Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Login7777

#6251 Re: Cijene stanova All about

Post by Login7777 »

Ja mislim da zakupodavci trebaju i stan da dođu usisat.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6252 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 14/01/2021 15:11
Chmoljo wrote: 14/01/2021 15:07
Sierra club wrote: 14/01/2021 11:50

Naravno, kad se izdaje nekretnina postoji potreba da se to sve održava ali to je riješi ugovorom. Ništa te nespriječava da se dogovoriš sa podstanarom ko je dužan da popravlja sve te stvari. Ako si ti, onda cijena popravka mora da udje u visinu kirije. Neizdaješ da bi gubio pare, nego da se zaradi i da se stan otplati ako već nine otplaćen.

Cuj popravak da ide u visinu kirije. Mozda i nove plocice da ti stave o svom trosku gazda, sta mislis?
Stan si duzan vratiti u stanju u kojem si ga preuzeo. i valjda odrzavati ono u cemu zivis od ciscenja, do popravaka onoga sto koristenjem pokvaris.
ili ja imam pogrsan koncept podstanarstva? :D
Ugovoriti se moze svasta, ali ako kvar nastane redovnim koristenjem i uz ponasanje zakupca kao dobrog domacina, teret opravke pada na zakupodavca. Brdo je razloga zašto je to tako.

Naravno, ako je šteta ili kvar nastao prouzrokavanjem štete krivicom zakupca, stvar je jasna.
geralt

#6253 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

hadzinicasa wrote: 14/01/2021 15:11 Stan si duzan vratiti u stanju u kojem si ga preuzeo. i valjda odrzavati ono u cemu zivis od ciscenja, do popravaka onoga sto koristenjem pokvaris.
Imas :D

Ako sam iznajmio stan sa friziderom, duznost vlasnika stana je da mi obezbijedi ispravan frizider, sto znaci da ako frizider prestane raditi zbog isteka normalnog zivotnog vijeka, gazda mora uzeti novi. Izuzetak je ako sam ja polomio policu u frizideru, onda je moja obaveza da je zamijenim.
Chmoljo

#6254 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Login7777 wrote: 14/01/2021 15:16 Ja mislim da zakupodavci trebaju i stan da dođu usisat.
O kapitalisto i gazdo koji se još umiva sa clean&clear, nije čudo da ostavljaš infantilan komentar oko stvari oko kojih nemaš pojma.
Login7777

#6255 Re: Cijene stanova All about

Post by Login7777 »

Chmoljo wrote: 14/01/2021 15:20
Login7777 wrote: 14/01/2021 15:16 Ja mislim da zakupodavci trebaju i stan da dođu usisat.
O kapitalisto i gazdo koji se još umiva sa clean&clear, nije čudo da ostavljaš infantilan komentar oko stvari oko kojih nemaš pojma.
Dobro vama socijalistima i nos treba obrisat ponekad.
Chmoljo

#6256 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Login7777 wrote: 14/01/2021 15:20
Chmoljo wrote: 14/01/2021 15:20
Dobro vama socijalistima i nos treba obrisat ponekad.
Može.
hadzinicasa

#6257 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 14/01/2021 15:18
hadzinicasa wrote: 14/01/2021 15:11
Chmoljo wrote: 14/01/2021 15:07

Cuj popravak da ide u visinu kirije. Mozda i nove plocice da ti stave o svom trosku gazda, sta mislis?
Stan si duzan vratiti u stanju u kojem si ga preuzeo. i valjda odrzavati ono u cemu zivis od ciscenja, do popravaka onoga sto koristenjem pokvaris.
Ugovoriti se moze svasta, ali ako kvar nastane redovnim koristenjem i uz ponasanje zakupca kao dobrog domacina, teret opravke pada na zakupodavca. Brdo je razloga zašto je to tako.

