Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Lasica85

#4401 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

belfy wrote: 31/01/2021 22:46
Lasica85 wrote: 31/01/2021 22:39
belfy wrote: 31/01/2021 22:22

shodno njegovoj listi i Deda Mraz je uticajniji od tebe, mislis li da je to ok?
kakav djeda mraz??? je li to kazes da mu je djeda mraz na listi??
ne, nego da je uticajniji od tebe, a vala i poznatiji... ili mislis da nije uticajniji i poznatiji od tebe?
djeda mraz ima svoj izvor...u historiji, to je Sveti Nikola iz Mire u Turskoj

a to je lazan uticaj, jer neko mora glumiti djeda mraza , u vecini slucejva ocevi se obuku za blagdane svojoj djeci to je to.....
dok ja nisam lazan, mene niko ne glumi :D doneis kakav bolji argument, okani se tih beze argumenata....i sam ja mislim da si svjestan da su bezveze.
belfy

#4402 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by belfy »

Lasica85 wrote: 31/01/2021 22:53
belfy wrote: 31/01/2021 22:46
Lasica85 wrote: 31/01/2021 22:39

kakav djeda mraz??? je li to kazes da mu je djeda mraz na listi??
ne, nego da je uticajniji od tebe, a vala i poznatiji... ili mislis da nije uticajniji i poznatiji od tebe?
djeda mraz ima svoj izvor...u historiji, to je Sveti Nikola iz Mire u Turskoj

a to je lazan uticaj, jer neko mora glumiti djeda mraza , u vecini slucejva ocevi se obuku za blagdane svojoj djeci to je to.....
dok ja nisam lazan, mene niko ne glumi :D doneis kakav bolji argument, okani se tih beze argumenata....i sam ja mislim da si svjestan da su bezveze.
samo ti i dalje tako usamljeno misli.

jako rijetko se ocevi oblace tako iz razloga da djeci ne bi razbili izmastanog Deda Mraza. doduse, mozda ti imas neke novosti. (nisi se valjda oblacio kao Deda Mraz)?

nego, jel tebi malo nezgodno da jedan takav lazni uticaj bude poznatiji i priznatiji od tebe tako istinitog? jesi se ikada zapitao zasto je to tako? nisi, jel tako?
Lasica85

#4403 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

belfy wrote: 31/01/2021 23:08 nego, jel tebi malo nezgodno da jedan takav lazni uticaj bude poznatiji i priznatiji od tebe tako istinitog? jesi se ikada zapitao zasto je to tako? nisi, jel tako?
mijenjaj diskusiju....daj nesto pametnije.
broj dva

#4404 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Lasica85 wrote: 31/01/2021 13:52
broj dva wrote: 31/01/2021 08:29
Lasica85 wrote: 30/01/2021 22:10

kaznit ce prvo dusu u zgrobnom zivotu tj. Berzahu, pa onda nakon nastupanja Sudnjeg dana, i dusu i tijelo, kao sto smo sad dusa i tijelo nakon ponovonog prozivljenja covjecanstva na sudnjem danu..

Sta je ta «dusa» koju bog voli kaznjavati ? Od cega je napravljena ? Je li materijalna ili ne ? Ako jeste, gdje je. Ako nije, kako znas da postoji ? Koje velicine oblika mirisa, cime se hrani, kako raste ?
Mitologija ti je puna rupa i nelogicnosti i zato postoji ateizam.
O dusi se malo zna, kao sto Bog kaze u Kur'anu, dato nam je malo znanja o njoj.

Dusa nije materijalna, u sustini ti si Dusa koja koristi tijelo da boravi u materijalnom svijetu, sa smrti ti ostavis svoje prevozno sredstvo tijelo a ti kao dusa izlazis iz tijela kao neko sto izadje iz auta, i jos jedna stvar je da ti nosis svoje znanje, pamcenje i svjesnost u svojoj dusi na drugi svijet Ahiret, poslije smrti....dok ovdje mozak je samo instrument na koje se prikopcaje dusa radi komunikacije u materijalnom svijetu.

