Legalni izvoz shovinizma i radikalnog nacionalizma iz lijepe njihove,kao da nam fali domacegMilenkov buraz wrote: ↑24/01/2021 11:26Dobili smo hrvatsku varijantu Šešelja, mašala.DonieBrasco wrote: ↑24/01/2021 11:20 https://www.klix.ba/vijesti/bih/desnica ... /210123057
Jesu li ovi legitimni ?![]()
Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
- spreca
#39276 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
- jednonogi_Jack
#39277 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa fali. Ovi domaći nisu dovoljno radikalni.
- spreca
#39278 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:27Vjerujem da bošnjački političari izađu sa prijedlogom za Hrvate, evo vam nadležnosti Bavarske i ostajemo u Federaciji BiH koja se sačinjava od dva dijela(veći i manji), sa jačom federalnom razinom, mislim da bi Hrvati to potpisali. Iz Hrvatske bi sigurno gurali da potpišu.Sintor wrote: ↑24/01/2021 11:49sutra bi bosnjacki i probosanski politicari potpisali uredjenje tipa njemacke, belgije, spanije. savezna drzava sa tri nivoa vlasti sa istim ovlastima kao u ovim drzavama. bez doma naroda i blokada na drzavnom nivou, proporcionalno zastupljenim broju glasova na izborima u vlasti na drzavnom nivou itd i sl.Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 11:06
To je baš glupo i netočno.
Njemačka je federacija, šta im fali, Bavarci i Prusi su različite vjere i ratovali su, danas im ništa ne fali. Tako bi mogli i Bošnjaci i Hrvati da ima dobre volje. Samo treba i vremena.
UK je unitarna država sa devolviranim ovlastima, Škotska ima svoj parlament, može i to kao rješenje B-H problematike.
Španjolska ima autonomiju za Baske i Katalonce.
Belgija federacija od dva suštinski-entiteta.
Švicarska-konfederalna federacija kantona sa nacionalnim većinama.
Oćeš dalje?
vi bi da ostane na drzavnom nivou isto a nize bi uredjivali po svom ukusu. kako se odnosite prema "drugim", najbolji primjer je u kantonu 10 i HNK prema srbima.
Ali pazi, nadležnosti Bavarske uopće nisu malene, to funkcionira odlično tamo, Bavarci mogu biti Nijemci i Bavarci, tako bi Hrvati mogli biti Bosanci i Hrvati. I mogao bi se postupno izgrađivati nadnacionalni identitet. Danas bi Bavarci digli seosku bunu da im neko oće ukinuti Bavarsku. Ali opet su Nijemci par ekselans.
Na španjolsku varijantu bi se nešto teže pristalo, ali i to bi bio prijedlog.
Na škotsku varijatnu, ne znam, njihov ustav je nepisan i običajan, kod njih to dobro drži ali mi smo kontinentalna tradicija prava(BiH i svi ostali okolo).
Šta bi onda bilo sa RS, to ne znam niti me pretjerano zanima za ovu raspravu. Ali onda bi bili Bošnjaci+Hrvati+međ. zajednica protiv Srba.
-
Cassius Longinus
#39279 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Tvoji upisi se svode na šeretske one-linere koji u 99% slučajeva nemaju veze s mozgom a trebali bi predstavljati pokušaj humora(valjda).spreca wrote: ↑24/01/2021 12:40Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:27Vjerujem da bošnjački političari izađu sa prijedlogom za Hrvate, evo vam nadležnosti Bavarske i ostajemo u Federaciji BiH koja se sačinjava od dva dijela(veći i manji), sa jačom federalnom razinom, mislim da bi Hrvati to potpisali. Iz Hrvatske bi sigurno gurali da potpišu.Sintor wrote: ↑24/01/2021 11:49
sutra bi bosnjacki i probosanski politicari potpisali uredjenje tipa njemacke, belgije, spanije. savezna drzava sa tri nivoa vlasti sa istim ovlastima kao u ovim drzavama. bez doma naroda i blokada na drzavnom nivou, proporcionalno zastupljenim broju glasova na izborima u vlasti na drzavnom nivou itd i sl.
vi bi da ostane na drzavnom nivou isto a nize bi uredjivali po svom ukusu. kako se odnosite prema "drugim", najbolji primjer je u kantonu 10 i HNK prema srbima.
