Republika Turska

Hakiz

#28026 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 14/01/2021 12:18
Hakiz wrote: 13/01/2021 23:59
@mba wrote: 13/01/2021 21:27

pa onda vidi kako stojis sa njemackom :D
Ma ne znam šta da ti kažem. Njemački alati, francuska vina, ne može čovjek da se odluči.

Mislim, svaka čast Turskoj na novim tenkovima i raketama, ali šta me briga za to, neću ih ja kupovati pa da me to interesuje.

Ali Bosch, Bordeaux, Lara Fabian, Dietrich Fischer-Dieskau, itd, itd...

hajd njemacka da jer su stvarno motor evrope :thumbup:
https://www.klix.ba/biznis/njemacka-pro ... /210114020

Ali, ovo ispod je suština:
Poredak uključuje činioce kao što su troškovi istraživanja i razvoja, broj domaćih prijava patenata i broj domaćih javnih visokotehnoloških kompanija. Njemačka je postigla 88,21 od 100 mogućih bodova.
Dakle, ne koliko tenkova, nego koliko patenata, po tome se gleda napredak.

A za to Turskoj, ipak, treba još pure i mlijeka ako misli biti nekakva sila.
HarTar

#28027 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Haki, šta si ti patentirao? :mrgreen:
@mba

#28028 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 14/01/2021 12:51
Hakiz wrote: 13/01/2021 23:59

Ma ne znam šta da ti kažem. Njemački alati, francuska vina, ne može čovjek da se odluči.

Mislim, svaka čast Turskoj na novim tenkovima i raketama, ali šta me briga za to, neću ih ja kupovati pa da me to interesuje.

Ali Bosch, Bordeaux, Lara Fabian, Dietrich Fischer-Dieskau, itd, itd...

Poredak uključuje činioce kao što su troškovi istraživanja i razvoja, broj domaćih prijava patenata i broj domaćih javnih visokotehnoloških kompanija. Njemačka je postigla 88,21 od 100 mogućih bodova.

pa ko poredi ekonomiju TR sa ekonomijom njemacke?

opet ti po svom, pa niko ne tvrdi da je TR ekonomija kao njemacka?
Hakiz

#28029 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 14/01/2021 15:17
Hakiz wrote: 14/01/2021 12:51

pa ko poredi ekonomiju TR sa ekonomijom njemacke?

opet ti po svom, pa niko ne tvrdi da je TR ekonomija kao njemacka?
Nsam ni ja govorio o obimu ekonomije.

Ovako: Sredinom 1980-ih je Energoinvest imao kompjutersku podfirmu koja se zvala IRIS. I jedan dan IRIS napravi kompjuter, uspjeh, slavlje itd. Ispostavi se da je to bila kopija Apple II kompjutera.

Turska lansirala satelit. To je krasno. Ali sada se postavi pitanje koliko u tom satelitu je stvari koje su Turci sami izmislili, patentirali i napravili pa da to bude stvarno veliki uspjeh.

Ili su oni koristi tehnologije koje su već odavno poznate i korištene, samo oni prije nisu bili u mogućnosti da ih koriste, a sada su to uspjeli.

U drugom slučaju oni jesu napravili napredak, ali to nije suštinski napredak koji ih stavlja na poziciju sile ne toliko ekonomske po veličini koliko tehnološke po inovacijama.

Da bi bili prava sila, opet kažem ne u veličini nego u naprednosti, nezavisnosti od drugih itd, moraju imat i svoja otkrića, inovacije itd. A u tom segmentu se ne mogu mjeriti sa Njemačom, SAD-om i ostalim "pravim" silama na tom polju.

Jeste uspeh, ali ne revolucionaran, to što nećeš u svoj kompjuter staviti ASUS matičnu ploču nego ćeš konstruisati svoju Turkboard. Ali, sve dok u tu ploču bude išao Intel ili AMD procesor umjesto nekog Turkprocesora, nisi nezavisna sila. Jer, šta ako ameri zabrane da ti se prodaju Intel i AMD procesori ili procesori proizvedeni u drugim državama u kojima je tehnološko rješenje koje je patentirano u SAD, znači zabrane tehnologiju unutar tog proizvoda? Čime ćeš kontrolisati svoje satelite, rakete itd?.
HarTar

#28030 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Sultan primio vakcinu protiv kovida :D Image
@mba

#28031 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Turska odbrambena industrija meta špijuna i obavještajaca

U kontekstu postignuća koja ostvaruje turska odbrambena industrija, čiji se napredak opisuje kao velik i primjetan na tom polju, ova industrija se suočava s još jednom vrstom izazova.

