BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Hrmpallier

#13251 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 21/01/2021 18:48
Hrmpallier wrote: 21/01/2021 18:08 Zato što su nekada po ruskoj licenci pravili top od 23 mm, a mašine - nestale. Pojela maca.

A sve i da su tu mašine, ne bi mogli bez tuđe licence napraviti valjda ni četku za čišćenje istog. Gdje je dokumentacija za GSh - 23 mm, takođe je nepoznato. Nigdje se ne spominje.
O kakvim ti mašinama pričaš? Ili samo bubaš ko Maksim po diviziji...po običaju... :-)

Sa mašinama za elektrohemijsku obradu/olucavnje cijevi BNT nikada nije ni radio...

Elektrohemijsko olucavanje specifično je za protiv-avionske i avionske topove...A takve topove srednjeg kalibra BNT nije nikada ni proizvodio..i ovo sa GsH 23 je iznudjeno rješenje... :-)
Malo je tema odmakla, ali "dežurni jalijaš" bi mogao navratiti na sajt "Bratstvo TMiH", gdje se sominje "protivavionski top 23 mm".

Doduše, navodi se bez linka za detaljnije informacije. Nek je više vojske.

Nego , maistore, spominješ topove srednjeg kalibra kao "protiv-avionske i avionske".

Ako je top 23 mm "srednji", koji su mali kalibri topova ?
Guadalajara

#13252 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/01/2021 20:35
Guadalajara wrote: 21/01/2021 20:31
MorningStar wrote: 21/01/2021 20:23
Na transporterima novijim koriste elektromehanicki pokretane topove - tako da bofors zu its itd otpada ionako. Sad je na dugme - mos saltat isto AP i HE municiju na stisak dugmeta.
To je drugo...drugi podsklopovi...

Ja spomenuh tenkovske topove...

Jel ono top od M84 nije olucen vec glatkocijevni? Slično kao kod dvocjevki, sacmarica...

Ovu elektro-hemijsku tehnologiju BNT ima... Unutrašnja i beskonačno protočna površinska zaštita niklovanjem koja se koristi kao prvi sloj, poslije ide hromiranje cijevi.

Mislim i da je čak na webu od BNTa ovo navedeno..

Ova druga tehnologija precizno otapa i tako olucava cijev.
Svi moderniji tenkovi koriste smoothbore topove, samo mislim da se takve cijevi koriste bas specificno za te vece topovske kalibre, haubice moderne koriste rifled i dalje - moguce da tenkovi koriste te cijevi zbog SABOT municije ?
Moguce, zbog barutnih gasova u cijevi... mogućnosti ostecenja cijevi, specifikacija upotrebe - direktne paljbe, vece preciznosti...Haubica ne gadja direktno i kad se trosi cijev toliko se ne primjete promjene na cilju...ali kod tenkovkskih cijevi mislim da nije tako...
Guadalajara

#13253 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 21/01/2021 20:37
Guadalajara wrote: 21/01/2021 18:48
Hrmpallier wrote: 21/01/2021 18:08 Zato što su nekada po ruskoj licenci pravili top od 23 mm, a mašine - nestale. Pojela maca.

A sve i da su tu mašine, ne bi mogli bez tuđe licence napraviti valjda ni četku za čišćenje istog. Gdje je dokumentacija za GSh - 23 mm, takođe je nepoznato. Nigdje se ne spominje.
O kakvim ti mašinama pričaš? Ili samo bubaš ko Maksim po diviziji...po običaju... :-)

Sa mašinama za elektrohemijsku obradu/olucavnje cijevi BNT nikada nije ni radio...

Elektrohemijsko olucavanje specifično je za protiv-avionske i avionske topove...A takve topove srednjeg kalibra BNT nije nikada ni proizvodio..i ovo sa GsH 23 je iznudjeno rješenje... :-)
Malo je tema odmakla, ali "dežurni jalijaš" bi mogao navratiti na sajt "Bratstvo TMiH", gdje se sominje "protivavionski top 23 mm".

Doduše, navodi se bez linka za detaljnije informacije. Nek je više vojske.

