Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#4226 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 15/01/2021 15:25
apsidejzi wrote: 15/01/2021 15:22
The 51st State wrote: 15/01/2021 14:35 rekao si da su religije "ukrale" svijest o Kreatoru druga slika to jasno demantuje, nekonstatiranje i izbjegavanje toga se zove ignorancija, a cijeli ti je post potvrda nauke da su atesiti najkruci u stavovima i predrasudama kako naucna istrazivanja i kazu.
Ne vjerujem da si uopste procitao post al nema veze. Ti si citiran al nije tebi namjenjeno ;)
Jesam, samo jos jedna potvrda da tvoje nevjerovanje nema uporiste u nauci. Sve ijedno adresirano pitanje i dilema je emocinalno apelovanje i subjektivni dozivljaj., pa ne smatram za shodno da to detaljno obrazlazem posto si u startu izignorisao nauku prilikom provbitnog odgovora te iznio neistinitu tvrdnju., a sad mozes nastaviti razvlaciti stative :)
Sad mi naleti jedna za tebe u rege stilu koju sam mnogo volio. Volim je i danas poslusat :)

The 51st State

#4227 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 15/01/2021 16:04
The 51st State wrote: 15/01/2021 15:25
apsidejzi wrote: 15/01/2021 15:22
Ne vjerujem da si uopste procitao post al nema veze. Ti si citiran al nije tebi namjenjeno ;)
Jesam, samo jos jedna potvrda da tvoje nevjerovanje nema uporiste u nauci. Sve ijedno adresirano pitanje i dilema je emocinalno apelovanje i subjektivni dozivljaj., pa ne smatram za shodno da to detaljno obrazlazem posto si u startu izignorisao nauku prilikom provbitnog odgovora te iznio neistinitu tvrdnju., a sad mozes nastaviti razvlaciti stative :)
Sad mi naleti jedna za tebe u rege stilu koju sam mnogo volio. Volim je i danas poslusat :)

:thumbup: ,
apsidejzi

#4228 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Jedan lijep video koji objasnjava kako zapravo nastaju religije i kultovi i objasnjava upravo ovo sa slika iznad. Kako religija zloupotrijebi i iskoristi odredjene ljudske slabosti da im ubaci kukavicije jaje: boga ili neki drugi oblik nadprirodnog, te kako ih onda uvale neka glupa pravila koja nemaju nikakvog smisla:

kio01

#4229 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

apsidejzi wrote: 16/01/2021 10:51 Jedan lijep video koji objasnjava kako zapravo nastaju religije i kultovi i objasnjava upravo ovo sa slika iznad. Kako religija zloupotrijebi i iskoristi odredjene ljudske slabosti da im ubaci kukavicije jaje: boga ili neki drugi oblik nadprirodnog, te kako ih onda uvale neka glupa pravila koja nemaju nikakvog smisla:

Kad smo vec kod njega, njegov najnoviji video ko da je napravljen za 51st-a :-D

Hakiz

#4230 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

aurora313

#4231 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

apsidejzi wrote: 16/01/2021 10:51 Jedan lijep video koji objasnjava kako zapravo nastaju religije i kultovi i objasnjava upravo ovo sa slika iznad. Kako religija zloupotrijebi i iskoristi odredjene ljudske slabosti da im ubaci kukavicije jaje: boga ili neki drugi oblik nadprirodnog, te kako ih onda uvale neka glupa pravila koja nemaju nikakvog smisla.
U procesu zatupljivanja ili zaglupljivanja masa, Goebbels je dobro rekao: Napravi laž što većom, stalno je ponavljaj, i na kraju će se prihvatiti kao istina. Ili Andrićevo: Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati.
Dobar današnji primjer je QAnon pokret idiota u SAD, gdje također važi pravilo da što je laž veća i gluplja, to je bliža istini i stvarnosti.
Informacioni progres kreira mentalni regres gdje ignoranti i neznalice vjeruju da je došlo njihovo vrijeme.
apsidejzi

#4232 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

aurora313 wrote: 17/01/2021 09:12
apsidejzi wrote: 16/01/2021 10:51 Jedan lijep video koji objasnjava kako zapravo nastaju religije i kultovi i objasnjava upravo ovo sa slika iznad. Kako religija zloupotrijebi i iskoristi odredjene ljudske slabosti da im ubaci kukavicije jaje: boga ili neki drugi oblik nadprirodnog, te kako ih onda uvale neka glupa pravila koja nemaju nikakvog smisla.
U procesu zatupljivanja ili zaglupljivanja masa, Goebbels je dobro rekao: Napravi laž što većom, stalno je ponavljaj, i na kraju će se prihvatiti kao istina. Ili Andrićevo: Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati.
Dobar današnji primjer je QAnon pokret idiota u SAD, gdje također važi pravilo da što je laž veća i gluplja, to je bliža istini i stvarnosti.
Informacioni progres kreira mentalni regres gdje ignoranti i neznalice vjeruju da je došlo njihovo vrijeme.
Sve to u pozadini ima jednu te istu stvar: serotinin.

