Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
-Chesterfield-

#4251 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 19/01/2021 12:39

Koristiti boga da bi se zarađivalo. Ima li veće blasfemije?

E, kad bi bilo pošteno, sva ta "sveštena" lica (svih religija) bi radila od 9 do 5 za platu, a u slobodno vrijeme se bavila svećeničkim poslom. Besplatno, naravno. Time bi pokazala privrženost bogu i podnijela žrtvu za svog boga. A i za ljude.

Al' jok, ovako je lakše, ugled, lova, moć, i sve to pozivajući se na boga.

Strašno.
Tako je kod vehabija. Znači ti si ZA paradžemate?
Hakiz

#4252 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 19/01/2021 12:50
Hakiz wrote: 19/01/2021 12:39

Koristiti boga da bi se zarađivalo. Ima li veće blasfemije?

E, kad bi bilo pošteno, sva ta "sveštena" lica (svih religija) bi radila od 9 do 5 za platu, a u slobodno vrijeme se bavila svećeničkim poslom. Besplatno, naravno. Time bi pokazala privrženost bogu i podnijela žrtvu za svog boga. A i za ljude.

Al' jok, ovako je lakše, ugled, lova, moć, i sve to pozivajući se na boga.

Strašno.
Tako je kod vehabija. Znači ti si ZA paradžemate?
Nisam, ja sam za nestanak religija.
apsidejzi

#4253 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

aurora313 wrote: 19/01/2021 12:15 apsidejzi
Ovo oko Neil DeGrasse i kompjuterske simulacije je slično onoj da smo mi samo hologram nečega.
Ali čim to kažem, odmah sebe vidim kao ‘ateističkog vjernika‘ koji to prihvata kao mogućnost kreacije. Tu je i hakizovo oko dvodimenzionalnih bića, gdje bi mi mogli biti bogovi kao trodimenzijalci.
Evo i moje sumanute varijante. U primjeru nekog razmjera, ako je atom veliki kao 14-katnica, onda je nukleus na sedmom spratu. Šta ako je naš univerzum veliki samo kao Sarajevo (hajde da dodam i Trebević), i dio je nečeg beskonačnog. Pored svih poznatih fermiona, mi smo samo jedan dio kvarkova, ja‘l onog up ili down...
Samo da nas ta viša sila ne ubaci u kakav hadron collider, pa da nas počnu ovako blesave štancati na milijarde.
To bi bilo cool :) s tim da ta ideja onda naginje na multiverzum. Ja bih licno volio da je tako i nekako mi je ta ideja najbliza mom shvatanju. U toj mojoj ideji, sve je stvar vjerovatnoce. Imas vjerovatnocu za svaki moguci scenario u svakom mogucem scenariju i ovaj nas svemir je samo jedan od mogucih scenarija. Vjerovatnoca je matematicki koncept koji je bio oduvijek i zauvijek. To moze biti prauzrok svega. Umjesto da bjezis u antropomorfnog boga izuzetaka, jednostavno kazes kako je sve stvar vjerovatnoce unutar multiverzuma koji nije fizicka kategorija nego idejna. Sve sto postoji ima svoju vjerovatnocu da nastane ili nestane i uz mnogo mnogo pokusaja, nekada ce se i desiti prava kombinacija. Nadalje nastupa evolucija i to je to. Dva jednostavna i prosta koncepta koji ne zahtjevaju nikakve logicke vratolomije. Non stop ih vidjamo na nasem nivou, zasto ne bi bile i na mikro/makro nivou. Sve je to ista priroda. Ako imamo Gausovu prirodnu krivulju na nasem nivou, ne vidim zasto ista ne bi mogla biti primjenjena na kompletan svemir.

Eh sad, u mojoj glavi to lijepo zvuci ali imam 0 dokaza da to potkrijepim :D Doduse, imam trenutno naucno shvatanje svijeta oko nas koje naginje tom scenariju tako da ideja nije bas bez ikakvog temelja ali sam svjestan da postoje i druge ideje, poput ove sa simulacijom, koje su takodjer naucno potkovane.

