Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
ljiljanm

#86501 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ljiljanm »

Veigar wrote: 28/01/2021 13:07
ljiljanm wrote: 28/01/2021 12:55
JThomas wrote: 28/01/2021 12:43 :mrgreen: ali su se od hitlera i odmakli. i to vrlo radikalno. kad će srbi, to čekamo, vidjećemo. prije da ćemo umrijeti čekajući nego da nećemo, ali eto.
Opravdavas svoje zločine. Kome normalnom može pasti na pamet da pobije u Hirosimi desetine hiljada djece?
Ti očigledno ne znaš kakve su strahote japanci radili po okupiranim teritorijama, nisi vjerovatno nikad čuo za silovanje nankinga, nisi upoznat sa činjenicom da bi ameri izgubili i do milion vojnika da su konvencionalno krenuli na japan i ja da sam bio na trumanovom mjestu bi bacio bombu na taj uber fašistički, bili su gori od nacista, režim u japanu s razlikom da bih ja bacio prvo jedno 10 bombi minimalno pa onda ih tek pitao da se predaju. japanci su i danas dan poznati po svim vrstama fobija naspram drugih i drugačijih, pola države im opravdava silovanje nankinga, nisu ih dovoljno bombardovali definitivno.
Izvini, zaboravio sam da je u tom slučaju korektno pobiti desetine hiljada djece u trenutku
JThomas

#86502 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by JThomas »

u suštini, juga je bila moratorijum. mržnja je nastala kad i nacije, a to je druga polovina 19. vijeka. da je juga pod nekom vanjskom ili unutrašnjom prinudom mogla potrajati jedno 300 godina, vjerovatno bi se to počelo stvarno razvodnjavati. ali za 40ak godina je moglo biti samo pometeno pod tepih.
LBVIEW

#86503 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by LBVIEW »

vatrogasac wrote: 28/01/2021 12:29 Jel' neko čuo za Memorandum SANU objavljen preko novina "Večernje novosti" u dva nastavka 24. i 25. septembra 1986.?

Nisu tražili razliku između Mehmeda koji ide u džamiju svaki dan i Mehmeda koji psuje Boga i mezio je nekada s njima čvarke. Imali su pogrešno ime i bili su osunećeni kako su provjeravani svi oni Mehmedi koji su tvrdili da su Zorani. Dovoljno da završe u tercijalnoj grobnici.
:thumbup:
Tu sva prica pocinje i zavrsava, sve ostalo je pokusaj relativizacije onog sto je srpska politika 90-tih napravila.
Veigar

#86504 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Veigar »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 13:24
Veigar wrote: 28/01/2021 13:07
ljiljanm wrote: 28/01/2021 12:55

Opravdavas svoje zločine. Kome normalnom može pasti na pamet da pobije u Hirosimi desetine hiljada djece?
Ti očigledno ne znaš kakve su strahote japanci radili po okupiranim teritorijama, nisi vjerovatno nikad čuo za silovanje nankinga, nisi upoznat sa činjenicom da bi ameri izgubili i do milion vojnika da su konvencionalno krenuli na japan i ja da sam bio na trumanovom mjestu bi bacio bombu na taj uber fašistički, bili su gori od nacista, režim u japanu s razlikom da bih ja bacio prvo jedno 10 bombi minimalno pa onda ih tek pitao da se predaju. japanci su i danas dan poznati po svim vrstama fobija naspram drugih i drugačijih, pola države im opravdava silovanje nankinga, nisu ih dovoljno bombardovali definitivno.
Izvini, zaboravio sam da je u tom slučaju korektno pobiti desetine hiljada djece u trenutku
Kolateral damage, nije niko tjerao japan da napadne Perl Harbor, nije ih niko tjerao da se udruže sa Njemačkom i započnu najkrvaviji i najdestruktivniji rat od kad čovječanstvo postoji, nije ih niko tjerao da se okupiranim teritorijama takmiče ko će više lokalaca pobiti čisto radi zabave. samo su oni to sve pokrenuli. Malo su dvije 10 atomskih je na japan trebalo baciti.
Veigar

#86505 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Veigar »

LBVIEW wrote: 28/01/2021 13:27
vatrogasac wrote: 28/01/2021 12:29 Jel' neko čuo za Memorandum SANU objavljen preko novina "Večernje novosti" u dva nastavka 24. i 25. septembra 1986.?

