I meni su ovo razumne i opravdane mjere, samo što bih rekao prvo distanca pa maska ako se ne može napraviti distanca.BadBoy wrote: ↑29/01/2021 13:15Godina dana pandemije meni je lično pokazala da se uz jako malo prilagodbe ponašanja moglo i može uspješno nositi sa virusom. Ali prilagodba mora biti konzistentna i dosljedna.splinter wrote: ↑29/01/2021 11:53 Ma ova godina iz nas je teška i nekako smo je pregurali, svako na svoj način. Bilo je tu svega, pa se mnogo stvari rješavalo u hodu. Šta se je sve moglo poduzeti a šta ne ? Hmm sad . . .
Nekad prošle godine u ova doba ili koji dan kasnije počela je diskusija (doduše na onoj drugoj temi) oko opasnosti od ovoga virusa, pa sam napisao da ćemo tek nakon godinu moći podvući neke crte i sumirati određene rezultate.
Po meni je prelomni momenat nastao nekad u rano ljeto kada je struka morala shvatiti da virus nije sezoskog karaktera i da će ostati u cirkulaciji tokom cijele godine, tad je bilo jasno da se neće moći obuzdati i da većina populacije ipak morati oboljeti. U skladu s tim su se mogle planirati ili korigovati postojeće mjere ali stvari stoje tako da ne odlučuje struka već politika.
Pustiti virus da cirkuliše među populacijom ima svojih dobrih i loših strana. Npr bolje se upoznaje virus, njegov način prenošenja, poboljšavaju dijagnostički alati, povećava mogućnost brže prokuženosti, povećava se broj ljudi sa stečenim imunitetm itd.
S druge strane, loše jer je postoji opasnost od opterećenja zdravstvenog sistema, povećava se mogućnost kombiniranja raznih sojeva i nastanka novih mutanata, povećava se broj radno sposobnih ljudi izbačenih iz stroja usljed rasza broja zaraženih.
Na kraju da ponovim : Šta se moglo uraditi?
Eto nek o tome pomalo razmisli i iskomenatariše svaki forumaš ovdje ukolko želi naravno. Moguće je da su neka pragmatična rješenja ostala neupotrebljenja iako su bila na dohvat ruke . . .
Maska kao broj jedan, distanca kao broj dva, i kao broj tri smanjenje kontakata (kroz online sastanke i rad od kuće). Mislim da je prebacivanje na online sastanke i rad od kuće žrtva koju ljudi koji MOGU raditi od kuće moraju podnijeti da bi drugi koji ne mogu raditi od kuće mogli biti bolje zaštićeni.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
kox
#38551 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
BadBoy
#38552 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zavisi koja distanca. Maske nisu bolje od SOCIJALNE distance (to je smanjenje kontakta; tj. ne odeš u kafanu u koju bi inače išao da nema virusa nego sjedeš vani u baštu) ali je bolja od FIZIČKE distance (u malim i zatvorenim prostorima džaba ti fizička udaljenost).kox wrote: ↑29/01/2021 14:36I meni su ovo razumne i opravdane mjere, samo što bih rekao prvo distanca pa maska ako se ne može napraviti distanca.BadBoy wrote: ↑29/01/2021 13:15Godina dana pandemije meni je lično pokazala da se uz jako malo prilagodbe ponašanja moglo i može uspješno nositi sa virusom. Ali prilagodba mora biti konzistentna i dosljedna.splinter wrote: ↑29/01/2021 11:53 Ma ova godina iz nas je teška i nekako smo je pregurali, svako na svoj način. Bilo je tu svega, pa se mnogo stvari rješavalo u hodu. Šta se je sve moglo poduzeti a šta ne ? Hmm sad . . .
Nekad prošle godine u ova doba ili koji dan kasnije počela je diskusija (doduše na onoj drugoj temi) oko opasnosti od ovoga virusa, pa sam napisao da ćemo tek nakon godinu moći podvući neke crte i sumirati određene rezultate.
Po meni je prelomni momenat nastao nekad u rano ljeto kada je struka morala shvatiti da virus nije sezoskog karaktera i da će ostati u cirkulaciji tokom cijele godine, tad je bilo jasno da se neće moći obuzdati i da većina populacije ipak morati oboljeti. U skladu s tim su se mogle planirati ili korigovati postojeće mjere ali stvari stoje tako da ne odlučuje struka već politika.
Pustiti virus da cirkuliše među populacijom ima svojih dobrih i loših strana. Npr bolje se upoznaje virus, njegov način prenošenja, poboljšavaju dijagnostički alati, povećava mogućnost brže prokuženosti, povećava se broj ljudi sa stečenim imunitetm itd.
S druge strane, loše jer je postoji opasnost od opterećenja zdravstvenog sistema, povećava se mogućnost kombiniranja raznih sojeva i nastanka novih mutanata, povećava se broj radno sposobnih ljudi izbačenih iz stroja usljed rasza broja zaraženih.
Na kraju da ponovim : Šta se moglo uraditi?
Eto nek o tome pomalo razmisli i iskomenatariše svaki forumaš ovdje ukolko želi naravno. Moguće je da su neka pragmatična rješenja ostala neupotrebljenja iako su bila na dohvat ruke . . .
Maska kao broj jedan, distanca kao broj dva, i kao broj tri smanjenje kontakata (kroz online sastanke i rad od kuće). Mislim da je prebacivanje na online sastanke i rad od kuće žrtva koju ljudi koji MOGU raditi od kuće moraju podnijeti da bi drugi koji ne mogu raditi od kuće mogli biti bolje zaštićeni.
