Rahmetli Teskeredzic je izgubio zivot kriticnog dana a to moze biti na uzoj ili siroj lokaciji Alipasina.

Nisam mogao da mu nađem umrlicu sa fotografijom i na taj način saznam datum smrti tj pogibije, pogledat cu drugi izvor i pod slovom ''O'' njegovog prezimena i godine 1992. dođem do tog podatka, taj izvor sam koristio na razmjeni mišljenja o akciji Pretis i upamtio sam da je odličan, ne vjerujem da se mogao spasiti u pdf-u pa mi valja odvojiti vremena dok ga nađem na web-u. Patiš me stari, Dino je više nadimak nego li uobičajeno ime. Eldin, Elvedin, Selvedin....

Najvjerovatnije da ima, pa i prmjera da su sa takvim SDS ili svojim ličnim naoružanjem sa ili bez oružanog lista...stavljali na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani ili MUP-u. Valjda su svi prije svega ljudi pa sve ostalo, pa i ideološka opredjeljenja. Procenat njihovog doprinosa odbrani je priča za sebe i možda nedovoljno istražena, ali se bar može reći hvala, što to nešto oružja nisu htjeli ili smjeli okrenuti prema braniocima. Svi normalni ljudi su bili zatečeni i šokirani šta se dešava. Papci i seljaci su pobjegli blagovremeno iz grada, sa ili bez oružja svejedno je, imali su ga nemilice.trambusek88 wrote: ↑12/01/2021 09:38 Kad smo već kod ove tematike, ima li poznatih slučajeva Srba koje je naoružavao SDS, a da su sami prijavili i predali to oružje, ili u krajnjem slučaju da su se stavili u odbranu grada?

Mislim da se post trocadera odnosi sto su kelija upisali kao hrvata tu..Nekako s proljeća wrote: ↑12/01/2021 19:57 Pa bio je četnički punkt na kojem je zaustavljen po povratku iz bolnice na koju je odvezao dobrinjske ranjenike. Tijelo tek dugo godina poslije nađeno.
NSP,
opet malo tehničkih detalja sorry :jefff wrote: ↑10/01/2021 18:58Tadasnje radio stanice su bile u potpunosti nezasticene. Jedan policijski inspektor mi objasnio da je dovoljno da se pritisne onaj gumb kada hoces da govoris preko radio stanice i da tako konstantno drzis i time je ta frekvencija blokirana za sve i jace i slabije radio stanice. Danas se tehnickim rijesenjem tome stalo u kraj.MorningStar wrote: ↑10/01/2021 18:19Za prave modernije vojne stanice ide kripcija + automatsko sinhronizovano mjenjanje frenkvencije na uvezanim radio stanicama otprilike 200 promjena frenkvencije u sekundi![]()
Tako da nema tih problema.Jos se podesi "sef" stanica koja moze pokriti signal ako neko sjedne pa se rasprica na radio - onda samo cujes oficira kako kaze da sjase sa veze da mu nebi zabio stanicu u .....![]()
Ne znam zašto su ga Momo i Mirsad svrstali u Hrvate. Ja vjerovatno i ti a i ostali su drugačijeg mišljenja. Imaš gomile tekstova na internetu čak i Wikipediji gdje se pokojni Keli " označava" kao Srbin, Jugosloven , Bosanac ali nigdje kao Hrvat.Nekako s proljeća wrote: ↑12/01/2021 19:57 Pa bio je četnički punkt u području Kasindolske ulice na kojem je zaustavljen po povratku iz bolnice na koju je odvezao dobrinjske ranjenike. Tijelo tek dugo godina poslije nađeno.
Momo Mandić ispravlja Mučibabića na telefonskoj vezi da nije Keli izdajnik pa su ga zato ''ubili naši'' , nego je ''Šokac'' tj Hrvat.