Riječ je o špijuniranju njenih projekata koji su počeli uznemiravati pojedine zemlje i kompanije koje se bave proizvodnjom oružja.

Turske snage sigurnosti uhapsile su u utorak šest osoba u sigurnosnoj operaciji u glavnom gradu Ankari, pod optužbom da su stranim kompanijama davale informacije o projektima odbrambene industrije.

Državno tužiteljstvo je u saopćenju navelo da je “obavještajna služba, u saradnji s Glavnom upravom za sigurnost u Ankari, izvršila raciju na lokacijama na kojima se nalazilo šest pritvorenika”.

Istaknuto je da je “hapšenje provedeno nakon jednomjesečne istrage te da je jedan od uhapšenih bio na poziciji direktora u jednom od projekta turske obrambene industrije”.

Sigurnosni izvor je naveo da su šesterica špijuna radili već godinu dana, a da su sigurnosne snage tokom upada u njihovim domovima i na radnim mjestima pronašle ogromne količine stranih valuta, pored digitalnih materijala.

Sigurnosni izvor je potvrdio za Al Jazeeru da su uhapšene osobe “pružale važne informacije velikim zapadnim kompanijama u odbrambenoj industriji”.

“Trenutno se provodi istraga, u sklopu koje se okrivljenici ispituju o prirodi tih informacija te koliko su one opasne.”

Isključio je mogućnost da su došli do opasnih tajni koje bi mogle utjecati na sami tok rada i na neke od karakteristika po kojima se ističe turska odbrambena industrija.

Istaknuo je da “ova špijunska operacija nije prva, jer su i ranije hapšeni špijuni, te da su obavještajne službe oprezne kada se radi o ovim stvarima”.
HarTar

#28032 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

turgut wrote: 14/01/2021 21:41 da ali to je kineska vakcina, Turci moraju proizvoditi svoje vakcine protiv covida, a ako i budu proizvodili svoje, time opet ništa nisu uradili jer ustvari proizvode ono što proizvode Nijemci, Amerikanci, Kinezi i ostali. znači najbolje bi bilo da ne proizvode ništa osim kebaba, tahan-halve i tulumbi
Ovo oko covid vakcina je ubleha u cijelom svijetu. Bitno je samo da farmaceutske kompanije ubiru sav profit...
The 51st State

#28033 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

HarTar wrote: 14/01/2021 22:07
turgut wrote: 14/01/2021 21:41 da ali to je kineska vakcina, Turci moraju proizvoditi svoje vakcine protiv covida, a ako i budu proizvodili svoje, time opet ništa nisu uradili jer ustvari proizvode ono što proizvode Nijemci, Amerikanci, Kinezi i ostali. znači najbolje bi bilo da ne proizvode ništa osim kebaba, tahan-halve i tulumbi
Ovo oko covid vakcina je ubleha u cijelom svijetu. Bitno je samo da farmaceutske kompanije ubiru sav profit...
U martu ide turska vakcina valjda, a to oko mafije eto im i pare, samo neka prestanu sa restrikcijama
HarTar

#28034 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

The 51st State wrote: 14/01/2021 22:16
HarTar wrote: 14/01/2021 22:07
U martu ide turska vakcina valjda, a to oko mafije eto im i pare, samo neka prestanu sa restrikcijama
:thumbup:
Hakiz

#28035 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Neka proizvode, samo ih nemojte izjednačavati sa božanstvima ovdje.
The 51st State

#28036 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Kakvo verglanje jednotatktnog motora, milion puta pojasnjeno... :lol:
HarTar

#28037 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

turgut wrote: 14/01/2021 22:46
Hakiz wrote: 14/01/2021 22:37
mi smo izgleda na dva različita foruma. :lol:
Hakija malo prenjelo :lol:. Glumi Tvrtka, ali... ne ide :mrgreen:
HarTar

#28038 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Ženska ekipa specijalnih snaga Republike Turske 💗
Image
zlajaBHF

#28039 Re: Republika Turska

Post by zlajaBHF »

Sta mislite da je razlog ovog zblizavanja Macrona i Erdogana?