Nisu tražili razliku između Mehmeda koji ide u džamiju svaki dan i Mehmeda koji psuje Boga i mezio je nekada s njima čvarke. Imali su pogrešno ime i bili su osunećeni kako su provjeravani svi oni Mehmedi koji su tvrdili da su Zorani. Dovoljno da završe u tercijalnoj grobnici.
:thumbup:
Tu sva prica pocinje i zavrsava, sve ostalo je pokusaj relativizacije onog sto je srpska politika 90-tih napravila.
Ma jasno ko dan, ko ne razumije neka posjeti potočare sve će mu se samo kazati.
banjaluka078
Moderator

#86506 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by banjaluka078 »

archi_a wrote: 28/01/2021 13:06 Godinama nakon WWII su zemlje pobjednice u Berlinu i u kompletnoj Njemačkoj uređivali živoz nijemcima. Formirane su brigade nijemaca, "radne obaveze" koji su bili natjerani da čiste ulice i ruševine. Bili su natjerani da sami otkopavaju masovne grobnice. Organizovano, u grupama, natjerani da odlaze u koncetracione logore i raščišćavaju vlastitim rukama odjeću, kosu, tijela i smeće koje je ostalo iza nacističkih zločina. Natjerani su da ne skreću pogled i žmire i ostanu u neznanju. Istinom su ih u čelo udarali. Nastavljena je istraga i progon svih onih koji su bili bliski ili radili za naciste. Morali su dokazivati šta su bili i šta su radili u ratu. Bili su izloženi osudama.
Nisu nijemci sami napravili otklon od hitlera i nacizma. Natjerani su činjenicama, presudama, istinom i sankcijama.
Baš tako. Da su mještani koji su prijavili Tomašicu tek kad im je zaprljala vodu i počela iritirati čulo mirisa, natjerani da je sami vide i otkopaju, možda se ne bi ni sad pravili da nemaju pojma šta se desilo i otkud tijela tamo.
Stranci su ovdje odmah uskočili u projekat mirenja, ali ne i suočavanja s prošlošću i nisu insistirali da se zajednice informišu i o zločinima koje su počinili i onima koji su im učinjeni. Jbt. Ruanda i JAR su to bolje odradili od nas.
Meni je na pomen Stojana Župljanina neki dan na poslu izletjelo "crko dabogda". I vidjela sam te poglede pune čuđenja, kao šta mi je on skrivio. "Heroj a ne zločinac", jelte.
Da se na vrijeme objavljivalo ko je kriv i za šta možda bi bilo manje sramnih skupova podrške zločincima, svečanih dočeka s robije i sl. Nego se njeguje ta misao da "naši" nisu mogli učiniti ništa loše, samo su nas branili, preventivno djelovali.
Ovako, negiranje je mainstream, dio obrazovnog sistema, zato i jeste različit udženik istorije...
archi_a

#86507 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by archi_a »

I da ponovo ponovim.....
I dan danas u Njemačkoj imaš dane u godini kada se djeci u završnim godinama osnovne škole prikazuju filmovi o nacističkim zločinima i nakon toga ide čas u kojem se priča o tome i zašto to nije dobro.
Ovi, kod nas, imaju entitet, pišu alternativnu historiju, komentarišu, odbijaju presude međunarodnih sudova. Dižu spomenike i table presuđenim ratnim zločincima. Na vojnim grobljima pozivaju na kažnjavanje zločina počinjenih protiv "njihove vojske". Ne poštuju čak ni taj mirovni sporazum koji kaže da svi imaju sva prava u oba entiteta i na cijeloj teritoriji BiH. Nastavili segragaciju i aparthejd tamo gdje obnašaju vlast. I na kraju dobili priliku da u sistemu države ruše samu državu iznutra. I tako 25 godina, ni jedan otklon, pa barem onaj minimalni, prema licima koji su presuđeni ratni zločinci.
E, zato će i doći do promjena. Rezovi će biti bolni. :wink:
LBVIEW

#86508 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by LBVIEW »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 12:33

Čuo sam da ima taj memorandum, ne znam sta piše u njemu niti mislim da je znalo 99.9% Srba prije rata. Ne umanjujem time značaj toga što je unutra napisano, u smislu nekog ideološkog pravca itd..
Ti si imao tada, kako sam kazes, 12 godina, sta si ti mogao znati o jednom politickom manifestu? :-)
Dalje, to 99.9% je proizvoljan podatak, nemali broj Srba, pogotovo intelektualaca, je itekako za isti znao/procitao(propagirao.
Ja sam se nemalo iznedio kad sam kod skolskih drugova Srba krajem 80-tih vidjao primjerke knjige "Noz", nakon cega bi slijedile
zucne rasprave, u kojima bi oni, na moje zaprepastenje, demonstrirali potpunu suglasnost sa Draskovicevim pogledom na srpsko-bosnjacki sukob. :-)
A sve djeca komunista, unuci partizana. :-)
Tako da tu pricu kako smo zivjeli slozno, bez trzavica, voljeli se i postovali u duhu "bratsva i jedinstva", mogu progutati jedino oni koji taj period nisu dozivjeli. Ono, probudis se jednog dana i, nakon sto na radiju cujes proglas SDS-a o neuspjesnom napadu "zelenih beretki" i muslimanskim"ekstremistima" koji se kriju u kvartu gdje zivis, uzmes pusku, pa fino prvom komsiji istom razvalis vrata, a njega i sinove mu u logor :oops: , ma kako da ne. :-)
Lug