Naravno, ako je šteta ili kvar nastao prouzrokavanjem štete krivicom zakupca, stvar je jasna.
na ovo sam mislila. kao zakupac - ako izvalim vrata iz stoka, duzna sam ih popraviti.
ako crkne plovak na vodokotlicu - to popravlja zakupodavac

bila sam zakupac preko nekoliko godina i kod nas i vani, a razmisljam da predjem u ovaj drugi tabor, pa kontam sta cu i kako cu :)
Last edited by hadzinicasa on 14/01/2021 15:31, edited 1 time in total.
vjeverica.nada

#6258 Re: Cijene stanova All about

Post by vjeverica.nada »

hadzinicasa wrote: 14/01/2021 15:13
vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 15:07 Nemam apetit za bogacenje, gomilanje ni ostavljanje nekretnina djeci. Neka rade i stvaraju za sebe kako smo i mi. Ne zalim placenih dugo godina najamnina, jer dok nismo ustedili glavninu za kupovinu svog stana zivjeli smo mirno u tudjim unajmljenim stanovima koje smo cuvali i odrzavali kao svoje. Kad nemas zaradjenu osnovu za tako krupnu zivotnu investiciju, strpi se, radi, ustedi i sve ces steci. Po meni je stravicno zaduziti se 200000 i mentalno se muciti deset ili dvadeset godina ako imas neka prosjecna primanja i mogucnosti.
znaci vi ste placali najamninu i paralelno stedjeli za stan i onda kad ste ustedjeli za stan, onda ste kupili stan!?
Da je mjesto te najamnine bila rata za stan, sad bi imali i stan i ustedjevinu. tako nekako ide racunica.
Stedili dok nismo ustedili dovoljan iznos da mozemo kupiti stan uz podizanje manjeg kredita s kracim rokom otplate. Svako tu racunicu vidi na svoj nacin. Nama je psihicki mir bio dovoljno dobar razlog da se strpimo, zivimo u skladu sa svojim mogucnostima. Kad imas nula svog novca i moras da posudis od banke preko 100000 a da vratis banci 200000 to je za ljude poput nas bilo nesavladivo psihicko opterecenje. Ja s tim postavkama zivota ne bih oka sklopila dok ne vratim taj novac.
hadzinicasa

#6259 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 15:31
hadzinicasa wrote: 14/01/2021 15:13
vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 15:07 Nemam apetit za bogacenje, gomilanje ni ostavljanje nekretnina djeci. Neka rade i stvaraju za sebe kako smo i mi. Ne zalim placenih dugo godina najamnina, jer dok nismo ustedili glavninu za kupovinu svog stana zivjeli smo mirno u tudjim unajmljenim stanovima koje smo cuvali i odrzavali kao svoje. Kad nemas zaradjenu osnovu za tako krupnu zivotnu investiciju, strpi se, radi, ustedi i sve ces steci. Po meni je stravicno zaduziti se 200000 i mentalno se muciti deset ili dvadeset godina ako imas neka prosjecna primanja i mogucnosti.
znaci vi ste placali najamninu i paralelno stedjeli za stan i onda kad ste ustedjeli za stan, onda ste kupili stan!?
Da je mjesto te najamnine bila rata za stan, sad bi imali i stan i ustedjevinu. tako nekako ide racunica.
Stedili dok nismo ustedili dovoljan iznos da mozemo kupiti stan uz podizanje manjeg kredita s kracim rokom otplate. Svako tu racunicu vidi na svoj nacin. Nama je psihicki mir bio dovoljno dobar razlog da se strpimo, zivimo u skladu sa svojim mogucnostima. Kad imas nula svog novca i moras da posudis od banke preko 100000 a da vratis banci 200000 to je za ljude poput nas bilo nesavladivo psihicko opterecenje. Ja s tim postavkama zivota ne bih oka sklopila dok ne vratim taj novac.
svi smo razliciti. postujem ja svacije razmisljanje i izbore. iako ako govorimo, a ovdje govorimo bez emocija sta je isplativije, onda je racunica jasna.
Last edited by hadzinicasa on 14/01/2021 15:35, edited 1 time in total.
geralt

#6260 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Evo sta kaze zakon o obavezama gazde u kolijevci kapitalizma, Americi:

https://www.rentecdirect.com/blog/10-la ... -remember/
Landlords are required to make sure the rental unit is in a safe, habitable condition. The property must not have any serious deficiencies, and any supplied appliances, fixtures, plumbing and heating must be in good working order. The property must be free of insects and pests.

