Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- banjaluka078
- Moderator
#38501 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da skratimo, ne postoje te "kojekakve bolesti", jer da postoje, brže bi bilo napisati to nego ovo naduravanje.
Sretno čekanje vakcine.
Sretno čekanje vakcine.
- zubi
#38502 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- zubi
-
Naslovnica
#38504 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Eto ga...s mobitela.splinter wrote: ↑24/01/2021 18:37Naredne dvije sedmice su ključneBadBoy wrote: ↑24/01/2021 18:01Šta misliš kakva bi situacija mogla biti naredna tri mjeseca? Kako bi se stvari mogle kretati?splinter wrote: ↑24/01/2021 09:58 Ima više razloga za smanjenje incidencije.
Obzirom da je neki peak aktivnosti virusa temp između 10 i 25 C uz određenu vlažnost sigurno da to utiče na njegovo širenje. O kolektivnom imunitetu ne može se još govoriti ali sigurno da je sada već značajan dio populacije imao kontakt s virusom pa se sve češće barem trenutačno prekida lanac širenja.
Novi val bi kod nas mogao početi eventualno sa dolaskom novog soja na ove prostore ali to više ovisi o ljudskoj aktivnosti nego o samom virusu. Mislim da hladnije vrijeme, barem da su temp ispod 5 C uz kakvo takvo pridržanvanje mjera mogu održati ovaj povoljan tempo.
Naravno da je rizik boravak velikog broja ljudi u zatvorenim prostorima sa slabom ventilacijom bez ikakve distance i zaštite ali mislim da je čak i našim tržnim centrima situacija koliko toliko povoljna.
Prije par mjeseci sam dao svoju prognozu ( ima negdje taj post) za ovaj period druga pol decembra i januar da će doći do pada broja novooboljelih ali i povećanja stope smrtnosti, tako je i bilo.
Zadnjih nekoliko sedmica imali smo relativno veliki broj umrlih u odnosu na ranije periode, dakle procentualno ali je ukupni broj srećom u padu.
Opet je na kraju do nas. Kad smo već kao društvo zaboravljeni od nadležnih, moramo se sami brinuti o sebi.
Što više boravka na zraku uz neke osnovne mjere samozaštite i to je to.![]()
Period od 3 mjeseca je dosta dug, pogotovu ovdje u BiH gdje nema nikakvog uređenog sistema.
Evo da vidimo za narednih mjesec i po npr.
Ovisit će o vremenskim prilikama, prije svega kretanju temperatura i vlažnosti zraka, potom o povratku djece u škole i eventualnom proboju novog soja virusa na ove prostore.
Ne mora biti nikakvih velikih odstupanja u odnosu na sad. Moguće je da se održi trenutni tempo uz manje oscilacije.
Prokuženost je trenutno dovoljna da jače širenje virusa uspori , naravno ne i zaustavi, zapravo da se održava neka konstanta.
Nekako mi se čini da je sad neka pat pozicija. Virus cirkuliše u populaciji i održava se ali nema više većih skokova.
Moguće da ćemo se u narednom vremenu više baviti pitanjima poput promjene težine kliničke slike, nego li incidencijom virusa.
Sad opet, ovisi i o nama. Veći priliv ljudi sa zapada mogao bi pogoršati stvari. Također, novi soj se pojavio u susjednoj Srbiji a oni ulaze u BiH u nekom normalnom režimu itd.
Koga zanima ima stranica "nextstrain.org" gdje je moguće pratiti kretanje svih varijanti virusa na globalnom nivou, ima i BiH. Moguće je vidjeti odakle je virus dolazio do nas najviše. Nažalost kod nas se jako malo rade sekvenciranja kompletnih genoma sto je nezamjenjiv alat u praćenjz kretanja virusa.
Sad ovo mi je sve palo na prvu onako. Ima tu još dosta toga za napisati.
@laik1981
Prebaci ako možeš na onu drugu temu.
