Republika Turska

lotPi

#28001 Re: Republika Turska

Post by lotPi »

Otkud ovolika odusevljenost Turskom kada mi nemamo koristi?

Nesto ne vidim neko poboljsanje za nasu domovinu jacanjem Turske.
hamos

#28002 Re: Republika Turska

Post by hamos »

lotPi wrote: 13/01/2021 12:37 Otkud ovolika odusevljenost Turskom kada mi nemamo koristi?

Znaci odusevljeni smijemo biti samo ako imamo mi neku korist? pa iskljuci se iz svijeta i svijetskih zbivanja onda skroz :lol:
lotPi

#28003 Re: Republika Turska

Post by lotPi »

hamos wrote: 13/01/2021 12:40
lotPi wrote: 13/01/2021 12:37 Otkud ovolika odusevljenost Turskom kada mi nemamo koristi?

Znaci odusevljeni smijemo biti samo ako imamo mi neku korist? pa iskljuci se iz svijeta i svijetskih zbivanja onda skroz :lol:
Naprotiv :)
Ali meni iskreno tehnoloski napredak Turske, Idnonezije ili Sjeverne Irske isto znaci.
Mislim da je dovoljno jasno zasto se bas Turski napredak ovoliko slavi i prati.
Turkofilija ekvivalentna Hrvatofiliji i Srbofiliji nasih "sugradjana".
Last edited by lotPi on 13/01/2021 12:44, edited 1 time in total.
MorningStar

#28004 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

Otaj rad
Image

:lol:
lotPi

#28005 Re: Republika Turska

Post by lotPi »

Ono nije fakat smijesno.

Al' ukusi su razliciti :)
Hvala Bogu.
hamos

#28006 Re: Republika Turska

Post by hamos »

lotPi wrote: 13/01/2021 12:42

Ali meni iskreno tehnoloski napredak Turske, Idnonezije ili Sjeverne Irske isto znaci.
Stim sto je Turska gotovo pred nosom,poredi koliko su daleko Indonezija i Irska od nas.Turska je prirodni centar moci ovdje
hamos

#28007 Re: Republika Turska

Post by hamos »

@mba wrote: 12/01/2021 11:53
HarTar wrote: 12/01/2021 02:16
hamos wrote: 12/01/2021 01:20 Sad vidim da je i on Gulenovac.Erdogane Erdogane :-?
Je ko gulenovac? Harun Yahya?
ma kakav gulenovac, taj je prica za sebe, komad budale!
Podrzavao je Gulena,tako pise
@mba

#28008 Re: Republika Turska

Post by @mba »

jel opet se ceka neka donacija ha?
nek drugi nase probleme rijesavaju?
lotPi

#28009 Re: Republika Turska

Post by lotPi »

hamos wrote: 13/01/2021 12:48
lotPi wrote: 13/01/2021 12:42

Stim sto je Turska gotovo pred nosom,poredi koliko su daleko Indonezija i Irska od nas.Turska je prirodni centar moci ovdje
Bliza je Bugarska :)

Ako je zaista prirodni centar moci ovdje zasto ne iskoristi to i pomogne nam makar protiv Srbije, ako ne moze protiv Hrvatske (EU)?
Osim par tona mesa ja ne vidim zaista stvarnu pomoc i korist za BiH kao drzavu.
Gledam to sve bez emocija.
lotPi

#28010 Re: Republika Turska

Post by lotPi »

@mba wrote: 13/01/2021 12:56

Ne kontam kakve ovo ima veze sa mojom porukom!?
Hakiz

#28011 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 13/01/2021 10:50
Hakiz wrote: 12/01/2021 21:50
@mba wrote: 12/01/2021 20:02

pa prodaju i ameri i francuzi i svi drugi, samo novine cute ne pisu o tome, i ako pisu onda su to novine zanemarljive, francuzi decenijama po africi ubijaju, podrzavaju i dijele oruzje nekim sindikatima za ubijanja i zastrasivanje, tako isto mocne evro-americke kompanije po juznoj americi, i ti sada se zakacio turci uhapsili novinara jer je eto otkrio kako je TR prodala/poklonila/dala oruzje svojim proxy grupacijama, pa ziv bio to svi rade, samo drugi dobro plate da ti „neduzni/nepogresivi borci za ljudska prava“ zvani „novinari“ cute, „ko placa tak zapovjeda“
Ja i napisah da prodaju. Zato i nema teme sa hvalospjevima Americi i Francuskoj. Ali, prodaju i Turci pa imaju ovu temu obožavanja.