O postojanju duse smo dobili saznanje preko Bozije knjige i hadisa poslanika Muhamemda, a jos dusa se moze spoznati da postoji i preko extremnih slucajeva kao iskustva bliske smrti kada dusa izadje iz tijela a smrt nije nastupila pa se vrati nazad u tijelo, a dusa u tim momentima gleda svoje tijelo u nesvjesnom stanju i sta doktori rade u sali dok ga spasavaju, ili mozda preko astralnih projekcija isto je moguce spoznati postojanje duse.

Mitologija ti je puna rupa i nelogicnosti i zato postoji ateizam
ateizam postoji jer ne poznaje pravu vjeru, a cim se prava vjera spozna sa svim svojim logicnim odgovorima ateizam pocinje lapiti dok ne izcezne...kao kad se kasni led topi u zadnjim danima zime.
I odrasli ljudi vjeruju u ovo ? Ja sam dusa, tjelo je rent-a-body i napustim ga kao auto. Ponesem svoje prnje (znanje, pamcenje) i onda me bog pocne jebat jer mu se nisam klanjo.
A kako ponesem znanje/pamcenje/prnje bez bioloskog mozga (koji je, jelte, istruhno u grobu), gdje su zabiljezene informacije ? Neki Cloud u ahiretu ili sta ? Alahova magija ? Kako ce me pec u dzehenemu bez fizickog tjela, bez zivaca ? Alahiva magija ?
Da sumiram, o dusi malo znamo ali ZNAMO ono malo sto znamo jer nam rekose hadisi i bozije knjige. Koje nisu znale za pingvine i kengure ali znaju o dusama.
Sounds legit.
aurora313

#4405 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

broj dva wrote: 01/02/2021 09:26I odrasli ljudi vjeruju u ovo ? Ja sam dusa, tjelo je rent-a-body i napustim ga kao auto. Ponesem svoje prnje (znanje, pamcenje) i onda me bog pocne jebat jer mu se nisam klanjo.
Ama jebaćete u dušu! Šta fali! Koliko me je samo ženskih tako otpililo... :D
Lasica85

#4406 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

broj dva wrote: 01/02/2021 09:26
Lasica85 wrote: 31/01/2021 13:52
broj dva wrote: 31/01/2021 08:29

Sta je ta «dusa» koju bog voli kaznjavati ? Od cega je napravljena ? Je li materijalna ili ne ? Ako jeste, gdje je. Ako nije, kako znas da postoji ? Koje velicine oblika mirisa, cime se hrani, kako raste ?
Mitologija ti je puna rupa i nelogicnosti i zato postoji ateizam.
O dusi se malo zna, kao sto Bog kaze u Kur'anu, dato nam je malo znanja o njoj.

Dusa nije materijalna, u sustini ti si Dusa koja koristi tijelo da boravi u materijalnom svijetu, sa smrti ti ostavis svoje prevozno sredstvo tijelo a ti kao dusa izlazis iz tijela kao neko sto izadje iz auta, i jos jedna stvar je da ti nosis svoje znanje, pamcenje i svjesnost u svojoj dusi na drugi svijet Ahiret, poslije smrti....dok ovdje mozak je samo instrument na koje se prikopcaje dusa radi komunikacije u materijalnom svijetu.

O postojanju duse smo dobili saznanje preko Bozije knjige i hadisa poslanika Muhamemda, a jos dusa se moze spoznati da postoji i preko extremnih slucajeva kao iskustva bliske smrti kada dusa izadje iz tijela a smrt nije nastupila pa se vrati nazad u tijelo, a dusa u tim momentima gleda svoje tijelo u nesvjesnom stanju i sta doktori rade u sali dok ga spasavaju, ili mozda preko astralnih projekcija isto je moguce spoznati postojanje duse.