- banjaluka078
- Moderator
-
laik1981
#38506 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Naslovnica Ma moze i ovdje, svejedno je gdje pisemo.. Procitao sam ovo kada je napisao i slazem se ja s njim jer zna o cemu prica, samo ovo ne objasnjava zasto su u Sloveniji 7 puta vece cifre na milion stanovnika nego kod nas, a sve im zivo zatvoreno, klima ista, itd.. Dao sam tamo neko moje misljenje, a evo i ovdje. Mislim da slovenci kasne za nama u padu iskljucivo zbog covid free ljeta, dok je kod nas divljalo, al to je samo moje misljenje.. Neki drugi logican odgovor ja ne mogu dokuciti.. Imaju ostre mjere, a mi vjerovatno najblaze u evropi.. Kod nas se i ovo mjera sto imamo, a mislim prije svega na maske, postuje samo u vecim gradovima.. Znas i sam kakve su slike po ugostiteljskim objektima.. Po svim parametrima mi bi trebali biti u dosta losijoj situaciji od slovenaca, a ono obrnuto, bar trenutno..
-
LionKing
#38507 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U Ljubljani je priča da su brojke frizirane, što je realno jer je nelogičnosti toliko da se izgubi mogućnost slučajnosti.
Potegne se priča o izglasavanju nepovjerenja vladi, isti dan pad zaraženih i priča o postepenom otvaranju. Povuče se taj prijedlog, eto korone opet.
Potegne se priča o izglasavanju nepovjerenja vladi, isti dan pad zaraženih i priča o postepenom otvaranju. Povuče se taj prijedlog, eto korone opet.
-
splinter
#38508 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da sam već pisao ranije i za Sloveniju.laik1981 wrote: ↑28/01/2021 21:16 @Naslovnica Ma moze i ovdje, svejedno je gdje pisemo.. Procitao sam ovo kada je napisao i slazem se ja s njim jer zna o cemu prica, samo ovo ne objasnjava zasto su u Sloveniji 7 puta vece cifre na milion stanovnika nego kod nas, a sve im zivo zatvoreno, klima ista, itd.. Dao sam tamo neko moje misljenje, a evo i ovdje. Mislim da slovenci kasne za nama u padu iskljucivo zbog covid free ljeta, dok je kod nas divljalo, al to je samo moje misljenje.. Neki drugi logican odgovor ja ne mogu dokuciti.. Imaju ostre mjere, a mi vjerovatno najblaze u evropi.. Kod nas se i ovo mjera sto imamo, a mislim prije svega na maske, postuje samo u vecim gradovima.. Znas i sam kakve su slike po ugostiteljskim objektima.. Po svim parametrima mi bi trebali biti u dosta losijoj situaciji od slovenaca, a ono obrnuto, bar trenutno..
Ali prije svega da razjasnimo da neke nedoumice oko ove pandemije koje se vuku od njenog samog početka. Hajde da se tako izrazim pa kažem o problemu blage novinarske neupućenosti oko nekih osnovnih termina.
Cijelo vrijeme se koriste neki termini koji mogu da zvuče gotovo bombastično ali nemaju pretjerane veze sa stvarnošću. Mjere koje se poduzimaju u Evropi uglavnom nisu Lockdown niti imaju pretjerano veze s njim. Termin je vjerovatno ubačen u svakodnevnu terminologiju da bi se nabirali klikovi i da bi sve zvučalo dramatičnije. Ali u pitanju su neka ograničenja koja očito ne daju željeni rezultat. Neki mix pokušaja kineskog pristupa (ključaj sve živo) i evropske demokratije koja ne smije ugroziti slobodu kretanja rezultirali su implementiranjem kvazimjera koje očito ne mogu pretjerano doprinjeti obuzdavanju pandemije.
Ali to je posebna tema. Veza sa Slovenijom je ta da su npr cijelo vrijeme tamo radila skijališta, toliko o lockdownu.
Slovenija je imala znatno povećenje broja oboljenih otprilike neka 2 mjeseca il mjesec i po iza nas. Dakle kad smo mi bili u peaku kod njih je tek počinjao skok.