Nego , maistore, spominješ topove srednjeg kalibra kao "protiv-avionske i avionske".

Ako je top 23 mm "srednji", koji su mali kalibri topova ?
Naziv i ova kategorizacija meni ništa ne znaci...

Neke druge stvari se analiziraju i tako to :-)

Male cijevi (duge, kratke) mogu biti ove za pješadijsko Naoružanje

Ovaj srednji kalibar mogu biti cijevi protiv avionski, avionski topovi, gdje ce i na cemu ce oni biti montirani to nema veze

I veliki kalibar bi bilo artiljerija, haubice, tenkovski topovi itd...
heckler

#13254 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Gledajuci neki Atesci promotivni video ovaj kadar mi privuce paznju.

Image

Malo sam ceprao i nasao ovaj njihov katalog iz 2015 gdje spominju proizvodnju u Bosni

https://issuu.com/atescimachinery/docs/catalogue2015

Image

Image

Nesto kao iz malog mozga da se sjecam neke ove price unazad ne znam koliko godina ali nisam siguran.
155_mm

#13255 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

nista bez heklera :D

moguce je da se radi o toj investiciji. samo od kud nam toliki barut za tolike tvornice municije u BiH.

valja sto prije "prepakovati" vitezit. otegli to prepakiva je ko teraviju.

rece kolega da su sad spali na cijenu od oko 10 mio. KM. treba to uzeti i gledati kako sto prije poceti sa proizvodnjom baruta.
Guadalajara

#13256 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

The 51st State wrote: 21/01/2021 20:05
Nemaju ali su i tome dohakali sa dzinovskim 3D printerima ;-)
Imaju li ovo Turci ? Da pocnemo polako :D

Klikni da uvecas :wink:
Image
METAL POWDERS FOR ADDITIVE MANUFACTURING
Aubert & Duval can supply metal powder for 3D-printed manufacturing parts for firearms applications can, find out more
Da vidiš kakva firma proizvodi ove mikro prahove, aditive :D

Opet nekakve prese i vojne tehnologije :D

https://www.aubertduval.com/
Guadalajara

#13257 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Inicijalne kapisle bi zbog blizine kupovali od Ginexa, mesing iz Sevojna zbog niske cijene, olovo iz Sase rudnika... :D
Guadalajara

#13258 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Nego mi nešto na um pade...

Patroni od ove municije su slicni kao osnovna punjenja za minobacacku municiju :D
155_mm

#13259 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Novalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH, posao za 200 radnika
pored zivinica odrzani su nabodno i neki sastanci i u konjicu. vjerovatno je tu ta druga fabrika.

sve je ovo jos mutno da bi se donosili kakvi zaključci o cemu se konkretno radi. u oba slucaja radi se o firmi Ateşçi.
anelsol

#13260 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote: 22/01/2021 13:21
Novalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH, posao za 200 radnika
pored zivinica odrzani su nabodno i neki sastanci i u konjicu. vjerovatno je tu ta druga fabrika.

sve je ovo jos mutno da bi se donosili kakvi zaključci o cemu se konkretno radi. u oba slucaja radi se o firmi Ateşçi.
Sve mi je ovo nešto u havi. Ovo u Konjicu mi najvise djeluje kao neki dil, tipa neki joint venture sa Igmanom u proizvodnji municije većih kalibara, ili dil "kupite mašine od nas a mi ćemo koga treba zakititi".
155_mm

#13261 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

u bizMisu gdje ucestvuju nasi i turci ne moze a da neko nekog ne "zakiti".
:D

ali na kraju svega najbitnije je koliko se tim bizMismima povecavaju odbranbene mogucnosti BiH.
Guadalajara

#13262 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

'naci gradit ce barutanu i jos dvije tvornice municije, jedna u Konjicu, druga u Zivinicama, i moramo da vidimo gdje cemo barutanu praviti :D
heckler

#13263 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Pregledajuci listu firmi koja je od vlade FBiH dobila financijsku pomoc zbog covid-a naletim na NIHO MOTORS, ciji vlasnik se izmedju ostalog bavi auto-moto sportom i izgleda da je uspio od male zanatske radnje da napravi respektabilnu malu fimu.