Mitologija ti je puna rupa i nelogicnosti i zato postoji ateizam
ateizam postoji jer ne poznaje pravu vjeru, a cim se prava vjera spozna sa svim svojim logicnim odgovorima ateizam pocinje lapiti dok ne izcezne...kao kad se kasni led topi u zadnjim danima zime.
I odrasli ljudi vjeruju u ovo ? Ja sam dusa, tjelo je rent-a-body i napustim ga kao auto. Ponesem svoje prnje (znanje, pamcenje) i onda me bog pocne jebat jer mu se nisam klanjo.
A kako ponesem znanje/pamcenje/prnje bez bioloskog mozga (koji je, jelte, istruhno u grobu), gdje su zabiljezene informacije ? Neki Cloud u ahiretu ili sta ? Alahova magija ? Kako ce me pec u dzehenemu bez fizickog tjela, bez zivaca ? Alahiva magija ?
Da sumiram, o dusi malo znamo ali ZNAMO ono malo sto znamo jer nam rekose hadisi i bozije knjige. Koje nisu znale za pingvine i kengure ali znaju o dusama.
Sounds legit.
jer mu se nisam klanjo.
nije mu potrebno tvoje klanjanje niti moje....klanjanje Bogu je samo iskaz zahvalnosti na svemu sto nam je dao.

Molitva je isto tako dio testa, da se vidi hoces li se oholiti ili ne pred Bogom.
A kako ponesem znanje/pamcenje/prnje bez bioloskog mozga (koji je, jelte, istruhno u grobu), gdje su zabiljezene informacije ? Neki Cloud u ahiretu ili sta ? Alahova magija ?
Poneses u dusi, mozak je tu samo kao komunikator sa materijalnim svijetom.
Kako ce me pec u dzehenemu bez fizickog tjela, bez zivaca ?
u Dzehenem se ulazi sa tijelom i dusom, kao sto je covjek tijelo i dusa sad.

Na sudnjem danu tijelo ce se ponovo stvoriti prirodnim procesima koje ce Bog uspostaviti kao sto je prirodan proces uspostavio sad da bi se mi stvorili na zemlji....nije nas prije 100 godina nigdje bilo ni u spomenu, a gle evo nas sad pisemo jedno drugom, tako isto ce opet biti vrijeme kad nas nece biti ali cemo poslije opet jednog vremena biti ponovo stvoreni kao sto sam sad tijelo i dusa, i cak prisjecati se ove diskusije izmedju mene i tebe.

Tako ako zasluzis Dzehennem ulazis sa tijelom i dusom u njega.

znamo malo, ali dovoljno ono sto nam treba....vise nam znanja o dusi i netreba od ovoga sto sad imamo.

druga stvar, zivotinja ima milione raznih vrsta, pa traziti da ti hadisi i svete knjige spominju razne vrste zivotinja kao da je to nesto sto ce tebe licno spasiti od Dzehennema pa je potrebno da spomene pingvina ili delfina...znaci totalno pogresno rezonovanje imas.

Sveta knjiga ima svrhu manuala da ti pokaze put za vjecni zivot i spasenje od najvece moguce katastrofe koju covjek moze zapasti to jeste Dzehennema....a nije sveta knjiga enciklopedija zivotinja.

A evo hajde da Kuran spomene delfina i pingvina, meni kao vjerniku to ama bas ni 1% ne bi bio nikakav dokaz vise za Kuran, zato sto je logicno objasnjenje moze da se da, a to je da nevjernik moze reci komotno Oni koji su pisali Kuran isli su na mjesta gdje ima i ingvina i delfina i ostalih zivotinja i to zapisali u Kuran, apsolutno potpuno logican odgovor koji se nikako ne moze osporiti....samim tim spominjanje tih zivotinja ni 1% ne doprinosi svrsi Kurana niti u prilog ide da je to bozanska objava kad svako moze da vidi svojim ocima pingivine i delfine. Malo ti je logika zakrzljala tu po tom pitanju.
broj dva

#4407 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Ne znam sta da ti kazem. Vjeruj slobodno, vjeruj u sta hoces ali meni i mnogima poput mene ovo je apsolutno neprihvatljivo, iz mnogih razloga.
Lasica85

#4408 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

broj dva wrote: 01/02/2021 09:54 Ne znam sta da ti kazem. Vjeruj slobodno, vjeruj u sta hoces ali meni i mnogima poput mene ovo je apsolutno neprihvatljivo, iz mnogih razloga.
da cujem razloge

U onoj mjeri koliko ti je jak argument toliko prihvatljiva tvoja neprihvatiljivost :D
broj dva

