Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#2526 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 16:19 Kakvi grijesi očeva?

Tu je riječ o pohlepi i nenormalnim zaradama.

Znaci čula si šta je pričala?

Tebi su mjerodavne analize samo proizvodjač?
Svaka generalizacija je pogresna. To je moja poenta.

Ne, nisam cula. Rado cu pogledati njene dokaze (ako ih je objavila) jer izjave iz novina to nisu.

Meni su mjerodavne analize koje su platili i napravili proizvodjaci, adekvatni regulatori odobrili (odlicno se vidi iz onih dokumenata da su podvukli crtu i rekli ovako ne moze) i koji se potvrdjuju od strane mjerodavnih autoriteta jedne drzave (Izrael u ovom slucaju).

Podsjecam te da je vakcinisano 68 miliona ljudi od kojih su brojni medicinski radici. Valjda oni znaju prepoznati nuspojave. Plus od klinickih istrazivanja konkretno BioNtech Pfizer je proslo 6 mjeseci.
Capljina74

#2527 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Šta je Norveška tražila od SZO nakon smrti 23 starije osobe?

Zašto bi prije uzela neispitani tehnologiju u odnosu na onu koja se decenijama koristi?
Mogy87

#2528 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 16:22 Zašto si rekla da nije povezana sa vakcinom?

Despite Rahav’s remark that Pfizer was not aware of these side effects, an FDA document examining the vaccine trials, released on December 10, reported Bell’s palsy in four vaccine recipients and none in the placebo group, out of the 44,000 total participants.

Zašto nisu upozorili na ovo?
I ta incidenca je na nivou incidence u generalnoj populaciji. Konkretno 0,018%.

Znas li definiciju adverse event?

Evo da ti pomognem. Za vrijeme klinickog ispitivanja Modernine vakcine je preminulo 8 osoba. 4 u vakcinisanoj 4 u placebo grupi (koja je dobila slanu vodu). Hocemo reci da je ovo cetvero u placebo grupi preminulo jer im je ubrizgana slana voda?
Mogy87

#2529 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 16:28 Šta je Norveška tražila od SZO nakon smrti 23 starije osobe?

Zašto bi prije uzela neispitani tehnologiju u odnosu na onu koja se decenijama koristi?
Norveska je vakcinisala starije kao prioritetnu grupu bez ikakve trijaze. Znaci sve osobe preko odredjene dobne granice su vakcinisane bez analize njihovog prethodnog zdravstvenog stanja.

Za 13 osoba (to je potvrdjeno, za ostale je istraga u toku) je misljenje ljekara da je zaista cinjenica da su primili vakcinu negativno uticala na njihovo iovako krhko zdravstveno stanje. Bitno je napomenuti da su sve osobe bile u grupi 8 ili 9. Jako nesmotreno od strane norveskih ljekara jer je posao ljekara prije vakcinacije da ocijeni da li je korist veca od stete. Druge drzave tade ovu procjenu. Za ove iznimno krhke osobe, nazalost, nije bila. Norveska je ispravila gresku i u smijernice uvela da se za grupu 8 i 9 vrsi trijaza sto apsolutno podrzavam.

Uzasan, nedopustiv propust.

Image

A zasto bi nesto novo? Zato sto vjerujem u nauku. Zasnovanu na dokazima, naravno. Zato sto da smo kocili progres (kad je siguran i efikasan) bi jos uvijek zivjeli u pecinama.
Da se razumijemo, nemam ja nista ni protiv inaktivirane vakcine napravljene tradicionalnom tehnologijom. Ono s cim imam problem je da nisu postovali pravila struke, objavili istrazivanje u relevantnom casopisu za peer review i sto ta vakcina nije dobila odobrenje (za mene) kredibilnog regulatora. Samo mi transparentnost nedostaje.
Capljina74

#2530 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Šta je da slučajevima oboljenja u staračkom domovima vakcinisanih ljudi?
Capljina74

#2531 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

A vjernici si u nauku? Bezpogovorno!

