elcaliente wrote: ↑16/01/2021 16:11
Dozer wrote: ↑16/01/2021 15:52
elcaliente wrote: ↑16/01/2021 14:44
Ne kontam sta je ovdje smjesno?
Ako se kafana drzi propisanih mjera da su stolovi dovoljno udaljeni (3m) onda ti dovidis samo one koje direktno za stolom sa tobom u rizik zaraze. A oni se slazu sa tim jer su svjesno izasli sa tobom.
Ako ustanes sa stola i hodas kroz kafic onda ta maska sprjecava da razabacujes svoju slinu i klice kroz kafic i zarazis osobe koje nisu sa tobom.
Ovaj protokol nije od pocetka pandemije korone vec je postojao i prije.
U Aziji je to dio opste kulture.
Ali gdje Azija a gdje smo mi.
Mi ne pazimo toliko na zajednicku higijenu pa nam ulice, parkovi i zajednice prostorije i izgledaju tako kako izgledaju. Prljavo i nehigijenski.
Jes.....da famozne studije nisu ranije pokazivale sirenje virusa u zatvorenom.prostoru i pod uticajem ventilacije i do, cini mi se, 10m.
Prostorija 10x10 je = 100 kvadrata, i u njoj je kod nas najcesce 10-15 stolova. Cak i sa 2m razmaka, to je opet 30ak ljudi
Kako je sve ovo s mjerama sega...fakat nevjerovatno....
Nisam bas siguran da su te studije pokazale da je isto kada nosis i ne nosis masku.
To najbolje mozes sam vidjeti npr kada kises, jel bolje staviti ruku na usta ili ne.
Maska zadrzava samo dio onoga sto izdisemo. A nisam siguran da se uopste i zna koliki je to dio. Stavi ruku ispred nje i disi normalno, sve ce ti se samo reci.
Uostalom, evo imamo primjere drzava s lockdownom na snazi vec sedmicama, HR, SLO itd., a imaju konstantan rast novozarazenih.
Postoji li kakvo suvislo objasnjenje....?
A imamo i nas ovdje u BiH, s djelimicnim (i totalno besmislenim) policijskim satom u trajanju od 6 nocnih sati, ali sa stalnim padom novozarazenih.
Postoji li kakvo suvislo objasnjenje...?
Btw, vidimo da se svugdje polako pocinju desavati masovni protesti protiv zatvaranja i blesavih mjera koje ocito ne daju nikakve rezultate.... Samo ovdje imamo kontrase. Po obicaju, pojedini u BiH su najpametniji, a kasnije plac...