#4409 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Od etike (smatram monoteisticke knjige amoralnim na osnovu sovinizma, fanaticizma i nasilja) preko kozmoligije do prakse (religiozne prakse) i njenog pogubnog uticaja na civilizacije.
Ne ocekujem da se slozis i nije mi bitno hoces li se sloziti ili neces. Ti razmisljas svojom glavom, ja svojom. Argumenti su tako mnogobrojni da ne znam gdje da pocnem.
Religija moze imati dvije pozitivne stvari - daje utjehu ljudima (to sto je ta utjeha laz je manje bitno) i moze jacati komunalne veze (doduse cesto na negativan nacin u smislu mi Vs oni)
Sve drugo sto ja vidim u vezi religije je izuzetno negativno.
P.s jesli li to onaj 51 ? Ako jesi reci da ne gubim vrjeme dzaba.
broj dva

#4410 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Malo istorije ateizma

[youtube][/youtube]
Lasica85

#4411 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

broj dva wrote: 01/02/2021 10:17 Od etike (smatram monoteisticke knjige amoralnim na osnovu sovinizma, fanaticizma i nasilja) preko kozmoligije do prakse (religiozne prakse) i njenog pogubnog uticaja na civilizacije.
Ne ocekujem da se slozis i nije mi bitno hoces li se sloziti ili neces. Ti razmisljas svojom glavom, ja svojom. Argumenti su tako mnogobrojni da ne znam gdje da pocnem.
Religija moze imati dvije pozitivne stvari - daje utjehu ljudima (to sto je ta utjeha laz je manje bitno) i moze jacati komunalne veze (doduse cesto na negativan nacin u smislu mi Vs oni)
Sve drugo sto ja vidim u vezi religije je izuzetno negativno.
P.s jesli li to onaj 51 ? Ako jesi reci da ne gubim vrjeme dzaba.
onda slabo poznajes islam
P.s jesli li to onaj 51 ?
51 whoooo or what??? :roll:

sta ti 51 predstavlja?
belfy

#4412 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by belfy »

Lasica85 wrote: 31/01/2021 23:43
belfy wrote: 31/01/2021 23:08 nego, jel tebi malo nezgodno da jedan takav lazni uticaj bude poznatiji i priznatiji od tebe tako istinitog? jesi se ikada zapitao zasto je to tako? nisi, jel tako?
do pametnijeg treba dobaciti. prvo temelj brate. znaci utvrdili smo da je sasvim moguce da izmisljeni lik bude uticajniji od nekoga ko stvarno postoji, jel tako?
Lasica85

#4413 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

belfy wrote: 01/02/2021 10:55
do pametnijeg treba dobaciti. prvo temelj brate. znaci utvrdili smo da je sasvim moguce da izmisljeni lik bude uticajniji od nekoga ko stvarno postoji, jel tako?
ne

To je lazan utjecaj sa djeda mrazom....jer je potrebno da osoba glumi djeda mraza dok stvarna osoba je utjecajna manje ili vise, zavisno koju poziciju ima na ovom svijetu.---ja sam utjecajan lokalno to jeste u svojoj kuci, dok predsjednik drzave je utjecajan i na svoju drzavu i na tudje drzave.
aurora313

#4414 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Lasica85 wrote: 31/01/2021 19:34... Ni jedna osoba na ovom sijetu nije detaljno opisana kao Muhammed, cak ni osobe iz danasnjeg vremena nisu toliko detraljno opisane kao muhammed....od kako je spavao , jeo, obavljao nuzdu, sta je govorio , sta se desavalo , sta je preustio cak, od koliko je dlaka imao u kosi i bradi, kako je izgledao, sta je imao od imanja, do cak intimnosti kako se ophodio prema svojim zenama u kuci i krevetu.