Landlords are generally responsible for getting infestations under control, even if they occur after tenants have moved in, although in most states landlords can avoid this by specifying in the rental agreement that pest control is the renter’s responsibility.
Tenants have the responsibility of reporting any repairs that need to be done, as outlined in the lease agreement. Landlords’ responsibilities include responding to these reports and completing repairs in a timely manner.

A tenant may be within their rights to withhold rent money if a landlord fails to make a repair that affects the health or safety of a tenant, like a broken heating unit in freezing temperatures.
It is your duty to protect your tenants, to a point. In some jurisdictions, landlords must provide specific safety measures. These may include fire and carbon monoxide detectors, fire extinguishers, front door peepholes, deadbolt locks on exterior doors and window locks.
vjeverica.nada

#6261 Re: Cijene stanova All about

Post by vjeverica.nada »

hadzinicasa wrote: 14/01/2021 15:34
svi smo razliciti. postujem ja svacije razmisljanje i izbore. iako ako govorimo, a odje govorimo bez emocija sta je isplativije, onda je racunica jasna.
Da. Izmedju racunice za ljude poput nas ipak ima mnogo emocija i svakodnevnih izazova zivota s kojima se svi razlicito nosimo.
Chmoljo

#6262 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

geralt wrote: 14/01/2021 15:34 Evo sta kaze zakon o obavezama gazde u kolijevci kapitalizma, Americi:

https://www.rentecdirect.com/blog/10-la ... -remember/
Landlords are required to make sure the rental unit is in a safe, habitable condition. The property must not have any serious deficiencies, and any supplied appliances, fixtures, plumbing and heating must be in good working order. The property must be free of insects and pests.

Landlords are generally responsible for getting infestations under control, even if they occur after tenants have moved in, although in most states landlords can avoid this by specifying in the rental agreement that pest control is the renter’s responsibility.
Tenants have the responsibility of reporting any repairs that need to be done, as outlined in the lease agreement. Landlords’ responsibilities include responding to these reports and completing repairs in a timely manner.

A tenant may be within their rights to withhold rent money if a landlord fails to make a repair that affects the health or safety of a tenant, like a broken heating unit in freezing temperatures.
It is your duty to protect your tenants, to a point. In some jurisdictions, landlords must provide specific safety measures. These may include fire and carbon monoxide detectors, fire extinguishers, front door peepholes, deadbolt locks on exterior doors and window locks.
I to je sve nešto što nalaže zdrava logika, jer i ucrvali ZOO ima identicne odredbe. Ali ne daj bože da sam balavcu rekao da se radi o jugoslovenskom zakonu.

Za njega postoji socijalistička i kapitalistička logika. A vjerovatno mu roditelji još žvake kupuju.
Chmoljo

#6263 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 14/01/2021 15:29
na ovo sam mislila. kao zakupac - ako izvalim vrata iz stoka, duzna sam ih popraviti.
ako crkne plovak na vodokotlicu - to popravlja zakupodavac

bila sam zakupac preko nekoliko godina i kod nas i vani, a razmisljam da predjem u ovaj drugi tabor, pa kontam sta cu i kako cu :)
To je to. Sve ima svoj vijek trajanja, i ako ašćare nije konj pokvario, stanodavac treba da popravi o svom trošku.
visuljak

#6264 Re: Cijene stanova All about

Post by visuljak »

Sedam puta sam bio podstanar i dobro znam sta se smije a sta ne, sta se moze a sta ne.
Dva puta sam iznajmljivao stanove, uvijek vraceni sa unistenim stvarima. Niti im glavu skidati niti mozes od bijede naplatiti. Nikad vise.