Ali pazi, nadležnosti Bavarske uopće nisu malene, to funkcionira odlično tamo, Bavarci mogu biti Nijemci i Bavarci, tako bi Hrvati mogli biti Bosanci i Hrvati. I mogao bi se postupno izgrađivati nadnacionalni identitet. Danas bi Bavarci digli seosku bunu da im neko oće ukinuti Bavarsku. Ali opet su Nijemci par ekselans.
Na škotsku varijatnu, ne znam, njihov ustav je nepisan i običajan, kod njih to dobro drži ali mi smo kontinentalna tradicija prava(BiH i svi ostali okolo).
Šta bi onda bilo sa RS, to ne znam niti me pretjerano zanima za ovu raspravu. Ali onda bi bili Bošnjaci+Hrvati+međ. zajednica protiv Srba.![]()
![]()
a jes guzica zinula
![]()
- spreca
#39280 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ja mislio ti se salis,da te ljudi shvate ozbiljno ,trebas predlagati to sto je realno i uz malo truda ostvarljivo, to sta bi ti, je za nekakvu zeljoteku ili mislis da su ovdje svi veslo sisali, ove tvoje mantre na forumu kruze ves deceniju i vise ,zar nevidis da to ne pije vode,valja taktiku mjenjatiCassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:57Tvoji upisi se svode na šeretske one-linere koji u 99% slučajeva nemaju veze s mozgom a trebali bi predstavljati pokušaj humora(valjda).spreca wrote: ↑24/01/2021 12:40Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:27
Vjerujem da bošnjački političari izađu sa prijedlogom za Hrvate, evo vam nadležnosti Bavarske i ostajemo u Federaciji BiH koja se sačinjava od dva dijela(veći i manji), sa jačom federalnom razinom, mislim da bi Hrvati to potpisali. Iz Hrvatske bi sigurno gurali da potpišu.
Šta bi onda bilo sa RS, to ne znam niti me pretjerano zanima za ovu raspravu. Ali onda bi bili Bošnjaci+Hrvati+međ. zajednica protiv Srba.![]()
![]()
a jes guzica zinula
![]()
-
Cassius Longinus
#39281 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kako god..evidentno imaš neka svoja pred-uvjerenja koja su neprobojna za ikakvu raspravu ili nijansiranje.spreca wrote: ↑24/01/2021 13:23Ja mislio ti se salis,da te ljudi shvate ozbiljno ,trebas predlagati to sto je realno i uz malo truda ostvarljivo, to sta bi ti, je za nekakvu zeljoteku ili mislis da su ovdje svi veslo sisali, ove tvoje mantre na forumu kruze ves deceniju i vise ,zar nevidis da to ne pije vode,valja taktiku mjenjatiCassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:57Tvoji upisi se svode na šeretske one-linere koji u 99% slučajeva nemaju veze s mozgom a trebali bi predstavljati pokušaj humora(valjda).
- spreca
#39282 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nemam ja nikakvih preduvjerenja, ja govorim o tome da to sto sada imate u BiH vam nebi dali ni u matici a kamoli sta vise i kad bi trazili, znas sta bi vam daliCassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 13:38Kako god..evidentno imaš neka svoja pred-uvjerenja koja su neprobojna za ikakvu raspravu ili nijansiranje.spreca wrote: ↑24/01/2021 13:23Ja mislio ti se salis,da te ljudi shvate ozbiljno ,trebas predlagati to sto je realno i uz malo truda ostvarljivo, to sta bi ti, je za nekakvu zeljoteku ili mislis da su ovdje svi veslo sisali, ove tvoje mantre na forumu kruze ves deceniju i vise ,zar nevidis da to ne pije vode,valja taktiku mjenjatiCassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:57
Tvoji upisi se svode na šeretske one-linere koji u 99% slučajeva nemaju veze s mozgom a trebali bi predstavljati pokušaj humora(valjda).
-
Cassius Longinus
#39283 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Prvo, ja nisam glas Hrvata u BiH, ali mislim da ako bi to netko predložio i uputio prvo prema Hrvatima u BiH(HNS), onda prema Zagrebu a onda prema međ.zajednici da bi to prošlo. Dakle na pola puta između trećeg entiteta i građanske FBiH. Nisam siguran da je podređivanje prava riječ koliko razgraničavanje ovlasti.Sintor wrote: ↑24/01/2021 14:03HDZ uopste ne zeli teritorijalno preuredjenje, ne zeli treci entitet. HDZ zeli promjenu izbornog zakona gdje bi zacementirali partipiciranje u vlastiCassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:27 Vjerujem da bošnjački političari izađu sa prijedlogom za Hrvate, evo vam nadležnosti Bavarske i ostajemo u Federaciji BiH koja se sačinjava od dva dijela(veći i manji), sa jačom federalnom razinom, mislim da bi Hrvati to potpisali. Iz Hrvatske bi sigurno gurali da potpišu.