moras jos da shvatis, da u islamu ima nesto sto se zove lanci prenosilaca, pa ne samo da jedan dogadjaj vise lanaca prenosilaca ima, i ne samo to sto je isto vazno hadisi su pisani cak i za vrijeme Muhammeda dok je jos ziv bio. ...
Sve bi to bilo interesantno da je to istina.
Zaboravio sam koliko je hadisa bilo, valjda nekih desetine hiljada, ali to ovdje nije važno.
I onda nakon par stotina godina od Muhamedove smrti nađe nekakav Buhari i kaže: Ovaj hadis je vjerodostojan, ovaj nije, pa opet tako... i na kraju ‘očisti‘ hadise i ostavi samo ... kakve?... stvarne?!?
E žebemga, pa zar ovo nije ravno bajkama koje smo svi čuli—vjernici i nevjernici—pa smo ih zaboravili jer niko ne vjeruju u iste. Pa što onda vjerovati ovim kalkulisanim izmišljotinama?
Ono jest, da je to bilo kao danas pa imamo audio i video zapise, ali ovako ... Ovo je isto kao takozvane Isusove izreke i mudrosti koje je neko kao zapisivao od riječi do riječi ali avaj: 150± godina od njegove smrti.
Nego naivci, imam divan komad obradive zemlja u močvari... povoljna cijena pa navalite.
broj dva

#4415 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

This book uses evolutionary psychology as a lens to explain religious violence and oppression. The author, a clinical psychologist, examines religious scriptures, rituals, and canon law, highlighting the many ways in which our evolutionary legacy has shaped the development of religion and continues to profoundly influence its expression. The book focuses on the image of God as the dominant male in Judaism, Christianity, and Islam. This traditional God concept is seen as a reflection of the "dominant ape" paradigm so evident in the hierarchical social structures of primates, with whom we have a strong genetic connection.The author describes the main features of male-dominated primate social hierarchies- specifically, the role of the alpha male as the protector of the group; his sexual dominance and use of violence and oppression to attain food, females, and territory; in-group altruism vs. out-group hostility (us vs. them); and displays of dominance and submission to establish roles within the social hierarchy. The parallels between these features of primate society and human religious rituals and concepts make it clear that religion, especially its oppressive and violent tendencies, is rooted in the deep evolutionary past.This incisive analysis goes a long way toward explaining the historic and ongoing violence committed in the name of religion.

Interesantna perspektiva, tek odkrio knjigu ide na listu.
Lasica85

#4416 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

aurora313 wrote: 01/02/2021 11:55
Lasica85 wrote: 31/01/2021 19:34... Ni jedna osoba na ovom sijetu nije detaljno opisana kao Muhammed, cak ni osobe iz danasnjeg vremena nisu toliko detraljno opisane kao muhammed....od kako je spavao , jeo, obavljao nuzdu, sta je govorio , sta se desavalo , sta je preustio cak, od koliko je dlaka imao u kosi i bradi, kako je izgledao, sta je imao od imanja, do cak intimnosti kako se ophodio prema svojim zenama u kuci i krevetu.

moras jos da shvatis, da u islamu ima nesto sto se zove lanci prenosilaca, pa ne samo da jedan dogadjaj vise lanaca prenosilaca ima, i ne samo to sto je isto vazno hadisi su pisani cak i za vrijeme Muhammeda dok je jos ziv bio. ...
Zaboravio sam koliko je hadisa bilo, valjda nekih desetine hiljada, ali to ovdje nije važno.
I onda nakon par stotina godina od Muhamedove smrti nađe nekakav Buhari i kaže: Ovaj hadis je vjerodostojan, ovaj nije, pa opet tako... i na kraju ‘očisti‘ hadise i ostavi samo ... kakve?... stvarne?!?
E žebemga, pa zar ovo nije ravno bajkama koje smo svi čuli—vjernici i nevjernici—pa smo ih zaboravili jer niko ne vjeruju u iste. Pa što onda vjerovati ovim kalkulisanim izmišljotinama?
Ono jest, da je to bilo kao danas pa imamo audio i video zapise, ali ovako ... Ovo je isto kao takozvane Isusove izreke i mudrosti koje je neko kao zapisivao od riječi do riječi ali avaj: 150± godina od njegove smrti.
Nego naivci, imam divan komad obradive zemlja u močvari... povoljna cijena pa navalite.
koji ti je dokaz da nije istina?

Tako se ne pristupa stvarima, treba da sudis na osnovu dokaza a ne na osnovu nagadjanja...a ti u ovom slucaju sudis na osnovu nagadjanja.

Ja kad diskutujem sa krscanima ne mogu pretpostavljati stvari, nego sudim na osnovu onoga sto krscani vjeruje, to jeste biblija.

