljević. U tom istom Jasenovcu stoji ploča ZDS i nikom ništa, nema na HRT-u stručnjaka da to osudi.
-
smijesni_ste
#46 Re: Dara iz Jasenovca...
Evo čini mi se da je ukinuto glasanje za film na imdb-u, botovi su ga baš prećerali
Biće zanimljivo vidjeti kako će izgledati 'presjek' kada vrate glasanje
Biće zanimljivo vidjeti kako će izgledati 'presjek' kada vrate glasanje
-
nina9399
#47 Re: Dara iz Jasenovca...
Ovaj film bi i za Goebbelsa bio degutantan.
- rajv0sa
#48 Re: Dara iz Jasenovca...
Samo što su financijeri ovog filma pobili još 70 puta toliko, hajmo se manit patetike. Režimski film iza kojeg stoje negatori genocida, da uskrsli šon koneri glumi sranje je.geralt wrote: ↑29/01/2021 17:20Sto je najgore, u Jasenovcu je ubijeno i preko 1000 Bosnjaka, ali izgleda da su se te zrtve zaboravile i "halalile".banjaluka078 wrote: ↑28/01/2021 22:26 Ovdje komentare čitati samo na prazan stomak. Kakvim bismo sve imenima nazivali bezosjećajnu stoku koja bi ovako komentarisala film o bošnjačkim žrtvama!
-
Emiremir33
#49 Re: Dara iz Jasenovca...
Dnevnik Diane Budisavljević ista tematika odlična drama za pogledati
- bingov buraz