Mozda se na kraju ispostavi da je sve kao glavica luka sa mnogo slojeva i mi otkrivamo sloj po sloj u granicama nasih mogucnosti. Nekad cemo iscrpiti te mogucnosti i mozda nikada ne saznamo dokle ti slojevi idu. Ne mislim da ce se za mog zivota otkriti sva istina ali ce mi biti drago ako bilo sta novo otkrije.
aurora313

#4254 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Hakiz wrote: 19/01/2021 12:51Nisam, ja sam za nestanak religija.
A ja sam da budemo primljeni u E.U. Obje varijante nedokučive. :)
aurora313

#4255 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

apsidejzi wrote: 19/01/2021 13:53...Mozda se na kraju ispostavi da je sve kao glavica luka sa mnogo slojeva i mi otkrivamo sloj po sloj u granicama nasih mogucnosti. Nekad cemo iscrpiti te mogucnosti i mozda nikada ne saznamo dokle ti slojevi idu. Ne mislim da ce se za mog zivota otkriti sva istina ali ce mi biti drago ako bilo sta novo otkrije.
Bolje da izbjegavamo to duboko ljuštenje luka, jer ako dođemo do kraja—ali pod uslovom da prije toga saznamo apsolutno sve oko ljudskog mozga—dovešćemo se do samouništenja. Slijedi nam materijalistički Armagedon.
Hakiz

#4256 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

aurora313 wrote: 19/01/2021 13:55
Hakiz wrote: 19/01/2021 12:51Nisam, ja sam za nestanak religija.
A ja sam da budemo primljeni u E.U. Obje varijante nedokučive. :)
Samo, imamo iskustvo nestajanja religija i primanja država u EU.

Tako da je možda nedokučivo nama, ali budućim pokoljenjima... ko zna...
Edouard

#4257 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 19/01/2021 13:53 Sve sto postoji ima svoju vjerovatnocu da nastane ili nestane i uz mnogo mnogo pokusaja, nekada ce se i desiti prava kombinacija. Nadalje nastupa evolucija i to je to.
Ne postoji vjerojatnost ni za naučnu hipotezu, ona može biti samo ili istinita ili lažna, a kamo li za ove smiješne špekulacije.

Nego, više od toga mene brine kako će @Ljubo reagirati, ne znam samo šta će on na sve ovo kazati, jer @apsi je, izgleda, također otkrio tajnu postojanja: "VJEROVATNOĆA + EVOLUCIJA" nasuprot Ljubinih "JA + 7".
Jedino šta kod apsija još nije jasno to šta su mu: JAJE - PILE - KOKA.
Hakiz

#4258 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

https://en.wikipedia.org/wiki/Geobiology

To oko jaje-koka itd...

Da li je on (Greene) ili Brian Cox, nije ni važno koji god od njih dvojice da je, obojica su naučni autoriteti, rekao o nastanku života na Zemlji da je to išlo nekako ovako (pojednostavljeno):

Zemlja je, naravno, na početku bila bez života uopšte (znači ni bakterije, ništa), i kako su se tada dešavali geološki procesi koji su mijenjali molekule, stvarali nove elemente (vulkanske erupcije, možda i radijacije i druge sile koje su imale toliku snagu da su mijenjale molekule), u jednom trenutku su molekule napravile takvu promjenu da su (pogotovo u međusobnoj kombinaciji molekula kojima se ta promjena desila) iz faze geologije, dakle nežive materije, prešle u fazu biologije, dakle života. To bi bila svojevrsna "prvobitna" evolucija.

A kada se ta transformacija iz geologije u biologiju dogodila, sve ostalo je bilo djelovanje "prave" evolucije. Od tih molekula ćelije, od ovih bakterije itd.