Šta bi onda bilo sa RS, to ne znam niti me pretjerano zanima za ovu raspravu. Ali onda bi bili Bošnjaci+Hrvati+međ. zajednica protiv Srba.
odma bi vam dali treci entitet da se BIH preuredi kao njemacka. gdje bi nizi nivou bili podredjeni drzavnom, gdje bi vecina u parlamentu predlozila mandatara za vladu, gdje bi se dom naroda (ne ukinuti) punio proporcionalno broju stanovnika entiteta, nacionalnoj strukturi i gdje bi za blokadu bilo potrebno glasanje 100 % svih prisutnih iz tog entiteta, 1 predsjednik drzave itd.......slicno je i u belgiji
ja vas ne kontam uopste!
S druge strane, ono što je tebi prihvatljivo to je spreci bilo maltene šokantno tako da ni ja vas ne kontam. Naravno, nas po naravi stvari niko ništa ne pita ovdje na forumu.
-
Milenkov buraz
#39284 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
Bossona
#39285 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:27Vjerujem da bošnjački političari izađu sa prijedlogom za Hrvate, evo vam nadležnosti Bavarske i ostajemo u Federaciji BiH koja se sačinjava od dva dijela(veći i manji), sa jačom federalnom razinom, mislim da bi Hrvati to potpisali. Iz Hrvatske bi sigurno gurali da potpišu.Sintor wrote: ↑24/01/2021 11:49sutra bi bosnjacki i probosanski politicari potpisali uredjenje tipa njemacke, belgije, spanije. savezna drzava sa tri nivoa vlasti sa istim ovlastima kao u ovim drzavama. bez doma naroda i blokada na drzavnom nivou, proporcionalno zastupljenim broju glasova na izborima u vlasti na drzavnom nivou itd i sl.Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 11:06
To je baš glupo i netočno.
Njemačka je federacija, šta im fali, Bavarci i Prusi su različite vjere i ratovali su, danas im ništa ne fali. Tako bi mogli i Bošnjaci i Hrvati da ima dobre volje. Samo treba i vremena.
UK je unitarna država sa devolviranim ovlastima, Škotska ima svoj parlament, može i to kao rješenje B-H problematike.
Španjolska ima autonomiju za Baske i Katalonce.
Belgija federacija od dva suštinski-entiteta.
Švicarska-konfederalna federacija kantona sa nacionalnim većinama.
Oćeš dalje?

-
Cassius Longinus
#39286 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Na svakog forumaša koji želi nešto raspravljati javi se 3 koji trolaju. Ne vidim odakle si izvukao te karte niti kakve veze one imaju. Bitno je samo da se ocrni sugovornik i da se impliciraju klasične fore o UZP-u, nepoštenju, hinjenju i sl.Bossona wrote: ↑24/01/2021 16:55Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:27Vjerujem da bošnjački političari izađu sa prijedlogom za Hrvate, evo vam nadležnosti Bavarske i ostajemo u Federaciji BiH koja se sačinjava od dva dijela(veći i manji), sa jačom federalnom razinom, mislim da bi Hrvati to potpisali. Iz Hrvatske bi sigurno gurali da potpišu.Sintor wrote: ↑24/01/2021 11:49
sutra bi bosnjacki i probosanski politicari potpisali uredjenje tipa njemacke, belgije, spanije. savezna drzava sa tri nivoa vlasti sa istim ovlastima kao u ovim drzavama. bez doma naroda i blokada na drzavnom nivou, proporcionalno zastupljenim broju glasova na izborima u vlasti na drzavnom nivou itd i sl.
Ovako nekako
![]()
Što se mene tiče, ako bi se to utvrđivalo, neka se napravi svježi popis stanovništva pa one općine gdje bi Bošnjaci i Hrvati bili većina bi se preuredile na dogovoreni način. Na primjer. Ne mora biti tako.
Al dobro, valjda svaki forum ima svoj sloj korisnika koji po difoltu seruckaju i apriori su protivnici bilo koga tko dođe a da se 100% ne slaže s njima.
Mogao si nakačiti i kartu NDH sa sve Sandžakom.
