Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hrmpallier wrote: ↑21/01/2021 18:08
Zato što su nekada po ruskoj licenci pravili top od 23 mm, a mašine - nestale. Pojela maca.
A sve i da su tu mašine, ne bi mogli bez tuđe licence napraviti valjda ni četku za čišćenje istog. Gdje je dokumentacija za GSh - 23 mm, takođe je nepoznato. Nigdje se ne spominje.
O kakvim ti mašinama pričaš? Ili samo bubaš ko Maksim po diviziji...po običaju...
Sa mašinama za elektrohemijsku obradu/olucavnje cijevi BNT nikada nije ni radio...
Elektrohemijsko olucavanje specifično je za protiv-avionske i avionske topove...A takve topove srednjeg kalibra BNT nije nikada ni proizvodio..i ovo sa GsH 23 je iznudjeno rješenje...
Malo je tema odmakla, ali "dežurni jalijaš" bi mogao navratiti na sajt "Bratstvo TMiH", gdje se sominje "protivavionski top 23 mm".
Doduše, navodi se bez linka za detaljnije informacije. Nek je više vojske.
Nego , maistore, spominješ topove srednjeg kalibra kao "protiv-avionske i avionske".
Ako je top 23 mm "srednji", koji su mali kalibri topova ?
MorningStar wrote: ↑21/01/2021 20:23
Na transporterima novijim koriste elektromehanicki pokretane topove - tako da bofors zu its itd otpada ionako. Sad je na dugme - mos saltat isto AP i HE municiju na stisak dugmeta.
To je drugo...drugi podsklopovi...
Ja spomenuh tenkovske topove...
Jel ono top od M84 nije olucen vec glatkocijevni? Slično kao kod dvocjevki, sacmarica...
Ovu elektro-hemijsku tehnologiju BNT ima... Unutrašnja i beskonačno protočna površinska zaštita niklovanjem koja se koristi kao prvi sloj, poslije ide hromiranje cijevi.
Mislim i da je čak na webu od BNTa ovo navedeno..
Ova druga tehnologija precizno otapa i tako olucava cijev.
Svi moderniji tenkovi koriste smoothbore topove, samo mislim da se takve cijevi koriste bas specificno za te vece topovske kalibre, haubice moderne koriste rifled i dalje - moguce da tenkovi koriste te cijevi zbog SABOT municije ?
Moguce, zbog barutnih gasova u cijevi... mogućnosti ostecenja cijevi, specifikacija upotrebe - direktne paljbe, vece preciznosti...Haubica ne gadja direktno i kad se trosi cijev toliko se ne primjete promjene na cilju...ali kod tenkovkskih cijevi mislim da nije tako...
Hrmpallier wrote: ↑21/01/2021 18:08
Zato što su nekada po ruskoj licenci pravili top od 23 mm, a mašine - nestale. Pojela maca.
A sve i da su tu mašine, ne bi mogli bez tuđe licence napraviti valjda ni četku za čišćenje istog. Gdje je dokumentacija za GSh - 23 mm, takođe je nepoznato. Nigdje se ne spominje.
O kakvim ti mašinama pričaš? Ili samo bubaš ko Maksim po diviziji...po običaju...
Sa mašinama za elektrohemijsku obradu/olucavnje cijevi BNT nikada nije ni radio...
Elektrohemijsko olucavanje specifično je za protiv-avionske i avionske topove...A takve topove srednjeg kalibra BNT nije nikada ni proizvodio..i ovo sa GsH 23 je iznudjeno rješenje...
Malo je tema odmakla, ali "dežurni jalijaš" bi mogao navratiti na sajt "Bratstvo TMiH", gdje se sominje "protivavionski top 23 mm".
Doduše, navodi se bez linka za detaljnije informacije. Nek je više vojske.
Nego , maistore, spominješ topove srednjeg kalibra kao "protiv-avionske i avionske".
Ako je top 23 mm "srednji", koji su mali kalibri topova ?
Naziv i ova kategorizacija meni ništa ne znaci...
