Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
NediM17

#6301 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Strava prava, karabaja. :-)
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6302 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Dee-Dee_13 wrote: 22/01/2021 08:06 Pratim temu, pa samo da podijelim svoje iskustvo...Čim je objavljen stan na olx-u nazvala sam, isti dan dogovorila da pogledam stan...Realno previsoka cijena, 4.sprat bez lifta, 39 kvadrata...Vlasnik je pristao smanjiti cijenu za 2000 KM, ali ajd reko da malo razmislim i dalje to bilo stvarno preskupo....Za 48 sati došao je lik iz dijaspore i keširao traženi iznos....Tako da slažem se 100% sa ljudima koji su mišljenja da između ostalog je to razlog što cijena kvadrata u Sarajevu teško da će pasti (sa i bez korone)....
Imas na Vojnickom stan od 40 m² za 80 000. Prvi sprat.
Dee-Dee_13

#6303 Re: Cijene stanova All about

Post by Dee-Dee_13 »

sime_cipol wrote: 25/01/2021 15:16
Dee-Dee_13 wrote: 22/01/2021 08:06 Pratim temu, pa samo da podijelim svoje iskustvo...Čim je objavljen stan na olx-u nazvala sam, isti dan dogovorila da pogledam stan...Realno previsoka cijena, 4.sprat bez lifta, 39 kvadrata...Vlasnik je pristao smanjiti cijenu za 2000 KM, ali ajd reko da malo razmislim i dalje to bilo stvarno preskupo....Za 48 sati došao je lik iz dijaspore i keširao traženi iznos....Tako da slažem se 100% sa ljudima koji su mišljenja da između ostalog je to razlog što cijena kvadrata u Sarajevu teško da će pasti (sa i bez korone)....
Hvala.Vidjela sam...Bio prvo 87 000, a sad je 81 000. Brine me tu onaj "krov" od pekare, koji je odmah "ispred" stana.
U svakom slučaju, hvala ti puno :)
Grof

#6304 Re: Cijene stanova All about

Post by Grof »

Puf wrote: 25/01/2021 09:19
Grof wrote: 24/01/2021 22:36 Ima li neko da je zadnjih godina kupovao stan u "izvornom" stanju pa ga renovirao od A do Ž? Od zamjene stolarije vanjske i unutarnje, vodo- i elektroinstalacija, pa do podova i kupatila...
Može li se napraviti ugrubo neka procjena koliko bi došlo to sve za trosoban stan s jednim kupatilom? Znam da je teško napraviti neku procjenu (čak i ugrubo) jer cijene uslovljava kvalitet materijala, ali neka procjena (uz materijal srednje kvalitete) +/- 10.000 KM.
Druze, nikakve sanse nemas da renoviras trosoban stan za 10 000KM.

Forumas je napisao post prije ovog u kojem je procjenio 300-400KM po kvadratu. Ja bih se slozio sa tim, jer poznanik se bavi renoviranjem stanova (ima firmu i uposlene) i on kao firma naplacuje 500-600KM, tako da je ta racunica 300-400KM bas tacna, ali kao sto i on rece, ne bih racunao 300KM, bolje ti je racunati 400KM.

Npr stan od 57kvadrata bi po toj racunici izasao oko 22000KM sto je realno, tako da uzmi 400KM pomnozi sa brojem kvadrata i imati ces neku okvirnu cifru , koja naravno moze varirati od mnostvo faktora.
Možda se nisam najbolje izrazio, nisam mislio da toliki stan mogu renovirati za 10.000 KM. Pa sama vanjska stolarija je bar pola te cijene. Mislio sam okvirno da npr. računam da je to 30.000 KM, pa eventualno plus/minus 5 do 10 milja od te cifre.
Grof

#6305 Re: Cijene stanova All about

Post by Grof »

Dee-Dee_13 wrote: 25/01/2021 15:35
sime_cipol wrote: 25/01/2021 15:16
Hvala.Vidjela sam...Bio prvo 87 000, a sad je 81 000. Brine me tu onaj "krov" od pekare, koji je odmah "ispred" stana.
U svakom slučaju, hvala ti puno :)
@Dee-Dee_13 pp.
Grof