Da li je povezan i ovaj deal SA, UAE i Qatara. Imamo takodjer i smirivanje tenzija na relaciji UAE i Turska.

Isto kao da im je neko rekao, dosta!
HarTar

#28040 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

zlajaBHF wrote: 16/01/2021 12:53 Sta mislite da je razlog ovog zblizavanja Macrona i Erdogana?

Da li je povezan i ovaj deal SA, UAE i Qatara. Imamo takodjer i smirivanje tenzija na relaciji UAE i Turska.

Dolazak Bidenove administracije koja će imati odlične odnose sa Micronom, zato je Erdoğan povukao prvi potez.
The 51st State

#28041 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

HarTar wrote: 16/01/2021 12:57
zlajaBHF wrote: 16/01/2021 12:53 Sta mislite da je razlog ovog zblizavanja Macrona i Erdogana?

Dolazak Bidenove administracije koja će imati odlične odnose sa Micronom, zato je Erdoğan povukao prvi potez.
amortizacija nastupajucih pritisaka, nije samonsa micronom otiso u relaksaciju, svugdje se zadao.
zlajaBHF

#28042 Re: Republika Turska

Post by zlajaBHF »

The 51st State wrote: 16/01/2021 12:59

amortizacija nastupajucih pritisaka, nije samonsa micronom otiso u relaksaciju, svugdje se zadao.
Mislite da je Erdogan popustio kada je rijec o Francuskoj? Da ce se to odraziti na sredozemno more, Libiju itd?

I kako je to povezano sa Qatarom i dogovorim sa SA i UAE?

SA i UAE su mozda zbog dolska Bidena odlucili da se povuku.....to mi je logicno.
Hakiz

#28043 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

HarTar wrote: 15/01/2021 21:46

Kada sam bio u Istanbulu svi mi lokalni govorili da ne pijem vodu iz česme, samo flaširanu.

Pa kontam, valjda je trebalo prvo narodu obezbijediti pitku vodu, pa onda praviti nosače aviona? Prvo oružje, a voda nije važna je ponašanje afričkih plemenskih diktatora kako mi se čini.

A RTE je bio čini mi se nešto u Istanbulu, neki gradonačelnik ili slično.
The 51st State

#28044 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

zlajaBHF wrote: 16/01/2021 13:21

Mislite da je Erdogan popustio kada je rijec o Francuskoj? Da ce se to odraziti na sredozemno more, Libiju itd?

SA i UAE su mozda zbog dolska Bidena odlucili da se povuku.....to mi je logicno.
ne vjerujem da je popustio, takticki potezi pred nastupajuci bidenov mandat koji nece biti ugodan za tursku, ma sve strane diplomatisu od egipta do saudije, a posto se francusla sama smatra nekim rivalom americi nije zgoreg i sa te strane se probati obezbjediti
HarTar

#28045 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Hakiz wrote: 16/01/2021 13:41

Kada sam bio u Istanbulu svi mi lokalni govorili da ne pijem vodu iz česme, samo flaširanu.

Pa kontam, valjda je trebalo prvo narodu obezbijediti pitku vodu, pa onda praviti nosače aviona? Prvo oružje, a voda nije važna je ponašanje afričkih plemenskih diktatora kako mi se čini.

U većini zapadnih zemalja, kao i svijeta se ne pije voda sa česme, Bosna je jedna od rijetkih država u svijetu gdje je to moguće. Znači li to da smo mi iznad prosječna država u odnosu na zapad i svijet?
Hakiz

#28046 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

HarTar wrote: 16/01/2021 15:05
Hakiz wrote: 16/01/2021 13:41

U većini zapadnih zemalja, kao i svijeta se ne pije voda sa česme, Bosna je jedna od rijetkih država u svijetu gdje je to moguće. Znači li to da smo mi iznad prosječna država u odnosu na zapad i svijet?
Od svih država u kojima sam ja bio iz česme nisam pio samo u dvije: Turska i Egipat. Sa tim da je u Egiptu situacija takva da se voda iz česme može piti, ali se na nju treba navići, pa se tamo preporučuje da oni koji će boraviti manje od mjesec piju flaširanu, a oni koji će boraviti duže da se naviknu na česmovaču jer je flaširana voda relativno skupa. Ali, Egipat nema nosač aviona. Ima vodu :-D Egipat, pustinja, samo onaj Nil u kojem sam gledao kako plivaju leševi krava ima pitku vodu. Dok sa druge strane... :lol:

