Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

palermo

#51 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: 14/01/2021 15:25
Pa koji ces vrag u starackom dok si zdrav :skoljka:, ja potenciram da osoba treba ostati u svojoj kuci sve dok je to moguce. Ipak ti je tu sve, tvoje poznato okruzenje, komsiluk i sl.
Sta sa slucajevima gdje su djeca stotinama kilometara udaljena, ili cak u drugim zemljama ili kontinentima.
Kako se kod nas sve to fino pojednostavi i postavi kao crno/bijelo.
Sta ako govorimo o roditeljima u poznoj starosti cija su djeca vec u nekom poznom dobu sa svojim zdravstvenim problemima. Sta ako roditelji zahtjevaju tu 24/7 brigu, njegu i strucnu pomoc.
Svaki je slucaj prica za sebe.
Pa dok si zdrav ideš u starački dom da nisi sam. Imaš društvo, ako si kakav očuvan dedica možeš naći i kakvu babu ili obrnuto, nisi ovisan o osoblju doma.....i to je ok. Posebno, ako je starački dom ok.

Al kad onemoćaš, kada ti trebaju djeca, kada ti trebaju tvoji najbliži, kada si u strahu i kada si sam....onda te ćušnuti u dom, i sve pod izlikom kako im treba medicinska pomoć (bogami, reklo bi se da im ljekar vise u sobi kad slušaš ljude).......Ovo oko drugih zemalja i kontinenata, uvijek postoje opcije......možeš roditelja dovesti kod sebe, možeš platiti nekoga da se brine o njemu, a možeš ga , naravno poslati i u starački dom.

I onako generalno slažem se ja sa tim da je svaki slučaj priča za sebe, ali moje iskustvo mi kaže, onaj ko se brine o svojim roditeljjima naći će način, ko se ne brine.....taj će već naći opravdanje za svoje postupke.

I na kraju, ko je god ušao u neki naš starački dom i gledao otvorenih očiju, pa recimo da se pitam kako je mogao zaspati nakon što je otišao kući a ostavio roditelje tamo....
dr_Evil

#52 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by dr_Evil »

bandit_mo wrote: 08/01/2021 14:52
HanaArent wrote: 05/01/2021 17:26 Pozdrav svima, 

za potrebe istraživanja o životnim navikama osoba treće dobi u našoj zemlji, prikupljam mišljenja o smještaju starijih osoba u starački dom. Zamolila bih za odgovore na ova pitanja:

1) da li su ovakve institucije dobro rješenje za brigu o starijim i/ili oboljelim osobama?
2) da li biste vi smjestili vašeg roditelja u dom za starije osobe?

Hvala.
1) Da, jesu.
2) Da, bih.
UH, pa kud ces bona takvo nesto gdje ce ti dusa. Da je Bosna ko Njemacka i razumio bih.

Hajde da premotamo film, pricamo o domovima za stare u Bosni, ne nema tamo niko strucan ko se zna brinuti o njima, eventualno dodje neko koji sat sedmicno da ih pregleda. Ako mislite da ih kupaju i paze, pogledajte guzicu vaseg dijeteta poslije vrtica koliko se crveni i koliko je govno stajalo na njoj, a ne sta rade starcima koji se ne sjecaju sta su doruckovali.

Dakle, kod nas ne nisu dobro rjesenje, na zapadu da.

Ne, bih smjestio roditelja tamo nikada sve dok imam ikakvu drugu opciju. Dosta nas je razgulilo iz Bosne zadnjih par godina zbog SDA/HDZ dueta, ali to nije razlog da se ne brinemo za nase stare. Svi imate pravo dovesti roditelja koji je samac i stariji od 60. Naravno da ga necete paziti prije 70i neke osim ne do bog neke bolesti.