Najnezahvalnije je izdavati stan ili kucu bez agencije ili ugovora kod advokata.
Sve definisati ugovorom, prijaviti za porez i mirno spavaj. Neka svako radi svoj posao.
vjeverica.nada

#6265 Re: Cijene stanova All about

Post by vjeverica.nada »

visuljak wrote: 14/01/2021 15:45
Najnezahvalnije je izdavati stan ili kucu bez agencije ili ugovora kod advokata.
Sve definisati ugovorom, prijaviti za porez i mirno spavaj. Neka svako radi svoj posao.
Nazalost, varas se. Agencije i advokati i ugovori nisu nikakva garancija. Starija tetka je izdavala stan preko agencije. Skoro svi podstanari su napravili neki problem koji se nikad nije u potpunosti naplatio. Prije nego sto je odustala od izdavanja, imala je podstanare neki mladji par koji je prodao ili odnio sve vrijedne stvari iz stana i ispario i iz stana i iz BiH.
Sierra club

#6266 Re: Cijene stanova All about

Post by Sierra club »

vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 15:52 Nazalost, varas se. Agencije i advokati i ugovori nisu nikakva garancija. Starija tetka je izdavala stan preko agencije. Skoro svi podstanari su napravili neki problem koji se nikad nije u potpunosti naplatio. Prije nego sto je odustala od izdavanja, imala je podstanare neki mladji par koji je prodao ili odnio sve vrijedne stvari iz stana i ispario i iz stana i iz BiH.
Kad se kupuje stan, pogotovo neki koji misliš da ćeš izdavat, treba vodit računa kome kojem sloju društva ćeš izdavat. Nema zarade ako će te svaki drugi podstanar opljačkat i sve uništit.

U sredjenim državama imaju agecije koje drže novac na escrow računu za te stvari. Pare se vraćaju podstanaru kad se iseli i sve bude na mjestu. Puno jeftinije nego pravdu ganjat po sudu.

Vjerujem da je isto i u Bosni. Mjesec dana kirije (ili dva) kod advokata, sa dobrim ugovorom o iznajmljivanju. U Sarajevu bi iznamjljivo stan samo strancima koji su premni dati mjesed dana na takav escrow račun. To the tjera da kupiš malo bolji stan. Ne mislim da bi bilo pametno izdavati Sarajevski stan nekom "povezanom" moćniku, ratnom heroju, lokalnom direktoru. Isto tako nebi se lako usudio izdavat socialno slabim kategorijama. To se u americi zove "Slum Lord". kao na filmu idu od stana to stana svake sedmice, u nekom krznu, i zlanom prstenu, i kucaju na vrata i kupe kiriju. ako muški nema para za kiriju, onda ga istučeš, a ako je neka treba onda, ahammmm.

To nije za svakoga. I samo zbog toga postoji kategorija stanova u Sarajevu koji se nemogu izdat a da gazda zaradi. Dobro analizirat stan prije kupovine.
vjeverica.nada

#6267 Re: Cijene stanova All about

Post by vjeverica.nada »

@Sierra club
Radilo se o stanu koji bi inace stajao prazan, kako sad i stoji, stanu koji se izdavao u stanju s kojim je privlacio zakupce koji mogu ostaviti polog od nekoliko hiljada i pkacati mjesecnu najamninu u iznosu preko 1000 KM. To sve nije bila nikakva garancija iako su ljudi ulazili u stan preko agencije, popisivali ugovor, bili prijavljeni u poreznoj.
geralt

#6268 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

daario naharis wrote: 14/01/2021 14:53 Zeznute su cijene bas a vakat nesiguran za kupovine stana onima koji nisu nista dobili na guzove...

Ja se lomim vec duze vrijeme za kupovinu, nije mi nekako realno dati 150-160 hiljada za stan. Plus kad uzmes kamate, izadje me 200.000 stan od 50ak kvadrata....
Evo kako sam ja kupio stan, a mislim da isti principi vaze za sve.

Prvo sam za sebe skontas kakav ti je mjesecni kucni budzet i koliku ratu mozes podnijeti a da se ne patis. Neko generalno pravilo je da iznos za stan (bilo rate kredita bilo kirije) ne treba prelaziti trecinu ukupnih primanja domacinstva.

