drug_profi wrote: ↑14/01/2021 11:36
A pri tom se zanemaruje cinjenica da u to doba nije bilo nikakve potrebe za autoputevima u BiH. Potreba se pojavljuje tek u osamdesetim godinama kada je broj vozila poceo naglo rasti. Sav robni transport se fakticki obavljao zeljeznicom. Vikendom i praznicima je bilo zabranjeno prometovanje sleperima. Kao sto je i danas u uređenijim zemljama.
Prvi planovi o gradnji autoceste od Save do - Ploča govorili su o dvije milijarde tadasnjih dolara, cija je vrijednost bila otprilike 2,7x visa nego danas, tj danasnjih 5,4 milijarde dolara, iliti 4,5 milijarde eura, cca. 9 milijardi maraka.
Da nije bilo rata, i da je tranzicija isla mirno prema Markovicevom modelu, pa cak i uz mirni razlaz Republika iz SFRJ (gdje bi onda logicno uslijedila neka konfederacija iz ekonomskih razloga), vjerovatno bi gradnja autoceste u BiH krenula jos u devedesetim godinama.
Da podsjetim ove novokomponovane, da je SFRJ bila POZVANA da se pridruzi EEZ. Nudjeno je mnogo novca za tranziciju sistema, plus jeftini krediti, a uslov je bio samo privatizacija i slobodni izbori.
A nas narod je vrlo pametno glasao. Kao i uvijek.
Fina demagogija, nije Bosni trebalo autoputeva za vrijeme juge, a trebalo je Slovencima, Hrvatskoj i Srbiji. Interesantno. Oni dobili a mi nismo.
U Jugi izgleda da ni Tuzli nije trebalo da ima vode. Tuzla je tek dobila normalno snadbjevane vode koje godine? 2010?
Kažeš samo je istočno sarajevo izgradjeno poslje deytona? Pa jesil ti vidio na što je Sarajevo izgledalo poslje rata? A Mostar? Znaš li koliko se stambenih jedinica izgradilo u Sarajevu of 1995? u vogošći, gdje su RS-ovci palili svoje kuće pred odlazak u Istočno Sarajevo? u Mostaru? znaš li u kakvom je stanju bila vodvodna mreža u sarajevu do skoro?
Pričaš o putevima, a većina magistrala se već izgradilo do 1995. zar postoji potreba da se još toliko izgradi? naravno da ne? Ali ću to reći da u selu odakle sam ja porijeklom blizu tuzle, nije bilo vode, a putevi su bili makadam. Sad imaš asfalt svugdje. Prije rata u jugi imaš sela 2km od centra tuzle koji nisu imali struje ni vode ni asfalta. Sad imaš.
Mani je drago da se Autoputevi ovado grade, iako malo sporo, ali puno brže nego da smo ostali pod tom beogradskom okupacijom.