pa onda otvori temu „francuska“ i raspali :-D
Neću. Šta me briga za Francusku.
HarTar

#28012 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Novi helikopterski motor TEI-TS1400 koji će se koristiti za potpuno domaći višenamjenski helikopter Gokbey, kao i za izvozne varijante T-129 Atak :thumbup:
@mba

#28013 Re: Republika Turska

Post by @mba »

lotPi wrote: 13/01/2021 13:05

pa sta mislis da smo mi bosnjaci tako bitan faktor, pa koliko ke donacija doslo od kraja rata/agresije, nemozes nas natrpati kad smo op kaca bez dna sto se tice korupije, to je svima jasno skim posla imaju ovde, sta da ocekujes vise?
@mba

#28014 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 13/01/2021 14:06
Hakiz wrote: 12/01/2021 21:50

Ja i napisah da prodaju. Zato i nema teme sa hvalospjevima Americi i Francuskoj. Ali, prodaju i Turci pa imaju ovu temu obožavanja.

pa onda vidi kako stojis sa njemackom :D
HarTar

#28015 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Potpisana Islamabadska deklaracija izmedju Turske, Pakistana i Azerbejdžana :thumbup: https://saff.ba/turska-azerbejdzan-i-pa ... klaraciju/
@mba

#28016 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Novosti turske odbrambene industrije: TFX TAI, Altay tenk, Atak Faz-2, Hisar, Atmaca

Šef ureda za tursku namjensku industriju (SSB) Ismail Demir je u ponedjeljak 11.01.2021 iznio niz informacija vezanih za tursku odbrambenu industriju i projekte koji su u toku razvoja i proizvodnje. Govorio je o novostima vezanim za projekte razvoja domaćeg borbenog aviona TFX Tai, motoru za Altay tenk, sisteme protuzračne odbrane Hisar-A, Hisar-O kao i Siper, novu varijantu borbenog helikoptera Atak Faz-2 i šire.

Prof. dr. Ismail Demir, kao glavna nadležna osoba za brojne strateški-važne projekte turske odbrambene industrije, dao je detaljne informacije o određenim projektima koji su trenutno u razvoju, proizvodnji prototipa, kao i one koji ulaze u serijsku proizvodnju i aktivnu upotrebu.

Na medijskoj konferenciji koju je organizovao profesor Ismail Demir, mogle su se čuti važne novosti o razvoju borbenog aviona pete generacije – TFX TAI, što je trenutačno najvažniji projekat na kojem radi turska odbrambena industrija.

Radi se o projektu koji će smanjiti vanjsku ovisnost Turske o nabavkama stranih borbenih aviona, što je posljednjih dana goruća tema u Turskoj.

“Nastavljamo projektnu aktivnost i ispitivanja zračnih tunela nacionalnog borbenog aviona (MMU). Započet ćemo s dizajniranjem podsistema za nacionalni borbeni avion. ” izjavio je Demir.
Britanski ambasador u Turskoj, Dominick Chilcott, potvrdio je nedavno da je glavni partner u razvoju novog turskog lovca, BAE Systems, zadovoljan sa napretkom programa.

Chilcott je rekao da se nada da bi Rolls Royce, koji će isporučivati motore za britanski lovac šeste generacije Tempest, mogao učiniti isto za turskog lovca. Međutim, prema Chilcottu, britanska vlada još nije definirala ko će dizajnirati motor za TFX TAI.

Također je rekao da će druga faza programa, koja uključuje proizvodnju prototipa, vjerojatno započeti krajem 2021. ili početkom 2022. godine.

Prema najavama turskih zvaničnika, prvi prototip aviona će biti predstavljen javnosti 18. Marta. 2023. godine.

Prof. Dr.Ismail Demir je najavio da će u ovoj godini turskim oružanim snagama biti predati 6 primjeraka nove bespilotne letjelice AKINCI, te da bespilotna letjelica AKSUNGUR ulazi u serijsku proizvodnju.

Turska mornarica će u aktivnu službu uvesti TCG Anadolu, te da će početi isporuka nove varijante borbenog helikoptera ATAK Faz-2.

Kao dio poboljšanja Faz-2, T-129B ima nove sisteme samozaštite. (Fotografija: Turkish Aerospace)
Kao razlog za kašnjenja sa navedenim projektima, kako tvrde turski zvaničnici, navodi se pandemija koronavirusa zbog koje su usporena posljednja testiranja i samim tim stavljanje u serijsku proizvodnju i uvođenja u aktivnu upotrebu.