Možda, u svakom slučaju ima više smisla od "božije volje".
aurora313

#4259 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Ovo koka-jaje varijante i jesu najjači ‘argument‘ vjere da kaže kako nema dokaza da je život nastao bez posredovanja svemogućeg.
A kada gledam dokumentarce, slušam TED predavanja i slično—a to je redovno—tek onda vidim kako bi akcija jedne sile bila nemogućnost oko miliona vrsta biljaka i životinja, a da ne spominjemo palentološke ostatke života desetine miliona godina prije nas. I ako tu neko ne može da vidi koliko se pitanja mogu da postaviti oko postanka života, ne znam šta reći, ali i dalje ostajem zadivljen naivnošću vjernika.
apsidejzi

#4260 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 19/01/2021 22:49
apsidejzi wrote: 19/01/2021 13:53 Sve sto postoji ima svoju vjerovatnocu da nastane ili nestane i uz mnogo mnogo pokusaja, nekada ce se i desiti prava kombinacija. Nadalje nastupa evolucija i to je to.
Ne postoji vjerojatnost ni za naučnu hipotezu, ona može biti samo ili istinita ili lažna, a kamo li za ove smiješne špekulacije.

Nego, više od toga mene brine kako će @Ljubo reagirati, ne znam samo šta će on na sve ovo kazati, jer @apsi je, izgleda, također otkrio tajnu postojanja: "VJEROVATNOĆA + EVOLUCIJA" nasuprot Ljubinih "JA + 7".
Kompletna kvantna fizika se bazira na VJEROVATNOCI. Ne zamjerim ti, ni Ajnstajn nije zelio povjerovati da "bog baca kockicu", ali se ispostavilo da je je baca i da je Ajnstajn bio ukrivu. Tako da to nisu smjesne spekulacije nego veoma ozbiljna naucna hipoteza. Mnogo potkovanija od bajke o Zeusu.
apsidejzi

#4262 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Ti razumijes da je od ovih "ontologijskih" argumenata proslo gotovo 500 godina i da smo od tada naucili da se svemir ne sastoji od 4 bazna elementa: vode, vatre,zemlje i zraka. Sramotis se bezze.
The 51st State

#4263 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 20/01/2021 12:15
Ti razumijes da je od ovih "ontologijskih" argumenata proslo gotovo 500 godina i da smo od tada naucili da se svemir ne sastoji od 4 bazna elementa: vode, vatre,zemlje i zraka. Sramotis se bezze.
razumijem da ti ne razumijes godelov argument koji je i evo vidimo nauka dokazala prije par mjeseci, naucno fantasticne price pojedinih astrdofizicara slobodno uzmi kao opravdanje svoje neutemeljene negatorske pozicije.
apsidejzi

#4264 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 20/01/2021 12:18
razumijem da ti ne razumijes godelov argument koji je i evo vidimo nauka dokazala prije par mjeseci, naucno fantasticne price pojedinih astrdofizicara slobodno uzmi kao opravdanje svoje neutemeljene negatorske pozicije.
Razumijem ja argument ali ne nevalidan. Na tvoju zalost.
The 51st State

#4265 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 20/01/2021 12:47
The 51st State wrote: 20/01/2021 12:18

Razumijem ja argument ali ne nevalidan. Na tvoju zalost.
zali se nauci i kompjuteru.
aurora313

#4266 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Gugl filozof.
aurora313

#4267 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Da malo promjenim temu.

Domaći hrišćanski vjernici su sigurni da je bog zapisao 10 zapovjesti na kamenu. Interesantno je da je bogu za to trebalo 40 dana, a za stvaranje svega što vidimo i nas samih, svega šest. Sitničarim, znam...

Stari Egipćani—dakle daleko prije hrišćanstva pa i judaizma—nakon što su umrli morali su da se kao zakunu prije prelaza u zagrobni život.

“Pozdrav tebi veliki bože i bože pravde. Dolazim da vidim tvoju ljepotu i da kažem da znam imena 42 ostalih bogova koji su ovdje sa tobom u ovom mjestu... Dolazim sa istinom; nisam činio ništa loše drugima i nisam činio zlo nego dobro:
• Ja nisam vrijeđao bogove;
• Ja nisam povrijedio dijete bez roditelja;
• Ja nisam učinio nikakvo zlo;
• Ja nisam ubio; nisam prokazao nikoga da bude ubijen;
• Ja nisam prouzrokovao ničiju patnju;
• Ja nisam praktikovao nemoralan seks; nisam bio nevjeran;
• Ja nisam dodao ili oduzeo mjeri (za težinu, zapreminu); nisam namještao
vagu da bude netačna;
• Ja nisam oteo mlijeko iz dječijih usta; nisam otjerao telad sa pašnjaka;
• Ja nisam mijenjao tok vode u sezoni; nisam podizao brane;
• Ja nisam spriječavao bogove u njihovim namjerama.”