Mi ljudi imamo sposobnost imaginacije za razliku od ostalih zivotinja i tu imaginaciju pravo vjesto koristimo. Kreiramo virtuelni svijet u kojem smo pobjednici i tu se onda luci serotinin. Nebitno jel u pitanju neka video igrica u kojoj rasturamo, uvjerenje koje furamo ili religija koju slijedimo. BItno je da smo posebni, specijalni, unikatni jer samo za jednog ima mjesta na vrhu. Sto si blize vrhu vise se serotinina luci.

U prirodi se serotinin izluci kao odraz uspjeha. Kada zivotinja pokaze da je bolja od ostalih za nagradu dobije lijepi osjecaj zadovoljstva. Na hemijskom nivou je to serotinin i ovaj mehanizam u zivotinjskom svijetu postoji jos od jastoga. Ljudi takodjer imaju isti takav mehanizam jer vidi divnog cuda, imamo isti gen u DNA kao i ostale zivotinje. Ali mi ljudi, kao sto rekoh, imamo i sistem imaginacije gdje vjestacki mozemo pokrenuti lucenje tog serotinina. Sve sto trebas uraditi jeste da se osjecas posebno: znas ono kad kao dijete sjedis sa starijima i oni krenu lijepo o tebi pricati, kako si pametan, kako si ovo uspio, ono uspio, a tebi lijepo :) Eh to je serotinin. Ti si u tom trenutku poseban i osjecas se uspjesnim. I nebitno koliko je to lazno i napuhano, tebi je lijepo. Nebitno sto nikakve prakticne koristi od toga nema, ali ti si voljan odrzavati taj sistem koji ti donosi lijepi osjecaj.

Eh isto tako funkcionise i QAnon pokret i svi ostali. Nebitno koliko je idiotska ideja, ako imas istomisljenike (a nas je toliko na planeti da ces naci istomisljenika u bilo cemu) onda dobijas potvrdu svojih stavova. U nekim ekstremnim situacijama, ideja bolje prolazi sto je manje sljedbenika. To su oni posebniji jer su upravo oni skontali ono sto drugi nisu. Za moj pojam, ovakvo generalnije shvatanje skepticizma je zapravo ateizam. Mi smo ateizam sveli na skepticizam protiv abrahamskog boga tj krscanstva i islama ali skepticizam je mnogo siri. Za mene je ateizam zapravo nevjerovanje bilo kojoj ideji bez dokaza, ne samo ideji boga, jer sve te ideje koje se baziraju na "virtuelnom" su podlozne zloupotrebi serotinina i veoma ih je tesko osporiti. Ljudi se zaljube u serotinin, ne u ideju.

Zapravo, jedna od mojih prekretnica u zivotu je bila spoznaja da ja mogu proizvesti svoj serotinin na dva nacina: virtuelni svijet, stvarni uspjeh. Tek kad sam to naucio ja sam poceo vrednovati svoje poteze i onda se pojavio veliki upitnik na bogu. Tek kad sam pronasao nacin da proizvedem serotinin na drugi nacin, rijesio sam se religije. Mislim, nije problem u serotininu. To je lijepa stvar i treba ga imati sto vise u mozgu. Svako od nas bira da li ce to biti na virtuelnoj ili stvarnoj osnovi. Cak sta vise, nije to ili ili. Moze oboje. Ja poigram igricu i kad mi dobro ide ja budem zadovoljan s tim da sam svjestan da je to virtuelni svijet i kratkotrajni serotinin. Kad dobijem lajk na drustvenim mrezama opet dodje serotinin. Zato facebook, youtube i ostale pratforme placaju milijarde da sto bolje haknu ovaj sistem kako bi nas navukli da ih sto vise koristimo i budemo ovisni. Ovisni o serotininu. I fakat, socijalni mediji proizvode isti efekat kao i religije, kao i kultovi, kao i razni pokreti.
aurora313

#4233 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

apsidejzi wrote: 17/01/2021 13:29 ...Eh isto tako funkcionise i QAnon pokret i svi ostali. Nebitno koliko je idiotska ideja, ako imas istomisljenike (a nas je toliko na planeti da ces naci istomisljenika u bilo cemu) onda dobijas potvrdu svojih stavova. U nekim ekstremnim situacijama, ideja bolje prolazi sto je manje sljedbenika. To su oni posebniji jer su upravo oni skontali ono sto drugi nisu. Za moj pojam, ovakvo generalnije shvatanje skepticizma je zapravo ateizam. Mi smo ateizam sveli na skepticizam protiv abrahamskog boga tj krscanstva i islama ali skepticizam je mnogo siri. Za mene je ateizam zapravo nevjerovanje bilo kojoj ideji bez dokaza, ne samo ideji boga, jer sve te ideje koje se baziraju na "virtuelnom" su podlozne zloupotrebi serotinina i veoma ih je tesko osporiti. Ljudi se zaljube u serotinin, ne u ideju...
Fine with me... evo ti jedan lajk ne bi li dobio potrebnu dozu seratonina. a ne da uživaš u mokatu, alkoholu ili nečemu sličnom. :thumbup:

Hajde da se generalno opet podsjetimo na jasnu podjelu između atesta i vjernika (i neka ih... njima je carstvo nebesko iliti dženet). Ja mislim da nekim vjernicima ovdje jedno nikako ne ide u glavu da se ovdje razlikujemo time što smo mi ateisti znatiželjniji, i stalno sebi postavljamo W5 pitanja, dok vjernik ima dovoljno materijala da ne treda da se petlja dalje od onoga što mu je servirano.