Nakon toga obidjes 5-6 banaka i vidis koliko uopste mozes dobiti kredita, pod kojim uslovima, i na koliko godina. U obzir uzmes hoce li ti traziti hipoteku na dodatnu nekretninu, koliko maksimalno godina otplate mozes dobiti, koliko imas godina radnog vijeka pred sobom, mozes li u kredit "ubaciti" notara i porez, te da li se izracunata rata uklapa u tvoj maksimum koji si odredio. Ponude koje ti se svide trazis napismeno. Na osnovu toga skontas kolika je maksimalna cijena koju mozes platiti.

Onda procijenis koliko ti treba kvadrata. Ako imas porodicu ili je planiras imati, minimum je 50 kvadrata.

Konacno, kad si odredio maksimum para koje mozes izdvojiti i minimalnu kvadraturu stana, poredas naselja koja te zanimaju po preferencama, i cekas da ti naleti nesto sto ti odgovara.
daario naharis

#6269 Re: Cijene stanova All about

Post by daario naharis »

geralt wrote: 14/01/2021 16:33
daario naharis wrote: 14/01/2021 14:53 Zeznute su cijene bas a vakat nesiguran za kupovine stana onima koji nisu nista dobili na guzove...

Ja se lomim vec duze vrijeme za kupovinu, nije mi nekako realno dati 150-160 hiljada za stan. Plus kad uzmes kamate, izadje me 200.000 stan od 50ak kvadrata....
Evo kako sam ja kupio stan, a mislim da isti principi vaze za sve.

Prvo sam za sebe skontas kakav ti je mjesecni kucni budzet i koliku ratu mozes podnijeti a da se ne patis. Neko generalno pravilo je da iznos za stan (bilo rate kredita bilo kirije) ne treba prelaziti trecinu ukupnih primanja domacinstva.

Nakon toga obidjes 5-6 banaka i vidis koliko uopste mozes dobiti kredita, pod kojim uslovima, i na koliko godina. U obzir uzmes hoce li ti traziti hipoteku na dodatnu nekretninu, koliko maksimalno godina otplate mozes dobiti, koliko imas godina radnog vijeka pred sobom, mozes li u kredit "ubaciti" notara i porez, te da li se izracunata rata uklapa u tvoj maksimum koji si odredio. Ponude koje ti se svide trazis napismeno. Na osnovu toga skontas kolika je maksimalna cijena koju mozes platiti.

Onda procijenis koliko ti treba kvadrata. Ako imas porodicu ili je planiras imati, minimum je 50 kvadrata.

Konacno, kad si odredio maksimum para koje mozes izdvojiti i minimalnu kvadraturu stana, poredas naselja koja te zanimaju po preferencama, i cekas da ti naleti nesto sto ti odgovara.
Mislim da je generalno pravilo da ide rata kredita + rezije < 1/3 primanja.

Takav je plan svakako, ali je veliki korak u zivotu to uraditi.
Sierra club

#6270 Re: Cijene stanova All about

Post by Sierra club »

vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 15:31 Stedili dok nismo ustedili dovoljan iznos da mozemo kupiti stan uz podizanje manjeg kredita s kracim rokom otplate. Svako tu racunicu vidi na svoj nacin. Nama je psihicki mir bio dovoljno dobar razlog da se strpimo, zivimo u skladu sa svojim mogucnostima. Kad imas nula svog novca i moras da posudis od banke preko 100000 a da vratis banci 200000 to je za ljude poput nas bilo nesavladivo psihicko opterecenje. Ja s tim postavkama zivota ne bih oka sklopila dok ne vratim taj novac.
Ako štediš i plaćaš kiriju, trebaš dobro izračunat koji % nekretnine rastu godišnje. Pa onda koji % je kamata od banke.

Ako je stan koji hoćeš kupit 100,000 KM. i tržište raste 5% godišnje. to je 5,000 KM godišnji "oportunity cost". Ili možeš gledat da si svake godine 5,000 KM dalje od cilja.

Ako je kamata u banci 6% (na tih 100k) onda to je 6,000 KM troškova koje si sebi uštedio ako nisi kupio stan.