Neka je sila sa tobom, ali takav stav je daleko od mene.
Lincoln-Burrows

#2532 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lincoln-Burrows »

Naslovnica wrote: 26/01/2021 13:40 Iako si se vakcinisao kažu da možeš prenositi virus i a naravno da možeš i oboljeti, samo je mala šansa, a i ako oboliš navodno da su simptomi blaži.
I ja sam to pročitao negdje, svašta mediji pišu, a vjerojatno nije potvrđeno ili ne znaju to još.

ALI ako se u to sumnja zdrav razum kaže da prenosioci zaraze moraju biti izolirani jer su opasnost po druge oko sebe,
znači ko se cijepi u izolaciju do stjecanja imuniteta, nema šetnje uokolo.
Mogy87

#2533 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 16:39 Šta je da slučajevima oboljenja u staračkom domovima vakcinisanih ljudi?
Nisam htjela komentarisati jer diskutujes s drugim forumasem.
Ljudi su vakcinisani 31.12. Clanak koji si postavio sa ih je jos oboljelo je datiran 13.01.

Evo vizuelno. Jednostvno ljudi nisu stigli razviti odgovarajuci imunitet za koji treba 28 dana.

Image
Mogy87

#2534 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 26/01/2021 16:42
Naslovnica wrote: 26/01/2021 13:40 Iako si se vakcinisao kažu da možeš prenositi virus i a naravno da možeš i oboljeti, samo je mala šansa, a i ako oboliš navodno da su simptomi blaži.
I ja sam to pročitao negdje, svašta mediji pišu, a vjerojatno nije potvrđeno ili ne znaju to još.

ALI ako se u to sumnja zdrav razum kaže da prenosioci zaraze moraju biti izolirani jer su opasnost po druge oko sebe,
Ni jedna od vakcina ne sadrzi patogen osim jedne od kineskih, a i u njoj je on laicki receno “mrtav”

Nije moguca zaraza od vakcine.
Mogy87

#2535 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 16:41 A vjernici si u nauku? Bezpogovorno!

Ti si medicinski radnik koji ne vjeruje u nauku :shock: :shock:
Naslovnica

#2536 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 26/01/2021 16:46

Svako ko bespogovorno vjeruje u nauku je luđak.
:thumbup:
Naslovnica

#2537 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 16:39 Šta je da slučajevima oboljenja u staračkom domovima vakcinisanih ljudi?
Možda su već bili zaraženi, i to je moguće.
Lincoln-Burrows

#2538 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lincoln-Burrows »

Mogy87 wrote: 26/01/2021 16:45

Ni jedna od vakcina ne sadrzi patogen osim jedne od kineskih, a i u njoj je on laicki receno “mrtav”

Nisam to ni napisao, već koliko sam shvatio cijepljeni ljudi mogu prenositi zarazu (ako se negdje zaraze) a
oni sami će imati male i nikakve simptome, zato bi trebali u izolaciju. (naravno svašta se piše)

U slučaju da procijepljeni ljudi mogu prenositi zarazu i nakon stijecanja imuniteta onda imamo gadan problem.
Mogy87

#2539 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 26/01/2021 16:49

Nauka zasnovana na dokazima je ono sto nam je omogucilo da zivimo lagodno i komentarisemo na forumu.

Kljucno je ovo zasnovana na dokazima.
Mogy87

#2540 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Lincoln-Burrows wrote: 26/01/2021 16:52
Mogy87 wrote: 26/01/2021 16:45

Nisam to ni napisao, već koliko sam shvatio cijepljeni ljudi mogu prenositi zarazu (ako se negdje zaraze) a
oni sami će imati male i nikakve simptome, zato bi trebali u izolaciju. (naravno svašta se piše)

U slučaju da procijepljeni ljudi mogu prenositi zarazu i nakon stijecanja imuniteta onda imamo gadan problem.
Izvini, pogresno sam te razumjela :thumbup:

U sustini nista se ne zna po tom pitanju zato su sve oci uprte u Izrael
Naslovnica

#2541 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 26/01/2021 16:55
Naslovnica wrote: 26/01/2021 16:49

Nauka zasnovana na dokazima je ono sto nam je omogucilo da zivimo lagodno i komentarisemo na forumu.