Ako budem ikakvu opciju imao da budu sa mnom kada ne mognu vise funkcionisat sami, to cu i uraditi. Tako su i oni svoje roditelje pazili, nadam se da ce i mene moji, mada ja kakav sam krepat cu cim dobijem prvu penziju, ne da se meni na zelenu granu da uzivam
bandit_mo

#53 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by bandit_mo »

dr_Evil wrote: 14/01/2021 16:02
bandit_mo wrote: 08/01/2021 14:52

za potrebe istraživanja o životnim navikama osoba treće dobi u našoj zemlji, prikupljam mišljenja o smještaju starijih osoba u starački dom. Zamolila bih za odgovore na ova pitanja:

1) da li su ovakve institucije dobro rješenje za brigu o starijim i/ili oboljelim osobama?

Hvala.
1) Da, jesu.
2) Da, bih.
UH, pa kud ces bona takvo nesto gdje ce ti dusa. Da je Bosna ko Njemacka i razumio bih.

Hajde da premotamo film, pricamo o domovima za stare u Bosni, ne nema tamo niko strucan ko se zna brinuti o njima, eventualno dodje neko koji sat sedmicno da ih pregleda. Ako mislite da ih kupaju i paze, pogledajte guzicu vaseg dijeteta poslije vrtica koliko se crveni i koliko je govno stajalo na njoj, a ne sta rade starcima koji se ne sjecaju sta su doruckovali.

Dakle, kod nas ne nisu dobro rjesenje, na zapadu da.

Ne, bih smjestio roditelja tamo nikada sve dok imam ikakvu drugu opciju. Dosta nas je razgulilo iz Bosne zadnjih par godina zbog SDA/HDZ dueta, ali to nije razlog da se ne brinemo za nase stare. Svi imate pravo dovesti roditelja koji je samac i stariji od 60. Naravno da ga necete paziti prije 70i neke osim ne do bog neke bolesti.

Ako budem ikakvu opciju imao da budu sa mnom kada ne mognu vise funkcionisat sami, to cu i uraditi. Tako su i oni svoje roditelje pazili, nadam se da ce i mene moji, mada ja kakav sam krepat cu cim dobijem prvu penziju, ne da se meni na zelenu granu da uzivam
Uff, dobro. Moji odgovori su se odnosili na normalne uređene domove. O zlostavljačkim institucijama gdje si sretan ako te samo zanemare, ne treba ni pitati da li bismo ostavili roditelji...

Inače smatram da će se za oboljelog starca kvalitetnije brinuti dom, nego ja u svom neznanju i apsolutno slabom slobodnom vremenu. Smatram da me dijete/djeca jednako trebaju tih par slati slobodnog vremena kao i moj roditelj. O drugim aspektima života da i ne govorim. Bolest se može i zna oduljiti nekoliko godina.

Baka mog supruga je jako stara ali može o sebi. Živi sama. I sami čeka i gleda kad će netko (bilo tko) nazvati ili otići do je jer njoj najviše razgovor fali. Nitko ne dolazi jer nitko nema dovoljno vremena u danu za sve. Mislim da je dom i tu rješenje jer je žena kojoj samo društva fali, toliko da pada u depresiju.

Smatram da bi mnogo više staraca bilo u domovima i ovdje da si narod može priuštiti. Mislim da je siromaštvo igra mnogo veću ulogu od držanja roditelja doma, od ljubavi i tradicije. Ili uvjetovanja nasljedstvom.
Sve ovo, dakako, pod uvjetom normalnog uređenog doma.
Bloo
Globalna šefica

#54 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by Bloo »

palermo wrote: 12/01/2021 21:47 I otac i majka su umrli. Oca sam kupao. presvlacio, mijenjao posteljinu....moram reci, pitanje je nepotrebno

A sto se tice alzakmera, to je specifican slucaj jer ti ljudi nisu prakricki svjesni gdje su i sa kim su....ali i tada bi mi opcija bila naci nekoga i placati ga da bude sa njim/njom u kuci nego slati u staracki dom.

P.S spominjanje dekubitusa i strucne pomoci je najcesci izgovor onih koji zbog svog komformizma salju roditelje u staracki dom
Pitala sam te za majku, ne za oca...
Što se tiče oca, svakako pohvalno da si stigao od posla ako si tada radio.