#6306 Re: Cijene stanova All about

Post by Grof »

Chmoljo wrote: 24/01/2021 23:05
Grof wrote: 24/01/2021 22:36 Ima li neko da je zadnjih godina kupovao stan u "izvornom" stanju pa ga renovirao od A do Ž? Od zamjene stolarije vanjske i unutarnje, vodo- i elektroinstalacija, pa do podova i kupatila...
Može li se napraviti ugrubo neka procjena koliko bi došlo to sve za trosoban stan s jednim kupatilom? Znam da je teško napraviti neku procjenu (čak i ugrubo) jer cijene uslovljava kvalitet materijala, ali neka procjena (uz materijal srednje kvalitete) +/- 10.000 KM.
jesam ja. puno ti stvari diktira, da ti se može dati osrednja cifra a da se ne promaši za puno.

nije samo u pitanju kvalitet materijala, nego i šta ćeš sve raditi, dostupnost majstora, koliko ti možeš umanjiti cijenu, možeš li uopšte naći materijal koji želiš, boju koju želiš i na kraju nekoga ko će ti to sve odraditi.

ja sam imao ogromnu sreću da sam za mnoge radove imao člana porodice koji je dosta toga odradio, imao sebe koji sam svojim rukama iznio šezdesetak vreća šute, odnosno samo obijenih pločica, ostalo smeće ne računam. 35-40 vreća ljepila, pločice... četvrti, bez lifta. cifra koju bi ti neko uzeo za to je poprilična i zato zavisi šta ćeš raditi i kakve varijante imaš.

moj ti je savjet ako imaš nekoga, bilo koga, da ima ikakvog iskustva u renoviranju, da ga dovedeš da razmisliš šta ti sve treba, poredaš prioritete i radiš po njima. računaj uvijek da ćeš imati troškova koje uopšte ne računaš. meni je sa prvobitne cijene od oko tristotinjak maraka za struju, sve izašlo 800-900. i opet sam morao živce gubiti jer je lik bio spor. također, viša cijena ne znači nužno i kvalitet, i ono što će ti majstori raditi, idi po preporukama i traži da vidiš slike onoga što su uradili.

meni je lik radio kuhinju i kad je prvi put od nas otišao ostavio je utisak da je profesionalac. i naravno, ispostavi se da jeste. pedantan, dobar majstor, prepošten i kulturan. tip čovjeka koji procjenjuje i mušteriju i neće raditi ako vidi da radi sa budalama. i dao je najjefitniju ponudu.

sa srećom :)
Hvala na iscrpnom odgovoru! :thumbup:
Iskreno, nisam još na čistu da li tražiti neku novogradnju (većina mi se ne sviđa ili je na jako lošim lokacijama) ili se upustiti u avanturu kupovine "polovnog" stana i kompletnog renoviranja istog. Iako baš nemam puno živaca za ovu drugu opciju, mislim da ću se na kraju ipak odlučiti za nju iz više razloga.
Chloe
Photo mod

#6307 Re: Cijene stanova All about

Post by Chloe »

Grof wrote: 25/01/2021 21:23
Iskreno, nisam još na čistu da li tražiti neku novogradnju (većina mi se ne sviđa ili je na jako lošim lokacijama) ili se upustiti u avanturu kupovine "polovnog" stana i kompletnog renoviranja istog. Iako baš nemam puno živaca za ovu drugu opciju, mislim da ću se na kraju ipak odlučiti za nju iz više razloga.
Obzirom da sam i ja u potrazi za stanom u Sa, zanima me, ako nije zadiranje u privatnost, zbog čega druga opcija ima prednost? Skoncentrisala sam se na novije stanove, čak i mogućnost novog stana koji bi bio useljiv u augustu. I uvijek iznova analiziram odluke, mogućnosti, isplativost itd. pa možda i tu opciju starijeg uz adaptiranje uzmem u obzir.
Hvala.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6308 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Već sam pisao i ja, da mi najveća mana novogradnje upravo lokacija. Ne samo gdje se nalazi, nego okolina gdje je za većinu neizvjesno na šta će to naselje ličiti kroz 10-ak godina.