U većini evropskih zemalja je česmovača dobra za piće, ali je uticaj kompanija koje flaširaju vodu, kao i svojevrstan snobizam potrošača, stvorio mit da nije dobra. Pa se razne nevladine organizacije, kao i same vlade tih država slomiše i potrošiše ogroman novac za kampanje kojima pokušavaju uvjeriti svoje stanovništvo da piju česmovaču. Francuska, na primjer, ulaže velike napore.
zlajaBHF

#28047 Re: Republika Turska

Post by zlajaBHF »

The 51st State wrote: 16/01/2021 14:18
zlajaBHF wrote: 16/01/2021 13:21

ne vjerujem da je popustio, takticki potezi pred nastupajuci bidenov mandat koji nece biti ugodan za tursku, ma sve strane diplomatisu od egipta do saudije, a posto se francusla sama smatra nekim rivalom americi nije zgoreg i sa te strane se probati obezbjediti
Ne znam....Francuska je odgovorila na isti nacin, i cini mi se da je ovo sve dogovoreno prije oficijalnog istupa.
Login7777

#28048 Re: Republika Turska

Post by Login7777 »

https://www.zerohedge.com/political/sel ... da-capitol

Self-Avowed "Hardcore Leftist" Who Bragged About 'Soros Money' Arrested Over Inauguration Terror Plot
Baker, a former U.S. Army Airborne infantryman who was kicked out of the service, in 2017 joined the People’s Protection Units, a group fighting in Syria against ISIS and the Turkish government, prosecutors said. People’s Protection Units is a sub-affiliate of the Kurdistan’s Working Party, which is designated by the U.S. government as a “foreign terrorist organization.”
The complaint claims Baker authored a social media post on Oct. 20, 2020, in which he wrote that “I hope the right tries a coup Nov. 3rd cuz I’m so [expletive] down to slay enemies again.”

Interestingly, TGP reports that the criminal complaint included Daniel Baker saying he received Soros money and he will be offering cash rewards for information on Trump supporters in his video.
Haman u'apsilo BoNbonu.
:D
nihadns

#28049 Re: Republika Turska

Post by nihadns »

Ispasce lekovitija nego penicilin.
Ko srbima sputnik
@mba

#28050 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Image

Program investicija Turske za 2021.: Za više od 3.000 projekata izdvojeno oko 16 milijardi eura
Program investicija Turske za 2021. godinu, na kojem stoji potpis predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, sadrži više od tri hiljade projekata za koje je izdvojeno 138,3 milijarde turskih lira (TL) tj. oko 16 milijadi eura.

Program investicija Turske za 2021. godinu, na kojem stoji potpis predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, sadrži više od tri hiljade projekata za koje je izdvojeno 138,3 milijarde turskih lira (TL).

U Službenom listu Republike Turske objavljena je Uredba predsjednika koja se odnosi na Program investicija za 2021. godinu i njegovu realizaciju.

Program je obuhvatio projekte različitih institucija, organizacija u procesu privatizacije, obnavljajućih fondova i organizacija socijalnog osiguranja. U program su uključeni projekti lokalnih uprava.

Za projekte koje vode javne institucije u 2021. godini, njih ukupno 3.091, dodijeljeno je ukupno 138,3 milijarde TL.

Iz Programa ulaganja za 2021. godinu, najveći udio od 30,7 posto ulaganja dobio je sektor prometa i komunikacija.

Udio ulaganja u obrazovanje iznosi 14,3 posto, ulaganja u energiju 12,2 posto, u rudarstvo 10,4 posto, ulaganja u poljoprivredu 8,7 posto i ulaganja u zdravstvo 7,5 posto. Ukupan udio ostalih sektora poput proizvodnje, turizma, stanovanja, pitke vode i kanalizacije, tehnoloških istraživanja i okoliša iznosi 16,2 posto.

Post Reply