Vjernici se stalno upinju da nam svaki način dokažu da nismo u pravu, da griješimo pa smo zato loši, nemoralni i generalno drkadžije, i da za sve te atribute jedinstvena postoji vanzemaljska kazna. Tu oni onda nađu sebi za pravo da puste maštu na ispašu.

I donekle su u pravu. Tu im pomažu agnostici koji smatraju da postoji neka ‘viša sila‘ koja što-šta reguliše. Ja o njoj ne mogu da znam ništa jer mi sam pojam viša sila ništa ne znači. Shvatam da u nauci postoje nekakve matematski sračunate sile kao na primjer ‘dark energy‘ ili ‘dark mater‘. Drugih dokaza nauka još nema ali se događalo da se najprije ponešto riješilo matematskim putem a tek kasnije se dokazalo. Dakle ta viša sila za agnostike ostaje nešto mutno, ali bar ne gube glavu razmišljajući oko toga. Na taj se način ne može uvrijediti Milostivi: Dragi Bože, nisam bio siguran... oprosti.

A za vjernike... NEEE!... kako vama budalama nije sve jasno? Dokaza koliko hoćeš i samo vi niste u stanju da to shvatite!

Valjda ne shvatamo da je to sve objašnjeno jednostavnim jezikom, bez formula, i to samo u jednoj zbrda-zdola sklepanoj knjizi. Ili možda zato jer je nešto tako rek‘o nekakav čovjek. Izaberite jedno od ta dva i život će vam biti ljepši i bolji. Jebeš seratonin.
Hakiz

#4234 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Ja to gledam malo drugačije. Nisu vjernici zadovoljni samo serviranim. Znatiženjni su i oni. Naime, religije i jesu nastale zato što su ljudi tražili odgvore na pitanja o sebi i svijetu koji ih okružuje.

Ono šta razlikuje vjernike i ateiste je skepticizam. Vjernicima su religije dale kakve-takve odgovore, ti odgovori su im izgledali dobri, naročito u konstalaciji odnosa u vrijeme kada su ti odgovori smišljani, i oni su ih prihvatili. Nisu sumnjali u odgovore, nisu bili skeptični.

Ateisti su dobili potpuno iste odgovore, ali su rekli "Stani malo, da ja to provjerim, neću ovom liku (Mojsiju, Isusu, Muhammedu, Dalaj Lami, itd) vjerovati na riječ, zašto bih im vjerovao tek tako".

Druga stvar su granice. Kao što na videu Brian Cox kaže "ja lično ne vjerujem, ali ako ćemo iskreno, nauka ne može odbaciti postojanje boga jer naprosto ne zna." Nauka može odbaciti samo ono šta dokazano zna da nije tačno.

U supronom taboru su vjernici, a pogotovo religiozni naučnici, koji traže istine, postavljaju pitanja, ali imaju granice do kojih će ići. To znači da će neki vjernik naučnik istraživati sve, ali ako slučajno shvati da njegov rad ide putem dokazivanja da bog ne postoji, on će stati. Bog je nešto šta se ne smije dirati. Ali ima i gore, zamislite katoličkog naučnika koji ne bi išao do samog boga, ali bi uspio dokazati da je katolicizam zabluda. Ili muslimana naučnika koji bi uspio dokazati da islam nije tačan. I to su im granice, oni ni u tom slučaju ne bi smjeli ići do kraja, morali bi stati ako bi se pojavile indicije da bi to mogli biti rezultati njihovog naučnog rada.

Kada se nađe na putu koji mu pokazuje da će dokazati postojanje boga, pravi ateistički, ili bolje skeptični, naučnik bi trebao nastaviti i doći do kraja, dakle dati dokaz o postojanju.

To bi, u suštini, značilo da bi nestali ateisti, ali bi nestali i vjernici. Jer više se ne bi vjerovalo, znalo bi se. To je još jedan problem koji imaju religije i zašto ne dozvoljavaju čak ni "svojim" naučnicima da idu do kraja, šta ako se pored dokaza da bog postoji dokaže i kakav je? Šta ako se dokaže da recimo abrahanmski bog ne postoji, da bog koji postoji nije ni nalik, možda je potpuno suprotan, abrahamskom bogu, da ni Mojsije, ni Isus, ni Muhammed nisu poslanici, nisu ništa.

Zato problem nije bog, problem su religije.

E, sad, kako pomiriti to da naučnik ne smije zatvoriti vrata mogućnosti da postoji bog i ne vjerovati u boga, biti ateista?