-
Bossona
#39287 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 17:12Na svakog forumaša koji želi nešto raspravljati javi se 3 koji trolaju. Ne vidim odakle si izvukao te karte niti kakve veze one imaju. Bitno je samo da se ocrni sugovornik i da se impliciraju klasične fore o UZP-u, nepoštenju, hinjenju i sl.Bossona wrote: ↑24/01/2021 16:55Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 12:27
Vjerujem da bošnjački političari izađu sa prijedlogom za Hrvate, evo vam nadležnosti Bavarske i ostajemo u Federaciji BiH koja se sačinjava od dva dijela(veći i manji), sa jačom federalnom razinom, mislim da bi Hrvati to potpisali. Iz Hrvatske bi sigurno gurali da potpišu.
Ovako nekako
![]()
Što se mene tiče, ako bi se to utvrđivalo, neka se napravi svježi popis stanovništva pa one općine gdje bi Bošnjaci i Hrvati bili većina bi se preuredile na dogovoreni način. Na primjer. Ne mora biti tako.
Al dobro, valjda svaki forum ima svoj sloj korisnika koji po difoltu seruckaju i apriori su protivnici bilo koga tko dođe a da se 100% ne slaže s njima.
Mogao si nakačiti i kartu NDH sa sve Sandžakom.
Sve svoje želje skupa sa Čovićem i družinom uputite Dedi Božičnjaku i budite fini u toku godine da vam se želje konačno ostvare ma kakve one bile.
- spreca
#39288 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Zasto bi mi to uradili,sta mi dobivamo time ,osim sto bi vam poklonili treci entitet,Vi trazite ono sto nikome niti ste dali niti bi dali, odakle tolika hrabrost da se sada trazi to sto se nije moglo ostvariti ratom, jesmol to ginuli za to ,da bi sad castili one koji su nas zatvarali u logore i sproveli UZP, kome ste vi to sta dali u HR,pogledaj kakva prava imaju Bosnjaci npr u Stocu gdje su po brojnosti jednaki Hrvatima ,da ne govorim o Srbima koji uopste nisu konstutivni u kantonima sa HR vecinom i gdje je Bosanski jezik zabranjen.Nikada necete dobiti samostalnu jedinicu odnosno entitet, jer vas time Covid Dragance obmanjuje skoro dvije decenije .Moj savjet vam je da se polako pocnete privikavati na gradjansku BiH gdje ce svi podjednako biti ravno pravni a ne kao sada svako samo u svom toru pa ni to svi imajuCassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 17:12 Što se mene tiče, ako bi se to utvrđivalo, neka se napravi svježi popis stanovništva pa one općine gdje bi Bošnjaci i Hrvati bili većina bi se preuredile na dogovoreni način.
-
Cassius Longinus
#39289 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Prođi me se čovječe, nisi čitao ni upratio. Samo drviš o trećem entitetu a ja pričao o FBiH koja bi imala dvije razine, federalnu i pokrajinsku/kantonalnu bez mogućnosti blokade. Pričao s čovjekom o "modelu" Bavarska/Njemačka. Imaš neku svoju priču i udri.spreca wrote: ↑24/01/2021 17:43Zasto bi mi to uradili,sta mi dobivamo time ,osim sto bi vam poklonili treci entitet,Vi trazite ono sto nikome niti ste dali niti bi dali, odakle tolika hrabrost da se sada trazi to sto se nije moglo ostvariti ratom, jesmol to ginuli za to ,da bi sad castili one koji su nas zatvarali u logore i sproveli UZP, kome ste vi to sta dali u HR,pogledaj kakva prava imaju Bosnjaci npr u Stocu gdje su po brojnosti jednaki Hrvatima ,da ne govorim o Srbima koji uopste nisu konstutivni u kantonima sa HR vecinom i gdje je Bosanski jezik zabranjen.Nikada necete dobiti samostalnu jedinicu odnosno entitet, jer vas time Covid Dragance obmanjuje skoro dvije decenije .Moj savjet vam je da se polako pocnete privikavati na gradjansku BiH gdje ce svi podjednako biti ravno pravni a ne kao sada svako samo u svom toru pa ni to svi imajuCassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 17:12 Što se mene tiče, ako bi se to utvrđivalo, neka se napravi svježi popis stanovništva pa one općine gdje bi Bošnjaci i Hrvati bili većina bi se preuredile na dogovoreni način.
- Point.