Kako se sve pravi stihijski i kako infrastruktura baš i ne prati novogradnju tako je to često lutrija. Ne mora značiti da će biti loše, ali svakako je neizvjesno, a investitori i lokalni organi uprave baš ne ulijevaju povjerenje da će misliti na stanare, a manje na investitore.

U svakom slučaju sa srećom. Svakakve ruine se prodaju za ogromne novce i što je najgore te prodaje se i realizuju...
Chmoljo

#6309 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Chloe wrote: 25/01/2021 21:38
Obzirom da sam i ja u potrazi za stanom u Sa, zanima me, ako nije zadiranje u privatnost, zbog čega druga opcija ima prednost? Skoncentrisala sam se na novije stanove, čak i mogućnost novog stana koji bi bio useljiv u augustu. I uvijek iznova analiziram odluke, mogućnosti, isplativost itd. pa možda i tu opciju starijeg uz adaptiranje uzmem u obzir.
Hvala.
Napisao sam gore mane novogradnje u Sarajevu. Mi smo na kraju uzeli stan u maloj zgradici sa osam stanova, na nama dobroj lokaciji i ne strepimo da će nam pod prozorom niknuti neki novi investitorski podvig. Naseljeje zaokruženo, sadržaji koji nam trebaju su blizu, pješke idemo na posao. Komšije smo poslije evo mjesec dana sve upoznali i vrlo je tiho i mirno.

Mana je u odnosu na novogradnju svakako to što je zgrada starija.

To što smo morali adaptirati nama nije mana, jer smo većinu stvari uradili onako kako smo mi htjeli i kupatilo, kihonju i podove kakve smo htjeli. Zamučili se jesmo, ali kad sebi čovjek radi, mnogo je lakše.
Dinostula

#6310 Re: Cijene stanova All about

Post by Dinostula »

Chmoljo wrote: 25/01/2021 21:46
Hvala.
Napisao sam gore mane novogradnje u Sarajevu. Mi smo na kraju uzeli stan u maloj zgradici sa osam stanova, na nama dobroj lokaciji i ne strepimo da će nam pod prozorom niknuti neki novi investitorski podvig. Naseljeje zaokruženo, sadržaji koji nam trebaju su blizu, pješke idemo na posao. Komšije smo poslije evo mjesec dana sve upoznali i vrlo je tiho i mirno.

To što smo morali adaptirati nama nije mana, jer smo većinu stvari uradili onako kako smo mi htjeli i kupatilo, kihonju i podove kakve smo htjeli. Zamučili se jesmo, ali kad sebi čovjek radi, mnogo je lakše.
Kad ova moja kuca iz 1892 stoji nece ni toj tvojoj zgradi nista biti.Puno bitniji faktori ko ti iznad zivi da li imas mir i tisinu.Ne bi kucu na Alifakovcu dao ni za dvije pored Vijecnice gdje travajska pruga ili u sred Titove gdje prodje 500 auta u minuti.Ovdje grobna tisina, muha se ne cuje. :mrgreen:
Grof

#6311 Re: Cijene stanova All about

Post by Grof »

Chmoljo wrote: 25/01/2021 21:46
Hvala.

Evo jednim dijelom je @Chmoljo odgovorio zašto. Nove zgrade se danas u Sarajevu uglavnom prave na lošim lokacijama (uz glavnu gradsku saobraćajnicu), sve je zbijeno, neplanski, bez ostale infrastrukture. Velike zgrade sa 10+ spratova u kojima živi jako puno ljudi.
U staroj gradnji renoviraš sebi od materijala koje sam sebi odabereš, kuhinje po vlastitoj želji, kupatila isto tako. Imaš pod nadzorom majstore kako ne bi došlo do fušeraja koji viđamo u novogradnji. Za mene još jedan veliki plus je odvojena kuhinja u staroj gradnji u odnosu na novogradnju. Meni nikako ne leži koncept zajedničke kuhinje i dnevnog boravka. Također, ono što je veliki minus je raspored koji je u staroj gradnji uvijek daleko bolji, orjentisanost stanova, itd. Meni je nepojmljivo da npr u spavaću sobu ulaziš iz dnevnog boravka. Po meni, ulazak u sve prostorije u stanu mora isključivo biti iz hodnika.
Ne kažem da u novogradnji nije bilo dobrih projekata, ali ovo što imamo u zadnje vrijeme mi je katastrofa.