Pa ako je tebi stručna pomoć i dekubitus izgovor, onda se nisi brinuo za osobu kojoj je potrebna stručna pomoć. Takođe, ne mogu svi pojedinci u nekim slučajevima da vrše ni zadovoljavanje osnovnih potreba (presvlačenje i kupanje) jer za isto je potrebna i vještina i snaga. Isto tako neki pojedinci imaju radno vrijeme od 12 sati, tako da...puno je slučajeva kada je slanje u dom jedino rješenje. Naravno ako je roditeljska jedinica saglasna...

Ali lijepo što si svoj slučaj uzeo kao primjer da se može kad se hoće! :mrgreen:
moonca

#55 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by moonca »

_ wrote: 14/01/2021 16:54 Ako budem ikakvu opciju imao da budu sa mnom kada ne mognu vise funkcionisat sami, to cu i uraditi. Tako su i oni svoje roditelje pazili, nadam se da ce i mene moji, mada ja kakav sam krepat cu cim dobijem prvu penziju, ne da se meni na zelenu granu da uzivam
Nekoliko vas .navodite- ja cu-- ja cu... sta je s vashim parnerima/ djeca -ako su uz vas.... pitate li njih, da li su za tu jedinu opciju?
palermo

#56 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by palermo »

moonca wrote: 14/01/2021 18:20
_ wrote: 14/01/2021 16:54 Ako budem ikakvu opciju imao da budu sa mnom kada ne mognu vise funkcionisat sami, to cu i uraditi. Tako su i oni svoje roditelje pazili, nadam se da ce i mene moji, mada ja kakav sam krepat cu cim dobijem prvu penziju, ne da se meni na zelenu granu da uzivam
Nekoliko vas .navodite- ja cu-- ja cu... sta je s vashim parnerima/ djeca -ako su uz vas.... pitate li njih, da li su za tu jedinu opciju?
Pa dobro, u suštini si navela jedan od osnovnih uzroka tog komformizma koji plaćaju roditelji. Ne da žena, ne da muž, ne mogu djeca da gledaju, djeca pate i slično. I to je ok, to je sasvim legitiman izbor. Nekada i jedini mogući.

Al života vam , nemojte samo govoriti tamo im je bolje, oni vole što su tamo,imaju njegu, i slične gluposti. Prihvatiš posljedice svoje odluke, znaš da si načinio nepravdu u životu i živiš sa tim.
dr_Evil

#57 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by dr_Evil »

moonca wrote: 14/01/2021 18:20
Pa dobro pretpostavljam kad moji budu u potrebi da cu ja biti oko 45, a djeca makar 12-15. Djeca tesko da ce htjeti da se druze sa mnom u tim tinejdzerskim godinama, a partneri nek se prilagode, dobili su skoro 20 godina da budu sami bez roditelja ;).

Postoji opcija da roditelj nece htjeti kod nas, onda mi preostaje traziti nekoga da ih pazi, a to danas nije lako.

Ovo je tema za @sadie_forever , sadie hoces li pazit sveki kad ostari
druzeljubiva

#58 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by druzeljubiva »

Nema ovdje jednostavnog odgovora
Ima toliko okolnosti koje treba uzeti u razmatranje
Meni je otac bio invalid i jos je imao posljedice od mozdanog udara. Zbog toga mu je trebala necija prisutnost i paznja 24 sata. Sjeli otac, brat i ja popricali i dosli do zakljucka da je staracki dom najbolje rjesenje. Obisli smo sve staracke domove i odlucili se za privatni jer je nudio najbolje uslove. Soba sa kupatilom koji je prilagodjen starijim i invalidnim osobama, sedmicno je dolazio doktor i vrsio pregled, obroci po zelji (za narednu sedmicu dana odobris koji hoces jelovnik za svaki dan), TV u sobi, grijanje odlicno,... Cijena je bila 1200 KM. Mogli smo ga posjecivati kad god smo zeljeli (sto smo i koristili).
U staracki dom u Nedzaricima npr. nikad ne bi pristali jer nam se nije svidjelo.
Palmalma

#59 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by Palmalma »

Hvala.

Taj sektor, Domovi za stare i Kucna njega kod nas je opsti javasluk, gdje se ne zna ko pije a ko placa.
Svaka budala moze to pokrenuti i bogatiti se na starim i nemocnim.