#39290 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
A šta je to Boga ti nepravedno i ucjena? Je li nepravedno to što 15% stanovništva ima 33% vlasti? Što jedna stranka (HDZ) može blokirati pola države kako im kurcu čejf kad im ne prija izborni rezultat? Da na teritoriji koju kontrolišu ne možeš naći nigdje državne zastave, da tu istu državu psuju i vrijeđaju kad god stignu, je li nepravedno da Hrvati u BiH mogu imati dvojno državljanstvo sa Hrvatskom, koju obiđu jednom godišnje kad je godišnji odmor, je li nepravedno da ucjenama pokušavaju dobiti promjene IZ koji bi samo njima pasao, je li nepravedno da HDZ kroz HNS odlučuje ko je "legitimni" Hrvat a ko ne, je li nepravedno da se druga država (Hrvatska) konstantno miješa u unutrašnje stvari BiH i koja joj nanosi ugled svojim počesto lažnim tvrdnjama? Po nivou kmečanja reko bi čovjek da BH Hrvati imaju status crnaca u Južnoj Africi za vrijeme aparthejda ili nešto slično.Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 11:15
-Srbima je nuđen Z4 a još prije autonomija po izmjenama Ustava RH iz 92.(ako me sjećanje služi), ništa od toga nisu ni uzeli u razmatranje. Htjeli su samo svoju državu koju im je nelegalno(bez dozvole Predsjedništva SFRJ) iscrtala JNA.
-Srbi prethodno nisu imali poseban status u Hr (SAP Krajina), Hrvati imaju ono što je POTPISANO u Daytonu i što je sad "nepravedno" i "ucjena". Famozna "konstitutivnost" Srba nije ničim bila razrađena, kao npr konstitutivnost Hrvata u BiH ili SAP Kosovo/Vojvodina.
Imaš srpske literature koliko oćeš o tome, po njihovom priznanju, napravili su ogromnu grešku što nisu tražili autonomiju Srba u Hr 70-tih.
Sad ti vidi jel ti ovo šta znači. Dakle Srbima je NUĐENO.
Srbi nisu imali POTPISANO, kao Hrvati u BiH. Usprkos tome, Srbi su ustrajavali samo na maksimalističkom rješenju RSK unutar međ.priznate RH. Hrvati NE INZISTIRAJU na odvajanju od BiH.
Čović želi da ukine OHR i da se stranci ne miješaju, važi li to i za Hrvatsku i Srbiju?
- Kolinda
#39291 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Po Ustavu federacije 15% Hrvata je imalo paritet u svim institucijama i ministarstvima ali je to oteto amandmanima na Ustav, sad po Ustavu i zakonu 15% Hrvata ima mogućnost ukoliko budu izabrani da blokiraju neke odluke kroz dom naroda jer mogu uvijek biti preglasani na Vladi FBIH jer je sačinjava 8B5H3S a to je tako jer je nametnuto maloprije pomenutim amandmanima.
Državne zastave su točno ondje gdje trebaju biti...eto ova vaša FFF trojka ja mislim ne ispušta zastave iz ruku ali su uredno oteli od naroda 10mil.
Kakve veze s tobom ima dvojno državljanstvo.
Dom naroda kazuje da 3/4 izabranih u klub Hrvata pripadaju HNS-u a ova a ova 1/4 ( Anel, Nedim i ekipa) su prevare koje je omogućio VP i nakaradni amandmani.
Kad se Stipe Mesić miješa onda svi skaču i hvale ga, daju mu se priznanja, fes mu se na glavu stavlja i sve je ok dok kad netko ima malo drugačije mišljenje onda miješanje nije prihvatljivo, tako nešto se kod nas zove licemjerje.
Državne zastave su točno ondje gdje trebaju biti...eto ova vaša FFF trojka ja mislim ne ispušta zastave iz ruku ali su uredno oteli od naroda 10mil.
Dom naroda kazuje da 3/4 izabranih u klub Hrvata pripadaju HNS-u a ova a ova 1/4 ( Anel, Nedim i ekipa) su prevare koje je omogućio VP i nakaradni amandmani.
Kad se Stipe Mesić miješa onda svi skaču i hvale ga, daju mu se priznanja, fes mu se na glavu stavlja i sve je ok dok kad netko ima malo drugačije mišljenje onda miješanje nije prihvatljivo, tako nešto se kod nas zove licemjerje.