Takođe vremenske prilike u periodu početka eskalacije su još bile povoljne za širenje virusa (kraj oktobra)
Ako gledamo paramtere npr zadnjih 14 dana,u Slo je primjetan pad smrtnih slučajeva, pad broja hospitaliziranih ali i pad broja kritičnih slučajeva. Broj novozaraženih je u blagom padu, odnosno prisutne su oscilacije uz nekoliko padova i skokova ali generalno sitacija se stabilizuje. Treba imati u vidu da je stnovništvo u Sloveniji poprilično staro, sa velikim brojem staračkih domova a starosna struktura umrlih pokazuje da su umrli uhglavnom osobe starije životne dobi a valiki dio njih je bio smješten u nekom od staračkih domova kojih u Slo ima poprilično.
Ne treba zaboraviti da oni rade jako veliki broj testirana koristeći gotovo podjednako PCR i AGT (brze antigen testove) Također Slo je u EU i granice su im ipak otvorenije prema Austriji ili Italiji,općenito cirkulacija ljudi iz Evrope je veća nego kod nas.
-
BadBoy
#38509 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
splinter wrote: ↑28/01/2021 22:55 Ali prije svega da razjasnimo da neke nedoumice oko ove pandemije koje se vuku od njenog samog početka. Hajde da se tako izrazim pa kažem o problemu blage novinarske neupućenosti oko nekih osnovnih termina.
Cijelo vrijeme se koriste neki termini koji mogu da zvuče gotovo bombastično ali nemaju pretjerane veze sa stvarnošću. Mjere koje se poduzimaju u Evropi uglavnom nisu Lockdown niti imaju pretjerano veze s njim. Termin je vjerovatno ubačen u svakodnevnu terminologiju da bi se nabirali klikovi i da bi sve zvučalo dramatičnije. Ali u pitanju su neka ograničenja koja očito ne daju željeni rezultat. Neki mix pokušaja kineskog pristupa (ključaj sve živo) i evropske demokratije koja ne smije ugroziti slobodu kretanja rezultirali su implementiranjem kvazimjera koje očito ne mogu pretjerano doprinjeti obuzdavanju pandemije.
Ovo važi za gotovo sve vijesti u vezi ove pandemije. Jednostavno se ljudi zakače za ono što prvo pročitaju, često i sa početka same pandemije i to i dan danas šire dalje.
-
laik1981
#38510 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo da je kod njih pocelo mjesec iza nas jednostavno nije istina.. Naprotiv, pocelo je prije nego kod nas.

I danas imaju nekoliko puta vise zarazenih od nas na milion stanovnika i duplo vise mrtvih u prosjeku na milion stanocnika.. Mi trenutno 5.31 prosjecno, dnevno na milon stanovnika, oni 11,54, sto znaci vise nego duplo..
A evo koliko testiraju "zlatnim standardom", a i dalje imaju izmedju 25-30% pozitivnih u odnosu na testirane.
https://covid-19.sledilnik.org/sl/tables
I skijalista im nisu radila citavo vrijeme, a za skijanje je potreban negativan pcr test
https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/ ... 36734.html
Mnoge ostre restrikcije su uveli krajem oktobra. Zabranili usluzne biznise, zabranili da rade ugostiteljima, skole bile online.. Popustati su poceli prije desetak dana..
I brojevi padaju svugdje osim sto Spanija i Francuska imaju ponovni rast..
I evo sta najavljuju ponovo samo desetak dana nakon sto su popustili neke mjere
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-s ... 49925.aspx
Dakle, po svim parametrima mi bi trebali biti u znacajnije losijoj situaciji od njih jer kod nas radi bukvalno sve, a jedina mjera koja je trenutno na snazi u citavoj drzavi je nosenje maski..
I da, nigdje nisam pomenuo lockdown vec da imaju puno ostrije mjere nego sto su kod nas..

I danas imaju nekoliko puta vise zarazenih od nas na milion stanovnika i duplo vise mrtvih u prosjeku na milion stanocnika.. Mi trenutno 5.31 prosjecno, dnevno na milon stanovnika, oni 11,54, sto znaci vise nego duplo..