Pa, lako. Sve što znamo, sve šta je nauka uspjela do sada ne samo empirijski dokazati nego i teoretski izračunati, sve šta je uzrokovalo nastanak legitimnih naučnih teorija ničim ne pokazuje da bi bog(ovi), naročito bog(ovi) kakve poznajemo kroz sve religije bili onakvi kakve su nam ih religije predstavile i takvi uopšte postojali.

Sve religije koje je ljudska vrsta do sada imala i trenutno ima, naprosto sigurno lažu. A, bez obzira na teoretsku mogućnost (vjerovatnoća je upitna), za bogove drugačije od religijski predstavljenih nema ne samo dokaza, nego ni indicija.

I tako se biva ateistom.
Edouard

#4235 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Nema nikakve opasnosti za religije sve dok imaju ovako „strašne“ oponente.
vatrogasac

#4236 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Kriva je naša glupost što nismo shvatili tako jednostavne poruke Staljina, Maoa i Dawkinsa inače bi bili na onoj tamo strani gdje vlada prosperitet, znanje, sreća, blagostanje, hljeb, igre, use, nase i podase. A pošto nećemo ostala nam patnja i mrkla tama neznanja na zemlji i MOŽDA samo carsko nebesko. :mrgreen:
apsidejzi

#4237 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Hakiz wrote: 17/01/2021 15:13 ...Ono šta razlikuje vjernike i ateiste je skepticizam. Vjernicima su religije dale kakve-takve odgovore, ti odgovori su im izgledali dobri, naročito u konstalaciji odnosa u vrijeme kada su ti odgovori smišljani, i oni su ih prihvatili. Nisu sumnjali u odgovore, nisu bili skeptični.
Vjernicima su religije dale UTJESNE odgovore koji zapravo nisu nikakvi odgovori. Niko od njih blage veze nema ali se ponasaju kao da ima. Ta neosnovana samouvjerenost, uvjeri druge ljude i onda se niz nastavlja iz generacije u generaciju. Ja sam dovoljno iskren prema sebi da kazem: Ne znam. I ja vise volim zivjeti u neznanju nego imati odgovore koji nisu tacni. Mene nije strah neznanja. Cak sta vise, uzbudljivo je. Znam da se mnoge stvari nece otkriti za mog zivota ali isto tako znam da su se mnoge otkrile prije mene i u toku mog zivota i taj dio je uzbudljiv.

No ljudi vole svoju zonu komfora, svoju sigurnost i zele da imaju definitivne odgovore. Makar lazne, samo da nude stabilnu podlogu.
...Šta ako se dokaže da recimo abrahanmski bog ne postoji, da bog koji postoji nije ni nalik, možda je potpuno suprotan, abrahamskom bogu, da ni Mojsije, ni Isus, ni Muhammed nisu poslanici, nisu ništa.
Eh upravo!!! Njihovi pokusaji dokazivanja boga su samo pola uradjenog posla. Sve i da se na kraju ispostavi da nas je stvorio inteligentni dizajn na neki za sad nepoznat nacin, sta onda? Hajde da se poigramo idejom da iza svega stoji inteligentni dizajn. Sta je iduci korak? Na meniju imamo 3000 razlicitih verzija tog inteligentnog dizajna, koji su u mnogo slucajeva fundamentalno razliciti. Da li mu se trebam klanjati pet puta dnevno, ili nedjeljom u crkvi, ili mu trebam prinositi zrtve svakog punog mjeseca? Da li da jedem svinjetinu ili ne? Da li da obrezem sina ili ne? Da li da pijem vino ili ne? Smijem li primiti Pfizerovu vakcinu ili ne? Da li da lopovu odsjecem ruku ili ne? Da li da nevjernika izvedem na giljotinu ili ne? Da li da kamenujem preljubnike ili ne?

Eventualno dokazivanje boga i dalje ne dokazuje da je odredjena religija najbolje opisala istog. Fizicari imaju jednu teoriju svemira kao simulacije gdje je zapravo sve ovo oko nas simulacija u nekom ogromnom kompjuteru. Sasvim validna teorija koja ima svoje osnove u kvantnoj fizici. Nedokazana naravno ali i dalje vrijedno intelektualnog pokusaja. Sta ako smo mi simulacija nekog naprednog organizma? Sta ako smo mi SIMS svijet u nekoj naprednoj simulaciji? U tom slucaju je sve ovo nastalo preko inteligentnog dizajna ali taj dizajner nije bog. To je neko dijete u nekoj sobi za nekim kompjuterom napravilo nas svijet. Postoji mogucnost da smo projekat u nekom muzeju. Ovu teoriju sam cuo od Neila DeGrais Tysona. On to ovako obrazlaze: Zamisli da mi imamo mnogo jace kompjutere nego sto imamo danas i da mozemo napraviti dovoljno jaku simulaciju. Zar ne bi bilo cool napraviti simulaciju drugog svjetskog rata i onda posjetiteljima ponuditi tu atrakciju da gledaju jednu osobu u tom ratu. Ili sad ovo sa koronom. Hajmo napraviti simulaciju u kojoj gledamo kako se virus siri. Napises kompjuterski kod i pustis ga da radi.