Ali:

Ako ti je kirija 6,000 KM godišnje, onda ti je računica lahka.

Opcija 1 (kupovina): 5,000 (rast vrijednosti stana) - 6,000 (uštedjevina od kirije koja ide na otplatu stana kao kamata) = -1,000 KM (gubitak)

Opcija 2 (iznajmljivanje): kirija - 6,000 KM (gubitak)

poslje 20 godina:

Opcija 1: -20,000 KM jer si samo plaćo banci kamate. još duguješ banci 100,000, Ali stan možeš prodat za 200,000 KM. = 80,000 (dobitak)

Opcija 2: 6,000 x 20 godina = 120,000 KM (gubitak) ali vrag, jer neće ti kirija biti ista 20 godina. Ona se povećava oko 3% godišnje. Znači = 123,600 KM (gubitak)

Jel bolje dobit 80,000 KM ili izgubit 123,600 KM?

Moja djeca koja su u osnovnoj školi znaju odgovor, ali nije svako mudar kao moja dejca.
Sierra club

#6271 Re: Cijene stanova All about

Post by Sierra club »

geralt wrote: 14/01/2021 16:33 Evo kako sam ja kupio stan, a mislim da isti principi vaze za sve.

Mislim da nažalost nema druge opcije.
Sierra club

#6272 Re: Cijene stanova All about

Post by Sierra club »

vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 16:28 @Sierra club
Radilo se o stanu koji bi inace stajao prazan, kako sad i stoji, stanu koji se izdavao u stanju s kojim je privlacio zakupce koji mogu ostaviti polog od nekoliko hiljada i pkacati mjesecnu najamninu u iznosu preko 1000 KM. To sve nije bila nikakva garancija iako su ljudi ulazili u stan preko agencije, popisivali ugovor, bili prijavljeni u poreznoj.
Cilje je zaradit na nekretnini. ako nemožeš zaradit, jer će te neko opljačkat uništit sve, onda je glavni rezervni cilj neizgubit pare. Znači i prazan stan je opcija. Kolko god treba, dok se sistem nepopravi koji štiti gazdu ili dok nenaidje dobar podstanar.

Ima opcija i Air B'n'B. To ide kroz zapadnu firmu i tu nema zafrkancije, samo im skinu sa kredit kartice ako nešto unište. Bolje i to 10 dana mjesečno nego da te neko domaći opljačka.

Moj je u Sarajevu prazan jer za sada mogu živjet bez tih 600 KM mjesečno. I neću da mi neki poljski turista sa Air B'n'B rovi kroz gaće. Mada nisam ni siguran kolko mogu dobit ni kroz Air bnb ni kroz izdavanje.
Beno

#6273 Re: Cijene stanova All about

Post by Beno »

Sierra club wrote: 14/01/2021 16:48
vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 15:31 Stedili dok nismo ustedili dovoljan iznos da mozemo kupiti stan uz podizanje manjeg kredita s kracim rokom otplate. Svako tu racunicu vidi na svoj nacin. Nama je psihicki mir bio dovoljno dobar razlog da se strpimo, zivimo u skladu sa svojim mogucnostima. Kad imas nula svog novca i moras da posudis od banke preko 100000 a da vratis banci 200000 to je za ljude poput nas bilo nesavladivo psihicko opterecenje. Ja s tim postavkama zivota ne bih oka sklopila dok ne vratim taj novac.
Ako štediš i plaćaš kiriju, trebaš dobro izračunat koji % nekretnine rastu godišnje. Pa onda koji % je kamata od banke.

Ako je stan koji hoćeš kupit 100,000 KM. i tržište raste 5% godišnje. to je 5,000 KM godišnji "oportunity cost". Ili možeš gledat da si svake godine 5,000 KM dalje od cilja.

Ako je kamata u banci 6% (na tih 100k) onda to je 6,000 KM troškova koje si sebi uštedio ako nisi kupio stan.

