Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 17:23
Mogy87 wrote: ↑26/01/2021 16:46
Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 16:41
A vjernici si u nauku? Bezpogovorno!
Neka je sila sa tobom, ali takav stav je daleko od mene.
Ti si medicinski radnik koji ne vjeruje u nauku
Svi vi vjernici u nauku ste slični ekstremima i u drugim religijama.
Sa vasom agresivnošću i isključivosti nema diskusije. Ono što ste zacrtali i to je to.
Zašto bi, za ime Božije, neko ko je stekao prirodan imunitet bio vakcinisan?
Zato sto je fabrika rekla?
Zašto bi vjerovao tim ljudima kada su dokazano lagali, hvatali krivine? Njima je osnova profit!
Zašto bi pristao na novu tehnologiju koja nije prošla normalne procedure nego s noge na nogu...
Jedno je biti vjernik, drugo kontazi šta se dešava.
Kada dodješ u moje godine otupiće i tvoja ratobornost.
Ja vjerujem u nauku zasnovanu na dokazima. Naucni proces. Gdje sve sto neki naucnik objavi je podlozno kritici i negaciji od strane drugih naucnika. Tako idemo naprijed.
Suprotno onom sto tvrdis, u nauci zasnovanoj na dokazima nema dogmi (ovaj dio da smo kao vjernici), a nema ni svetih krava (i najbolji svjetski naucnici mogu pogrijesiti) Slobodno povuci paralelu s profesoricom koju si spominjao-njene reference nista ne znace bez dokaza.
Slazem se s tobom da osobe koje su prebolile ne bi trebale da se vakcinisu ako imaju adekvatna antitijela, ali iz potpuno razlicitog razloga: prece je da oni koji nisu prebolili steknu imunitet uz ogranicen broj vakcina. Ono sto je dio konteksta je cinjenica da ovi sto su preboljeli, a vakcinisu se su mahom medicinski radnici koji su izlozeniji od nas ostalih. Nije bas zabavno da ti nestanu antitijela, a tvoj red za vakcinu prosao.
Ne vjerujem ja tim ljudima. Ali kad su objavili studiju u respektabilnom casopisu ona je bila dostupna svim drugim naucnicima na svijetu da je kritikuju, osporavaju, dovode u pitanje. Nakon toga (dijelom i tokom) je isla na provjeru regulatoru (vise njih). Sad se rezultati potvrdjuju u Izraelu. Zaista je malo paranoicno vjerovati da sve osobe u lancu lazu.
Nisam ja za to da se bilo kome bilo sta namece. Svi trebaju za sebe odluciti ako/kad se osjecaju dovoljno sigurno da prime (ili ne prime) vakcinu.