Kljucno je ovo zasnovana na dokazima.
Slažem se.
Naslovnica

#2542 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Gledam šta se dešava sa vakcinacijom u Srbiji, ako je pola onoga što plasiraju mediji tačno - svaka im čast!
Capljina74

#2543 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Svi vi vjernici u nauku ste slični ekstremima i u drugim religijama.

Sa vasom agresivnošću i isključivosti nema diskusije. Ono što ste zacrtali i to je to.

Zašto bi, za ime Božije, neko ko je stekao prirodan imunitet bio vakcinisan?

Zato sto je fabrika rekla?

Zašto bi vjerovao tim ljudima kada su dokazano lagali, hvatali krivine? Njima je osnova profit!

Zašto bi pristao na novu tehnologiju koja nije prošla normalne procedure nego s noge na nogu...

Jedno je biti vjernik, drugo kontazi šta se dešava.

Kada dodješ u moje godine otupiće i tvoja ratobornost.
Capljina74

#2544 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Capljina74 »

Naslovnica wrote: 26/01/2021 17:06 Gledam šta se dešava sa vakcinacijom u Srbiji, ako je pola onoga što plasiraju mediji tačno - svaka im čast!
Sem onoga probnog mRNK kontingenta za staračke domove u realnosti postoji samo kineska vakcina.

Prijatelji, još od studija, mi kažu da su liste velike. Većina ljudi se prijavila za rekombinantnu rusku.
Mogy87

#2545 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 17:23

Sa vasom agresivnošću i isključivosti nema diskusije. Ono što ste zacrtali i to je to.

Zašto bi vjerovao tim ljudima kada su dokazano lagali, hvatali krivine? Njima je osnova profit!

Zašto bi pristao na novu tehnologiju koja nije prošla normalne procedure nego s noge na nogu...

Ja vjerujem u nauku zasnovanu na dokazima. Naucni proces. Gdje sve sto neki naucnik objavi je podlozno kritici i negaciji od strane drugih naucnika. Tako idemo naprijed.

Suprotno onom sto tvrdis, u nauci zasnovanoj na dokazima nema dogmi (ovaj dio da smo kao vjernici), a nema ni svetih krava (i najbolji svjetski naucnici mogu pogrijesiti) Slobodno povuci paralelu s profesoricom koju si spominjao-njene reference nista ne znace bez dokaza.

Slazem se s tobom da osobe koje su prebolile ne bi trebale da se vakcinisu ako imaju adekvatna antitijela, ali iz potpuno razlicitog razloga: prece je da oni koji nisu prebolili steknu imunitet uz ogranicen broj vakcina. Ono sto je dio konteksta je cinjenica da ovi sto su preboljeli, a vakcinisu se su mahom medicinski radnici koji su izlozeniji od nas ostalih. Nije bas zabavno da ti nestanu antitijela, a tvoj red za vakcinu prosao.

Ne vjerujem ja tim ljudima. Ali kad su objavili studiju u respektabilnom casopisu ona je bila dostupna svim drugim naucnicima na svijetu da je kritikuju, osporavaju, dovode u pitanje. Nakon toga (dijelom i tokom) je isla na provjeru regulatoru (vise njih). Sad se rezultati potvrdjuju u Izraelu. Zaista je malo paranoicno vjerovati da sve osobe u lancu lazu.

Nisam ja za to da se bilo kome bilo sta namece. Svi trebaju za sebe odluciti ako/kad se osjecaju dovoljno sigurno da prime (ili ne prime) vakcinu.
Mogy87

#2546 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Evo Njemacka demantovala za Oxford/AstraZeneca

It appears that two things have been confused in the reports,” a ministry spokesperson said in a statement. “About eight percent of the subjects in the … trial were between 56 and 69 years of age, and only three to four percent were over 70 years of age.”

