Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

johnnykola

#52801 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Deset zapovijedi je tema Dekaloga. Džaba ti sva nauka ako nemaš vjere. To je jedna od tema prve epozode.

Čamdžija koji nosi čamac je Isus i pojavljuje se u više, ako ne i u svim epozodama, a možda i samo u ovoj, nebitno, bitna je tema cijele serije.

Pa neće ti na ,,Grbavici" dok se otac s djetetom igra oko kompića nazočiti nasred parka raspeti Isus. Analogije, metafore, sinegdoke. Kišlovski dere.
Nierika

#52802 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

I ja sam mislila na nešto slično kad sam rekla 'slijepa isključiva vjera', mislila sam na krajnosti. Nemam ništa protiv nauke ni bilo kakve religije al' sam Isusa tražila u ljubavi/smislu u onom komentaru, previdjela sam čamdžiju. Ne znam kako shvatiti komentar o 'Grbavici', biće mi drago da pojasniš.
Slažem se da Kieslowski dere.
zomri

#52803 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zomri »

Nierika wrote: 16/01/2021 09:34
zomri wrote: 15/01/2021 22:50 kžištof je majstor nema šta, zato ga i volimo!
ovdje mi je dosta pario neki ciničan odnos prema nauci i tehnologiji i zato mi i nije baš draga epizoda mada je režija tu možda i najbolja. ne znam koliko to možemo pripisati njemu ili pješevicu, ali definitivno mi to nije sjelo. plus je preveliki udarac u stomak ova epizoda.
Ja sam više doživjela kao cinični odnos prema slijepoj isključivoj vjeri u bilo šta, pa i u nauku. Ali razumijem šta želiš reći. Nego Johnny nije mogao naći Isusa pa je moj komentar automatski išao u smjeru potrage za njim. :D
stvar je da je kao temu za prvu zapovijed "nemaj drugog boga", ili kako već, uzeo nauku kao kontrapunkt, drugog boga. cinično, jer nauka nije vjera, nego njena suprotnost. vjera podrazumijeva odsustvo dokaza, dok nauka insistira na njima.
johnnykola

#52804 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Nierika wrote: 16/01/2021 10:53 I ja sam mislila na nešto slično kad sam rekla 'slijepa isključiva vjera', mislila sam na krajnosti. Nemam ništa protiv nauke ni bilo kakve religije al' sam Isusa tražila u ljubavi/smislu u onom komentaru, previdjela sam čamdžiju. Ne znam kako shvatiti komentar o 'Grbavici', biće mi drago da pojasniš.
Slažem se da Kieslowski dere.
Normalno da je tu ljubav prema sinu, vidi se ljubav svugdje. Velikim ljudskim temama se bavi, a sve snima u naselju kao Grbavica. Zna se šta se desi sinu, a imamo čamac. Kao spas. Ma ludnica. Nema tu krajnosti, nema vjere.
ExNihilo

#52805 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

zomri wrote: 16/01/2021 10:57
zomri wrote: 15/01/2021 22:50 kžištof je majstor nema šta, zato ga i volimo!
ovdje mi je dosta pario neki ciničan odnos prema nauci i tehnologiji i zato mi i nije baš draga epizoda mada je režija tu možda i najbolja. ne znam koliko to možemo pripisati njemu ili pješevicu, ali definitivno mi to nije sjelo. plus je preveliki udarac u stomak ova epizoda.
Ja sam više doživjela kao cinični odnos prema slijepoj isključivoj vjeri u bilo šta, pa i u nauku. Ali razumijem šta želiš reći. Nego Johnny nije mogao naći Isusa pa je moj komentar automatski išao u smjeru potrage za njim. :D
stvar je da je kao temu za prvu zapovijed "nemaj drugog boga", ili kako već, uzeo nauku kao kontrapunkt, drugog boga. cinično, jer nauka nije vjera, nego njena suprotnost. vjera podrazumijeva odsustvo dokaza, dok nauka insistira na njima.
Način na koji ti shvataš nauku je renesansni - nauka kao odmak od dogme i superioran epistemološki metod kojim je čovječanstvo ispuzalo iz mraka neznanja.

Međutim, Kišlovski je ne gleda tako, nego postmoderno: nauka kao društveni konstrukt koji je u intelektualnom razvoju čovječanstva zamijenio dogmu crkve dogmom empirije.