Kada je riječ o novoj varijanti T-129 Atak helikoptera, Faz-2 varijanta je opremljena sistema za elektronsku borbu, kao i sistemima samozaštite.

Prema izjavama Ismaila Demira, Faz-2 varijanta će ove godine početi ulaziti u inventar turske vojske te će biti proizvedeno 57 novih primjeraka borbenog helikoptera.

Domaći sistemi protuzračne odbrane: Hisar-A, Hisar-O i Siper

Profesor Ismail Demir potvrdio je kako se isporuke sistema kratkog dometa Hisar-A za tursku vojsku nastavljaju.

Kada je riječ o Hisar-O, sistemu srednjeg dometa, testiranja ovog sistema bit će gotova do kraja godine i početkom 2022. godine očekuje se početak serijske proizvodnje.

Međutim, ono što je tema od najvećeg značaja je razvoj protuzračnog sistema Siper, kao sistema dugog dometa.

Potvrđeno je zvanično da je ovaj sistem u finalnoj fazi razvoja, te kako bi prvi prototip vrlo brzo mogao biti predstavljen javnosti.

Očekuje se da će 2022 i 2023. godina proći u testiranju prototipa ovog sistema, kako bi 2024. godine mogao biti stavljen u serijsku proizvodnju i predat snagama turske vojske.

AKAYA, ATMACA, KARAOK, BOZDOĞAN, GÖKDOĞAN, ALTAY

Ismail Demir je potvrdio da u ovoj godini počinju isporuke protubrodske rakete Atmaca, domaćeg teškog torpeda AKYA i lako prenosivog protuoklopnog oružja Karaok (ATGM).

Također je potvrđeno da su u toku završna testiranja domaćih zrak-zrak raketa Gökdoğan i Bozdoğan, koje će zamijeniti američke AIM-120 i AIM-9 Sidewinder, i da će ove godine vjerovatno ući u serijsku proizvodnju.

Potvrđen je ulazak u serijsku proizvodnju raketnog motora modela KTJ-3200, koji će koristiti krstareće rakete SOM kao i protubrodsku raketa ATMACA. Prve isporuke motora planirane su za ovu godinu.

Govoreći o serijskoj proizvodnji budućeg glavnog borbenog tenka ALTAY, Ismail Demir je izjavio:

„Prvi prototip motora BATU, razvijen za ALTAY tenk, prvi put će biti testiran.”
BATU motor, prema informacijama proizvođača, posjeduje snagu u iznosu 1500 konjskih snaga. Prethodno je Ismail Demir potvrdio kako su počeli radovi na serijskoj proizvodnji Altay tenka.

Demir je također potvrdio da će posljednji testovi amfibijskog višenamjenskog borda TCG Anadolu biti završeni ove godine, i kako će on biti predat na korištenje turskoj mornarici.

TS1400, PD-170

Prvi helikopterski motor TS1400 je uspješno testiran na domaćem modelu helikoptera Gokbey, što čini Tursku sposobnom ne samo da razvije dizajn domaćeg helikoptera, nego i njegov motor, što je veliki napredak na polju tehnologije motora.

Prema izjavama turskih zvaničnika ovaj motor bi se mogao koristiti i za izvozne varijante borbenog helikoptera Atak, koji Turska do danas nije mogla izvesti nijednoj drugoj državi upravo zbog neposjedovanja domaćeg helikopterskog motora.

@mba

#28017 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Ujedinjeni Arapski Emirati žele normalizirati svoje odnose s Turskom, izjavio je kasno u nedjelju državni ministar vanjskih poslova UAE.

Govoreći u intervjuu za SkyNews Arabia sa sjedištem u UAE, Anwar Gargash je rekao: “Ono što želimo reći Turskoj je da želimo normalizirati naše odnose u okviru međusobnog poštovanja suvereniteta.”

Konstatujući da ne postoje osnovi za probleme među državama, Gargash je pozvao Ankaru da prekine svoju “podršku Muslimanskom bratstvu i obnovi svoje odnose” s arapskim svijetom.

Nekoliko dana nakon normalizacije veza između Katara i Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i Egipta, Gargash je rekao da su UAE broj 1 trgovinski partner za Tursku na Bliskom istoku, dodavajući da: “Ne gaje nikakve konflikte s Turskom.”