#86509 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Lug »

Za Dodika je kazao da je potpuno izgubio kompas, ali mu je zamjerio što ga na svečanosti otvaranja spomenika Stefanu Nemanji nije pozdravio, nije mu uzvratio pozdrav.

"Pogledao me pogledom koji želi najgore, ali to je njegovo pravo. Gledao me pogledom unezvjerene zvijeri", opisao je Stanivuković "susret" s Dodikom.

:lol:
banjaluka078
Moderator

#86510 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by banjaluka078 »

Veigar wrote: 28/01/2021 13:33
Pravio se neki izlet na poslu, pa kao da idemo na neko izletište u Omarsku. Ne odoh, bez davanja razloga, ne mogu svaki put zakuhavati, ali neki su skontali da mi zaista nije ugodno roštiljati na mjestima na kojima su ljudi ubijani. Njima sam ja čudna. "Jebo to, treba ostaviti prošlost..."
A_A_AKCIJA

#86511 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by A_A_AKCIJA »

JThomas wrote: 28/01/2021 13:15
archi_a wrote: 28/01/2021 13:06
Nisu nijemci sami napravili otklon od hitlera i nacizma. Natjerani su činjenicama, presudama, istinom i sankcijama.
a neko neće ni tako...
Najbitnija stvar u čitavoj priči, prepoznato je i sistematski uništeno ideološko vrelo zla: nacionalsocijalizam. Više se nikada nije oporavio poslije toga.

Suđeno je ideolozima jednako kao i izvršiocima.

Ono što je Jugoslavija propustila je upravo to. Četnike je presudila kao neke izdajnike, zakrvljene nacionaliste, klasne neprijatelje, umjesto da su se pozabavili uzrokom, odakle tu četnici, at the first place? Užasno je podcijenila ideju Velike Srbije, koja je u tom momentu već bila stara skoro sto godina i iza sebe već imala počinjene zločine. Za Jugoslaviju je taj ideološki protivnik bio prejak, jer su ga ideološki kao komunisti, ubacili u koš sa drugim nacionalizmima i time razvodnili njihovu krivicu. To je bila kobna greška.

Da se tome pristupilo naučno, vidjeli bi da ostali nacionalizmi u Jugoslaviji skoro da ne bi postojali, da nije bilo ideje Velike Srbije.
To je jedina ideologija na Balkanu koja je u djelo provodila sve svoje ultranacionalističke ideje i time hranila nacionalizme koji su nastajali kao rezultat tog nasilja. I Starčević je pričao svašta, ali su njegove radikalne ideje u stvarnost pretočene tek 30ih godina pred rat. Albanski nacionalizam i ideja velike Albanije je direktan rezultat genocida nad Albancima u balkanskim ratovima itd...
Ideja Velike Srbije je zabilježena i promovirana u velikom broju knjiga, članaka, pjesama i kulturnog nasljeđa koje je trovalo običan svijet i omogućilo da ga toliko zatruje da počne činiti zločine.

Takođe, to je jedina preživjela ideologija koja je od odlaska Austrougarske, Jugoslaviju smatrala privremenim rješenjem i planom B za Veliku Srbiju. Ovo je današnji mainstream konsenzus srpskih istoričara.

Bilo bi dobro istražiti zašto četnčki pokret i velikosrpska Ideja nisu prepoznati kao teroristička ideologija i pokret, tj zašto Jugoslavija nije više radila na međunarodnoim planu na tu temu. Ubijali su ih u atentatima, ali su de facto bili zabranjeni samo u Jugoslaviji.

Ako hoćemo da imalo napredujemo, to je nulti korak. Balkan ne može naprijed dok god popovi malu djecu uče četničkim pjesmama i za to nemaju nikakvu sankciju. Dok god takvim ljudima ne budu zabranjena putovanja po svijetu, kao što je otvorenim promoterima ISIL-a, nećemo se otarasiti tog zla. Kada budu otpuštani simpatizeri četnika u firmama, jer znaju da će izgubiti tržište ukoliko nastave tako. Kada se desi stvarni bojkot pekare Manja, jer je vlasnik četnik. Nema druge opcije.