-
Cassius Longinus
#39292 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nepravedno je da se kuka oko onog što je potpisano, to prvo. Rat je istina bio i ni jedna strana svoje ciljeve nije ostvarila i svatko je tu bio manje više pod prisilom. Kao alternativu tome nitko nije ponudio nikakvo rješenje koje bi pomirilo Bošnjake i Hrvate po principu nađimo se na pola puta. A dobar dio Hrvata iz BiH i Hrvatska bi bili za kompromis.Point. wrote: ↑24/01/2021 19:29A šta je to Boga ti nepravedno i ucjena? Je li nepravedno to što 15% stanovništva ima 33% vlasti? Što jedna stranka (HDZ) može blokirati pola države kako im kurcu čejf kad im ne prija izborni rezultat? Da na teritoriji koju kontrolišu ne možeš naći nigdje državne zastave, da tu istu državu psuju i vrijeđaju kad god stignu, je li nepravedno da Hrvati u BiH mogu imati dvojno državljanstvo sa Hrvatskom, koju obiđu jednom godišnje kad je godišnji odmor, je li nepravedno da ucjenama pokušavaju dobiti promjene IZ koji bi samo njima pasao, je li nepravedno da HDZ kroz HNS odlučuje ko je "legitimni" Hrvat a ko ne, je li nepravedno da se druga država (Hrvatska) konstantno miješa u unutrašnje stvari BiH i koja joj nanosi ugled svojim počesto lažnim tvrdnjama? Po nivou kmečanja reko bi čovjek da BH Hrvati imaju status crnaca u Južnoj Africi za vrijeme aparthejda ili nešto slično.Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 11:15
-Srbima je nuđen Z4 a još prije autonomija po izmjenama Ustava RH iz 92.(ako me sjećanje služi), ništa od toga nisu ni uzeli u razmatranje. Htjeli su samo svoju državu koju im je nelegalno(bez dozvole Predsjedništva SFRJ) iscrtala JNA.
-Srbi prethodno nisu imali poseban status u Hr (SAP Krajina), Hrvati imaju ono što je POTPISANO u Daytonu i što je sad "nepravedno" i "ucjena". Famozna "konstitutivnost" Srba nije ničim bila razrađena, kao npr konstitutivnost Hrvata u BiH ili SAP Kosovo/Vojvodina.
Imaš srpske literature koliko oćeš o tome, po njihovom priznanju, napravili su ogromnu grešku što nisu tražili autonomiju Srba u Hr 70-tih.
Srbi nisu imali POTPISANO, kao Hrvati u BiH. Usprkos tome, Srbi su ustrajavali samo na maksimalističkom rješenju RSK unutar međ.priznate RH. Hrvati NE INZISTIRAJU na odvajanju od BiH.
Čović želi da ukine OHR i da se stranci ne miješaju, važi li to i za Hrvatsku i Srbiju?
Kao ultimativna pravda nudi se Hrvatima da umjesto 33%(što je načeo Komšić al nebitno sad) koliko su potpisali uzmu 0% i još da se ispričaju pravedničkom narodu i da ih zamole smiju li ostati u njihovoj državi. Karikiram ali tako je.
Što se tiče legitimnosti, nju ne određuje HDZ nego bi je trebali odlučivati birači, ako Hrvati izaberu Bakira, sve ok, izabrali su ga, Kalesija da 3000 glasova za člana iz reda hr naroda, neka, pozlatilo vam se. Rupa u zakonu, okej. Čović može blokirati FBiH, jebiga. Možda se sada može instalirati još više malih Komšića, vidjet ćemo. Ja mislim da to nikome ne odgovara.
Dvojno državljanstvo-zaista ne znam zašto bi te to smetalo. Mnogi Bošnjaci imaju i BH i Hr papire, Srbi isto tako. Zašto bi to išlo ikome na živce u pm? Neke zemlje to dozvoljavaju neke ne. Ima kriminalaca koji to zlorabe ali to nije ova priča. Ovo oko zastava ne znam ali Čović ima zastavu BiH u uredu. Dodik je vjerojatno druga priča.
Hrvat Hrvatu nije i ne može biti stranac, i nije mi jasno kako to ne možeš shvatiti, kao što Bošnjak iz Sandžaka Bošnjaku iz BiH ne može biti stranac.
- BHCluster
#39293 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Gdje vam je HDZ da vas zastiti?Kolinda wrote: ↑24/01/2021 19:52 Po Ustavu federacije 15% Hrvata je imalo paritet u svim institucijama i ministarstvima ali je to oteto amandmanima na Ustav, sad po Ustavu i zakonu 15% Hrvata ima mogućnost ukoliko budu izabrani da blokiraju neke odluke kroz dom naroda jer mogu uvijek biti preglasani na Vladi FBIH jer je sačinjava 8B5H3S a to je tako jer je nametnuto maloprije pomenutim amandmanima.