Dakle, ovo je nešto slično katoličkim Deset zapovijesti. Kod Izraelita bilo ih je nešto više. I dok hrišćanski bog zahtijeva poslušnost i navodi vodu na svoju veličinu, ovdje se vidi praktičnost faraonskih podanika. Recimo, društveni moral zahtijeva da pojedinac ne bi nešto zabrljao oko navodnjavanja, jer je to bio osnov života i blagostanja Egipta.
apsidejzi

#4268 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

aurora313 wrote: 21/01/2021 14:32 Da malo promjenim temu.

Domaći hrišćanski vjernici su sigurni da je bog zapisao 10 zapovjesti na kamenu. Interesantno je da je bogu za to trebalo 40 dana, a za stvaranje svega što vidimo i nas samih, svega šest. Sitničarim, znam...

Stari Egipćani—dakle daleko prije hrišćanstva pa i judaizma—nakon što su umrli morali su da se kao zakunu prije prelaza u zagrobni život.

“Pozdrav tebi veliki bože i bože pravde. Dolazim da vidim tvoju ljepotu i da kažem da znam imena 42 ostalih bogova koji su ovdje sa tobom u ovom mjestu... Dolazim sa istinom; nisam činio ništa loše drugima i nisam činio zlo nego dobro:
vagu da bude netačna;

Dakle, ovo je nešto slično katoličkim Deset zapovijesti. Kod Izraelita bilo ih je nešto više. I dok hrišćanski bog zahtijeva poslušnost i navodi vodu na svoju veličinu, ovdje se vidi praktičnost faraonskih podanika. Recimo, društveni moral zahtijeva da pojedinac ne bi nešto zabrljao oko navodnjavanja, jer je to bio osnov života i blagostanja Egipta.
Zamisli sad da odes u proslost kod tih ljudi i kazes im da ce doci dan kada vise niko nece vjerovati u njihove bogove. Ovo je bilo prije 3600 godina. Krscanstvo je evo staro 2000 a islam 1400 godina. Zamisli sad da odes u buducnost i otkrijes kako se niko vise ne moli Isusu ni Allahu. Samo je potrebno staviti se u poziciju onog drugog da uvidis koliko je vlastita pozicija cvrsta.

Kako bi reagova egipcanin da mu odes u proslost i kazes da su ove "zapovjedi" manipulativno sredstvo faraona da ih kontrolise i da ovih bogova zapravo nema te da ce nestati kada nestanu faraoni. Ne bi nam vjerovao. Eh isto tako nam ne vjeruju vjernici da su Allah i Isus manipulativno sredstvo u rukama klera kojim nas kontrolisu. Cim klera nestane, nestace i ovih bogova. U zapadnim zemljama se prodaju crkve jer vise niko ne ide u njih. Preuredjuju se u vrtice. Paralelno sa nestajanjem klera, nestaju i bogovi. Bogovi su samo manipulativno sredstvo da tobom neko vlada a da ti to ni ne skontas. Zivis, radis za drugog dzabenije. Dobijes serotinin doduse, ako je to neka utjeha...

Na temu egipta i njihovog vjerovanja: https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /210121056
Hakiz

#4269 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 21/01/2021 15:39

vagu da bude netačna;

Zamisli sad da odes u proslost kod tih ljudi i kazes im da ce doci dan kada vise niko nece vjerovati u njihove bogove. Ovo je bilo prije 3600 godina. Krscanstvo je evo staro 2000 a islam 1400 godina. Zamisli sad da odes u buducnost i otkrijes kako se niko vise ne moli Isusu ni Allahu. Samo je potrebno staviti se u poziciju onog drugog da uvidis koliko je vlastita pozicija cvrsta.