@Chloe smije li se znati o kojoj je zgradi riječ?
@Chmoljo koje naselje je u pitanju? Pored svih prednosti malih zgrada, ogromna mana je nepostojanje lifta. Npr ako si roditelj s bebom i kolicima.
Chmoljo

#6312 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Malta.

To za lift, u pravu si. Pitanje je samo šta ti je bitno a šta nije. Nama za sad nije bitan lift. Valjda se ne pokajemo. :mrgreen:
Chmoljo

#6313 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Dinostula wrote: 25/01/2021 22:01

Kad ova moja kuca iz 1892 stoji nece ni toj tvojoj zgradi nista biti.Puno bitniji faktori ko ti iznad zivi da li imas mir i tisinu.Ne bi kucu na Alifakovcu dao ni za dvije pored Vijecnice gdje travajska pruga ili u sred Titove gdje prodje 500 auta u minuti.Ovdje grobna tisina, muha se ne cuje. :mrgreen:
čujem auta, ali nema neke dreske, cike, vike. nema pomjeranja namještaja u po noći, nema da komšija mlati ženu kad malo popije. komšije čujemo kad im gosti dolaze, pa u haustoru. u stvari mi smo za sad najgori, jer imamo malo dijete i još ponešto raduckamo, bušimo, pilamo, stružemo :mrgreen: al fino je to što su komšije stoički sve to otrpile.
Guadalajara

#6314 Re: Cijene stanova All about

Post by Guadalajara »

Chmoljo wrote: 25/01/2021 23:45

čujem auta, ali nema neke dreske, cike, vike. nema pomjeranja namještaja u po noći, nema da komšija mlati ženu kad malo popije. komšije čujemo kad im gosti dolaze, pa u haustoru. u stvari mi smo za sad najgori, jer imamo malo dijete i još ponešto raduckamo, bušimo, pilamo, stružemo :mrgreen: al fino je to što su komšije stoički sve to otrpile.
niko se nit potpisao da mu nece nekad budala doci u komsiluk :mrgreen:
Chloe
Photo mod

#6315 Re: Cijene stanova All about

Post by Chloe »

Chmoljo wrote: 25/01/2021 22:33 Malta.

To za lift, u pravu si. Pitanje je samo šta ti je bitno a šta nije. Nama za sad nije bitan lift. Valjda se ne pokajemo. :mrgreen:
:hm:
Nije meni belaj ni adaptacija, iz Krajine ekipu dovedem, jedino smještaj, hrana, put bi bili trošak za majstore, ali bar znam ko radi i kako. Mada, ko što neko reče, nisam sigurna da mi još to treba u životu posebno što nije nimalo lako ovako na daljinu u nepoznatom kupovati ( pa ni adaptirati). Sin ode i pogleda stanove koji naidju u prodaji zanimljivi ali slabo on zna procijeniti kvalitet izgradnje.

Pratim temu, neću srljati mada bih najradije juče to završila.
ElRe

#6316 Re: Cijene stanova All about

Post by ElRe »

Cijene stanova u Sarajevu će sigurno i dalje rasti. Mišljenja sam da će stanovi koju su sada 2500 KM/m2 za par godina glatko ići po 3500 KM/m2.
muha_sa

#6317 Re: Cijene stanova All about

Post by muha_sa »

Samo se ti tješi :D
Qler

#6318 Re: Cijene stanova All about

Post by Qler »

Moj rodjak ima kucu, ledja kuce stijena od Trebevica... i on kaze ne bi je dao ni za sta... jah... ja ne bi gore zivio nema tih para. Prva kisa ne mozes sa autom kuci, a ne nesto drugo... Koza pod rucnom pase. Ali to je sve subjaktivno... ja kad sam kupovao stan, rekao sam necu dobirnju ni pod razno, i necu nisko... evo mena 1. spratu na dobrinji. Samo kad gledam cijene sad stanova, kontam dobro sam prosao. 90k KM 62m2 (69 realno jer su balkoni pregradjeni)... Kuhinju novu uradio i parket lakirao...
geralt