Neke druge stvari se analiziraju i tako to
Male cijevi (duge, kratke) mogu biti ove za pješadijsko Naoružanje
Ovaj srednji kalibar mogu biti cijevi protiv avionski, avionski topovi, gdje ce i na cemu ce oni biti montirani to nema veze
I veliki kalibar bi bilo artiljerija, haubice, tenkovski topovi itd...
The 51st State wrote: ↑21/01/2021 20:05
Nemaju ali su i tome dohakali sa dzinovskim 3D printerima
Imaju li ovo Turci ? Da pocnemo polako
Klikni da uvecas
METAL POWDERS FOR ADDITIVE MANUFACTURING
Aubert & Duval can supply metal powder for 3D-printed manufacturing parts for firearms applications can, find out more
Da vidiš kakva firma proizvodi ove mikro prahove, aditive
Novalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH, posao za 200 radnika
pored zivinica odrzani su nabodno i neki sastanci i u konjicu. vjerovatno je tu ta druga fabrika.
sve je ovo jos mutno da bi se donosili kakvi zaključci o cemu se konkretno radi. u oba slucaja radi se o firmi Ateşçi.
Sve mi je ovo nešto u havi. Ovo u Konjicu mi najvise djeluje kao neki dil, tipa neki joint venture sa Igmanom u proizvodnji municije većih kalibara, ili dil "kupite mašine od nas a mi ćemo koga treba zakititi".
Pregledajuci listu firmi koja je od vlade FBiH dobila financijsku pomoc zbog covid-a naletim na NIHO MOTORS, ciji vlasnik se izmedju ostalog bavi auto-moto sportom i izgleda da je uspio od male zanatske radnje da napravi respektabilnu malu fimu.
Igman gura Konjic na sve moguce nacine http://nihomotors.com/
"NIHO MOTORS danas je jedno od vodećih poduzeća u BIH,u domeni izrade dijelova automatskim strugovima, montaži sklopova, te zavarivanju. Kod nas izrađeni dijelovi se upotrebljavaju u:
Auto industriji
Elektro indistriji
Industriji proizvodnje namještaja Namjenskoj industriji (vojnoj industriji)
Medicinskoj tehnici
Strojogradnji i mnogim drugim industrijama"
heckler wrote: ↑22/01/2021 17:38
Pregledajuci listu firmi koja je od vlade FBiH dobila financijsku pomoc zbog covid-a naletim na NIHO MOTORS, ciji vlasnik se izmedju ostalog bavi auto-moto sportom i izgleda da je uspio od male zanatske radnje da napravi respektabilnu malu fimu.
Igman gura Konjic na sve moguce nacine http://nihomotors.com/
"NIHO MOTORS danas je jedno od vodećih poduzeća u BIH,u domeni izrade dijelova automatskim strugovima, montaži sklopova, te zavarivanju. Kod nas izrađeni dijelovi se upotrebljavaju u:
Auto industriji
Elektro indistriji
Industriji proizvodnje namještaja Namjenskoj industriji (vojnoj industriji)
Medicinskoj tehnici
Strojogradnji i mnogim drugim industrijama"
Imaju u Konjicu u industrijskoj zoni mozda 3-4 ozbiljne firme u oblasti auto industrije..bivše unisove firme.. tadiv, valjcici, i ona japanska...i alatnica...
Guadalajara wrote: ↑22/01/2021 17:37
'naci gradit ce barutanu i jos dvije tvornice municije, jedna u Konjicu, druga u Zivinicama, i moramo da vidimo gdje cemo barutanu praviti
Po ovim najavama, FBiH bi mogla dobiti šest novih/prepakovanih, sto dilfa reče, preduzeca i novih pogona iz oblasti vojne industrije.
1. zamjenski pogon u Bihaću;
2. "prepakovani" Vitezit;
3. Unis Group gradi halu u Vogošći, za šta vidicemo;
4. livnica u Mostaru;
5. pogon u Živinicama;
6. novi pogon za kalibre 20, 25 i 30 mm u Konjicu.
Dobro zvuči ovaj raspored. Ako se ovo ostvari 'će nam Mileta srce strefit
interesantno da mile nije u ovom sranju u kojem pliva vise od mjesec pomenuo da nasa namjenska tajno pravi oruzje. i te njegove gluposti. da malo skrene paznju sa ikone.