Ti moras da sudis islamu na osnovu onoga sto pise u vjerodostojnim zbirkama hadisa koje muslimani smatraju istinitim, eh ako vec hoces da ih mlatis po glavi onda uzmi ono sto oni smatraju istinito...jer ako uzmes nesto deseto sto ni muslimani nevjeruju to je onda prosipanje iz supljeg u prazno.

hadisi su pisani i memorisani , oni hadisi koji su memorisani moraju imati lanac prenosilaca i to vjerodostojan lanac prenosilaca da bi uopste dosao do kategorije vjerodostojno, i nije dovoljno da ima lanac nego lanac mora biti vjerodostojan.

nema u islamu, ja sam cuo da neko prica i to kao onda dokaz da bude, nema to...to se ne prihvata, nego samo lanac mora da se veze do Muhammeda da bi nesto moglo da se prihvati.

Nego imas li ti barem ikakav dokaz da su hadisi samo lazi pa da ne uzimamo to ? Nemoze se oslanjati na nagadjanje kao dokaz dok imamo skole i univerzitete stotinama godina studirajuci hadise u detalje, sve lance prenosilaca, njhove biografije i tako dalje.

Da ti dam jedan podatak kako su ovi kao Buharija sakupljali hadise, ako bi covjek koji prenosi hadis recimo mamio konja praznom vrecom za hranu da mu dodje, nisu htjeli uzimati hadise od takvoga jer su govorili, ako vara konja prevarit ce i nas...znaci imali su stroge kriterije i zato imamo klasifikacije hadisa, sta je jako vjerodostojano a sta slabo pa cak i izmisljeno.

I jos jedna bitna stvar koju ne obracas paznju, a to je da u sastavu islamskog vjerovanja laz je veliki grijeh, ogroman grijeh sa nesagledivim posljedicama...ogromne su prijetnje onima koji lazu...pa sad da neko vjeruje u islam i ujedno da laze na racun islama je nezamisliva stvar.

znaci imas ogromne dokaze protiv takvog nagadjanja "Sve bi to bilo interesantno da je to istina." da prvo preskoce sve te prepreke od klasifikacije hadisa, i njihovih lanaca, do samog srzi islamskog vjerovanja gdje se laz strogo zabranjiva.

Pazi sad ovo u Kuranu Allah direktno prijeti osobama koje lazu na Allah i da im je dzehennem osiguranm znaci na sudnjem danu ce biti zestoko ponizeni. Pa sad da neko vjeruje u to i da sjede izmisljati hadise gdje se laze na muhammeda i Allaha je cisto samoubistvo.....ogroman grijeh, tezak grijeh.
kio01

#4417 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

Lasica85 wrote: 01/02/2021 09:49

druga stvar, zivotinja ima milione raznih vrsta, pa traziti da ti hadisi i svete knjige spominju razne vrste zivotinja kao da je to nesto sto ce tebe licno spasiti od Dzehennema pa je potrebno da spomene pingvina ili delfina...znaci totalno pogresno rezonovanje imas.

Kako onda objasnjavas Nuhovu Arku? Nije valjda da mislis da su milioni zivotinja stali na jedan brod?
Lasica85

#4418 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

kio01 wrote: 01/02/2021 15:33

Kako onda objasnjavas Nuhovu Arku? Nije valjda da mislis da su milioni zivotinja stali na jedan brod?
Vas zbunjuje krscanski narativ koji predstavlja to kao sve zivotinje ovog svijeta a to veze svezom nema, niti je logicno niti je moguce uopste tako nesto izvodivo.

Pa sta je onda na stvari???

To je bio lokalni potop za vrijeme poslanika Nuha a on sagradio malo vecu ladju da bi mogao potrpati domicilne zivotinje, koze, ovce, krave, konje, kamile itd

a nema ni govora ni o kakvim lavovima, tigrovima i sta ja znam kakve sve divljavci.
kio01

#4419 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

Lasica85 wrote: 01/02/2021 16:00

Vas zbunjuje krscanski narativ koji predstavlja to kao sve zivotinje ovog svijeta a to veze svezom nema, niti je logicno niti je moguce uopste tako nesto izvodivo.