Odnosi između Turske i UAE dosegnuli su najniži nivo, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi Ankara mogla suspendirati diplomatske veze s administracijom Abu Dhabija nakon sporazuma o normalizaciji između UAE i Izraela.

Turski zvaničnici rekli su da UAE podržavaju terorističke organizacije koje ciljaju Tursku, koristeći ih kao korisno političko i vojno sredstvo u inostranstvu.

UAE su dio koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu koja je pokrenula razornu zračnu kampanju protiv Hutija 2015. godine, dodatno eskalirajući krizu u ratom zahvaćenoj zemlji.

U Libiji Abu Dhabi podržava pučističkog generala Halifu Haftara i nastoji svrgnuti legitimnu vladu GNA, priznatu od strane Ujedinjenih nacija. U Siriji podržava režim Bashara Assada u njegovoj ofanzivi protiv demokratije i građanskih prava. Turski zvaničnici također su optužili UAE da nude finansijsku i logističku podršku terorističkoj organizaciji PKK, koja vrši terorističke napade u Turskoj.

U augustu je turska Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) otkrila da će UAE, u saradnji sa Izraelom, pokušati destabilizirati Tursku, Iran i Katar. MIT je dodao da špijun UAE Mohammed Dahlan, koji održava kontakt s određenim nedavno uspostavljenim medijima u Turskoj, služi tome usmjeravanjem finansijskih sredstava tim organizacijama.

Prošle godine Turska je također razotkrila da špijunska mreža Emirata djeluje širom zemlje.

lotPi

#28018 Re: Republika Turska

Post by lotPi »

@mba wrote: 13/01/2021 21:26

pa sta mislis da smo mi bosnjaci tako bitan faktor, pa koliko ke donacija doslo od kraja rata/agresije, nemozes nas natrpati kad smo op kaca bez dna sto se tice korupije, to je svima jasno skim posla imaju ovde, sta da ocekujes vise?
Niti ocekujem niti trazim Eura niti od koga!
Gdje si vidio da ja trazim Sadaku!

Rijec je o politickoj pomoci koje nema.
Nema ni investicija, niti vojne saradnje .....
HarTar

#28019 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

lotPi wrote: 13/01/2021 22:02

Kako nema vojne saradnje?! Pa, ljudi su nam poklonili vojne opreme u vrijednosti 60 miliona KM u Lirama, koja je u međuvremenu spala na oko 50 miliona KM zbog inflacije u Turskoj, zbog neažurnosti naših vrlih političara.
Hakiz

#28020 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 13/01/2021 21:27

Ma ne znam šta da ti kažem. Njemački alati, francuska vina, ne može čovjek da se odluči.

Mislim, svaka čast Turskoj na novim tenkovima i raketama, ali šta me briga za to, neću ih ja kupovati pa da me to interesuje.

Ali Bosch, Bordeaux, Lara Fabian, Dietrich Fischer-Dieskau, itd, itd...
MaksprotivMarksa

#28021 Re: Republika Turska

Post by MaksprotivMarksa »

Kako ste momci, kako stoji nasa stvar ?
lotPi

#28022 Re: Republika Turska

Post by lotPi »

turgut wrote: 13/01/2021 22:13 izgleda da neki očekuju da Erdoan lično dođe i ukloni crkvu iz Fatinog dvorišta u Konjević Polju
Izgleda da neko ne razumije o cemu ja pricam.
@mba

#28023 Re: Republika Turska

Post by @mba »

MaksprotivMarksa wrote: 14/01/2021 00:10 Kako ste momci, kako stoji nasa stvar ?
prelistaj par stranica unazad :-D
@mba

#28024 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 13/01/2021 23:59
@mba wrote: 13/01/2021 21:27

Ma ne znam šta da ti kažem. Njemački alati, francuska vina, ne može čovjek da se odluči.

Mislim, svaka čast Turskoj na novim tenkovima i raketama, ali šta me briga za to, neću ih ja kupovati pa da me to interesuje.

Ali Bosch, Bordeaux, Lara Fabian, Dietrich Fischer-Dieskau, itd, itd...

hajd njemacka da jer su stvarno motor evrope :thumbup:
@mba

#28025 Re: Republika Turska

Post by @mba »

lotPi wrote: 13/01/2021 22:02

da bi neko dosao da investira moras i napraviti klimu za investicije, neznam jeli ti poznato koliko u bosni traje registracija firme a koliko u komsiluku, sto se u bosni manje investira nego u komsiluku to je nas licni problem a ne investitora, svako investira da bi napravio profit tu nema sadake!
Post Reply