A evo koliko testiraju "zlatnim standardom", a i dalje imaju izmedju 25-30% pozitivnih u odnosu na testirane.
I skijalista im nisu radila citavo vrijeme, a za skijanje je potreban negativan pcr test
Mnoge ostre restrikcije su uveli krajem oktobra. Zabranili usluzne biznise, zabranili da rade ugostiteljima, skole bile online.. Popustati su poceli prije desetak dana..
Dakle, po svim parametrima mi bi trebali biti u znacajnije losijoj situaciji od njih jer kod nas radi bukvalno sve, a jedina mjera koja je trenutno na snazi u citavoj drzavi je nosenje maski..
I da, nigdje nisam pomenuo lockdown vec da imaju puno ostrije mjere nego sto su kod nas..
-
BadBoy
#38511 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Informacija iz prve ruke iz Federalnog ministarstva zdravstva, naši trenutni brojevi koji su u javnosti uopšte nisu tačni jer se pravi brojevi, koji su puno veći, kriju.
- Casual's
-
BadBoy
#38513 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato što nisu dali čovjeku sa obostranom upalom pluća da legne u bolnicu nego mora svaki dan ići sam na infuziju i injekcije....
-
Mogy87
#38514 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A ima i ono nesto kad imas mjere na papiru kojih se pjudi ne pridrzavaju jer niko ne kontrolise.laik1981 wrote: ↑29/01/2021 09:49 Ovo da je kod njih pocelo mjesec iza nas jednostavno nije istina.. Naprotiv, pocelo je prije nego kod nas.
U Sloveniji je u ovom trenutku na snazi zabrana javnih okupljanja, druženje samo u obiteljskom krugu šest osoba, policijski sat te načelna zabrana kretanja izvan granica općina prebivališta. Od popuštanja mjera, jedino su otvorene kemijske čistionice.
Kazne su velike, ali dr. Beović ističe da je "korist od njih samo djelomična jer nema inspekcija".
Najvećim problemom smatra rad na radnome mjestu.
- U jesenskom se valu nije uvodio rad od kuće kao proljetos, i to je dovelo do najvećeg broja zaraza. Drugo, starački domovi su pokošeni. To su najveći domovi u Europi, s prosjekom od 200 ljudi, s više ljudi u jednoj sobi. Dr. Bojana Beović već je, kaže, umorna od sporog odvijanja stvari. Ipak, vjeruje da će krajem proljeća, s poboljšanjem vremena i više cijepljenih, Slovenija doći u epidemiološku situaciju kad će se moći i više opustiti.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... e-15044111
- Casual's
#38515 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Čovjek sa obostranom upalom nije u stanju da ide sam na infuziju i injekcije. Nemoj dalje Tita ti..
-
Trappist
#38516 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
"Trenutno su hospitalizirana 124 pacijenta, od toga 83 na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i 41 u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Na respiratorima su četiri osobe, a pet ih je na neinvazivnoj ventilaciji."
Pa ako i jeste tacna tvoja informacija onda se samo potvrdjuje da je virus opasan za 0.4% zarazenih,a mozda i manje.
-
BadBoy
-
splinter
#38518 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa jednostavno nije to tako.laik1981 wrote: ↑29/01/2021 09:49 Ovo da je kod njih pocelo mjesec iza nas jednostavno nije istina.. Naprotiv, pocelo je prije nego kod nas.
Ne može se u ovim slučajevima gledati incidenija na taj način, npr samo kroz broj novoobolejlih ili umrlih na 100 hiljada ili milion stanovnika. O tome sam i prije pisao kako se prave standardizirane stope da bi se pravile komparacije među državama.
Zašto?
Kumulativno, kod njih se stanje stabilizuje i zapravo je bolje nego kod nas.
Također nije tačno da je kod njih počeo rast broja prije nego kod nas, već obratno.