#6319 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Lokacija mi je bila presudna u biranju stana, i generalno u odnosu na ostatak grada, i mikrolokacija. Za 20 godina ce i danasnja novogradnja biti starogradnja, ali dobra lokacija ce u vecini slucajeva to i ostati.
Last edited by geralt on 26/01/2021 11:59, edited 1 time in total.
ps5

#6320 Re: Cijene stanova All about

Post by ps5 »

Te kuce po zabitima mozda pasu ljudima koji jednom sedmicno izlaze iz nje. Ko ide na posao svaki dan moze pricati sta hoce ali njemu je patnja kad god zna da mora vani.
Porodice Foht

#6321 Re: Cijene stanova All about

Post by Porodice Foht »

muha_sa wrote: 26/01/2021 08:07

@muha, cuje l' se kod tebe muha? :mrgreen:
Chmoljo

#6322 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Qler wrote: 26/01/2021 09:50 Moj rodjak ima kucu, ledja kuce stijena od Trebevica... i on kaze ne bi je dao ni za sta... jah... ja ne bi gore zivio nema tih para. Prva kisa ne mozes sa autom kuci, a ne nesto drugo... Koza pod rucnom pase. Ali to je sve subjaktivno... ja kad sam kupovao stan, rekao sam necu dobirnju ni pod razno, i necu nisko... evo mena 1. spratu na dobrinji. Samo kad gledam cijene sad stanova, kontam dobro sam prosao. 90k KM 62m2 (69 realno jer su balkoni pregradjeni)... Kuhinju novu uradio i parket lakirao...
Dobrinja može biti ekstra mjesto za život. Recimo ako ti posao nije daleko, ako imaš rodbine i poznanika koji žive tu. Što da ne. Dobra predratna gradnja, pogotovo ako stan i zgrada nisu pretrpjeli direktne pogotke.

Al kome je radno mjesto u gradu, sigurno da nije veselo. Vrijeme izgubljeno u gužvama i potrošeno gorivo dodaje na cijenu stana bar 150 KM mjesečno.
muha_sa

#6323 Re: Cijene stanova All about

Post by muha_sa »

Porodice Foht wrote: 26/01/2021 10:05

:lol:

Kad nam neko na konak dodje u 5 ga traJvan probudi a ja ga nikad cuo nisam :lol:

Ovi sa Alfakovca se tješe isto kao što se moj rodjo koji se rodio i odrasto na Trcivodama tješio da on nikad ne bi kod Vijecnice živio pošto mu traJvan smeta :-) kad mu ugalj jal drva dodju mora ih civarama kilometar vucarat pošto mu je od Hošinog brijega do kuce kozji put :lol:
Porodice Foht

#6324 Re: Cijene stanova All about

Post by Porodice Foht »

:lol: :thumbup:
Dinostula

#6325 Re: Cijene stanova All about

Post by Dinostula »

muha_sa wrote: 26/01/2021 11:02
Porodice Foht wrote: 26/01/2021 10:05

:lol:

Kad nam neko na konak dodje u 5 ga traJvan probudi a ja ga nikad cuo nisam :lol:

Ovi sa Alfakovca se tješe isto kao što se moj rodjo koji se rodio i odrasto na Trcivodama tješio da on nikad ne bi kod Vijecnice živio pošto mu traJvan smeta :-) kad mu ugalj jal drva dodju mora ih civarama kilometar vucarat pošto mu je od Hošinog brijega do kuce kozji put :lol:
Ma jedno je biti Mahmutovac ili Sirokoaca a drugo na Alifakovcu.VIjecnica 2 minute od kuce ali bitno da nema buke.Idealno mjesto za kucu.A lozim svake godine i vala supa 10m od glavne ulice.Pa ako Dobrinja ili Ilidza mogu biti 2000/m2 ona bi ovdje trebalo realno da bude 2500 po kvadratu minimalno. :D
Post Reply