Vjerovao ili ne, ovo je legitimna naucna hipoteza. Mi smo mozda simulacija nekog naprednijeg oblika zivota jer oni zele da testiraju neku hipotezu, ili zele da imaju zabiljezenu jednu epohu. Simulacija traje 100 godina i onda krece ispocetka. To nije bog kako ga mi dozivljavamo ali je i dalje inteligentni dizajn. I sta onda? Vjernici ne kontaju da ne mozes rupe u nauci popuniti bogom po svojoj zelji. Ta rupa se moze popuniti bilo cim.
aurora313

#4238 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Edouard wrote: 17/01/2021 23:34 Nema nikakve opasnosti za religije sve dok imaju ovako „strašne“ oponente.
Moj Edo, nisam ti ja nikakav religijski oponent. Jednostavno ne leže mi laži pa pokušavam da onima za koje ima nade skrenem pažnju da posvete više vremena svemu drugom na ovome dunjaluku osim molitvama. Prazna ne puca.
Nego, ako si ti nekakav vjerski zvaničnik, i ti treba da živiš od nečega pa makar to bio parazitizam. Čak i dvadesetogoišnjak koji je postao svećenik pa ga sada matoriji zovu ‘oče‘ i ljube ga u ruku. Valja preživjeti.
Last edited by aurora313 on 18/01/2021 11:30, edited 2 times in total.
broj dva

#4239 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

aurora313 wrote: 18/01/2021 09:18
Edouard wrote: 17/01/2021 23:34 Nema nikakve opasnosti za religije sve dok imaju ovako „strašne“ oponente.
Moj Edo, nisam ti ja nikakav religijski oponent. Jednostavno ne leže mi laži pa pokušavam da onima za koje ima nade skrenem pažnju da posvete više vremena svemu drugom na ovome dunjaluku osim molitvama. Prazna ne puca.
Nego, ako si ti nekakav vjerski zvaničnik, i ti treba da živiš od nečega pa makar to bio parazitizam. Čak i dvadesetogoišnjak koji je postao svećenik pa ga sada matoriji zovu ‘oče‘ i ljube ga u ruku. Valja preživjeti na ovom svijetu.
Taj aspekt religije (u smislu biznis) je jos i najlaksi za shvatiti. Zali boze mladi svecenika, moglu su mozda nesto pozitivno u zivotu napraviti osim biti uhljebi ali sta's makar smo na uhljebe navikli a sila boga ne moli, svak mora jesti...
Samo je ofirno kada kler provoza svoje audije dok im gladni penzioneri novcanike pune ali opet sta's, nije da smo bolje ocekivali od organizovane religije.
Hakiz

#4240 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 18/01/2021 08:21
Eventualno dokazivanje boga i dalje ne dokazuje da je odredjena religija najbolje opisala istog. Fizicari imaju jednu teoriju svemira kao simulacije gdje je zapravo sve ovo oko nas simulacija u nekom ogromnom kompjuteru. Sasvim validna teorija koja ima svoje osnove u kvantnoj fizici. Nedokazana naravno ali i dalje vrijedno intelektualnog pokusaja. Sta ako smo mi simulacija nekog naprednog organizma? Sta ako smo mi SIMS svijet u nekoj naprednoj simulaciji? U tom slucaju je sve ovo nastalo preko inteligentnog dizajna ali taj dizajner nije bog. To je neko dijete u nekoj sobi za nekim kompjuterom napravilo nas svijet. Postoji mogucnost da smo projekat u nekom muzeju. Ovu teoriju sam cuo od Neila DeGrais Tysona. On to ovako obrazlaze: Zamisli da mi imamo mnogo jace kompjutere nego sto imamo danas i da mozemo napraviti dovoljno jaku simulaciju. Zar ne bi bilo cool napraviti simulaciju drugog svjetskog rata i onda posjetiteljima ponuditi tu atrakciju da gledaju jednu osobu u tom ratu. Ili sad ovo sa koronom. Hajmo napraviti simulaciju u kojoj gledamo kako se virus siri. Napises kompjuterski kod i pustis ga da radi.

Vjerovao ili ne, ovo je legitimna naucna hipoteza. Mi smo mozda simulacija nekog naprednijeg oblika zivota jer oni zele da testiraju neku hipotezu, ili zele da imaju zabiljezenu jednu epohu. Simulacija traje 100 godina i onda krece ispocetka. To nije bog kako ga mi dozivljavamo ali je i dalje inteligentni dizajn. I sta onda? Vjernici ne kontaju da ne mozes rupe u nauci popuniti bogom po svojoj zelji. Ta rupa se moze popuniti bilo cim.
Davno sam čitao o jednom razmišljanju, moglo bi se zvati teorijom, ali neka bude razmišljanje. Pa kaže:

Zamisli svijet u kojem postoje samo dvije dimenzije, dakle samo širina i dužina. Ne postoji visina. I imaju neka inteligentna bića koja u tom svijetu žive, razmišljaju o svom svijetu, dakle slični nama, samo mnogo manji. Jednog dana dođeš ti i rukom podigneš jedno od tih bića. Kako ta bića ne poznaju visinu, njima će izgledati kao da je taj njihov sunarodnjak naprosto nestao. Ničim izazvan, samo nestao. A onda ga vratiš nazad i to biće se samo pojavilo.