Kod nas je konstatantno povećanje broja oboljelih krenulo još sredinom jula gdje su brojevi novozaraženih na dnevnoj bazi bili 10 puta viši nego u SLoveniji pa se nastavilo se na septembar i oktobar i onda peak krajem oktobra. Kod njih je naglo buknulo krajem oktobra, dakle više od dva mjeseca kasnije nego kod nas samo je krivulja bila drukčija u odnosu na našu.
Ljudi više testiraju i imaju veći broj novozaražeih u odnosu na nas.
Osim toga za pandemije poput ove, odnosno za praćenje njihove jačine i štetnih posljedica najpouzdanija referenca je Letalitet, odnosno broj umrlih u odnosu na broj oboljelih.
Mi smo tu u puno gorem položaju nego Slovenija jer oni na broj novozaraženioh imaju fakat malih broj umrlih, dok je kod nas nažalost taj omjer mnogo nepovoljniji.
I na kraju, nema nikakvih represivnih mjera u Slo izuzev mjera koje se poduzimaju za staračke domove i slične institucije,ostalo je kao kod nas ili blaže. Poslom sam periodčno vezan za Slovence i oni kada dođu ovdje čude se nekim našim mjerama.
Ovo ukratko bez dijagrama i tabela jer nemam baš vremena trenutno ali i koliko sam mogao pojednostaviti, u principu dosta toga se može objasniti i nema tu nekog senzacionalizma niti mistike, na kraju virus mora "proći" kroz svaku naciju i državu, prije ili kasnije sa sličnim ili različitim krivuljama.
-
invincible1921
#38519 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Fino..zabrana kretanja i obavljanja posla ako neces da se vakcinis, zabrana putovanja ..itdaldinjo wrote: ↑28/01/2021 15:01A kako bi to moglo biti obavezno?invincible1921 wrote: ↑28/01/2021 10:43 Jbt kod nas se digla hajka oko vakcina a garantujem da 95% stanovnistva se ne bi imalo namjeru da se vakcinise...al eto daj se.ri pa sta bilo. Sad bi fino kupio vakcine i reko da je obavezno..pa kad ste zaiskali evo vam ga
-
invincible1921
#38520 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma nisam ja ni rekao da sam za ili protiv vakcine jer iskreno i nemam neko misljenje..nego samo ukazujem na debilizam naseg naroda..Juni wrote: ↑28/01/2021 15:50Ja sebe ne mogu nazvati bas antivakserom, ali inače sam vrlo rezervirana i oprezna sto se tice vakcina, znam puno ljudi kojima su bile okidac za kojekakve bolesti. Znaci okidac, ne uzrok, nesto je vec tinjalo u njima, imali su predispoziciju...invincible1921 wrote: ↑28/01/2021 10:43 Jbt kod nas se digla hajka oko vakcina a garantujem da 95% stanovnistva se ne bi imalo namjeru da se vakcinise...al eto daj se.ri pa sta bilo. Sad bi fino kupio vakcine i reko da je obavezno..pa kad ste zaiskali evo vam ga
Medjutim, vjeruj, da mi se pruži šansa prva bih stala u red-preko glave mi je više ovog sranja i stresa!
Isto za mjere svi ih trazili i solak ih uveo onda kae JOJ RETARDA SOALAKA UVEDE NAM MJERE..a oni trazili jos i strozije
-
laik1981
#38521 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Rekao si da je kod njih poceo skok kada smo mi bili u piku sto nije tacno. Drastican rast prema piku je krenuo otprilike kad i kod nas.. Nase ljeto sam i naveo kao razlog zasto su nam se brojevi poceli ranije smirivati i tu vidim vecu prokuzenost kao razlog.. I ja mislim da nema mistike, samo sto jos vidim da mjere koje su imali nisu imale neku ulogu u ukupnoj cifri, a imali su znacajno ostrije mjere.. Ovo napominjem zato sto se za nas rast okrivljuje nedostatak restrikcija.. Najvise sto smo mogli uraditi je uvesti mjere poput slovenaca, a na njihovom primjeru vidimo da i to moze biti uzaludno.. Ovo sto smo mi imali u zadnja tri mjeseca, kada su mjere u pitanju, i ono sto su oni imali je neuporedivo, krenuvsi od ugostiteljstva, preko usluznih biznisa, pa do skijalista..splinter wrote: ↑29/01/2021 10:27Pa jednostavno nije to tako.laik1981 wrote: ↑29/01/2021 09:49 Ovo da je kod njih pocelo mjesec iza nas jednostavno nije istina.. Naprotiv, pocelo je prije nego kod nas.