Ovako, Dodika će sutra samo zamijeniti Stanivuković i nastaviti gdje je ovaj stao, kao što je on zamjenio Karadžića. To je razrađen plan, koji je dio master-plana nastalog na ideji Velike Srbije. Tek kada se Srbi u Srbiji budu plašili povezivanja sa četnicima i tom idejom, jer im može ugroziti svakodnevnicu, možemo se nadati ozdravljenju i dolasku nekih novih, progresivnih ideja.

Da imamo diplomatiji, kao što nemamo, ovo bi bio nulti prioritet u međunarodnim aktivnostima. Za deset godina bi se stvari promijenile.
vatrogasac

#86512 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vatrogasac »

LBVIEW wrote: 28/01/2021 13:37 Ja sam se nemalo iznedio kad sam kod skolskih drugova Srba krajem 80-tih vidjao primjerke knjige "Noz"...
Pa su im onda po toj knjizi snimili film, pa ih je Milošević pozvao na Gazimestan da najavi ratove i odazvalo ih se preko milion pa onda je čika Raša u u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine isto najavio pakao i nestanak jednog naroda. I to sve je vidjelo samo 1% Srba. Niko nije imao pojma dok neko ne ubi srpskog svata na Baščaršiji pa valjalo zbog toga držati Sarajevo 4 godine u opsadi.

A_A_AKCIJA

#86513 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by A_A_AKCIJA »

vatrogasac wrote: 28/01/2021 13:58
LBVIEW wrote: 28/01/2021 13:37 Ja sam se nemalo iznedio kad sam kod skolskih drugova Srba krajem 80-tih vidjao primjerke knjige "Noz"...
Pa su im onda po toj knjizi snimili film, pa ih je Milošević pozvao na Gazimestan da najavi ratove i odazvalo ih se preko milion pa onda je čika Raša u u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine isto najavio pakao i nestanak jednog naroda. I to sve je vidjelo samo 1% Srba. Niko nije imao pojma dok neko ne ubi srpskog svata na Baščaršiji pa valjalo zbog toga držati Sarajevo 4 godine u opsadi.

Ni jedan nacionalizam ne dolazi sam od sebe, od naroda. Ne postoje dešavanja naroda. Nacionalizam je jako zahtjevna ideologija i kao svaka ideologija zahtjeva da se njegovi pripadnici pridobiju za tu ideju.

U slučaju srpskog nacionalizma, u proteklih 200njak godina, napisano je desetine takvih knjiga, radova, studija, stotine pjesama i umotvorina, razrađeno desetine mitova i laži, da bi se potpalio narod. To je bio ogroman posao i ništa se nije desilo samo od sebe.

Youtube je pun ratne propagande, pjesama koje veličaju zločine... Mislite da je neko to radio na komercijalnoj osnovi i sam plaćao produkciju, ili su ih samo dovodili u studio da snimaju, o trošku države?
banjaluka078
Moderator

#86514 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by banjaluka078 »

vatrogasac wrote: 28/01/2021 13:58

Pa su im onda po toj knjizi snimili film
Pa ga sad puštaju na tv o svakom prazniku, svecu i jednom mjesečno 'nako.
LBVIEW

#86515 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by LBVIEW »

banjaluka078 wrote: 28/01/2021 13:39
Pravio se neki izlet na poslu, pa kao da idemo na neko izletište u Omarsku. Ne odoh, bez davanja razloga, ne mogu svaki put zakuhavati, ali neki su skontali da mi zaista nije ugodno roštiljati na mjestima na kojima su ljudi ubijani. Njima sam ja čudna. "Jebo to, treba ostaviti prošlost..."
To je taj paraleni univerzum u kojem zive, gdje su oni su normalni, a ti ne. :-)
Btw., to sto propagiraju ne vrijedi i za njih - znaju gdje je sve ijedan srpski hajduk stradao od Turaka u zadnjih stotinjak
godina, a da o zlocinima nad Srbima i ne pricamo.
P.Starck