To je bio lokalni potop za vrijeme poslanika Nuha a on sagradio malo vecu ladju da bi mogao potrpati domicilne zivotinje, koze, ovce, krave, konje, kamile itd

a nema ni govora ni o kakvim lavovima, tigrovima i sta ja znam kakve sve divljavci.
“Construct the Ark within Our sight and under Our guidance. Then when comes Our command, and the fountains of the earth gush forth, take on board pairs of every species, male and female, and your people except those of them against whom the Word has already been issued: and address Me not in respect of those who are unjust; for verily they shall be drowned (in the flood).” — Holy Qur’an, 23:27

Evo i na nasem:
I Mi mu objavismo: 'Gradi lađu pod Našom pažnjom i prema Našem nadahnuću, pa kad zapovijed Naša dođe i voda na površinu zemlje izbije, ti u nju ukrcaj od svake vrste po par, mužjaka i ženku, i čeljad svoju, ali ne one o kojima je već sud donesen, i ne obraćaj Mi se za nevjernike, jer će, doista, biti potopljeni.
broj dva

#4420 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Podsjeti me na onaj vic, kaže vjernik ateisti "ja čitam svete knjige da se uvjerim u postojanje boga, šta ti čitaš da se uvjeriš u nepostojanje" i ovaj mu odgovara "ja isto"
kio01

#4421 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

broj dva wrote: 01/02/2021 17:19 Podsjeti me na onaj vic, kaže vjernik ateisti "ja čitam svete knjige da se uvjerim u postojanje boga, šta ti čitaš da se uvjeriš u nepostojanje" i ovaj mu odgovara "ja isto"
:D
Lasica85

#4422 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

kio01 wrote: 01/02/2021 16:12
Lasica85 wrote: 01/02/2021 16:00

“Construct the Ark within Our sight and under Our guidance. Then when comes Our command, and the fountains of the earth gush forth, take on board pairs of every species, male and female, and your people except those of them against whom the Word has already been issued: and address Me not in respect of those who are unjust; for verily they shall be drowned (in the flood).” — Holy Qur’an, 23:27

Evo i na nasem:
I Mi mu objavismo: 'Gradi lađu pod Našom pažnjom i prema Našem nadahnuću, pa kad zapovijed Naša dođe i voda na površinu zemlje izbije, ti u nju ukrcaj od svake vrste po par, mužjaka i ženku, i čeljad svoju, ali ne one o kojima je već sud donesen, i ne obraćaj Mi se za nevjernike, jer će, doista, biti potopljeni.
Nemas sve potrebne informacije

Kur'an
25:37 A i narod Nuhov smo, kad su poslanike u laž utjerivali, potopili i ljudima ih poučnim primjerom učinili, a nevjernicima smo patnju bolnu pripremili

Ovdje ti jasno pise da je potopljen Nuhov narod a ako je samo Nuhov narod to je onda lokalni potop a ne globalni....pa samim tim su lokalne domicilne zivotinje potrpane u ladju.
Lasica85

#4423 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Lasica85 »

broj dva wrote: 01/02/2021 17:19 Podsjeti me na onaj vic, kaže vjernik ateisti "ja čitam svete knjige da se uvjerim u postojanje boga, šta ti čitaš da se uvjeriš u nepostojanje" i ovaj mu odgovara "ja isto"
Sve je to relativno
User987

#4424 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by User987 »

Lasica85 wrote: 01/02/2021 17:52
Sve je to relativno
Izvini na radoznalosti, ali ako možeš navedi šta si u životu još čitao osim hadisa i Kur'ana. Koje književne klasike, filozofe, sociologe i sl. ?
belfy

#4425 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by belfy »

Lasica85 wrote: 01/02/2021 11:05
belfy wrote: 01/02/2021 10:55

ne

To je lazan utjecaj sa djeda mrazom....jer je potrebno da osoba glumi djeda mraza dok stvarna osoba je utjecajna manje ili vise, zavisno koju poziciju ima na ovom svijetu.---ja sam utjecajan lokalno to jeste u svojoj kuci, dok predsjednik drzave je utjecajan i na svoju drzavu i na tudje drzave.
poprilicno netacno. dosta djece koja vjeruju u Deda Mraza istog nikada nije vidjela uzivo. tako da je dovoljno vjerovati, pa izmisljeni lik postane bitniji nego realna osoba. jel se slazes?
Post Reply