Ne može se u ovim slučajevima gledati incidenija na taj način, npr samo kroz broj novoobolejlih ili umrlih na 100 hiljada ili milion stanovnika. O tome sam i prije pisao kako se prave standardizirane stope da bi se pravile komparacije među državama.
Zašto?
Također nije tačno da je kod njih počeo rast broja prije nego kod nas, već obratno.
Kod nas je konstatantno povećanje broja oboljelih krenulo još sredinom jula gdje su brojevi novozaraženih na dnevnoj bazi bili 10 puta viši nego u SLoveniji pa se nastavilo se na septembar i oktobar i onda peak krajem oktobra. Kod njih je naglo buknulo krajem oktobra, dakle više od dva mjeseca kasnije nego kod nas samo je krivulja bila drukčija u odnosu na našu.
Osim toga za pandemije poput ove, odnosno za praćenje njihove jačine i štetnih posljedica najpouzdanija referenca je Letalitet, odnosno broj umrlih u odnosu na broj oboljelih.
Mi smo tu u puno gorem položaju nego Slovenija jer oni na broj novozaraženioh imaju fakat malih broj umrlih, dok je kod nas nažalost taj omjer mnogo nepovoljniji.
I na kraju, nema nikakvih represivnih mjera u Slo izuzev mjera koje se poduzimaju za staračke domove i slične institucije,ostalo je kao kod nas ili blaže. Poslom sam periodčno vezan za Slovence i oni kada dođu ovdje čude se nekim našim mjerama.
Ovo ukratko bez dijagrama i tabela jer nemam baš vremena trenutno ali i koliko sam mogao pojednostaviti, u principu dosta toga se može objasniti i nema tu nekog senzacionalizma niti mistike, na kraju virus mora "proći" kroz svaku naciju i državu, prije ili kasnije sa sličnim ili različitim krivuljama.
-
Mogy87
#38522 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ja, znas ti bolje i od Splinteralaik1981 wrote: ↑29/01/2021 10:47Rekao si da je kod njih poceo skok kada smo mi bili u piku sto nije tacno. Drastican rast prema piku je krenuo otprilike kad i kod nas.. Nase ljeto sam i naveo kao razlog zasto su nam se brojevi poceli ranije smirivati i tu vidim vecu prokuzenost kao razlog.. I ja mislim da nema mistike, samo sto jos vidim da mjere koje su imali nisu imale neku ulogu u ukupnoj cifri, a imali su znacajno ostrije mjere.. Ovo napominjem zato sto se za nas rast okrivljuje nedostatak restrikcija.. Najvise sto smo mogli uraditi je uvesti mjere poput slovenaca, a na njihovom primjeru vidimo da i to moze biti uzaludno.. Ovo sto smo mi imali u zadnja tri mjeseca, kada su mjere u pitanju, i ono sto su oni imali je neuporedivo, krenuvsi od ugostiteljstva, preko usluznih biznisa, pa do skijalista..splinter wrote: ↑29/01/2021 10:27Pa jednostavno nije to tako.laik1981 wrote: ↑29/01/2021 09:49 Ovo da je kod njih pocelo mjesec iza nas jednostavno nije istina.. Naprotiv, pocelo je prije nego kod nas.
Zašto?
-
splinter
#38523 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@laik1981
Pa sve sam to otprilike i rekao, samo sam vam skrenuo pažnju na neke reference koje puno više govore o snazi pandemije poput letaliteta u odnosu na neke druge često korištene u svakodnevnoj diskusiji.