- ovo_malo_duse
#39294 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Gleda li neko Cirilicara na HRT4. Koji egoista majko draga. A tek sto laze. Tacno zive u svom nadrealnom svijetu i bez kurcom u celo nema rijesenja. A sto zive u zabludi to je posebna prica.
A kmecanje je jarane na ranu ga previti, kako ih varaju gaze na svakom koraku ko da su palestinci.
Kaze jedina politika koja cuva BiH kao drzavu je hrvatska.
Ma samo u celo....
A kmecanje je jarane na ranu ga previti, kako ih varaju gaze na svakom koraku ko da su palestinci.
Kaze jedina politika koja cuva BiH kao drzavu je hrvatska.
Ma samo u celo....
- Sveti Ivan Krstitelj
#39295 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Koliko puta se na ovom forumu mora ponovodi da:
"Odluka ne tretira izbor delegata u Dom naroda PS BiH, kao ni način izbora članova Predsjedništva BiH"
Koliko puta se to mora ponoviti?
Predsjedništvo BiH kao institucija ne pominje se u odlukama Ustavnog suda, ne pominje.
Ustavni sud je samo dio izbornog zakona stavio van snage, koji se odnosi da:
“Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu”
Sve odluke Ustavnog suda u vezi s legitimnim predstavljanjem su provedene.
Izborne jedinice su kantoni i iz njih se biraju legitimni predstavnici tih kantona.
"Odluka ne tretira izbor delegata u Dom naroda PS BiH, kao ni način izbora članova Predsjedništva BiH"
Koliko puta se to mora ponoviti?
Predsjedništvo BiH kao institucija ne pominje se u odlukama Ustavnog suda, ne pominje.
Ustavni sud je samo dio izbornog zakona stavio van snage, koji se odnosi da:
“Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu”
Sve odluke Ustavnog suda u vezi s legitimnim predstavljanjem su provedene.
Izborne jedinice su kantoni i iz njih se biraju legitimni predstavnici tih kantona.
- escobar__
#39296 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Jebene su ustaše iz Hercegovine, to je takav jedan zatucan mentalni sklop da se svakodnevno ibretim kakve gadarije pišu i o čemu razmišljaju. Na Tviteru sam čak znao posvjedočit tome da konzervativci iz Hrvatske (dakle ljudi kojima ni ideja Hrvatske do Drine nije strana) pozivaju na saradnju s Bošnjacima jer je obostrani interes onemogućit velikosrpsko onanisanje zapadno od Drine, a onda se na to nakače ove nakaze s juga da objasne kako su u krivu i kako nikakva saradnja s Bošnjacima ne dolazi u obzir, pa i po cijenu nestanka s ovih prostora.
Čime ih tamo indoktriniraju Bog sami zna...
-
LSD
#39297 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kolinda wrote: ↑24/01/2021 19:52 Po Ustavu federacije 15% Hrvata je imalo paritet u svim institucijama i ministarstvima ali je to oteto amandmanima na Ustav, sad po Ustavu i zakonu 15% Hrvata ima mogućnost ukoliko budu izabrani da blokiraju neke odluke kroz dom naroda jer mogu uvijek biti preglasani na Vladi FBIH jer je sačinjava 8B5H3S a to je tako jer je nametnuto maloprije pomenutim amandmanima.
Hrvata uopšte nema 15% u BIH.
Pali su ispod 10%, više Roma ima u ovoj državi nego njih. Oni su zapravo nacionalna manjina, ali iz nekog razloga se tretiraju kao konsitutivni narod i još hoce entitet za sebe
- BHCluster
#39298 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Slab pokusaj spina, poenta je da ako Hrvati iz Bosne i Hercegovine imaju pravo glasa u dvije drzave zasto je problem da gradjani Bosne i Hercegovine glasaju za clana predsjednistva Bosne i Hercegovine prema vazecem Izbornom zakonu?Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 20:32Nepravedno je da se kuka oko onog što je potpisano, to prvo. Rat je istina bio i ni jedna strana svoje ciljeve nije ostvarila i svatko je tu bio manje više pod prisilom. Kao alternativu tome nitko nije ponudio nikakvo rješenje koje bi pomirilo Bošnjake i Hrvate po principu nađimo se na pola puta. A dobar dio Hrvata iz BiH i Hrvatska bi bili za kompromis.Point. wrote: ↑24/01/2021 19:29A šta je to Boga ti nepravedno i ucjena? Je li nepravedno to što 15% stanovništva ima 33% vlasti? Što jedna stranka (HDZ) može blokirati pola države kako im kurcu čejf kad im ne prija izborni rezultat? Da na teritoriji koju kontrolišu ne možeš naći nigdje državne zastave, da tu istu državu psuju i vrijeđaju kad god stignu, je li nepravedno da Hrvati u BiH mogu imati dvojno državljanstvo sa Hrvatskom, koju obiđu jednom godišnje kad je godišnji odmor, je li nepravedno da ucjenama pokušavaju dobiti promjene IZ koji bi samo njima pasao, je li nepravedno da HDZ kroz HNS odlučuje ko je "legitimni" Hrvat a ko ne, je li nepravedno da se druga država (Hrvatska) konstantno miješa u unutrašnje stvari BiH i koja joj nanosi ugled svojim počesto lažnim tvrdnjama? Po nivou kmečanja reko bi čovjek da BH Hrvati imaju status crnaca u Južnoj Africi za vrijeme aparthejda ili nešto slično.Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 11:15
Kao ultimativna pravda nudi se Hrvatima da umjesto 33%(što je načeo Komšić al nebitno sad) koliko su potpisali uzmu 0% i još da se ispričaju pravedničkom narodu i da ih zamole smiju li ostati u njihovoj državi. Karikiram ali tako je.