“However, this does not imply an efficacy of only eight percent in the elderly,” the spokesperson added.

These are huge data packages from the studies … and we will just now get the results at the end of the week,” he cautioned.

“It’s always been clear — this was a discussion already back in the fall — that there’s less data for the elderly,” he said. Pending results from regulatory authorities on the German and European level, he added, Berlin would decide next week “which groups … will be vaccinated with this vaccine first.”

https://www.politico.eu/article/german- ... eneca-jab/
homer2go

#2547 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by homer2go »

Mogy87 wrote: 26/01/2021 17:37
Capljina74 wrote: 26/01/2021 17:23

Ja vjerujem u nauku zasnovanu na dokazima. Naucni proces. Gdje sve sto neki naucnik objavi je podlozno kritici i negaciji od strane drugih naucnika. Tako idemo naprijed.

Suprotno onom sto tvrdis, u nauci zasnovanoj na dokazima nema dogmi (ovaj dio da smo kao vjernici), a nema ni svetih krava (i najbolji svjetski naucnici mogu pogrijesiti) Slobodno povuci paralelu s profesoricom koju si spominjao-njene reference nista ne znace bez dokaza.

Slazem se s tobom da osobe koje su prebolile ne bi trebale da se vakcinisu ako imaju adekvatna antitijela, ali iz potpuno razlicitog razloga: prece je da oni koji nisu prebolili steknu imunitet uz ogranicen broj vakcina. Ono sto je dio konteksta je cinjenica da ovi sto su preboljeli, a vakcinisu se su mahom medicinski radnici koji su izlozeniji od nas ostalih. Nije bas zabavno da ti nestanu antitijela, a tvoj red za vakcinu prosao.

Ne vjerujem ja tim ljudima. Ali kad su objavili studiju u respektabilnom casopisu ona je bila dostupna svim drugim naucnicima na svijetu da je kritikuju, osporavaju, dovode u pitanje. Nakon toga (dijelom i tokom) je isla na provjeru regulatoru (vise njih). Sad se rezultati potvrdjuju u Izraelu. Zaista je malo paranoicno vjerovati da sve osobe u lancu lazu.

Nisam ja za to da se bilo kome bilo sta namece. Svi trebaju za sebe odluciti ako/kad se osjecaju dovoljno sigurno da prime (ili ne prime) vakcinu.
Niste vjernici u nauku vi ste inkvizitori "vjere u nauku" jedino što ste uz put izgubili osnovne osobine naučnog mišljenja: skepsu, racionalnost, mišljenje izvan okvira i slične trice.

Ali eto, svaki put se nešto nauči. Ja naučih da ima "nauka zasnovana na dokazima" što mi daje osnovu da naslutim da ima i "nauka koja nije zasnovana na dokazima". Mođda ima i "nauka zasnovana na jogurtu". Ko zna, krhko je znanje.
Industrialyzer

#2548 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Industrialyzer »

Pseudonauka
homer2go

#2549 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by homer2go »

Pseudonauka je nešta drugo, ona se trudi oponašati nauku i sama po sebi nije priznata kao "nauka".

Ovdje se radi o "nauci zasnovanoj na dokazima" a ostaje slutnja da postoji "nauka koja nije zasnovana na dokazima" to jeste nedokazna nauka. Možda postoji i nauka zasnovana na jogurtu i švicarskom siru.
Kao kroz maglu sjećam se i o nekim tzv teorijskim naučnim disciplinama.
Molim Velikog Inkvizitora da krezavim granaplijama objasni i osvjetli puteve.
Mogy87

#2550 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Mnogi bi i pseudonauku da uvrste pod nauku. Ono sto razlikuje "stvarnu" nauku od ove u pokusaju su upravo dokazi

Definicija evidence based bi ukratko bila
supported by a large amount of scientific research

Pojam se zaista veze prvenstveno uz medicinu, gdje je evidence based medicine formalno "zazivjela" 1992 godine. Ali se prosirila i na niz drugih oblasti.

Znam da provociras, ali eto da te ne ostavim bez odgovora :D
Locked