U tom trenutku ti si tim bićima bog, imaš moć da živote uzimaš i stvaraš. Tada ta bića na osnovu tvog postupka počinju da stvaraju teorije i na kraju svoju religiju. A ti i sam znaš da nisi bog.

I to bi moglo biti jedno od objašnjenja, koje bi uključilo inteligentnog kreatora, ali samo na našem, lokalnom, nivou, ne na nivou apsolutno svega. Neka vrsta koja je u dimanzijama koje mi ne poznajemo radi stvari čija smo mi, i sve šta mi poznajemo, posljedica.

Ali, to nisu bogovi u smislu u kojem ih naše religija predstavljaju, svemogući entiteti, kreatori apsolutno svega šta postoji (pa i onoga šta ne postoji:)), ne samo onoga za šta mi znamo, nego i onoga za šta mi ne znamo. I nad tim bićima ima neko jači, neki njihov "bog".

Meni se sve čini da kada bi i postojali neki entiteti koje bi mi mogli zvati bogovima, da politeizam, ili grčki pristup u kojem bogovi ne samo da između sebe se takmiče, nego da čak i ljudi u specijalnim prilikama mogu da bogove ili poraze ili dozovu pameti itd, imaju mnogo više smisla nego koncept abrahamskog boga.

Taj koncept jednog svemogućeg entiteta, stvaraoca svega, pravi probleme abrahamskim religijama jer je teško objašnjiv a pogotovo dokaziv kada se pogleda svemir pa i naš svijet u njemu, previše je kontradikcija sa tim konceptom.
aurora313

#4241 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Hakiz wrote: 17/01/2021 15:13Druga stvar su granice. Kao što na videu Brian Cox kaže "ja lično ne vjerujem, ali ako ćemo iskreno, nauka ne može odbaciti postojanje boga jer naprosto ne zna." Nauka može odbaciti samo ono šta dokazano zna da nije tačno.
Mislim da ovdje Brian kao naučnik pokušava da bude fer u nefer situaciji. Nema šta da nauka potvrđuje a posebno kada se radi o jednom a ne trihiljaditom bogu. Na religijama je da dokazuju postojanje svoga boga ili bogova. Zamašan zadatak ali naravno bez stvarnog rezultata.
U suprotnom taboru su vjernici, a pogotovo religiozni naučnici, koji traže istine, postavljaju pitanja, ali imaju granice do kojih će ići. To znači da će neki vjernik naučnik istraživati sve, ali ako slučajno shvati da njegov rad ide putem dokazivanja da bog ne postoji, on će stati. Bog je nešto šta se ne smije dirati...
Ne znam da li ovdje misliš na visoko školovane naučnike koji su istovremeno i vjernici, ili na ‘vjerske naučnike‘ od kojih mi je zlo.
Ovi prvi su ponekada bili avangarda u nekim naučnim disciplinama i što ti reče, stali su kada je bog bio u pitanju. Pade mi na pamet genije Isak Njutn koji je izračunao gravitaciju sunčevog sistema ali je zapeo oko putanje Merkura koja mu nije legla, i ostavio to bogu da riješi. Jadan bog, vazda kriv.

Ali ‘vjerski naučnici‘ koje često srećem u islamskim materijalima... Nauka i vjera po mome nikako ne idu zajedno. Tačka. Ali to njima ne smeta da zametnu trag kao ‘naučnici‘ bez da budu malo precizniji šta to naukuju. Ako je u pitanju religija, onda tu nema nauke. Prihvatam raznorazna vjerska istraživanja i poređenja, na primjer šta je ko rekao prije par hiljada godina, kada će nas stići božija kazna, ali...
Najebaću ako se ovoga dočepa Smrle. Počeće sa robotima, pa kojekakvim bajama sa zupčanicima. Blago njemu.
Hakiz

#4242 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Mislim na naučnike koji su vjernici. Koji su možda čak i vjerski službenici, ali su školovani naučnici (matematičari, fizičari itd).

Ne mislim na one koji naukuju vjeru. Oni nisu naučnici.

Brian Cox samo želi biti otvoren. Naime, lakše će ti ljudi povjerovati kada pobiješ i boga ako si otvoren prema njemu. Ako u startu ga odbacuješ, ljudi ti neće vjerovati ako i dokažeš da ga nema, pristrasan si.
Edouard

#4243 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

aurora313 wrote: 18/01/2021 09:18 Nego, ako si ti nekakav vjerski zvaničnik, i ti treba da živiš od nečega pa makar to bio parazitizam.
Nisam ti ja Zoro nikakav vjerski zvaničnik, sa suprugom koja, službeno nezaposlena (u kući pune ruke posla) podigosmo četvero djece od kojih su troje već završili fakultete, a četvrti uskoro. Nije bilo materijalnog bahaćenja, ali nikada se nisam ni žalio.
Ti i ovi poput Hakija, apsija i ostalih koji pričaju šupljarije svake vrste, nemate pojma šta čovjeku prava vjera znači i može značiti u realnom životu.
Nego, vidim, ekipa spominje i nauku, naučnike, ali vjerujem da i malo naučno ili filozofski obrazovani ateist osjećao bi se neugodno čitajući veliku većinu vaših upisa.
aurora313