Igman gura Konjic na sve moguce nacine
http://nihomotors.com/
"NIHO MOTORS danas je jedno od vodećih poduzeća u BIH,u domeni izrade dijelova automatskim strugovima, montaži sklopova, te zavarivanju. Kod nas izrađeni dijelovi se upotrebljavaju u:
Auto industriji
Elektro indistriji
Industriji proizvodnje namještaja
Namjenskoj industriji (vojnoj industriji)
Medicinskoj tehnici
Strojogradnji i mnogim drugim industrijama"

Image

Image

Image
Guadalajara

#13264 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

heckler wrote: 22/01/2021 17:38 Pregledajuci listu firmi koja je od vlade FBiH dobila financijsku pomoc zbog covid-a naletim na NIHO MOTORS, ciji vlasnik se izmedju ostalog bavi auto-moto sportom i izgleda da je uspio od male zanatske radnje da napravi respektabilnu malu fimu.

Igman gura Konjic na sve moguce nacine
http://nihomotors.com/
"NIHO MOTORS danas je jedno od vodećih poduzeća u BIH,u domeni izrade dijelova automatskim strugovima, montaži sklopova, te zavarivanju. Kod nas izrađeni dijelovi se upotrebljavaju u:
Auto industriji
Elektro indistriji
Industriji proizvodnje namještaja
Namjenskoj industriji (vojnoj industriji)
Medicinskoj tehnici
Strojogradnji i mnogim drugim industrijama"

Image

Image

Image
Imaju u Konjicu u industrijskoj zoni mozda 3-4 ozbiljne firme u oblasti auto industrije..bivše unisove firme.. tadiv, valjcici, i ona japanska...i alatnica...
anelsol

#13265 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Guadalajara wrote: 22/01/2021 17:37 'naci gradit ce barutanu i jos dvije tvornice municije, jedna u Konjicu, druga u Zivinicama, i moramo da vidimo gdje cemo barutanu praviti :D
Po ovim najavama, FBiH bi mogla dobiti šest novih/prepakovanih, sto dilfa reče, preduzeca i novih pogona iz oblasti vojne industrije.

1. zamjenski pogon u Bihaću;
2. "prepakovani" Vitezit;
3. Unis Group gradi halu u Vogošći, za šta vidicemo;
4. livnica u Mostaru;
5. pogon u Živinicama;
6. novi pogon za kalibre 20, 25 i 30 mm u Konjicu.

Dobro zvuči ovaj raspored. Ako se ovo ostvari 'će nam Mileta srce strefit :D
155_mm

#13266 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

interesantno da mile nije u ovom sranju u kojem pliva vise od mjesec pomenuo da nasa namjenska tajno pravi oruzje. i te njegove gluposti. da malo skrene paznju sa ikone.
:lol:
Guadalajara

#13267 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 22/01/2021 18:30
Guadalajara wrote: 22/01/2021 17:37 'naci gradit ce barutanu i jos dvije tvornice municije, jedna u Konjicu, druga u Zivinicama, i moramo da vidimo gdje cemo barutanu praviti :D
Po ovim najavama, FBiH bi mogla dobiti šest novih/prepakovanih, sto dilfa reče, preduzeca i novih pogona iz oblasti vojne industrije.

1. zamjenski pogon u Bihaću;
2. "prepakovani" Vitezit;
3. Unis Group gradi halu u Vogošći, za šta vidicemo;
4. livnica u Mostaru;
5. pogon u Živinicama;
6. novi pogon za kalibre 20, 25 i 30 mm u Konjicu.

Dobro zvuči ovaj raspored. Ako se ovo ostvari 'će nam Mileta srce strefit :D

1. I još dodaj na ovo one subvencije za nabavku mašina i tehnologija za Binas, Pretis, BNT-TMiH, Zrak, Ginex, Igman.

2. Još one dozvole za proizvodnju i razvoj NVO privatnim firmama, bivša BNT hidraulika, ona firma iz Vogosce sto proizvodi podsklopove za minobacačka barutna punjenja.