Problem većine mjera je što se počnu poduzimati kada se već poveća lokalna transmisija i onda je već kasno. Također na ovaj ili onaj način bolest mora "Proći" kroz populaciju a izgled krivulje će ovisti o socioekonomskim i demografskim karakteristikama svake države. Otuda te razlike od države do države a ne zbog poduzetih mjera.
Pa sve sam to otprilike i rekao, samo sam vam skrenuo pažnju na neke reference koje puno više govore o snazi pandemije poput letaliteta u odnosu na neke druge često korištene u svakodnevnoj diskusiji.
Problem većine mjera je što se počnu poduzimati kada se već poveća lokalna transmisija i onda je već kasno. Također na ovaj ili onaj način bolest mora "Proći" kroz populaciju a izgled krivulje će ovisti o socioekonomskim i demografskim karakteristikama svake države. Otuda te razlike od države do države a ne zbog poduzetih mjera.
-
User987
#38524 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pratim ove teme duže vrijeme. Kao laiku mi se neodoljivo nameće zaključak da je greška napravljena od samog početka tretiranjem ovog virusa na poseban način koji nikada nije primjenjivan kod ranijih epidemija obične gripe. Ogromna medijska pažnja, histerija, na hiljade studija često oprečnih i zbunjujućih. Sjetite se dezinfekcija sa specijalnim vozilima, savjeta tipa da nosimo samo jedan par cipela i držimo ih na balkonu i sl.
E sad mene jako interesuje šta bi se desilo da smo ovu epidemiju imali prije dvadeset ili još bolje prije pedeset godina? Da li bi broj mrtvih bio kao u slučaju Španske gripe. Ja mislim da ne bi jer se tačno zna koliko je ovaj virus opasan i za koji procenat ljudi. Bez mjera i histerije, umrlo bi više ljudi u kraćem roku. Sa ovim mjerama koje imamo danas, umrijet će isti broj ljudi samo u dužem vrmenskom periodu. Neko će odmah reći da se tako štiti bolnički sustav. Nije se morao štititi jer lijeka nema i oni koji su umrli kod kuće, umrli bi i u bolnicama. Koji su to lijekovi protiv Covid-19? Bolnice se u izazvanoj panici zatvorile, nastradali bolesnici od drugih bolesti.
Nameće mi se zaključak da rješenja neće biti dok virus ne posjeti najmanje 80% ljudi. Dzaba mjere i histerija. Nemojte nas više štiti, ako Boga znate. Otvorite škole, bolnice, domove zdravlja, ukinute sve idiotske zabrane.
E sad mene jako interesuje šta bi se desilo da smo ovu epidemiju imali prije dvadeset ili još bolje prije pedeset godina? Da li bi broj mrtvih bio kao u slučaju Španske gripe. Ja mislim da ne bi jer se tačno zna koliko je ovaj virus opasan i za koji procenat ljudi. Bez mjera i histerije, umrlo bi više ljudi u kraćem roku. Sa ovim mjerama koje imamo danas, umrijet će isti broj ljudi samo u dužem vrmenskom periodu. Neko će odmah reći da se tako štiti bolnički sustav. Nije se morao štititi jer lijeka nema i oni koji su umrli kod kuće, umrli bi i u bolnicama. Koji su to lijekovi protiv Covid-19? Bolnice se u izazvanoj panici zatvorile, nastradali bolesnici od drugih bolesti.
Nameće mi se zaključak da rješenja neće biti dok virus ne posjeti najmanje 80% ljudi. Dzaba mjere i histerija. Nemojte nas više štiti, ako Boga znate. Otvorite škole, bolnice, domove zdravlja, ukinute sve idiotske zabrane.
- Dozer
#38525 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mozda pogresno shvatam, ali cini mi se da i ovo potvrdjuje ono sto napisah na prethodnoj stranici, tj. ono sto sam tvrdio jos u martu o tome kako su mjere zapravo trebale izgledati...splinter wrote: ↑29/01/2021 10:53 @laik1981