Naravno, stari i nemocni placaju najvecu cijenu toga.
Sanjarko

#60 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by Sanjarko »

Ja cu mozda morati biti smjesten u dom iako sam napola zivotnog vijeka tek. Evo tek pokrenuli proceduru za neko primanje. Kako god razmislim bolje i dom nego ulica.
Bright

#61 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by Bright »

Mislim da je odluka o tome da li roditelja smjestiti u dom jako individualna.
Zelim dati svoje licno misljenje jer imam majku koja vec godinama zivi u jednom domu u Sarajevu, to je www.domsentivo.com na Ilidži.

Mi smo zajedno donijele tu odluku, ja ne zivim u BiH, ona je sama, zdravstveno nije bila u stanju da brine sama o sebi a zene u kuci koje bi je pazile je odlucno odbijala, sto razumijem. To nije jednostavna odluka, ali nekada se mora donijeti. Nema to veze sa time koliko ko od nas voli i poštuje roditelja, niko se ne odlučuje za dom zato što mu je roditelj težak i što ga ne voli, naprotiv.
Moja mama sa svojih 78 godina u domu zivi kvalitetniji zivot nego mnogi koji su sami kod kuce. U domu ima zdravstvenu njegu i sigurnost koja joj je neophodna, nije sama, druzi se, pozitivna je sto je najvaznije, prihvatila je situaciju i izvukla najbolje iz nje.
Kada se čujemo ja vidim osmijeh na njenom licu, osoblje se lijepo brine o njoj, izlaze u šetnje, kao jedna porodica su svi.
Ja sam obišla sve domove u Sarajevu, raspitala se, i ovaj gdje smo se odlučile da ona živi je nama davao neki osjećaj topline i empatije. Nisu ni svi domovi isti i to moram reći.

Mene ne zanima šta okolina kaže, kao što je već neko napisao, ko nema dementu osobu u kući taj ne zna kako je živjeti sa tom bolešću, isto tako ko nema roditelja kojem treba 24h medicinska skrb taj ne zna koliko je teško i bolesniku i ukućanima, pa se odluka o domu kao mjestu za zivot roditelja nameće često kao jedino kompletno riješenje. Postoje i roditelji koji odbijaju odlazak u dom, ja imam sreću pa je moja majka razumna osoba i sama je predložila to riješenje, nije joj bilo lako daleko od toga, izaći iz svoga stana u kojem je cijeli život sa ocem provela, i započeti jedan novi život u domu, ali odluku smo napravili i niti sekunde nismo požalili.
k3ngur

#62 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by k3ngur »

Nema sanse, a jos posebno od momenta kad sam dobio prvo dijete tek tad shvatis dok pomazes svom djetetu koliko mu trebas kao roditelj a koliko trebas roditelju kad te oni budu trebali. Kad smo ih najvise trebali, roditelji su bili uz nas, red je da vratimo inace smo nezahvalni i neljudi kraj price. Naravno za one koji su u prilici i mogucnosti.
Last edited by k3ngur on 24/01/2021 14:13, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#64 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by dječak sa šibicama »

Nisam i ne bih. Neka je ona sa nama provela sve godine do smrti, bar je u krugu ljudi koji je vole.

Jedino ako je bas moranje, odnosno situacija takva. Mada i tu postoji neka opcija brige kod kuce od strane treceg lica.
Scopio

#65 Re: Da li biste smjestili roditelja u starački dom?

Post by Scopio »

Obzirom da sam radio na jednom projektu gdje sam vršio određena istraživanja u domovima za starije osobe na području KSB/SBK odgovorno tvrdim da jedini domovi koji išta vrijede su oni osnovani od katoličke crkve jer tamo o korisnicima brinu uz stručne osobe i časne sestre.
Dakle ti domovi su osnovani iz altruizma.
I usluga vidljivo odskače od državnih domova a da ne govorim o čekaonicama smrti zvani privatna obiteljska kuća pretvorena u dom gdje nagruvaju 20 staraca u 100kvadrata.
Post Reply