Ali:

Opcija 1 (kupovina): 5,000 (rast vrijednosti stana) - 6,000 (uštedjevina od kirije koja ide na otplatu stana kao kamata) = -1,000 KM (gubitak)

poslje 20 godina:

Opcija 1: -20,000 KM jer si samo plaćo banci kamate. još duguješ banci 100,000, Ali stan možeš prodat za 200,000 KM. = 80,000 (dobitak)

Opcija 2: 6,000 x 20 godina = 120,000 KM (gubitak) ali vrag, jer neće ti kirija biti ista 20 godina. Ona se povećava oko 3% godišnje. Znači = 123,600 KM (gubitak)

Moja djeca koja su u osnovnoj školi znaju odgovor, ali nije svako mudar kao moja dejca.
...
vjeverica.nada

#6274 Re: Cijene stanova All about

Post by vjeverica.nada »

Sierra club wrote: 14/01/2021 16:48

Ali:

poslje 20 godina:

Sve kalkulacije se mijenjaju kad jedno ili cesto oboje radite u tom periodu na godisnjim ugovorima bez garancije da cete u narednom periodu imati prihode kojima cete moci vracati kredit. Ja ni auto ni stan ne gledam kao investiciju ni nesto sto cu prodavati. To su dvije neuporedive stvari osim sto mene ne zanimaju kao nesto na cemu cu zaradjivati. Auto mi treba da je funkcionalno i pouzdano, stan da je siguran i kvalitetan dom. Kalkulacije o prodajnoj vrijednosti nekretnine koja mi iskljucivo treba za zivljenje u njoj su apsurdne. Sta od tih kalkulacija ima covjek koji ima kucu cija je vrijednost otkako je kupio porasla ako prodajom te kuce ne moze priustiti da kupi nista bolje od te kuce. Zaradi na porastu vrijednosti i ode zivjeti u parku sretan jer su mu vrijeme i trziste povecali cijenu kuce u odnosu na cijenu kojuje platio za nju?

Nadam se da ce dijete znati zivjeti od svog rada.
Sierra club

#6275 Re: Cijene stanova All about

Post by Sierra club »

vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 17:15 Sve kalkulacije se mijenjaju kad jedno ili cesto oboje radite u tom periodu na godisnjim ugovorima bez garancije da cete u narednom periodu imati prihode kojima cete moci vracati kredit. Ja ni auto ni stan ne gledam kao investiciju ni nesto sto cu prodavati. To su dvije neuporedive stvari osim sto mene ne zanimaju kao nesto na cemu cu zaradjivati. Auto mi treba da je funkcionalno i pouzdano, stan da je siguran i kvalitetan dom. Kalkulacije o prodajnoj vrijednosti nekretnine koja mi iskljucivo treba za zivljenje u njoj su apsurdne. Sta od tih kalkulacija ima covjek koji ima kucu cija je vrijednost otkako je kupio porasla ako prodajom te kuce ne moze priustiti da kupi nista bolje od te kuce. Zaradi na porastu vrijednosti i ode zivjeti u parku sretan jer su mu vrijeme i trziste povecali cijenu kuce u odnosu na cijenu kojuje platio za nju?

Nadam se da ce dijete znati zivjeti od svog rada.
Ta kalkulacija je samo da ubijedi podstanare da im je bolje da kupe. Demonstrativno.

U stvarnom životu, povećavat će se plata, i tebi i ženi, nešto ćeš naslijedit, biće nafake, kredit će se odplatit. Ja kad sam imo strašan kredit, ja sam ko crv živio. neznam kako smo. Cijela porodica zajedno. I roditelji. u drugoj godini sam imo priliku kupit još jedan. ali onda rizikuješ i onaj prvi i zavisiš od podstanara. Nisam drugi uzeo.

za 8 godina prvi stan je 3 puta skuplji, drugi stan je duplo skuplji. Da sam kupio oba, bio bi pravi hadžija. Korona bi me malo unazadila, ali ne previše. Al eto. Da ti kažem kolko bi bio sad u plusa sa oba stana, nebi mi ni vjerovo.

Zato ja sam za kupovinu. Maksimalnu koju možeš sebi dopustit.
Post Reply