3. Razvojne projekte NVO
155_mm

#13268 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će u dana 22.01.2021. godine u vremenu od 08,00 do 17,00 sati vršiti poligonsko ...
ponovo poligonsko gadjanje u BNT.
155_mm

#13269 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ovi iz PRETISa se zale fadilu da im ovi iz BNTa potrosise sve granate 155 mm na ovim testiranjima.
:D
Guadalajara

#13270 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Jedan komentar od katoličkog fundamentaliste :lol:
Prevarant !! Namjenska industrija koju će EU stopirati i laž sa 200 uposlenih ! Fuj prevaranti ! Vaš jedini cilj je kako prevariti Hrvate i zauzeti budžet te ga zakonski potrošiti /ukrasti/ a onda presude da niko ne odgovara i da nije kriv a para nema, kao ti koji si još uvijek tu gdje ne bi smio biti. Gdje je ambijent za tržišno poslovanje i put ka razvoju privatnog poduzetništva koje će da razvija zemlju i zapošljava !! To moraš da radiš a ne da ovako lažeš i varaš !
:lol:
GOLDZEN

#13271 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Gledam komentare na Klixu oko ovih investicija u NI i oko primanja novih vojnika u OS. Dođe mi da se objesim samo da ne dijelim zrak sa onim ljudima. To je sve stručnjak do stručnjaka za sve živo i to su sve generali sa 100 zvjezdica koji znaju "kako to treba da se radi".

Mi nismo polu-totalitarni režim kao što je Srbija gdje Vučić naredi da se svih 5 komada najnovije tehnike svježe ofarba, izvede na poligon naravno uz blagoslov nekog popa i prijenos svih Televizija u Srbiji.
MorningStar

#13272 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

GOLDZEN wrote: 22/01/2021 20:53 Gledam komentare na Klixu oko ovih investicija u NI i oko primanja novih vojnika u OS. Dođe mi da se objesim samo da ne dijelim zrak sa onim ljudima. To je sve stručnjak do stručnjaka za sve živo i to su sve generali sa 100 zvjezdica koji znaju "kako to treba da se radi".

Mi nismo polu-totalitarni režim kao što je Srbija gdje Vučić naredi da se svih 5 komada najnovije tehnike svježe ofarba, izvede na poligon naravno uz blagoslov nekog popa i prijenos svih Televizija u Srbiji.
Da da kod nas farbamo samohodke po forumu i brojimo fabrike pusaka i tajnih transportera...

Sve ce samo sto nije , gotovo test ovo ono rafalne granate velike razorne moci :lol:

Mogla bi se tema na humor prebaciti. :lol:
anelsol

#13273 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

MorningStar wrote: 22/01/2021 20:58
GOLDZEN wrote: 22/01/2021 20:53 Gledam komentare na Klixu oko ovih investicija u NI i oko primanja novih vojnika u OS. Dođe mi da se objesim samo da ne dijelim zrak sa onim ljudima. To je sve stručnjak do stručnjaka za sve živo i to su sve generali sa 100 zvjezdica koji znaju "kako to treba da se radi".

Da da kod nas farbamo samohodke po forumu i brojimo fabrike pusaka i tajnih transportera...

Sve ce samo sto nije , gotovo test ovo ono rafalne granate velike razorne moci :lol:

Miloš se jednostavno morao jbaviti, uz obavezan :lol:
GOLDZEN

#13274 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Ono što je interesantno je da ima ljudi koji stvarno vjeruju u ovo. Jedino još nisam čuo da imamo nuklearni program.
MorningStar

#13275 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

anelsol wrote: 22/01/2021 21:11

Miloš se jednostavno morao jbaviti, uz obavezan :lol:
Vidis - zato postoje vicevi o Bosancima , zato vazda popusi se fora- jednostavno do ljudi je.

HahahaHaha piiHihihi ta' ce oni oca'm . Mi ba i ovo i ono - pa onda "sta nam ovo rade" :thumbup:

zaboravih- i prnje na rame pa bjez za dojcland i onda sa daljine "o'cam da oce rata bit da ih joj strijelom macem zubima"
Post Reply