-
kox
#38553 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa dobro sad zavisi u koliko malim i zatvorenim prostorijama. Nekako se podrazumijeva da se izbjegavaju prostori u kojima ne možeš održavati distancu, a ako se ne mogu izbjeći da se stavi maska. U malim zatvorenim prostorima ne pomaže pretjerano ni maska.BadBoy wrote: ↑29/01/2021 14:54Zavisi koja distanca. Maske nisu bolje od SOCIJALNE distance (to je smanjenje kontakta; tj. ne odeš u kafanu u koju bi inače išao da nema virusa nego sjedeš vani u baštu) ali je bolja od FIZIČKE distance (u malim i zatvorenim prostorima džaba ti fizička udaljenost).kox wrote: ↑29/01/2021 14:36I meni su ovo razumne i opravdane mjere, samo što bih rekao prvo distanca pa maska ako se ne može napraviti distanca.BadBoy wrote: ↑29/01/2021 13:15
Godina dana pandemije meni je lično pokazala da se uz jako malo prilagodbe ponašanja moglo i može uspješno nositi sa virusom. Ali prilagodba mora biti konzistentna i dosljedna.
-
BadBoy
#38554 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tačno. Zato i ne treba previše pametovatkox wrote: ↑29/01/2021 15:05Pa dobro sad zavisi u koliko malim i zatvorenim prostorijama. Nekako se podrazumijeva da se izbjegavaju prostori u kojima ne možeš održavati distancu, a ako se ne mogu izbjeći da se stavi maska. U malim zatvorenim prostorima ne pomaže pretjerano ni maska.
-
kox
#38555 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako pod 'pametovati' misliš na analizu mjera koje se određuju onda pametovati treba itekako. One trebaju biti određene filigranski tako da ljudima stvore najmanje moguće narušavanje načina života a da se cilj pokuša ispuniti. A najlakše i najbrže ih je odrediti sjekirom, proglasiti policijski čas, zatvoriti granice i sve što nekome padne na pamet pa plakati kako se mjere ne poštuju a u teoriji je sve super.
-
BadBoy
#38556 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne, ne. Mislim na nas "obične" ljudekox wrote: ↑29/01/2021 15:26 Ako pod 'pametovati' misliš na analizu mjera koje se određuju onda pametovati treba itekako. One trebaju biti određene filigranski tako da ljudima stvore najmanje moguće narušavanje načina života a da se cilj pokuša ispuniti. A najlakše i najbrže ih je odrediti sjekirom, proglasiti policijski čas, zatvoriti granice i sve što nekome padne na pamet pa plakati kako se mjere ne poštuju a u teoriji je sve super.
Sad vagati milion faktora od vrste distance do vrste maske koje imaš, ne isplati se. Koristiti heuristiku i to je to.
Stručnjaci itekako moraju "pametovati".
-
Naslovnica
#38557 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije ni meni mahane...

-
laik1981
- zubi
-
Naslovnica
-
aldinjo
#38561 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Možda nisu dobro baždareni mjerni aparati?Naslovnica wrote: ↑30/01/2021 14:25Kada ulaziš na KCUS mjere ti temperaturu na trijaži.
To su očitanja koja ti upišu na papir.
![]()
-
Naslovnica
-
laik1981
#38563 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bazdareni ili ne bazdareni mene bi bilo sramota upisivati te vrijednosti i koristiti te toplomjere u cilju kobajagi neke prevencije.. Preciznije bi bilo iz glave lupati..
-
Naslovnica
- Lincoln-Burrows
#38565 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako ovo 24°C nije za hospitalizacije ne znam šta je.
-
doktor78
#38566 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bože sačuvaj. Vjerovatno se radi o onim kineskim mjeračima temperature.
Ali kako im nije blam upisati tu vrijednost, pa budala zna da to nema veze s vezom?
-
Naslovnica
#38567 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- zubi
#38568 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije. To je za dzenaze.
- sinuhe
#38569 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Stiglo rusko govno. Ceka se jos americka torta.
- Cherry-Cherry
#38570 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- escobar__
-
Nivelacija
#38572 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
"Popuštanje mjera u BPK nije opcija iako je epidemiološka situacija veoma povoljna.Kantonalni krizni štab nema ingerencije da zbog poboljšanja epidemiološke situacije popušta mjere, federalni štab ostavlja kantonima mogućnost samo da ih pooštri ukoliko procijene da je to potrebno", kaže Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK Goražde.
U Goraždu od danas više nema zaraženih koronom
Ukinut policijski sat u Zapadnohercegovačkom kantonu
U Goraždu od danas više nema zaraženih koronom
Ukinut policijski sat u Zapadnohercegovačkom kantonu
- hadzinicasa
#38573 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Uzeh sad nesto da gledam i uporedjujem...
U Austriji od testiranih 36.500 - novopotvrdjenih infekcija = 1.125 sto je 3% - mrtvi Lockdown od 23.12.2020... evo skoro mjesec i po'...
U BiH od testiranih 1.411 - novopotvrdjenih infekcija = 113 sto je 8% - mjera nema, zdra'o.
sta kaze, padaju brojevi.... jest' bas.
U Austriji od testiranih 36.500 - novopotvrdjenih infekcija = 1.125 sto je 3% - mrtvi Lockdown od 23.12.2020... evo skoro mjesec i po'...
U BiH od testiranih 1.411 - novopotvrdjenih infekcija = 113 sto je 8% - mjera nema, zdra'o.
- Cherry-Cherry
#38574 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Za koliko dana bude rezultat testa u covid ambulanti?
-
invincible1921
#38575 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gluposti..kao prvo sta je relevantan broj trstova da bi izvlacio prosjek? Da smo testirali dvoje i jedno nilo zarazeno onda bi to znacilo 50%?hadzinicasa wrote: ↑01/02/2021 14:31 Uzeh sad nesto da gledam i uporedjujem...
Ok statistika i prosjeci al u ovim slucajevima broj itekako igra ulogu