#4244 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Edouard wrote: 18/01/2021 13:55
aurora313 wrote: 18/01/2021 09:18 Nego, ako si ti nekakav vjerski zvaničnik, i ti treba da živiš od nečega pa makar to bio parazitizam.
Nisam ti ja Zoro nikakav vjerski zvaničnik, sa suprugom koja, službeno nezaposlena (u kući pune ruke posla) podigosmo četvero djece od kojih su troje već završili fakultete, a četvrti uskoro. Nije bilo materijalnog bahaćenja, ali nikada se nisam ni žalio.
Ti i ovi poput Hakija, apsija i ostalih koji pričaju šupljarije svake vrste, nemate pojma šta čovjeku prava vjera znači i može značiti u realnom životu.
Nego, vidim, ekipa spominje i nauku, naučnike, ali vjerujem da i malo naučno ili filozofski obrazovani ateist osjećao bi se neugodno čitajući veliku većinu vaših upisa.
Poštujem. I nikada te nisam lično napadao jer smo imali i imamo jasne odnose oko različitih pogleda i tumačenja, pa mi je draže da si se ‘otkrio‘ da nisi dio parazitske bratije.
Hakiz

#4245 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 18/01/2021 13:55
Čemu nervoza?
apsidejzi

#4246 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Hakiz wrote: 18/01/2021 11:39
apsidejzi wrote: 18/01/2021 08:21

Davno sam čitao o jednom razmišljanju, moglo bi se zvati teorijom, ali neka bude razmišljanje. Pa kaže:

Zamisli svijet u kojem postoje samo dvije dimenzije, dakle samo širina i dužina. Ne postoji visina. I imaju neka inteligentna bića koja u tom svijetu žive, razmišljaju o svom svijetu, dakle slični nama, samo mnogo manji. Jednog dana dođeš ti i rukom podigneš jedno od tih bića. Kako ta bića ne poznaju visinu, njima će izgledati kao da je taj njihov sunarodnjak naprosto nestao. Ničim izazvan, samo nestao. A onda ga vratiš nazad i to biće se samo pojavilo.

U tom trenutku ti si tim bićima bog, imaš moć da živote uzimaš i stvaraš. Tada ta bića na osnovu tvog postupka počinju da stvaraju teorije i na kraju svoju religiju. A ti i sam znaš da nisi bog.

I to bi moglo biti jedno od objašnjenja, koje bi uključilo inteligentnog kreatora, ali samo na našem, lokalnom, nivou, ne na nivou apsolutno svega. Neka vrsta koja je u dimanzijama koje mi ne poznajemo radi stvari čija smo mi, i sve šta mi poznajemo, posljedica.

Ali, to nisu bogovi u smislu u kojem ih naše religija predstavljaju, svemogući entiteti, kreatori apsolutno svega šta postoji (pa i onoga šta ne postoji:)), ne samo onoga za šta mi znamo, nego i onoga za šta mi ne znamo. I nad tim bićima ima neko jači, neki njihov "bog".

Meni se sve čini da kada bi i postojali neki entiteti koje bi mi mogli zvati bogovima, da politeizam, ili grčki pristup u kojem bogovi ne samo da između sebe se takmiče, nego da čak i ljudi u specijalnim prilikama mogu da bogove ili poraze ili dozovu pameti itd, imaju mnogo više smisla nego koncept abrahamskog boga.

Taj koncept jednog svemogućeg entiteta, stvaraoca svega, pravi probleme abrahamskim religijama jer je teško objašnjiv a pogotovo dokaziv kada se pogleda svemir pa i naš svijet u njemu, previše je kontradikcija sa tim konceptom.
Naravno. Mozda bi se mogli nazvati svemogucim unutar te odredjene simulacije jer bi imali moc da podese parametre kako im je cejf, ali kao sto ti rece, opet ne bi bili apsoluti u svijetu u kojem oni zive. Cesto mi ovo naumpadne kad igram Age of Empires sa cheatovima. Imam resursa koliko zelim i mogu napraviti sta zelim i ograniciti kretanje protivnicima kako zelim. Imam apsolutnu moc u tom svijetu simulacije. Kada bi karakteri iz tog svijeta mogli razmisljati oni bi stvorili religiju sa mnom kao bogom i na njihovom nivou ja bih i bio svemoguci i onaj koji je sve stvorio, koji sve zna koji im daje zivot i smrt. Ali, to je samo na nivou te simulacije.