Guadalajara wrote: ↑22/01/2021 17:37
'naci gradit ce barutanu i jos dvije tvornice municije, jedna u Konjicu, druga u Zivinicama, i moramo da vidimo gdje cemo barutanu praviti
Po ovim najavama, FBiH bi mogla dobiti šest novih/prepakovanih, sto dilfa reče, preduzeca i novih pogona iz oblasti vojne industrije.
1. zamjenski pogon u Bihaću;
2. "prepakovani" Vitezit;
3. Unis Group gradi halu u Vogošći, za šta vidicemo;
4. livnica u Mostaru;
5. pogon u Živinicama;
6. novi pogon za kalibre 20, 25 i 30 mm u Konjicu.
Dobro zvuči ovaj raspored. Ako se ovo ostvari 'će nam Mileta srce strefit
1. I još dodaj na ovo one subvencije za nabavku mašina i tehnologija za Binas, Pretis, BNT-TMiH, Zrak, Ginex, Igman.
2. Još one dozvole za proizvodnju i razvoj NVO privatnim firmama, bivša BNT hidraulika, ona firma iz Vogosce sto proizvodi podsklopove za minobacačka barutna punjenja.
BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će u dana 22.01.2021. godine u vremenu od 08,00 do 17,00 sati vršiti poligonsko ...
Prevarant !! Namjenska industrija koju će EU stopirati i laž sa 200 uposlenih ! Fuj prevaranti ! Vaš jedini cilj je kako prevariti Hrvate i zauzeti budžet te ga zakonski potrošiti /ukrasti/ a onda presude da niko ne odgovara i da nije kriv a para nema, kao ti koji si još uvijek tu gdje ne bi smio biti. Gdje je ambijent za tržišno poslovanje i put ka razvoju privatnog poduzetništva koje će da razvija zemlju i zapošljava !! To moraš da radiš a ne da ovako lažeš i varaš !
Gledam komentare na Klixu oko ovih investicija u NI i oko primanja novih vojnika u OS. Dođe mi da se objesim samo da ne dijelim zrak sa onim ljudima. To je sve stručnjak do stručnjaka za sve živo i to su sve generali sa 100 zvjezdica koji znaju "kako to treba da se radi".
Mi nismo polu-totalitarni režim kao što je Srbija gdje Vučić naredi da se svih 5 komada najnovije tehnike svježe ofarba, izvede na poligon naravno uz blagoslov nekog popa i prijenos svih Televizija u Srbiji.
GOLDZEN wrote: ↑22/01/2021 20:53
Gledam komentare na Klixu oko ovih investicija u NI i oko primanja novih vojnika u OS. Dođe mi da se objesim samo da ne dijelim zrak sa onim ljudima. To je sve stručnjak do stručnjaka za sve živo i to su sve generali sa 100 zvjezdica koji znaju "kako to treba da se radi".
Mi nismo polu-totalitarni režim kao što je Srbija gdje Vučić naredi da se svih 5 komada najnovije tehnike svježe ofarba, izvede na poligon naravno uz blagoslov nekog popa i prijenos svih Televizija u Srbiji.
Da da kod nas farbamo samohodke po forumu i brojimo fabrike pusaka i tajnih transportera...
Sve ce samo sto nije , gotovo test ovo ono rafalne granate velike razorne moci
Da da kod nas farbamo samohodke po forumu i brojimo fabrike pusaka i tajnih transportera...
Mogla bi se tema na humor prebaciti.
Ono što je interesantno je da ima ljudi koji stvarno vjeruju u ovo. Jedino još nisam čuo da imamo nuklearni program.
Mogla bi se tema na humor prebaciti.
Miloš se jednostavno morao jbaviti, uz obavezan
Vidis - zato postoje vicevi o Bosancima , zato vazda popusi se fora- jednostavno do ljudi je.
HahahaHaha piiHihihi ta' ce oni oca'm . Mi ba i ovo i ono - pa onda "sta nam ovo rade"
zaboravih- i prnje na rame pa bjez za dojcland i onda sa daljine "o'cam da oce rata bit da ih joj strijelom macem zubima"