eh sad koliko je slicno
Moderator: _BataZiv_0809

Patriotu sam gledao, ali vidiš Lincoln se tjeram godinama pogledatiBetter Man wrote: ↑12/01/2021 13:46Patriot od Mela Gibsona. A imaš i Lincolna Danielom Day Lewisom.
ANamelessGhoul wrote: ↑12/01/2021 14:26Preporucujem ti epski Gettysburg
https://www.imdb.com/title/tt0107007/
Tacno zavidim covjeku...johnnykola wrote: ↑09/01/2021 15:59_BataZiv_0809 wrote: ↑09/01/2021 15:54 Vidis da nije dzaba, kad tad se trud isplati, a na Hanekea prelazim poslije Kislovskog![]()
![]()

Hanekeovo Vrijeme vukova zbiva se u distopijskoj Francuskoj bliske budućnosti. Nedefinirana kataklizma uzrokuje urušavanje civilizacijskih funkcija, u gradovima nestaje hrane i vode, a ljudska masa stihijski hrli na selo. I ovdje - kao u Poštaru, ali i Mad Maxu - društvo tone u teror jačeg i socijalni darvinizam.
Haneke je prve ruke scenarija napisao uoči 11. rujna. U jednom je od intervjua rekao kako su prve ruke scenarija sadržavale detaljan opis postupnog civilizacijskog sloma. Htio je u njima uvjeriti gledatelja kao je distopijska putanja moguća. Kad se dogodio 11. rujna, Haneke je naprosto potrgao prvu polovicu scenarija i snimio samo drugu. Više nikog, rekao je, nije bilo potrebno uvjeravati da je takvo urušavanje moguće. Bome, nije ni nas.

Pogledala prvu ep.johnnykola wrote: ↑10/01/2021 03:43Raznijet ćete prva epizoda, neće ti biti nidočeg. Ovo je možda ključan citat koji se, nažalost, vrati kao bumerang. A nigdje Isusa čamdžije da pomogne.![]()

kžištof je majstor nema šta, zato ga i volimo!Nierika wrote: ↑15/01/2021 00:17 Pogledala prvu ep.
Mislim da je uvijek i nažalost i nasreću što se onaj gore citat vrati kao bumerang. Krzystof vjerovatno ne svijetli (referenca na dijalog iz filma o smislu života) samome sebi ali je svijetlio i sinu i brojnim drugima. A njegovo svjetlo je sjećanje o Pawelu. Skup smo i svojih i tuđih sjećanja o sebi (iz moje perspektive).
Kadrovi, zaplet, dijalozi, režija, gluma, Preisner, ma sve, prfekšn.
Gledam dalje pa pišem.![]()

Ja sam više doživjela kao cinični odnos prema slijepoj isključivoj vjeri u bilo šta, pa i u nauku. Ali razumijem šta želiš reći. Nego Johnny nije mogao naći Isusa pa je moj komentar automatski išao u smjeru potrage za njim.zomri wrote: ↑15/01/2021 22:50 kžištof je majstor nema šta, zato ga i volimo!
ovdje mi je dosta pario neki ciničan odnos prema nauci i tehnologiji i zato mi i nije baš draga epizoda mada je režija tu možda i najbolja. ne znam koliko to možemo pripisati njemu ili pješevicu, ali definitivno mi to nije sjelo. plus je preveliki udarac u stomak ova epizoda.