Što se tiče legitimnosti, nju ne određuje HDZ nego bi je trebali odlučivati birači, ako Hrvati izaberu Bakira, sve ok, izabrali su ga, Kalesija da 3000 glasova za člana iz reda hr naroda, neka, pozlatilo vam se. Rupa u zakonu, okej. Čović može blokirati FBiH, jebiga. Možda se sada može instalirati još više malih Komšića, vidjet ćemo. Ja mislim da to nikome ne odgovara.
Dvojno državljanstvo-zaista ne znam zašto bi te to smetalo. Mnogi Bošnjaci imaju i BH i Hr papire, Srbi isto tako. Zašto bi to išlo ikome na živce u pm? Neke zemlje to dozvoljavaju neke ne. Ima kriminalaca koji to zlorabe ali to nije ova priča. Ovo oko zastava ne znam ali Čović ima zastavu BiH u uredu. Dodik je vjerojatno druga priča.
Hrvat Hrvatu nije i ne može biti stranac, i nije mi jasno kako to ne možeš shvatiti, kao što Bošnjak iz Sandžaka Bošnjaku iz BiH ne može biti stranac.
- ovo_malo_duse
#39299 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Fakat supak bukvalno kaze Hrvat u Sarajevu nije Hrvat ako nije clan HDZ. Odnisno moze se takav nazivat Hrvatom ali je za njega Sejdo Bajramovic. Koji fasista moras biti. Imam dosta prijatelja Hrvata i na neki nacin mi je zao sto sve ide u tom pravcu ali nema drugog rjesenja. Samo u celo..escobar__ wrote: ↑24/01/2021 20:50 Jebene su ustaše iz Hercegovine, to je takav jedan zatucan mentalni sklop da se svakodnevno ibretim kakve gadarije pišu i o čemu razmišljaju. Na Tviteru sam čak znao posvjedočit tome da konzervativci iz Hrvatske (dakle ljudi kojima ni ideja Hrvatske do Drine nije strana) pozivaju na saradnju s Bošnjacima jer je obostrani interes onemogućit velikosrpsko onanisanje zapadno od Drine, a onda se na to nakače ove nakaze s juga da objasne kako su u krivu i kako nikakva saradnja s Bošnjacima ne dolazi u obzir, pa i po cijenu nestanka s ovih prostora.
-
Novak20
#39300 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
escobar__ wrote: ↑24/01/2021 20:50 Jebene su ustaše iz Hercegovine, to je takav jedan zatucan mentalni sklop da se svakodnevno ibretim kakve gadarije pišu i o čemu razmišljaju. Na Tviteru sam čak znao posvjedočit tome da konzervativci iz Hrvatske (dakle ljudi kojima ni ideja Hrvatske do Drine nije strana) pozivaju na saradnju s Bošnjacima jer je obostrani interes onemogućit velikosrpsko onanisanje zapadno od Drine, a onda se na to nakače ove nakaze s juga da objasne kako su u krivu i kako nikakva saradnja s Bošnjacima ne dolazi u obzir, pa i po cijenu nestanka s ovih prostora.
Čuj, Hrvatska do Drine i suradnja sa Bošnjacima. Logika 0 bodova. Valjda jedno isključuje drugo ?
Hrvatima sukob sa Srbima više nije interes. Pogotovo ne u korist bošnjačke nacionalne države sa Hrvatima bez političkih prava.