#86516 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by P.Starck »

banjaluka078 wrote: 28/01/2021 13:35
archi_a wrote: 28/01/2021 13:06 Godinama nakon WWII su zemlje pobjednice u Berlinu i u kompletnoj Njemačkoj uređivali živoz nijemcima. Formirane su brigade nijemaca, "radne obaveze" koji su bili natjerani da čiste ulice i ruševine. Bili su natjerani da sami otkopavaju masovne grobnice. Organizovano, u grupama, natjerani da odlaze u koncetracione logore i raščišćavaju vlastitim rukama odjeću, kosu, tijela i smeće koje je ostalo iza nacističkih zločina. Natjerani su da ne skreću pogled i žmire i ostanu u neznanju. Istinom su ih u čelo udarali. Nastavljena je istraga i progon svih onih koji su bili bliski ili radili za naciste. Morali su dokazivati šta su bili i šta su radili u ratu. Bili su izloženi osudama.
Baš tako. Da su mještani koji su prijavili Tomašicu tek kad im je zaprljala vodu i počela iritirati čulo mirisa, natjerani da je sami vide i otkopaju, možda se ne bi ni sad pravili da nemaju pojma šta se desilo i otkud tijela tamo.
Stranci su ovdje odmah uskočili u projekat mirenja, ali ne i suočavanja s prošlošću i nisu insistirali da se zajednice informišu i o zločinima koje su počinili i onima koji su im učinjeni. Jbt. Ruanda i JAR su to bolje odradili od nas.
Meni je na pomen Stojana Župljanina neki dan na poslu izletjelo "crko dabogda". I vidjela sam te poglede pune čuđenja, kao šta mi je on skrivio. "Heroj a ne zločinac", jelte.
Da se na vrijeme objavljivalo ko je kriv i za šta možda bi bilo manje sramnih skupova podrške zločincima, svečanih dočeka s robije i sl. Nego se njeguje ta misao da "naši" nisu mogli učiniti ništa loše, samo su nas branili, preventivno djelovali.
Ovako, negiranje je mainstream, dio obrazovnog sistema, zato i jeste različit udženik istorije...
Evo ti za ovo :thumbup:
Nego šta bi od onakve lijepe teme, pjesmice se pisale, nerotkinje plodile i vidi sad! E jbg!
Veigar

#86517 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Veigar »

LBVIEW wrote: 28/01/2021 14:23
banjaluka078 wrote: 28/01/2021 13:39
To je taj paraleni univerzum u kojem zive, gdje su oni su normalni, a ti ne. :-)
Btw., to sto propagiraju ne vrijedi i za njih - znaju gdje je sve ijedan srpski hajduk stradao od Turaka u zadnjih stotinjak
godina, a da o zlocinima nad Srbima i ne pricamo.
Najviše se žale na turke koji su ih ostavili na miru da se razmnožavaju kako hoće i šire po čitavom balkanu. Prvenstveno turcima se trebaju zahvaliti što su bili toliko raprostranjeni na teritoriji balkana.
:lol: :lol: :lol: :lol:
P.Starck

#86518 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by P.Starck »

Republika Srpska ti dođe nešto kao "The man in High Castle" samo reality balkan style.
88Sioux

#86519 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 88Sioux »

Q_Line

#86520 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Q_Line »

A i "vanjska politika" entiteta RS škripi još od kada su počeli raditi na tome, iako se većinom zapravo sve uvijek svodilo na Dodikovu ličnu promociju.

Troše se milioni maraka poreznih obveznika, rezultat - nula :D

Državnike iz iz Republike Srpske, slabo ko i dočekuje, i prima, i poziva
Zeleni most

#86521 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Zeleni most »

[img
Last edited by Zeleni most on 06/02/2021 01:04, edited 1 time in total.
vatrogasac

#86522 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vatrogasac »

Zeleni most wrote: 28/01/2021 14:59 Image

Bravo
Za šta Bravo! Za dokaz teorije evolucije?

Image
Zeleni most

#86523 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Zeleni most »

ista.
Last edited by Zeleni most on 06/02/2021 01:04, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#86524 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mk ultra »

Q_Line wrote: 28/01/2021 14:58 A i "vanjska politika" entiteta RS škripi još od kada su počeli raditi na tome, iako se većinom zapravo sve uvijek svodilo na Dodikovu ličnu promociju.

Troše se milioni maraka poreznih obveznika, rezultat - nula :D

Državnike iz iz Republike Srpske, slabo ko i dočekuje, i prima, i poziva
a ko prima državnike iz BiH? :lol:
ne pamtim kad sam vidio da je neko (bilo ko) od naših (iz cijele BiH) bio na nekom važnijem sastanku, dogovoru, pregovoru, ugovoru :(
DonieBrasco

#86525 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by DonieBrasco »

Zeleni most wrote: 28/01/2021 15:27 Image

gluposti bez granica, bacanje narodnih para a na kraju nece biti nista.
Kako nece kad ce tuzilatvo istraizvati CIK jer diraju šefa Dodika.
Locked