Samim tim, njegov stav nije ciničan, nego on zaista vidi nauku kao "drugog boga" u najdoslovnijem smislu te riječi.
Nierika

#52807 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

Mislila sam konkretno na zaplet prve ep., ono sa kompjuterom i pucanjem leda.
Normalno da je tu ljubav prema sinu, vidi se ljubav svugdje. Velikim ljudskim temama se bavi, a sve snima u naselju kao Grbavica. Zna se šta se desi sinu, a imamo čamac. Kao spas. Ma ludnica. Nema tu krajnosti, nema vjere.
Da, moglo bi se o definiciji vjere, ali generalno da.
johnnykola

#52808 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Pa vidi u šta se pretvorismo. Dobro ovaj jedan kaza, bitan nešto u životu S.A.D.-a izašao pred medije nakav s podrškom za svoju kćer da bude seksualna radnica tj., u biti, kuravela. Hej, ba, o tome uopće da se piše, izvještava. Ona odlučila da lagano. Samo jedan od primjera. Odosmo u helaća.
Last edited by johnnykola on 17/01/2021 01:21, edited 1 time in total.
johnnykola

#52809 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

RTL 22.45.

Drugi film slavnog modnog dizajnera Tom Forda stiliziran je spoj romanse i noir-trilera u čijem su središtu bivši supružnici, Susan i Edward. Susan je vlasnica umjetničke galerije koju život na visokoj nozi s često odsutnim suprugom Huttonom nimalo ne ispunjuje. Kada u poštanskom sandučiću pronađe roman koji je napisao njezin bivši muž, a kojeg nije vidjela godinama, Susan se znatiželjno baca na čitanje. Neočekivano nasilan sadržaj romana izbacuje je iz ravnoteže i uvlači u košmarni vrtlog priče o učitelju čiji se obiteljski izlet nenadano pretvara u noćnu moru kada ih sa ceste izguraju tri nasilna delinkventa. Film je osvojio nagradu žirija na festivalu u Veneciji.
Nierika

#52810 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

johnnykola wrote: 17/01/2021 01:08 Pa vidi u šta se pretvorismo. Dobro ovaj jedan kaza, bitan nešto u životu S.A.D.-a izašao pred medije nakav s podrškom za svoju kćer da bude seksualna radnica tj., u biti, kuravela. Hej, ba, o tome uopće da se piše, izvještava. Ona odlučila da lagano. Samo jedan od primjera. Odosmo u helaća.
Džizs :|
nekome

#52811 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by nekome »

sig_garret wrote: 14/01/2021 10:02
Pravi horror.

Run Hide Fight (2020) :thumbup: iako je prosjek ali eto, standardi su spali. Mogao je biti puno bolji.
zomri

#52812 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zomri »

ExNihilo wrote: 16/01/2021 11:47

Način na koji ti shvataš nauku je renesansni - nauka kao odmak od dogme i superioran epistemološki metod kojim je čovječanstvo ispuzalo iz mraka neznanja.

Međutim, Kišlovski je ne gleda tako, nego postmoderno: nauka kao društveni konstrukt koji je u intelektualnom razvoju čovječanstva zamijenio dogmu crkve dogmom empirije.

Samim tim, njegov stav nije ciničan, nego on zaista vidi nauku kao "drugog boga" u najdoslovnijem smislu te riječi.
E ne znam gdje to sve iščita al' fakat :D Meni je opet cinično da je išao obrađivati ovu zapovijed na ovaj način uzevši nauku, a mogao je komunizam npr.

on a side note: kako može empirija biti dogma?
zomri

#52813 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zomri »

Nierika wrote: 16/01/2021 21:54
Mislila sam konkretno na zaplet prve ep., ono sa kompjuterom i pucanjem leda.
mislim i ja na to. 2 i 2 je 4, e=mc2 i to je činjenica, nema tu vjerujem-ne vjerujem, piškio bi-kakio bi :)

inače :mrgreen:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/terenac ... /210116055
ExNihilo

#52814 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

zomri wrote: 17/01/2021 09:20
ExNihilo wrote: 16/01/2021 11:47

E ne znam gdje to sve iščita al' fakat :D Meni je opet cinično da je išao obrađivati ovu zapovijed na ovaj način uzevši nauku, a mogao je komunizam npr.

on a side note: kako može empirija biti dogma?
Kada se javlja u obliku scijentizma, odnosno kada daje nauci monpol na istinu i redukuje spoznaju samo na ono što je empirijski mjerljivo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52815 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Sinoc poceo The Girl with dragon tatoo....filmove sam poceo procjenjivati po cinjenici koliko cesto posezem za mobitelom dok ih gledam. Sinoc pogledah 1:18,00 filma koji su mi prosli za cas, a mobitel nisam ni znao gdje mi je :thumbup:
zomri