No van te simulacije, ja sam samo obicni smrtnik koji zivi na jednoj maloj planetici u malom suncevom sistemu, osrednje velikoj galaksiji itd, ko zna kakvom balonu multiverzuma ili simulaciji za sebe :D
aurora313

#4247 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

apsidejzi
Ovo oko Neil DeGrasse i kompjuterske simulacije je slično onoj da smo mi samo hologram nečega.
Ali čim to kažem, odmah sebe vidim kao ‘ateističkog vjernika‘ koji to prihvata kao mogućnost kreacije. Tu je i hakizovo oko dvodimenzionalnih bića, gdje bi mi mogli biti bogovi kao trodimenzijalci.
Evo i moje sumanute varijante. U primjeru nekog razmjera, ako je atom veliki kao 14-katnica, onda je nukleus na sedmom spratu. Šta ako je naš univerzum veliki samo kao Sarajevo (hajde da dodam i Trebević), i dio je nečeg beskonačnog. Pored svih poznatih fermiona, mi smo samo jedan dio kvarkova, ja‘l onog up ili down...
Samo da nas ta viša sila ne ubaci u kakav hadron collider, pa da nas počnu ovako blesave štancati na milijarde.
-Chesterfield-

#4248 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -Chesterfield- »

aurora313 wrote: 19/01/2021 12:15 apsidejzi
Ovo oko Neil DeGrasse i kompjuterske simulacije je slično onoj da smo mi samo hologram nečega.
Ali čim to kažem, odmah sebe vidim kao ‘ateističkog vjernika‘ koji to prihvata kao mogućnost kreacije. Tu je i hakizovo oko dvodimenzionalnih bića, gdje bi mi mogli biti bogovi kao trodimenzijalci.
Evo i moje sumanute varijante. U primjeru nekog razmjera, ako je atom veliki kao 14-katnica, onda je nukleus na sedmom spratu. Šta ako je naš univerzum veliki samo kao Sarajevo (hajde da dodam i Trebević), i dio je nečeg beskonačnog. Pored svih poznatih fermiona, mi smo samo jedan dio kvarkova, ja‘l onog up ili down...
Samo da nas ta viša sila ne ubaci u kakav hadron collider, pa da nas počnu ovako blesave štancati na milijarde.
Boldirano je tačno, ako je hadis koji o tome govori ispravno prenešen. Pustinja - prsten.

Super je što o tome razmišljate, i što niste prihvatili evoluciju kao apsolutnu istinu.

:thumbup:

Napredak!
Hakiz

#4249 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

broj dva wrote: 18/01/2021 09:41
aurora313 wrote: 18/01/2021 09:18
Nego, ako si ti nekakav vjerski zvaničnik, i ti treba da živiš od nečega pa makar to bio parazitizam. Čak i dvadesetogoišnjak koji je postao svećenik pa ga sada matoriji zovu ‘oče‘ i ljube ga u ruku. Valja preživjeti na ovom svijetu.
Taj aspekt religije (u smislu biznis) je jos i najlaksi za shvatiti. Zali boze mladi svecenika, moglu su mozda nesto pozitivno u zivotu napraviti osim biti uhljebi ali sta's makar smo na uhljebe navikli a sila boga ne moli, svak mora jesti...
Samo je ofirno kada kler provoza svoje audije dok im gladni penzioneri novcanike pune ali opet sta's, nije da smo bolje ocekivali od organizovane religije.
Koristiti boga da bi se zarađivalo. Ima li veće blasfemije?

E, kad bi bilo pošteno, sva ta "sveštena" lica (svih religija) bi radila od 9 do 5 za platu, a u slobodno vrijeme se bavila svećeničkim poslom. Besplatno, naravno. Time bi pokazala privrženost bogu i podnijela žrtvu za svog boga. A i za ljude.

Al' jok, ovako je lakše, ugled, lova, moć, i sve to pozivajući se na boga.

Strašno.
Hakiz

#4250 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 19/01/2021 12:29
aurora313 wrote: 19/01/2021 12:15 apsidejzi
Boldirano je tačno, ako je hadis koji o tome govori ispravno prenešen. Pustinja - prsten.

Super je što o tome razmišljate, i što niste prihvatili evoluciju kao apsolutnu istinu.

:thumbup:

Napredak!
Imaš ti i Nostradamusa koji je napisao da će se dvije kule srušiti, pa je to prevedeno da je mislio na WTC. Ali, problem je što su ljudi koji su proučavali Nostradamusa pronašli podatke o rušenju nekoliko kula koje su bile jedna pored druge, pa se na zna na koje od tih kula je konkretno Nostradamus mislio. Kao ni to da li je mislio baš na materijalne kule, građevine, ili je metaforički govorio o kulama, možda duhovnim, možda intelektualnim, ko zna na šta je mislio.

Tako se razna pisanja, kada su tako neprecizno napisana, povežu sa konkretnim događajem, pa odjednom neko postane prorok, a neko poslanik.

Mislim, mogu i ja napisati da je čovjek čovjeku vuk, pa za 100.000 godina naučnici uspiju mijenjati živa bića i od čovjeka stvarno naprave vuka i ja odjednom za 100.000 godina ispadnem prorok.

A kada sam to napisao ni na kraj pameti mi nije bila konkretna pretvorba jednog oblika života u drugi, nego nešto sasvim drugo. Ispadnem prorok ni kriv ni dužan.

Nego, daj hadis pa da vidimo misli li se na svemir itd ili samo na pustinju.
Post Reply