Kako bi reagova egipcanin da mu odes u proslost i kazes da su ove "zapovjedi" manipulativno sredstvo faraona da ih kontrolise i da ovih bogova zapravo nema te da ce nestati kada nestanu faraoni. Ne bi nam vjerovao. Eh isto tako nam ne vjeruju vjernici da su Allah i Isus manipulativno sredstvo u rukama klera kojim nas kontrolisu. Cim klera nestane, nestace i ovih bogova. U zapadnim zemljama se prodaju crkve jer vise niko ne ide u njih. Preuredjuju se u vrtice. Paralelno sa nestajanjem klera, nestaju i bogovi. Bogovi su samo manipulativno sredstvo da tobom neko vlada a da ti to ni ne skontas. Zivis, radis za drugog dzabenije. Dobijes serotinin doduse, ako je to neka utjeha...

Na temu egipta i njihovog vjerovanja: https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /210121056
Kada je jedan Isus mogao umrijeti zato što se predstavljao kao mesijom i nije poštovao rimske bogove...
aurora313

#4270 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

apsidejzi wrote: 21/01/2021 15:39... Zamisli sad da odes u buducnost i otkrijes kako se niko vise ne moli Isusu ni Allahu.
Nedajmibože!
Pa propao bi forum!
apsidejzi

#4271 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Hakiz wrote: 21/01/2021 15:42
apsidejzi wrote: 21/01/2021 15:39

vagu da bude netačna;

Kada je jedan Isus mogao umrijeti zato što se predstavljao kao mesijom i nije poštovao rimske bogove...
hehehehe isto sto su mnogi umrli jer nisu postovali Jahvea i Allaha. Sve je isto samo su se nazivi bogova promijenili.
Hakiz

#4272 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Pa to je poenta. Naime, abrahamske religije i jesu nastale tako što su poslale u nepovrat religije prije njih. I sa takvim iskustvom neko iz abrahamskih religija tvrdi da one neće nestati. Nevjerovatno.

Znači ono šta si ti uradio drugome, neko će uraditi tebi.

Ako je tvoj bog bio jači od prethodnih, ima i jači od tvog.

Ali, ne možeš ti to pokazati slijepima kraj očiju...
skoronikako

#4273 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by skoronikako »

Zelim vam ukazati na jedan mali propust u razmisljanju.

Vidite, muslimani vjeruju da ce islam nestati.
Edouard

#4274 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 20/01/2021 10:34
Edouard wrote: 19/01/2021 22:49

Kompletna kvantna fizika se bazira na VJEROVATNOCI. Ne zamjerim ti, ni Ajnstajn nije zelio povjerovati da "bog baca kockicu", ali se ispostavilo da je je baca i da je Ajnstajn bio ukrivu. Tako da to nisu smjesne spekulacije nego veoma ozbiljna naucna hipoteza. Mnogo potkovanija od bajke o Zeusu.
Vidi se da nemaš veze s kvantnom fizikom. Ne bazira se kvantna fizika na VJEROVATNOĆI, već na kvantiziranim fizičkim veličinama.
Čak i ono malo informacija koje si negdje pokupio, kod tebe se u glavi totalno pobrkali.
Temelj teorije jest činjenica postojanja najmanjeg kvanta akcije. To je sam Bohr prije svih proklamirao kao neupitno.
Dakle, kvantna je teorija kvantna jer postoje kvantizirane fizičke veličine, jer postoji kvantizacija.
Hakiz

#4275 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

skoronikako wrote: 21/01/2021 23:10 Zelim vam ukazati na jedan mali propust u razmisljanju.

Vidite, muslimani vjeruju da ce islam nestati.
Nema veze.

Ovdje govorimo o nestajanju zato što ljudi prestanu slijediti, zaključe da više nema smisla, nađu nešto barem drugo ako ne bolje, ne zbog ispunjenja bogom zadane sudbine.

Ekvivalent bi bio nestanak ljudi zato što više nema uslova za život na planeti a ne zbog drugog Isusovog silaska.
Post Reply