#52816 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zomri »

meni je ugašen u ladici kad išta iole zahtjevno gledam :D
johnnykola

#52817 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

_BataZiv_0809 wrote: 17/01/2021 11:02 Sinoc poceo The Girl with dragon tatoo....filmove sam poceo procjenjivati po cinjenici koliko cesto posezem za mobitelom dok ih gledam. Sinoc pogledah 1:18,00 filma koji su mi prosli za cas, a mobitel nisam ni znao gdje mi je :thumbup:
Samo početak s Led Zeppelinom i možeš već ugasiti.🙂 Ubio se za ove zime pogledati ga.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#52818 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

johnnykola wrote: 17/01/2021 11:39
_BataZiv_0809 wrote: 17/01/2021 11:02 Sinoc poceo The Girl with dragon tatoo....filmove sam poceo procjenjivati po cinjenici koliko cesto posezem za mobitelom dok ih gledam. Sinoc pogledah 1:18,00 filma koji su mi prosli za cas, a mobitel nisam ni znao gdje mi je :thumbup:
Samo početak s Led Zeppelinom i možeš već ugasiti.🙂 Ubio se za ove zime pogledati ga.
Da, naletim na preporuke za "zimske" filmove na jednoj filmskoj instagram stranici koju pratim :thumbup: Dugo vremena sam se mimoilazio sa tim filmom i evo napokon ga pogledah :thumbup: Zaista je odlican :thumbup:

Inace, filmovi cija je radnja smjestena u podrucja sa hladnijom klimom imaju tu neku posebnu atmosferu. Npr. X-files su mi postale odron (izmedju ostalog) kad je nestala ona atmosfera kisnih suma oko Vankuvera. A Northern Exposure mi je jedna od omiljenih serija upravo zbog snijega i te atmosfere sjevera :thumbup:

I inace bih u Americi medju prvim mjestima volio posjetiti Aljasku :-D Ima nesto misticno u tome :thumbup: Koliko god bili lijepi filmovi radnjom smjesteni na Azurnu obalu, toliko oni sa snijeznom atmosferom imaju neku mistiku :sax:
johnnykola

#52819 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

No, uskoro će ubermenš i to satrat tako da će na Aljaski uskoro nazočiti žandarm iz San Tropea jer će tamo dreždati minimum trideset kuteva. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Image

je odličan zimski feel good film.
zomri

#52821 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by zomri »

_BataZiv_0809 wrote: 17/01/2021 13:08
Da, naletim na preporuke za "zimske" filmove na jednoj filmskoj instagram stranici koju pratim :thumbup: Dugo vremena sam se mimoilazio sa tim filmom i evo napokon ga pogledah :thumbup: Zaista je odlican :thumbup:

Inace, filmovi cija je radnja smjestena u podrucja sa hladnijom klimom imaju tu neku posebnu atmosferu. Npr. X-files su mi postale odron (izmedju ostalog) kad je nestala ona atmosfera kisnih suma oko Vankuvera. A Northern Exposure mi je jedna od omiljenih serija upravo zbog snijega i te atmosfere sjevera :thumbup:

I inace bih u Americi medju prvim mjestima volio posjetiti Aljasku :-D Ima nesto misticno u tome :thumbup: Koliko god bili lijepi filmovi radnjom smjesteni na Azurnu obalu, toliko oni sa snijeznom atmosferom imaju neku mistiku :sax:
Fargo film i prva sezona serije onda :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#52822 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

zomri wrote: 17/01/2021 13:29
Gledao :thumbup:

Ali film cu ponoviti, ostavio je na mene utisak :kiss:
dale cooper

#52823 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

zomri wrote: 17/01/2021 13:29
_BataZiv_0809 wrote: 17/01/2021 13:08

A Simple Plan sa Billy Bobom je isto odličan crime noir smješten u zimsko doba.
ExNihilo

#52824 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

Wind River je isto vrlo dobar do odličan zimski, a prošao je poprilično neopaženo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#52825 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: 17/01/2021 19:18 Wind River je isto vrlo dobar do odličan zimski, a prošao je poprilično neopaženo.
Hehe, evo i njega sam predbiljezio kao preoporuku sa ove stranice skupa sa Winter's bone, Fargo, Insomnia, Dragon tatoo :thumbup:

Nisam gledao bi njega ni Bone, ostale jesam, znaci ide veceras posto je tvoja preporuka :thumbup:
Post Reply